Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2012 - αριθ. φύλλου: 11314

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Οδοστρωτήρας για τα δικαιώματα των γυναικών της λαϊκής οικογένειας

Περίοπτη θέση στην κυβερνητική ατζέντα κατέχει ο στόχος για «περιορισμό του δημόσιου τομέα» και «συγκράτηση» των κρατικών δαπανών. Πρόκειται για εξαγγελία και δέσμευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης που γίνεται πράξη με το νέο πακέτο μέτρων στο οποίο κατέληξαν τις προηγούμενες μέρες. Η προσπάθεια που γίνεται να παρουσιαστούν τα μέτρα αυτά ως απαραίτητο «ισοδύναμο», προκειμένου να μην υπάρξουν νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, «οριζόντιες περικοπές» και μειώσεις σε ειδικά μισθολόγια για το τρέχον έτος και να εμφανιστούν ως ρυθμίσεις που δε θα πλήξουν υποτίθεται τα «χαμηλά» εισοδήματα, δεν μπορεί να κρύψει το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενό τους: Τα μέτρα ισοδυναμούν με αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των γυναικών που ανήκουν σε αυτά.

Στην ουσία, τα συγκεκριμένα μέτρα δε μεταφράζονται μόνο σε κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και αποχωρήσεις εργαζομένων στο λεγόμενο «στενό» ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνεπάγονται, επιπλέον, περικοπή των κρατικών δαπανών και των παροχών, πρώτα απ' όλα στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, στα ασφαλιστικά ταμεία και νέα σφαγή στα κοινωνικά επιδόματα, το εφάπαξ και τις συντάξεις. Στο στόχαστρο δηλαδή, εκτός από τις 150.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, βρίσκονται μια σειρά από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που σε πολύ μεγάλο μέρος είχαν ως δικαιούχους γυναίκες.


ΣΕΛ.  16


ΘΕΑΤΡΟ
Αρχαίου δράματος σύγχρονες «αναγνώσεις»

ΣΕΛ.  6
ΟΠΕΡΑ
Τόσκα

Η σπουδαία όπερα του Πουτσίνι παρουσιάζεται στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή.


ΣΕΛ.  3
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Δημιουργία για τους αγώνες του λαού

ΣΕΛ.  4   -   5
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πανάκριβη πολεμική επιχείρηση τα μέτρα ασφάλειας

Σεκιουριτάδες, μυστικοί πράκτορες, όργιο φακελώματος, απόβαση επαγγελματιών στρατιωτών, συστοιχίες πυραύλων, πολεμικά αεροπλάνα, ακόμα και πλοία που θα σταθμεύσουν στον Τάμεση συνθέτουν το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί στην αγγλική πρωτεύουσα.


ΣΕΛ.  7
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Παρακινδυνευμένος βιολογικός πόλεμος κατά των κουνουπιών

ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ