ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2012
Σελ. /32
Επικίνδυνη για το λαό και η νέα κυβέρνηση

Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις που έγινε στη Βουλή.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενσωματώνουν το σύνολο των απαιτήσεων της αστικής τάξης στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της και υποτάσσονται στη στρατηγική επιλογή για τη σωτηρία των μονοπωλιακών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Η νέα κυβέρνηση, τόνισε, στο όνομα της «επανεκκίνησης της οικονομίας», με τις προγραμματικές δηλώσεις προχωρά σε μια γενικευμένη επίθεση ενάντια στο λαό. Αυτό γίνεται, πρώτον, με την προώθηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, με τις οποίες διασφαλίζεται ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη μέσα από τις μειώσεις μισθών ως απόρροια της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και άλλων αγαθών που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης.

Η πολιτική, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας και των κρατικών επιχειρήσεων, αποτελεί ένα βασικό μηχανισμό ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από την απελευθέρωση νέων πεδίων ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη.

Η ΕΕ πνίγει την αγροτιά

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι το τούνελ του ευρωμονόδρομου που προωθείται μέσω μνημονίων και εκφράζεται και στις προγραμματικές δηλώσεις, οδηγεί ξεκάθαρα στην εξαθλίωση και υπογράμμισε: «Ας σκεφθεί κανείς 31 χρόνια στην ΕΕ, με Κοινή Αγροτική Πολιτική, εισάγουμε προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε και δεν μας το επιτρέπει η ΕΕ και μάλιστα πρόσφατα επιβλήθηκαν από την Κομισιόν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ ως τιμωρία, γιατί Ελληνες αγρότες τόλμησαν να φυτέψουν αμπέλια στα χωράφια τους χωρίς ευρωκοινοτική άδεια».

Τους αγρότες, είπε, τους πνίγουν τα χρέη και η έλλειψη ρευστότητας, παραδίδουν την παραγωγή χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν και πόσο. Μια ανακούφιση, υπογράμμισε, θα ήταν το «κούρεμα» των χρεών και το «πάγωμα» των δόσεων όσο διαρκεί η κρίση και βέβαια «οριστική λύση για εμάς είναι η αποδέσμευση και ο άλλος τρόπος παραγωγής».

Αντί για αυτά, συνέχισε, η Αγροτική Τράπεζα πάει για κλείσιμο με υποθηκευμένο πάνω από 70% της αγροτικής γης, χαρίζονται στους ιδιώτες οι κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις όπως η «Δωδώνη», η βιομηχανία Ζάχαρης κ.ά. την στιγμή που οι πολυεθνικές μεγαθήρια επενδύουν σήμερα σε τρόφιμα, αφού εκεί στοχεύουν τα κέρδη τους.

Χαρακτηριστικά, τόνισε, αντί για ανάπτυξη παραγωγής ποιοτικών και φθηνών προϊόντων και η σημερινή κυβέρνηση φυτεύει παντού φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες σε όλη σχεδόν τη χώρα, όπως στη Μάνη, όπου σχεδιάζονται ανεμογεννήτριες μεγαθήρια εξολοθρεύοντας άλλους οικονομικούς τομείς και τον πολιτισμό της περιοχής.

Να σταθεί όρθιος ο λαός

Ο Χ. Κατσιώτης υπογράμμισε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είμαστε βέβαιοι, είπε, ότι θα μεγαλώσει η αντιλαϊκή επίθεση, θα μεγαλώσουν τα βάσανα, η φτώχεια και η ανεργία. Ηδη, τόνισε, η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς ζει τα μεγάλα αδιέξοδα από την πολιτική που ακολουθείται.

Η μείωση, συνέχισε, των απαιτήσεων των λαϊκών στρωμάτων στο ελάχιστο, η υποχώρηση των αξιώσεων να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους καλύτερα, είναι ο δρόμος που οδηγεί σε όλο και πιο βαριές θυσίες για το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Αυτός ο δρόμος, είπε, είναι αδιέξοδος, αφού η κρίση και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης αποκλείουν κάθε ελπίδα και δυνατότητα για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων χωρίς αγώνα, χωρίς ισχυρό κίνημα, χωρίς ρήξεις και ανατροπές.

Η διέξοδος, κατέληξε, για το λαό προϋποθέτει να σταθεί όρθιος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, να νικήσει το φόβο και την απογοήτευση, να αναμετρηθεί με τον ταξικό του αντίπαλο, να μη χρησιμοποιηθεί η ψήφος ως συνενοχή, να σηκώσει τη σημαία της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, τις ανάγκες που αντιστοιχούν στον πλούτο που παράγεται και να διεκδικήσει όσα δικαιούται και σήμερα του τα στερούν.

Ιδια αντεργατική ρότα

Ο Σπ. Χαλβατζής επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια να εξωραϊστεί η επέλαση ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Η αλήθεια, είπε, είναι ότι μια κυβέρνηση τριών κομμάτων, η οποία στηρίζει μια αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, είναι πολύ πιο επικίνδυνη για το λαό και τον τόπο από μια μονοκομματική κυβέρνηση.

Οι προγραμματικές δηλώσεις, τόνισε, κινούνται στην ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή ρότα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μονοκομματικών, δικομματικών, τρικομματικών. Πρόκειται, είπε, για μια σκληρή ταξική πολιτική, αφού «οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις, το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η μόνιμη εγκατάσταση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για τα πιο πλατιά λαϊκά στρώματα χαράχθηκαν με τις προγραμματικές δηλώσεις. Είναι μια πολιτική, η οποία ενισχύει σταθερά και διασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Οπως σημείωσε, «αυτή είναι η Ελλάδα της ΕΕ για την οποία καυχιέστε, είναι η Ελλάδα της ΕΕ με την αθλιότητα στα δημόσια νοσοκομεία, με το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, των χιλιάδων λουκέτων. Είναι η Ελλάδα την οποία υπερασπίζεστε όχι μόνο τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι "Ανεξάρτητοι Ελληνες"».

Περισσεύει η υποκρισία

Η Λ. Κανέλλη σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τις προγραμματικές δηλώσεις περίσσεψαν οι λέξεις για το έθνος και τόνισε: «Εχει περισσέψει σε τέτοιο βαθμό το έθνος όπου εν ονόματι ιστορικών στιγμών του έθνους δεν έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο όρθιο από το έθνος ούτε ως κουλτούρα». Αντίθετα, είπε, η λέξη «κεφάλαιο» ακούγεται μόνο ως σύνθετο στη λέξη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάποιος να μιλάει για την πατρίδα και την ανεξαρτησία και να θεωρεί τους άλλους «κάτι ανάμεσα σε προδότες και μη ανεξάρτητους όταν συμμετέχει σε σχηματισμό όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει ως προαπαιτούμενο υλοποιημένο και θεσμοθετημένο - ειδικά από το Μάαστριχτ και μετά - την εκχώρηση τμήματος εθνικής κυριαρχίας».

Δεν μπορεί, υπογράμμισε, να μιλάει κάποιος μέσα στη Βουλή για ΑΟΖ αγνοώντας ότι αυτή εξαρτάται από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και από τη μη υλοποίηση επί τεράστιο χρονικό διάστημα δικαιωμάτων που απορρέουν από το δίκαιο της θάλασσας και τόνισε: «Δεν μπορεί κάποιος να καμώνεται ότι ενδιαφέρεται για το Καστελόριζο, το οποίο δεν είναι σε θέση να φτιάξει ένα φούρνο να δίνει ψωμί στους ντόπιους και την ίδια στιγμή να το χρησιμοποιεί ως ντεκόρ αναγγελίας μείζονος εκχώρησης άλλων πραγμάτων».

Κλιμακώνουν αντιλαϊκά

Ο Γ. Γκιόγκας τόνισε ότι τόσο όσοι χαρακτηρίζουν τη συγκυβέρνηση ως σωτηρία για τη χώρα ή απλώς «μνημονιακή», όπως ο ΣΥΡΖΑ, αφήνουν στο απυρόβλητο τις αιτίες της σημερινής κρίσης. Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, είναι μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι οποίες ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη είτε έχουν τυπικά μνημόνιο, είτε όχι.

Οι απόψεις, συνέχισε, που λένε «όχι στο μνημόνιο και στις αντιλαϊκές πολιτικές», αλλά συνοδεύονται με το «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποπροσανατολιστικές, αφού συσκοτίζουν το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ είτε αυτές έχουν τυπικά μνημόνιο είτε όχι. Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε ότι όπως διαφάνηκε από τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού η συγκυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει για ψήφιση το επικίνδυνο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών που είχε επιχειρηθεί να ψηφιστεί στην προηγούμενη Βουλή.

Ενδεικτικό, κατέληξε, των προθέσεων της συγκυβέρνησης είναι το ότι ο νυν υπουργός Παιδείας έσπευσε να τονίσει ότι ο «νόμος Διαμαντοπούλου» για τα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Καμιά αυταπάτη ούτε αναμονή

Από την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι από τις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των υπουργών και αυτών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση «ένα πράγμα έγινε σαφές, το οποίο εμείς τουλάχιστον το είχαμε καθαρό και πριν από τις εκλογές: Οτι η κυβέρνηση θα συνεχίζει την ίδια ακριβώς πολιτική, αυτή που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια, αυτή που είναι υπεύθυνη για τη δραματική και τραγική κατάσταση που ζει ο ελληνικός λαός και πρώτα από όλα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Απευθυνόμαστε, είπε, στο λαό και του λέμε ότι «δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ούτε αναμονές, αφού τα τραγικά αδιέξοδα που ζει θα μεγαλώσουν, η ζωή του θα χειροτερέψει». Οι εκλογές, τόνισε, τέλειωσαν και μαζί τους τέλειωσαν και κάποιοι μύθοι που καλλιεργήθηκαν προεκλογικά και ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ενας μεγάλος μύθος που έπαιξε και ρόλο και ήταν κριτήριο ψήφου ήταν ο "άλλος αέρας" που πνέει στην Ευρώπη. Ξαφνικά είδαμε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση να στοιχίζονται πίσω από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του. Γιατί μέχρι την εμφάνισε του Φρ. Ολάντ η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιλαμβανόταν πού το πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεχίζεται αυτό από τη νέα υποτιθέμενη δυναμική συμμαχία του Νότου. Ομως ο νέος αέρας ήταν παγερός και πολικός για τους εργαζόμενους της χώρας μας αλλά και της ΕΕ και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους του Νότου. Ο "αγωνιστής" Ολάντ ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ότι πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και ταυτόχρονα εξήγγειλε και προγράμματα λιτότητας για τη Γαλλία».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η δική μας υπόσχεση είναι δεν θα περάσετε εύκολα. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με εκλογικά ποσοστά, ούτε με τίποτα. Δεν θα περάσετε εύκολα στον πόλεμο που προχωράτε. Θα απαντήσουμε με πόλεμο, όχι εμείς, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Μη νομίζετε, επειδή προσωρινά ή πρόσκαιρα καταφέρατε να τους εκβιάσετε κάτω από πολλά και ψεύτικα διλήμματα ότι θα καθίσουν να υπομείνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ