ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Προκλητική η εργοδοτική αδιαλλαξία

Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε ξανά χτες το σωματείο των χαλυβουργών, σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Λυτούς και δεμένους, με όλους τους μηχανισμούς χειραγώγησης, για να υποτάξει τους περήφανους χαλυβουργούς, έχει επιστρατεύσει ο Μάνεσης
Λυτούς και δεμένους, με όλους τους μηχανισμούς χειραγώγησης, για να υποτάξει τους περήφανους χαλυβουργούς, έχει επιστρατεύσει ο Μάνεσης
Πόσο άξιες υπηρεσίες προσφέρουν στους μεγαλοβιομήχανους τύπου Μάνεση και όλη την πλουτοκρατία συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τα αστικά ΜΜΕ που αφιερώνουν σελίδες και ώρες ολόκληρες για την υποτιθέμενη αδιαλλαξία του σωματείου και των απεργών, την ώρα που η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κρατά ομήρους εκατοντάδες εργάτες και τις οικογένειές τους, ξεπερνώντας με τη στάση της κάθε όριο προκλητικότητας. Ετσι, τόσο το περασμένο Σαββατοκύριακο όσο και χτες, εφημερίδες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια εξακολουθούσαν με ψέματα και λάσπη να συκοφαντούν τον ηρωικό πολύμηνο αγώνα, γιατί έχει αναδείξει περίτρανα τη δύναμη της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης των εργατών και γι' αυτό εμποδίζει την υποταγή και την ηττοπάθεια στην οποία η μεγαλοεργοδοσία και η κυβέρνηση θέλουν να εγκλωβίσουν την εργατική τάξη ώστε να τσακίσουν ανενόχλητοι τα δικαιώματά της.

Απέναντι στην προκλητική αδιαλλαξία της εργοδοσίας, που επιμένει να απαντάει με εκβιασμούς και απειλές στο αίτημα για επαναπρόσληψη των απολυμένων, το σωματείο εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κατέθεσε χτες και στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση σειρά συγκεκριμένων προτάσεων με βάση το υπόμνημα που έχει εγκριθεί ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των χαλυβουργών και οδηγούν σε εξεύρεση λύσης μετά από εννιά μήνες σκληρού απεργιακού αγώνα. Την ίδια ώρα, μέχρι αργά χτες το βράδυ διάφορα ΜΜΕ αναφέρονταν στην άρνηση της εργοδοσίας να συζητήσει, κρίνοντας «ασαφείς» τις προτάσεις του σωματείου, ενώ το tovima.gr σημείωνε πως «η Ελληνική Χαλυβουργία έχει επίσης δηλώσει προς τον υπουργό Εργασίας ότι αν δεν λυθεί άμεσα η απεργία θα υποβάλει αίτημα διαβούλευσης για να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις και αναστολή της λειτουργίας της μονάδας του Ασπροπύργου».

Συνάντηση χαλυβουργών και υπουργείου

Παρά τις συνεχείς προτάσεις και προσπάθειες του σωματείου, η εργοδοσία συνεχίζει να κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες που της προσφέρουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης με κάθε μέσο: Δίνοντας μόνιμο βήμα στον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Κλιμακώνοντας την επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα με διαρκείς αναφορές σε «λουκέτα» που μπήκαν σε επιχειρήσεις και με ψέματα που χρεώνονται στους εργατικούς αγώνες. Τα ίδια Μέσα βέβαια έχουν κυριολεκτικά «θάψει» την είδηση-βόμβα για το καράβι του Μάνεση με το ραδιενεργό φορτίο από το εργοστάσιο του Βόλου που εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές και επιστράφηκε και έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους εκεί, αλλά και όλη την κοινωνία. Οπως φυσικά δε λένε κουβέντα για όλα όσα έχει κερδίσει στις πλάτες των χαλυβουργών, με πρώτα και κύρια την άδεια για λιμάνι που έλαβε μπροστά στο εργοστάσιο ώστε να εξασφαλίσει μελλοντική ανάπτυξη, δάνειο 265 εκατομμύρια ευρώ από πέντε τράπεζες, ενώ εκβιάζει με αξιώσεις για να κερδίσει φτηνότερο ρεύμα κ.ά. Δε λένε τίποτα για τα κάτεργα στα οποία έχει μετατρέψει τα εργοστάσια του Βόλου.

Στη χτεσινή συνάντηση με το υπουργείο, οι χαλυβουργοί ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν την αξίωση του Μάνεση να σπάσουν την απεργία χωρίς καμία δέσμευση από την εταιρεία για τους απολυμένους. Οσον αναφορά τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου και αίτηση για ομαδικές απολύσεις, επισημάνθηκε στον υπουργό από τους συνδικαλιστές ότι για να προχωρήσει σε τέτοια διαδικασία θα πρέπει πρώτα να καταθέσει αίτημα στην περιφέρεια μαζί με τις άδειες λειτουργίας του εργοστασίου και να γίνει διαβούλευση με το σωματείο ώστε να τη δικαιολογήσει.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου, τόνισε: «Κατόπιν έντονων φημών που ακούγονται ότι η εταιρεία κλείνει το εργοστάσιο, το σωματείο για μια ακόμα φορά κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι το μόνο που ενδιαφέρεται για να ανοίξει πραγματικά το εργοστάσιο γιατί δεν εννοείται εργοστάσιο χωρίς εργαζόμενους. Στα πλαίσια αυτά έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις που ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τις μεταφέρει στην εργοδοσία για να βρεθεί λύση σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα . Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις, αναμένουμε απάντηση της εταιρείας. Φεύγουμε με την εντύπωση ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Το παιχνίδι πλέον έχει μεταφερθεί στον Μάνεση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέα 48ωρη από σήμερα

Συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών

Νέα διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εργασίας έγινε χτες το πρωί από τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στα πλαίσια 24ωρης απεργίας, ενώ από σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους με 48ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9.30 σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να πάρει πίσω η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα που έχει επιβάλει από τις 18 Απρίλη και θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβρη, ενώ από την περασμένη βδομάδα οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τεμαχίσει και να συρρικνώσει δραστικά το ναυπηγείο, προωθώντας την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του εμπορικού του τμήματος, το οποίο είναι κλειστό από το Σεπτέμβρη του 2010 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στα πλαίσια της χτεσινής κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας συνδικαλιστική αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλο χωρίς να πάρουν καμία απάντηση.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ψάχνουν... φερέγγυους επιχειρηματίες

Ταυτόχρονα η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» κάτω από το βάρος των εξελίξεων, τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και τις παρεμβάσεις της αγωνιστικής παράταξης αποφάσισε μεν απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως εξακολουθεί να υπονομεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύσεις και ότι υπάρχουν και... φερέγγυοι επιχειρηματίες. Προβάλλει ως «μόνη λύση» τον «Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΕΦΟΝΑΒΙ)» υπό τον έλεγχο κάποιου «υγιή» επιχειρηματία, αποκρύβοντας ότι η πρόταση επί της ουσίας οδηγεί σε συγχώνευση ναυπηγείων, μείωση των θέσεων εργασίας και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Θ. Κούτρας εκπροσωπώντας στη διοίκηση του σωματείου την παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, σχολίασε σχετικά: «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζονται μαζικές κινητοποιήσεις που να στρέφονται στην καρδιά αυτής της πολιτικής. Δεν μπορεί μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες να παραμένει στο έλεος. Η εργοδοσία έχει πάρει πάνω από 500 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο και τα αποτελέσματα είναι οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι και να καταστρέφονται τα ναυπηγεία και οι υποδομές τους. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πάνω από 4 δισ. για τα υποβρύχια τα οποία τώρα καταστρέφονται. Προτείνουμε μαζικές κινητοποιήσεις, έκτακτη γενική συνέλευση και απεργία διαρκείας. Σήμερα αν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλα τα ναυπηγεία, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στις επιχειρήσεις του κλάδου, δεν συντονίσουν τα βήματά τους, δεν μπορεί να δοθεί λύση. Μαραζώνει ολόκληρη η ναυπηγική βιομηχανία».

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Διαλύονται κοινωνικές δομές και παροχές

Την πόρτα διάπλατα στους ιδιώτες ανοίγει η δημοτική αρχή Περάματος, ακολουθώντας απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική και έχοντας επί της ουσίας διαλύσει κάθε κοινωνική δομή και υπηρεσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού τα ΚΑΠΗ έκλεισαν από τη μία το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τις ώρες που ο καύσωνας ήταν στην κορύφωσή του να μην υπάρχει κλιματιζόμενη αίθουσα ανοιχτή για την προστασία δημοτών. Να σημειωθεί ότι στη μία και μόνη αίθουσα που διαθέτει το δημαρχείο, αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, τα κλιματιστικά είναι χαλασμένα.

Στο μεταξύ, στον αέρα είναι και πάλι η μισθοδοσία των μόνιμων εργαζομένων του Δήμου Περάματος, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί από τις 13 του μήνα. Στα πλαίσια της παύσης πληρωμών που έχει επιδοθεί η δημοτική αρχή του δημάρχου Π. Ζουμπούλη (ΝΔ), οι εργαζόμενοι κάθε μήνα όπως και τώρα δίνουν μάχη για να πληρωθούν. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση και στη συνέχεια παρέμβαση στο γραφείο δημάρχου.

Δουλεύουν με τρομοκρατία και λάσπη

Η ... «διαλλακτικότητα» εκείνων που κατηγορούν τους απεργούς χαλυβουργούς για αδιαλλαξία επιβεβαιώθηκε και χτες. Ετσι, παίρνοντας σβάρνα τα τηλεπαράθυρα, οι μεν απεργοσπάστες έχυναν και χτες τόνους λάσπης ενάντια στους απεργούς βρίζοντας χυδαία τον ηρωισμό με τον οποίο αποκρούουν εδώ και μήνες τις απαιτήσεις σύσσωμης της πλουτοκρατίας να δουλεύουν οι εργάτες για ένα κομμάτι ψωμί μες στη φωτιά και στο σίδερο, βρίζοντας χυδαία την έμπρακτη αλληλεγγύη που με κάθε θυσία προσφέρει απλόχερα ο λαός από κάθε μεριά της χώρας. Η δε κυβέρνηση, από τη μια πλευρά φορά τη μάσκα του «διαπραγματευτή» κι από την άλλη αφήνει στελέχη της όπως ο βουλευτής της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, να εκτοξεύει απειλές και ωμούς εκβιασμούς. Χτες το πρωί, στον πάντα πρόθυμο για τέτοιες απειλές ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός βουλευτής καλούσε ξανά σε παρέμβαση της αστυνομίας, όπως έκανε και την περασμένη βδομάδα. Αυτή είναι η διαλλακτικότητά τους: να εκβιάζουν, να λένε ψέματα, να συκοφαντούν. Θαυμάστε τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ