ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Τακτικισμοί για να σερβίρουν τα επόμενα πακέτα

Στην αντιλαϊκή ατζέντα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις, «ανακεφαλαιοποίηση» τραπεζών

Συγκυβέρνηση και τρόικα μεθοδεύουν τα επόμενα δάνεια, μνημόνια και πακέτα μέτρων. Καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός, καμιά ανοχή στα σχέδιά τους
Συγκυβέρνηση και τρόικα μεθοδεύουν τα επόμενα δάνεια, μνημόνια και πακέτα μέτρων. Καμιά αναμονή δεν πρέπει να δείξει ο λαός, καμιά ανοχή στα σχέδιά τους
Αγνωστη για την ώρα παραμένει η ακριβής ημερομηνία έναρξης της επίσημης διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία είχε προγραμματιστεί για χτες Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Α. Αλταφάζ δήλωσε σχετικά ότι η «τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό», διαπιστώνοντας «καθυστερήσεις» τις οποίες αποδίδουν στην ασθένεια του πρωθυπουργού και στην κωλυσιεργία που υπάρχει στην ανάληψη καθηκόντων από το νέο υπουργό Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, αναλλοίωτη παραμένει η αντιλαϊκή ατζέντα που περιλαμβάνει την αξιολόγηση του προγράμματος και τα νέα μέτρα, με τα οποία θα κλιμακώσουν τα επόμενα χρόνια.

Στα παζάρια, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, είναι και η τοποθεσία της επίσημης διαβούλευσης, για το αν δηλαδή θα γίνει στην Αθήνα ή σε άλλο κράτος της ΕΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση, στην Αθήνα θα έρχονται μόνο τα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη συλλογή των στοιχείων από υπουργεία και κρατικούς φορείς. Πρόκειται για τακτικισμούς που στόχο έχουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, για τη διαμόρφωση δήθεν «ηπιότερου κλίματος» που θα τους διευκολύνει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι άμεσες προτεραιότητες συγκυβέρνησης και τρόικας περιλαμβάνουν την ψήφιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου, σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αποφασιστική κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και την ολοκλήρωση της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών. Με αυστηρή προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων βάζουν στην ατζέντα και τη λεγόμενη «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, σε μια διαδικασία που φέρνει τα ακόμη χειρότερα για το λαό.

Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν την δυνατότητα «επιμήκυνσης» του προγράμματος κατά 2 επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2016 (αντί για το 2014). Είναι φανερό πως στα τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν για την περίοδο μέχρι το 2014 θα προσθέσουν και νέα, απροσδιόριστα για την ώρα, μέτρα.

Το «αναμορφωμένο» χρονοδιάγραμμα διαμορφώνει και νέα «κενά χρηματοδότησης». Σε αυτό το πλαίσιο ομολογούν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα παζάρια και για πρόσθετα δάνεια από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και για ποσά που σήμερα εκτιμώνται από 16 μέχρι και 20 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζουν για «αξιοποίηση» από το 2014 και μετά. Είναι απόλυτα φανερό ότι θα απαιτηθεί η υπογραφή και νέας δανειακής σύμβασης, και ασφαλώς πρόσθετα, συνοδευτικά με αυτή, αντιλαϊκά μέτρα.

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, μια πρώτη «εκτίμηση» για το αποτέλεσμα των μεταξύ τους συνεννοήσεων, θα έχει γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα του Ιούλη.

ΔΗΜΑΡ
Τα δίνει όλα για να πετύχει η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση

Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην «ομάδα διαπραγμάτευσης» με την τρόικα

Την προγραμματική συμφωνία, στην οποία η συγκυβέρνηση απαριθμεί τις δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο και με φρούδες ελπίδες εκβιάζει την ανοχή του λαού, υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής».

Εχοντας συμβάλει τα μέγιστα με το κόμμα του στην ενσωμάτωση της λαϊκής ψήφου, ο Φ. Κουβέλης λέει ότι θα διεκδικήσει την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας και σε περίπτωση που αυτό δε γίνει, τότε θα αποχωρήσει απ' την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, εγγυήθηκε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αποφασισμένη να δείξει τη «συναίνεση που είναι απαραίτητη για το έργο της κυβέρνησης».

Ο ίδιος, όπως και το ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι αυτή γίνεται «για τη χώρα και την κοινωνία» για μια «υπόθεση εθνικού χαρακτήρα», πατώντας στα κοινά συνθήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική του «ευρωμονόδρομου» που συνυπηρετούν.

Αρνητική ήταν η απάντησή του στο αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο συνένωσης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για το σχηματισμό ενός κόμματος της κεντροαριστεράς. Ωστόσο, δεν απέκλεισε εντελώς μια τέτοια προοπτική, αφού, όπως είπε, «η κεντροαριστερά είναι μια φθαρμένη έννοια. Η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ο τρίτος πόλος της πολιτικής σκηνής, θα πρέπει να γίνει με πρωτογενή κοινωνικά στοιχεία και όχι με συμφωνίες κορυφής».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που δέχτηκε για το τι θα συμβεί εάν η ΕΕ επιμείνει στις θέσεις της. Αντί απάντησης, κατέφυγε στις κοροϊδίες περί κάποιων δήθεν αλλαγών που συντελούνται στην ΕΕ. Οπως είπε, «στην Ευρώπη αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο. Η ίδια n πραγματικότητα επιβάλλει την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση με στόχο να προωθηθεί πλέον η ανάπτυξη (...) Η πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ ηττάται στη Γερμανία».

Τέλος, δήλωσε ότι η «επιτροπή διαπραγμάτευσης» που εκπόνησε την εισήγηση για την «προγραμματική σύγκληση», θα αποτελεί εφεξής μια επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Ακόμα, ότι θα συγκροτηθεί και μια διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων «μαζί με πρόσωπα που θα διαθέτουν και την εξειδικευμένη γνώση και τη συγκεκριμένη πολιτική ικανότητα, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Επιταχύνεται η «αναπαλαίωση» του ΠΑΣΟΚ

Ανοιγμα στη ΔΗΜΑΡ, για ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας

Επικοινωνιακό κουρνιαχτό, με ανακοινώσεις περί «ανασύστασης», σηκώνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να περάσει σε δεύτερη μοίρα η συμμετοχή του στην αντιλαϊκή συγκυβέρνηση και η πλήρης στήριξη που προσφέρει στην επιβολή των νέων μέτρων που χρεοκοπούν και εξαθλιώνουν το λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να δώσει το στίγμα των πολιτικών του προθέσεων και να αναφερθεί στις «γενικές αρχές» για την αναπαλαίωση του κόμματός του. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα αναφερθεί στην «ανάγκη» για «μετεξέλιξη» του ΠΑΣΟΚ σε «σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς», ενώ δεν απέκλειαν και ένα πρώτο μετεκλογικό άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ, που όπως σημείωναν «αποτελεί πλέον κυβερνητικό εταίρο».

«Το ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενο στο φρόνημα του εκλογικού σώματος, δίνει προτεραιότητα στην ανασύσταση της παράταξης και όχι στην καθημερινή διαχείριση του κυβερνητικού έργου. Γι' αυτό και αποφάσισε να μετάσχει με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση». Τα παραπάνω ισχυρίστηκε με δήλωση του την Κυριακή στο «Εθνος» ο Ευ. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια αφ' ενός να σπείρει αυταπάτες περί αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ και αφ' ετέρου να μην υποστεί τη φθορά της συγκυβέρνησης.

Ωστόσο, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να αποτυπώσει την ταξική προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, σημειώνοντας: «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το συμφωνημένο μεταξύ των τριών κομμάτων προγραμματικό πλαίσιο. Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ (...) Θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του πλαισίου αυτού στενά και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περίπτωση απόκλισης». Δηλαδή, κάθε φορά που παρατηρούνται «αρρυθμίες» στην προώθηση των αντιδραστικών μέτρων.

Σήμερα, ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να ανακοινώσει και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Λοβέρδος αρνήθηκε σχετική πρόταση που του έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νέα αιφνιδιαστική άσκηση

Νέα άσκηση ενεργοποίησης του συνόλου του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας έγινε χτες το πρωί, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με το Επιτελείο, σκοπός της άσκησης, η οποία ήταν εγκεκριμένη από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, «είναι η περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης του συστήματος αεράμυνας της χώρας». Στην άσκηση συμμετείχαν το σύνολο των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιούνη έγινε άσκηση αιφνιδιαστικής κινητοποίησης της δύναμης ταχείας αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντίστοιχα, στις 22 Μάη είχε πραγματοποιηθεί ξανά άσκηση ετοιμότητας του συστήματος αεράμυνας, με σενάριο την αντιμετώπιση αιφνιδιαστικού πλήγματος από την τουρκική αεροπορία. Στο πλαίσιο της άσκησης, είχε γίνει ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων στα πολεμικά αεροδρόμια της χώρας και σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν η μεγαλύτερη αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας που έχει διαταχθεί τα τελευταία χρόνια. Τέλος, πριν από μερικές μέρες, έγινε και άλλη αιφνιδιαστική άσκηση, όπου υπήρξε ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης της Πολεμικής Αεροπορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ