ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
«Εγκλημα» που πρέπει να αποτραπεί

Τα παράσιτα του τραπεζικού κεφαλαίου ορέγονται τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και του συνόλου του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου

«Χέρι» στο σύνολο σχεδόν της καλλιεργήσιμης γης στη χώρα μας σκοπεύει να βάλει το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο καθώς και στις παραγωγικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της ΣΕΚΑΠ και της «ΔΩΔΩΝΗΣ», μέσω του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας που επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ καθ' υπόδειξη της τρόικας. Ηδη χτες η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε επίσημα το ενδιαφέρον της, χωρίς άλλο σχολιασμό, λόγω της δήλωσης εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Στο όνομα της «αναδιάταξης» του τραπεζικού κλάδου, όπου από τις εφτά μεγάλες εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα στόχος είναι να απομείνουν οι τέσσερις, η συγκυβέρνηση αποποιείται των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και στην ουσία αφήνει στο έλεος του τραπεζικού κεφαλαίου τους εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που έχουν υποθηκευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΑΤΕ. Ιδιαίτερα αρνητικές αναμένονται και οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές σε μισθούς και εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου που διαθέτει η ΑΤΕ στο χαρτοφυλάκιό της, είναι ταυτόχρονα και ο διαχειριστής όλων των κοινοτικών επιδοτήσεων που διατίθενται κάθε χρόνο στους παραγωγούς καθώς και των ποσών που καταβάλλει κάθε χρόνο ο ΕΛΓΑ ως ασφαλιστική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών της παραγωγής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο για την επταετία 2014-2020 οι (κουτσουρεμένες βάσει της νέας ΚΑΠ) κοινοτικές επιδοτήσεις για τη χώρα μας ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ, ποσό διόλου αξιοκαταφρόνητο στους «χαλεπούς» καιρούς που βρίσκονται τα τραπεζικά ιδρύματα...

Το τελευταίο «σενάριο» θέλει το «σπάσιμο» της ΑΤΕ σε μια «καλή» και μια «κακή» τράπεζα». Η πρώτη θα περιλαμβάνει καταθέσεις, υποθήκες αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου, υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις, διαχείριση κονδυλίων για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις - και θα εκχωρηθεί στα παράσιτα του τραπεζικού κεφαλαίου. Τη δεύτερη θα τη φορτωθούν οι φορολογούμενοι μαζί με όλα τα αρνητικά στοιχεία του ενεργητικού της.

  • Χτες, η Αγροτική ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν 5 προσφορές για τις μετοχές της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», μεταξύ των οποίων και της κοινοπραξίας των μετόχων μειοψηφίας (ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Αρτας - Φιλιππιάδας).
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
«Φέσια» πάνω από 6 εκατ. ευρώ τη μέρα

Στα 930,8 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ»

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν και σωρεύονται τα κάθε είδους φέσια, οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, εξέλιξη που έρχεται και δένει με τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, με τα εμπορεύματα των καπιταλιστών που ξεμένουν απούλητα στο ράφι, τις διαταραχές και αναταράξεις στις ροές κεφαλαίων. Τα σπασμένα πληρώνουν άμεσα αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες.

Παρά τη ραγδαία συρρίκνωση των εμπορικών δοσοληψιών και των αυξημένων μέτρων κατευνασμού του φαινομένου από την πλευρά των τραπεζών, οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, για το εξάμηνο του 2012, έφτασαν στα 930,8 εκατ. ευρώ, σε ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 6,2 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που η «Τειρεσίας ΑΕ» συγκεντρώνει από τις εμπορικές τράπεζες:

Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στα 827,3 εκατ. ευρώ (από 988,4 εκατ. ευρώ για το α' 6μηνο του 2011) και σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν στις 77.508.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώθηκαν στα 103,5 εκατ. ευρώ (από 115,7 εκατ. ευρώ) και σε αριθμό τεμαχίων στις 65.589.

Στο σύνολο (ακάλυπτες επιταγές - συναλλαγματικές) έφτασαν στα 988,4 εκατ. ευρώ. Τα φέσια στο περυσινό 12μηνο (2011) είχαν διογκωθεί στα 2,3 δισ. ευρώ (από 2 δισ. ευρώ για το 2010) με ποσοστό αύξησης 15%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στην πώληση της ΑΤΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας:

«Η προώθηση άμεσα και γρήγορα της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την πώληση - χάρισμα των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων ΕΒΖ - ΣΕΚΑΠ - ΔΩΔΩΝΗ θα έχει τραγικές επιπτώσεις, αφού θα ενισχύσει την ανεργία και θα υποβαθμίσει και καταδικάσει παραπέρα τον αγροτικό τομέα και την αγροτιά.

Το σχέδιο σπασίματος - διαχωρισμού της ΑΤΕ σε καλό - κακό και πώληση του υγιούς τμήματος σε ιδιώτες σημαίνει:

  • Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις σε όσους απομείνουν, προκειμένου ο ιδιώτης να μειώσει το μισθολογικό κόστος και να διασφαλίσει την κερδοφορία του.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις θα κινδυνεύσουν άμεσα και μαζικά να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ, να καταστραφούν άμεσα από τις μαζικές κατασχέσεις. Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις, αυξάνοντας την ανεργία και επηρεάζοντας την αγροτική παραγωγή και όλη την αλυσίδα στο διατροφικό τομέα και τη μεταποίηση.

Καμία αναμονή και αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει, ότι οι εξελίξεις αυτές είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης. Η πολιτική πυρός και σιδήρου του μνημονίου από κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ θα συνεχίσει με θύματα τους εργαζόμενους και την αγροτιά.

Καλούμε τους τραπεζοϋπάλληλους, τους εργαζόμενους στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους φτωχούς - μεσαίους αγρότες, το λαό να δώσει συντονισμένα τον αγώνα του για να μην περάσουν τα χειρότερα. Αυτή η συμμαχία μπορεί να αποτελέσει το μόνο ισχυρό εμπόδιο που θα καθυστερήσει και θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική.

Διεκδικώντας:

  • Να μην πουληθούν Αγροτική Τράπεζα και κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις.
  • Συνέχιση της λειτουργίας των αγροτικών μεταποιητικών μονάδων.
  • Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η οριστική όμως λύση βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, στη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική λαϊκή εξουσία και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διορία μέχρι 31 Ιούλη

Την «τελευταία παράταση», μέχρι και τις 31 Ιούλη, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες υποβάλλονται μόνο μέσω διαδικτύου.

Επίσης, μέχρι 31 Ιούλη παρατείνεται η προθεσμία για την ένταξη στην ισχύουσα ρύθμιση για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» προς την Εφορία

Τετράμηνη παράταση μέχρι τις 30 Νοέμβρη δόθηκε και για την υποβολή του εντύπου Ε9, που αφορά τους φορολογούμενους που την περασμένη χρονιά είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.

ΠΑΣΕΒΕ
Συγκέντρωση την Πέμπτη ενάντια στη φοροληστεία

Η αγωνιστική κινητοποίηση που διοργανώνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) την ερχόμενη Πέμπτη έξω από το υπουργείο Οικονομικών, είναι μόνο η αιχμή του διεκδικητικού της πλαισίου που, με έμφαση στη φοροληστεία, απλώνεται από τον περιορισμό πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας μέχρι την υπερχρέωση μικρομάγαζων και αυτοαπασχολούμενων, αξιώνοντας αγωνιστικά λύσεις για μια σειρά άλλα ζητήματα που βασανίζουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, αυτοκινητιστές. Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη, 19 του Ιούλη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας). Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9 το πρωί στην Πλ. Κλαυθμώνος.

Με την ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ κάλεσε σε: Οργανωμένη αντίσταση στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα. Δράση για τα προβλήματα της Υγείας και της περίθαλψης. Κινητοποίηση για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων. Η κινητοποίηση της Πέμπτης είναι μόνο η αρχή. Παράλληλα, οι δυνάμεις της καλούνται να πρωτοστατήσουν σε κάθε κλάδο και περιοχή για κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη βάση των τριών ζητημάτων αιχμής.

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που σημειώνει: «Καμία αυταπάτη ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Μοναδική απάντηση αποτελεί το δυνάμωμα των Σωματείων, η ανάπτυξη της δράσης τους, η μαζικοποίησή τους, η καλύτερη επαφή με τα μέλη τους. Να κυριαρχήσει το σύνθημα κανένας αυτοαπασχολούμενος να μην αισθάνεται μόνος του. Για τα προβλήματά τους, οι συνάδελφοι μας, να απευθύνονται στα Σωματεία ή στις λαϊκές επιτροπές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ