ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ
Πρωτοβουλίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ

Συγκέντρωση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας την Πέμπτη 26 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. για το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης

Πρωτοβουλία για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ) παίρνουν το ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, η ΠΑΣΥ και η ΠΑΣΕΒΕ. Ετσι την Πέμπτη 26 Ιούλη στελέχη και των τριών συσπειρώσεων κάνουν κοινές περιοδείες σε υποκαταστήματα της ΑΤΕ, καθώς και στα εργοστάσια των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Η δραστηριότητα αυτή θα καταλήξει στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το απόγευμα της ίδια μέρας.

Τη συγκέντρωση αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Πέμπτη 26 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, διοργανώνουν οι Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ της Κεντρικής Μακεδονίας

Με περιοδείες στα εργοστάσια (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες) στα χωριά, στις γειτονιές, ενημερώνουν το λαό και τον καλούν να αντιδράσει αγωνιστικά στον ξεριζωμό, με ανυπακοή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα μονοπώλια, στα κόμματά τους. Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Ζάχαρης σε συντονισμό με τα άλλα εργοστάσια της Αγροτικής Τράπεζας και τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ, με τους τευτλοκαλλιεργητές και τους μικρούς αγρότες, τους επαγγελματίες, να αποκρούσουν την ιδιωτικοποίηση, να ανοίξουν το δρόμο για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μεγάλων συμφερόντων.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό, να μη θυσιάσει τη ζωή και τα παιδιά του για την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μπει αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σημειώνουν: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ πουλάει τη Βιομηχανία Ζάχαρης δίνοντας χαριστική βολή στους εργαζόμενους της, στους αγρότες - τευτλοκαλλιεργητές, σε μια ακόμα παραγωγική δυνατότητα της χώρας, αφού ταυτόχρονα παραδίνουν και την ποσόστωση παραγωγής, μετατρέποντάς την από εξαγωγέα σε εισαγωγέα ζάχαρης.

Οι συνέπειες για εργάτες εποχιακούς και μόνιμους, μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, για την οικονομία της περιοχής θα είναι ολέθριες.

Η χώρα έχει δυνατότητες ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργειας, ικανοποιώντας τις εγχώριες ανάγκες, χωρίς να κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ.

Διεκδικούμε:

Καμία ιδιωτικοποίηση - κανένα κλείσιμο εργοστασίων.

Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και μεταποιητικών μονάδων όπως η Βιομηχανία Ζάχαρης αλλά και η ΔΩΔΩΝΗ, η ΕΛΒΙΖ κ.ά.

Μείωση κόστους παραγωγής. Απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Στοπ» σε ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ - συνεταιριστικών επιχειρήσεων

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή

Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ), «ΣΕΚΑΠ» και «ΔΩΔΩΝΗ» ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Στο κείμενο της Ερώτησης, ο βουλευτής του Κόμματος επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει ήδη ανακοινώσει την πώληση - χάρισμα των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ΣΕΚΑΠ - ΔΩΔΩΝΗ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ταυτόχρονα μάλιστα με την ποσόστωση παραγωγής της ζάχαρης. Την ίδια στιγμή, προωθεί άμεσα και γρήγορα την ιδιωτικοποίηση και της Αγροτικής Τράπεζας, με το σχέδιο διαχωρισμού της και την πώληση του υγιούς τμήματος σε ιδιώτες.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εποχιακούς και μόνιμους, για τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό γενικότερα. Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις σε όσους απομείνουν, προκειμένου ο ιδιώτης να μειώσει το λεγόμενο μισθολογικό κόστος και να διασφαλίσει την κερδοφορία του.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις θα κινδυνέψουν άμεσα και μαζικά να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ, να καταστραφούν άμεσα από τις μαζικές κατασχέσεις. Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις, αυξάνοντας την ανεργία και επηρεάζοντας την αγροτική παραγωγή, τις τιμές των προϊόντων και όλη την αλυσίδα στο διατροφικό τομέα και τη μεταποίηση.

Τώρα που η καπιταλιστική κρίση αγριεύει σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, την ώρα που οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας δεν ικανοποιούνται, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, η συγκυβέρνηση τις παραδίνει στο κεφάλαιο. Η πώληση αυτή δεν έχει σχέση με τη διαχείριση του χρέους. Πάνω από όλα γίνεται για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της ΚΑΠ, να δοθεί πλούτος και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στο μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο όπως επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ και ο δρόμος διεξόδου από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ΕΒΖ - ΣΕΚΑΠ - ΔΩΔΩΝΗ».

Με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική αυτάρκεια του λαού αλλά και των συνεπειών για τους εργαζόμενους, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Τι σχεδιάζει να κάνει με την ΑΤΕ, και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις;
  • Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις;
  • Τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία και την αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη;
  • Πώς θα διασφαλιστεί η επαρκής χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες;
ΕΜΠΟΡΙΟ
«Ελεύθερη» πτώση τζίρων - κερδών

Ερευνα της ΕΣΕΕ για την περίοδο 2009-2012 δείχνει την εξαθλίωση των μικρεμπόρων

Μείωση τζίρου, κερδοφορίας και απασχόλησης στο εμπόριο με τους «μικρούς» στη πιο άσχημη θέση, δείχνει πια και με συγκεκριμένα νούμερα, η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΕΣΕΕ σε 2.375 επιχειρήσεις του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με στοιχεία για την περίοδο 2009-2012. Η έρευνα συγκεκριμενοποιεί αυτό που όλοι γνωρίζουν εμπειρικά: την καταστροφική επίδραση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως μπορεί και «τσακίζει» τις μικρές.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος του τζίρου διαμορφώθηκε ως εξής: Το 2009 στα 425.329,38 ευρώ. Το 2010 στα 392.914,05 ευρώ. Το 2011 στα 309.887,45 ευρώ και το 2012 στα 144.507,86 ευρώ (εκτίμηση). Μείωση στο χονδρικό εμπόριο κατά 75% και στο λιανικό κατά 44,2%. Ωστόσο: οι οικογενειακές επιχειρήσεις μετακινήθηκαν από τα 158.000 ευρώ το 2009 στα 132.000 ευρώ, όταν οι μεγάλες εμπορικές αύξησαν τον τζίρο από 4,36 εκατ. ευρώ στα 4,88 εκατ. ευρώ, για να πέσουν στα 3,52 εκατ. ευρώ το 2011, με τις πολύ μικρές στα 75.000 ευρώ!

Ο μέσος όρος κερδοφορίας είναι επίσης ενδεικτικός, αν και δεν μπορεί να περιγράψει τις καταστάσεις με τις μηδενικές ή ελάχιστες εισπράξεις: Το 2009 διαμορφώθηκε στα 49.212,51 ευρώ. Το 2010 στα 36.521,40 ευρώ. Το 2011 στα 25.198,60 ευρώ και το 2012 (εκτίμηση) στα 22.729,96 ευρώ. Μείωση κατά 54,3% στο χονδρικό και κατά 72,9% στο λιανικό.

Ομως, το 2009 η οικογενειακή επιχείρηση έβγαζε γύρω στα 36,6 χιλ. ευρώ όταν η μεγάλη έβγαζε 160,8 χιλ. ευρώ. Το 2010 η σχέση έγινε 27,4 χιλ. ευρώ για τις μικρές έναντι 91,5 χιλ. ευρώ για τις μεγάλες. Το 2011 η σχέση αλλάζει με τις μικρές να κερδίζουν κατά μέσο όρο 14.555 ευρώ και τις μεγάλες να αυξάνουν τη κερδοφορία τους στις 100.000 ευρώ!!!

Ο μέσος όρος απασχολουμένων στο εμπόριο ανά επιχείρηση το 2009 ήταν 3,67 ενώ η εκτίμηση για το 2012 είναι 2,58. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μεγαλύτερη είναι η απασχόληση στο χονδρικό εμπόριο.

Στο πεδίο του δανεισμού, μόλις το 27% των επιχειρήσεων του δείγματος έχει τραπεζικό δανεισμό.

Αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες

Προσβλέποντας στον πακτωλό των 50 δισ. ευρώ, από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών μερίδες του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε αναδιαρθώσεις. Η Eurobank (όμιλος Λάτση) ανακοίνωσε χτες το «διοικητικό διαχειριστικό και λογιστικό διαχωρισμό», της τράπεζάς τους στην Ελλάδα, από τον Ομιλο-ομπρέλα της ΕFG, όπου και «στεγάζονται» διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες στα κράτη της ΕΕ και αλλού. Η κατάτμηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει να κάνει και με τους κινδύνους «αξιολόγησης» της ελληνικής οικονομίας από τους διαφόρους οίκους των μεγαλορεντιέρηδων, αλλά και με άλλους παράγοντες, έτσι ώστε να αφεθούν ανεπηρέαστες οι δραστηριότητες σε άλλα κράτη και αγορές.

Αντίστοιχες κινήσεις με αυτή του Ομίλου Λάτση έχει προχωρήσει και το γαλλικό μονοπώλιο της «Gredit Agricol», ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος της Εμπορικής Τράπεζας. Η μητρική γαλλική τράπεζα έχει ανακοινώσει την απόσπαση των θυγατρικών τραπεζών της Εμπορικής Τράπεζας σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία και τη μεταφορά του συνόλου των μετοχών τους στο μητρικό γαλλικό τραπεζικό όμιλο. Εξετάζουν επίσης την πώληση της ίδιας της Εμπορικής ή κομματιών επιχειρηματικής δραστηριότητας, που μπορεί και να ενδιαφέρουν άλλους «επενδυτές». Στην ίδια ρότα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και η επίσης γαλλική «Societe General», ιδιοκτήτης της Γενικής Τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ