ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μη γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες άλλοθι για λιτότητα

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου χτες στον Περισσό 

«Να μη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τα αναγκαία έργα που γίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως άλλοθι για λιτότητα». Αυτό επισήμανε χτες σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα οι Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Φρ. Κορτζίδου, στέλεχος του ΚΚΕ.

«Μας ενδιαφέρει, δήλωσε μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα, να έχουμε, και την επιζητούμε, μια ουσιαστική ενημέρωση για την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Μας απασχολεί, πρόσθεσε, και κάθε φορά αυτό λέμε, όχι μόνο πως θα πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τι θα γίνει και την άλλη μέρα, καθώς θεωρούμε ότι όλα τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν δεν πρέπει να τα πληρώσει ο λαός».

Και συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Μας απασχολεί, και θα το συζητήσουμε ξανά με την κ. Αγγελοπούλου, η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων να συνδυαστεί ουσιαστικά με την αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας, και όχι μόνο την αναβάθμιση του πρωταθλητισμού. Μας απασχολεί επίσης όλο το κλίμα και η ατμόσφαιρα που υπάρχει, μέχρι να φτάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκείνο που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να μη χρησιμοποιεί τα αναγκαία έργα που γίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως άλλοθι για λιτότητα. Είναι θέμα κατ' εξοχήν πολιτικό. Συνδέεται και δε συνδέεται και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.

Από την πλευρά της η Γ. Αγγελοπούλου δήλωσε ότι την ηγεσία της «Αθήνα 2004» την ενδιαφέρει «το έργο που θα γίνει να είναι ένα έργο που παρόλο το κόστος θα μείνει στην κοινωνία, όλες οι δράσεις που θα γίνουν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι δράσεις που θα εξυπηρετούν την ποιότητα της ζωής όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά όλων των πολιτών». Και πρόσθεσε ότι με αφορμή την επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα, καθώς και την προσπάθεια που κάνει η «Αθήνα 2004» για να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλοι οι τομείς που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «θεωρήσαμε ότι είναι μια καλή εποχή για να συνεχίσουμε αυτή την ενημέρωση».

ΡΟΔΟΠΗ
«Φυτοζωεί» ο Δήμος Φιλύρας

Χωριά χωρίς νερό και την επικοινωνία να γίνεται με χωματόδρομους. Χωρίς ΚΑΠΗ, κλειστό γυμναστήριο ή αίθουσα εκδηλώσεων. Με ένα μόνο γιατρό να είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί τους κατοίκους 15 χωριών. Κι όλα αυτά δε γίνονται σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά στην Ελλάδα του «Καποδίστρια».

Αντιμέτωπη με αυτά τα τραγικά προβλήματα βρέθηκε η αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Ν. Φακιρίδη και Ε. Σερετίδη, όταν επισκέφτηκε τον δήμαρχο της Φιλύρας Κ. Χ. Χασάν.

Σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τα προβλήματα, όπως της τα εξέθεσε ο δήμαρχος, η αντιπροσωπεία της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της:

- Παίρνει από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) 120 εκατ. δραχμές το χρόνο για 8.000 κατοίκους, τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα του δήμου αγγίζουν τα 14 εκατ. το μήνα.

- Επιστημονικοτεχνική υποδομή ελλιπέστατη, αφού διαθέτει μόλις τέσσερις επιστήμονες (μηχανικό, γεωπόνο, επιστήμονα ορυκτών πλούτων και ηλεκτρολόγο), ένα γκρέιντερ, ένα απορριμματοφόρο και ένα τζιπ...

- Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο δήμος είναι το ίδιο με αυτό που στεγαζόταν η κοινότητα. Η μελέτη μπορεί να έγινε για το νέο δημαρχείο, χωρίς ωστόσο να έχουν την έγκριση για τα χρήματα, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Εσωτερικών το υποσχέθηκε.

- Στα ορεινά χωριά δε γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών, σε τρία χωριά δεν υπάρχει νερό, σε τέσσερα χωριά οι δρόμοι είναι χωματόδρομοι. Στα χαρτιά προβλέπονται δύο γιατροί, αλλά στην πράξη αυτό αναιρείται: Για τα δεκαπέντε χωριά υπάρχει ένας μόνο γιατρός, ο οποίος δεν προλαβαίνει καν να γράψει τα φάρμακα.

«Και σε αυτή τη συνάντηση με δήμαρχο "Καποδιστριακό" - επισημαίνει η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ - επιβεβαιώθηκε η θέση του Κόμματος ότι οι συνενώσεις δεν έγιναν για να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά προβλήματα, αλλά για να εξυπηρετήσουν άλλα σχέδια». Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι με τους νόμους της, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους δημάρχους να βρίσκουν πόρους με τη φορολόγηση των κατοίκων του δήμου για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. «Οι δήμαρχοι, επομένως, έχουν δύο δρόμους μπροστά τους: `Η να πιάσουν το μήνυμα της κυβέρνησης και να το εφαρμόσουν ή να αγωνιστούν μαζί με το λαό τους, για την ανατροπή αυτής της σε βάρος τους πολιτικής»...

ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Αρχίζουν οι διαδικασίες αδειοδότησης

Αρχίζει μεθαύριο Δευτέρα, η διαδικασία αδειοδότησης ιδιωτών, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Ετσι, μεθοδεύεται ο ανταγωνισμός ιδιωτών προς τον ΟΤΕ και στη σταθερή τηλεφωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους του και τους καταναλωτές.

Ανευ απροόπτου, μεθαύριο οι ενδιαφερόμενες εταιρίες και κοινοπραξίες υποβάλλουν αιτήσεις για συμμετοχή στη σχετική δημοπρασία, στη διοργανώτρια αρχή, στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η δημοπρασία προγραμματίστηκε για τις 4 του Δεκέμβρη. Θα δοθούν επτά άδειες. Αλλες δύο θα πάρει εκτός δημοπρασίας ο ΟΤΕ.

Με την αδειοδότηση ξεκινά σύντομα ο ανταγωνισμός ιδιωτών προς τον ΟΤΕ και στη σταθερή τηλεφωνία, καθώς υπολογίζεται ότι οι ιδιώτες σε ένα χρόνο θα παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Οι απώλειες του Οργανισμού θα καλυφθούν από τη διοίκησή του με: Μειώσεις προσωπικού, περικοπές μισθών, κατάργηση δωρεάν υπηρεσιών, παροχή κάθε υπηρεσίας μετά αντιτίμου κλπ.

Σε ό,τι αφορά τη διαφημιζόμενη μείωση τιμολογίων που θα φέρει ο λεγόμενος ανταγωνισμός, απάντηση δίνουν τα υψηλότατα τιμολόγια της κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η τιμή του λεπτού στην αστική συνδιάλεξη από τρεις δραχμές αυξήθηκε σε εννέα. Ο πήχης ανέβηκε τόσο, που έχουν την ευχέρεια να μειώσουν την τιμή κατά μια δραχμή και να ψευδολογούν για τα καλά της «ελεύθερης αγοράς».

Αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους: Η ΔΕΗ στήνει κοινοπραξία (όπου θα κατέχει 15%) με τις τράπεζες Εθνική, Alpha και Γενική. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, σε εννέα μήνες εταίροι κοινοπραξίας θα μπορούν να μεταβιβάσουν την άδειά τους. Ετσι και σύμφωνα με τη φημολογία, τον Αύγουστο 2001, η κοινοπραξία θα μπορέσει να αλλάξει τη σύνθεσή της με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου στη ΔΕΗ και τη μεταβίβαση του υπόλοιπου σε ξένη τηλεπικοινωνιακή εταιρία.

Ο ΟΣΕ θα κατέλθει σε κοινοπραξία (θα συμμετέχει με 15%), με ιδιώτες συν την Εμπορική. Κινητικότητα παρατηρείται στις ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής που αναζητούν συνεργασία με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες κατέχουν σχετική τεχνογνωσία.

ΟΤΕ
Κυβερνητικές ευθύνες για την απαξίωση

Τεράστιες ευθύνες φέρουν κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ, για την απαξίωση καίριων μονάδων του Οργανισμού. Φαίνονται, μάλιστα, και από τα όσα αναφέρει η ίδια η διοίκηση, για να δικαιολογήσει νεότερο κρούσμα υποβάθμισης τμήματος της Επιχείρησης.

Η διοίκηση του ΟΤΕ προσπάθησε, χτες, με ανακοίνωση, να απαντήσει στα δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων - και στον αρχηγό της ΝΔ που τα χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της διαπλοκολογίας. Δημοσιεύματα, που επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως σκάνδαλο μια συνηθισμένη ανάθεση εκτυπωτικού έργου εκτός Οργανισμού. Δεν μπόρεσε όμως να αποποιηθεί των ευθυνών της, για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει την εκτυπωτική μονάδα του ΟΤΕ, στη Διεύθυνση Τηλεφωνικών Καταλόγων (εκτυπώνει τους καταλόγους και το «Χρυσό Οδηγό»).

Το 1998 επένδυσε 3,5 δισ. δρχ. για αγορά μηχανημάτων για το εργοστάσιο. Και όμως, αναθέτει μέρος των εκτυπώσεων αλλού. Η διοίκηση επικαλείται λόγους, όπως αύξηση του εκδοτικού έργου, περιορισμού του κύκλου εκδόσεων κ.ά. Ωστόσο ούτε η ίδια δεν μπορεί να αποφύγει την αναφορά στην έλλειψη του ειδικού χαρτιού που απαιτείται για την έκδοση τηλεφωνικών καταλόγων. Ελλειψη για την οποία ευθύνεται, καθώς εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν εξασφάλισε τον αναγκαίο όγκο.

Επίσης, δεν μπόρεσε να αποφύγει την αναφορά στη μείωση του προσωπικού της μονάδας λόγω συνταξιοδοτήσεων, από περίπου 200 άτομα το 1996, σε 100 το 2000. Τις συνταξιοδοτήσεις, όμως, προωθεί η ίδια η διοίκηση του ΟΤΕ, στο πλαίσιο του «λιγότερου κράτους» που επιδιώκει η κυβέρνηση. Μάλιστα, η διοίκηση συνεχίζει πρόγραμμα «πρόωρης εθελούσιας αποχώρησης», βάσει του οποίου φέτος υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης 2.075 εργαζόμενοι.

Το 1999 αποχώρησαν 537 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν μόλις 200. Η μείωση προσωπικού την τελευταία πενταετία ήταν 12,2%. Στα τέλη του 2000, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, η μείωση θα είναι μεγαλύτερη του 18%.

Αναστολή των εξετάσεων

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους στις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, μεθαύριο Δευτέρα και την Τρίτη, καλεί τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Με αυτό τον τρόπο οι εκπρόσωποι της Ενωσης εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για όσα περιέχονται στην έκθεση του καθηγητή Α. Σιδερίδη περί χρηματισμού υπαλλήλων και παράνομη χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιτροπή της ΝΔ για «Ολυμπιακή»

Στη συγκρότηση επιτροπής, που θα διερευνήσει την «πορεία χρεοκοπίας» της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», προχώρησε η Νέα Δημοκρατία, μετά την απόρριψη της πρότασής της από την κυβέρνηση, για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής.

Η ερευνητική επιτροπή απαρτίζεται από 19 μέλη, με πρόεδρο τον βουλευτή της ΝΔ Αναστ. Παπαληγούρα, που είναι υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών. Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο τέως βουλευτής Αναστ. Γκόνης και γραμματέας ο Ιω. Ταμβίσκος.

«Συνεταίρους» αναζητούν τα ΕΛΤΑ

Τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία ξεπουλήματος των ΕΛΤΑ. Δημοσιεύεται η προκήρυξη τής διοίκησης, που θα καλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προσφορές για την απόκτηση του 50% της υπό σύσταση θυγατρικής εταιρίας ταχυμεταφορών και του 15% των ΕΛΤΑ.

Ο λεγόμενος «στρατηγικός σύμμαχος» θα αναδειχτεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα του παραχωρηθεί η διοίκηση της θυγατρικής, που θα πάρει το λεγόμενο «φιλέτο» των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Λέγεται ότι έντονο ενδιαφέρον έχουν τα γαλλικά, βρετανικά, γερμανικά και ολλανδικά ταχυδρομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ