ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οδηγούν τον αγώνα σε εκφυλισμό

Με το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων συμπαρατάχθηκαν στη χτεσινή γενική συνέλευση συνδικαλιστές εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ

Από παλιότερη γενική συνέλευση στα ναυπηγεία
Από παλιότερη γενική συνέλευση στα ναυπηγεία
Η επιδίωξη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στο σωματείο «ΤΡΙΑΙΝΑ» να καλλιεργήσουν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα της εργοδοσίας, αλλά και ότι εργαζόμενοι, ακόμα και συνδικαλιστές μέλη της διοίκησης του σωματείου εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, υψώνουν το ανάστημά τους και συμπαρατάσσονται με το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) ενταγμένες στο ΠΑΜΕ, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν στη γενική συνέλευση που έγινε χτες το πρωί στο χώρο του ναυπηγείου.

Από τις 18 Απρίλη τα αραβογερμανικά μονοπώλια (ADM, «Thyssen Krupp») που λυμαίνονται το ναυπηγείο έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα. Απέναντι σε αυτό το βάρβαρο μέτρο, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, πλειοψηφία στη διοίκηση της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ», «απάντησαν» αναστέλλοντας στις 2 Μάη τον, επί 15 μέρες, απεργιακό αγώνα που έδιναν οι εργαζόμενοι με απανωτές διαδηλώσεις σε υπουργεία, προσπάθησαν να «μαντρώσουν» τους εργαζόμενους μέσα στο ναυπηγείο και αποφάσισαν να γίνεται απεργία κάθε Δευτέρα. Χτες, στη γενική συνέλευση, συνεχίζοντας να δίνουν «ρεσιτάλ» υπονόμευσης των συμφερόντων των εργαζομένων, με εκφυλιστικές διαδικασίες (έστησαν κάλπες, όπου ψήφιζε όποιος ήθελε και όσες φορές ήθελε αφού δεν υπήρχε κανένας έλεγχος όπως π.χ. καταστάσεις), «κατάφεραν» να μη καθοριστεί κανένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι «συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις» και ότι «εξουσιοδοτεί η γενική συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου να καθορίζει ανάλογα κάθε φορά τη μορφή»!

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Θ. Κούτρας, εκπρόσωπος της ΕΕΝΣ στη διοίκηση του σωματείου, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους γιατί, όπως σημείωσε, αν «ο αγώνας παραμείνει εγκλωβισμένος μέσα στη μάντρα του ναυπηγείου» όπως θέλουν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, θα εκφυλιστεί και είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε βήμα βήμα στην πείνα και την εξαθλίωση». Επισήμανε ότι στο ναυπηγείο φαίνονται καθαρά οι συνέπειες της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, «συνέπειες που πληρώνουμε εμείς σήμερα». Ανέδειξε την ανάγκη για αλλαγή συσχετισμών στο σωματείο, «για να γίνει, ταξικό, χωρίς ταλαντεύσεις όπλο στα χέρια των εργαζομένων». Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και κάθε μέρα σχεδιασμένες παρεμβάσεις σε υπουργεία, στη Βουλή, παντού όπου χρειάζεται. Ξεκαθάρισε ότι μοναδική λύση είναι «κοινωνικοποιημένο ναυπηγείο με προοπτική το δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας».

Κατήγγειλαν τη στάση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Καταπέλτης ήταν η τοποθέτηση μέλους της διοίκησης της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ» που είναι εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ. Κατήγγειλε ότι η «ΠΑΣΚΕ συνεπικουρουμένη και από τη ΔΑΚΕ ψήφισαν την αναστολή των απεργιών και την επιστροφή στις δουλείες μας 3 μέρες πριν τις εκλογές. Ποιον εξυπηρετούσε αυτό; Την κρίσιμη στιγμή αντί να κλιμακώσουμε τον αγώνα, αυτοί έσβησαν τους διακόπτες».

«Ενώ το μέτρο - συνέχισε - της εκ περιτροπής εργασίας βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή δημιουργούν σύγχυση (....) συνειδητά για να απογοητεύσουν και να αποδυναμώσουν το αγωνιστικό φρόνιμα των εργαζομένων έτσι ώστε την κατάλληλη στιγμή να περάσουν το οτιδήποτε και μάλιστα τότε να το βαφτίσουν και επιτυχία». Ενώ κατέληξε καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΕΝΣ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σφοδρή επίθεση στην υπεράσπιση της Σύμβασης

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά κήρυξε παράνομη τη σημερινή απεργία που προκήρυξαν τα σωματεία της Ζώνης

Με διαδικασίες «εξπρές», το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά χαρακτήρισε «παράνομη» την 24ωρη απεργία που αρχίζει σήμερα στις 6 το πρωί στο ναυπηγείο του μεγαλοεπιχειρηματία και εφοπλιστή Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα. Την απεργία έχουν κηρύξει τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργατοτεχνιτών που δουλεύουν στο ναυπηγείο, απαιτώντας την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ζώνης για το 2012.

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης επί πέντε μήνες, με πείσμα και αποφασιστικότητα και με όπλο τα ταξικά τους συνδικάτα, συσπειρωμένα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνουν τη μάχη για την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, απεργώντας σε όποια επιχείρηση αρνείται να υπογράψει. Από χτες στο επίκεντρο του αγώνα βρίσκεται το ναυπηγείο του Σπανόπουλου (διαθέτει επιπλέον πάνω από 10 ρυμουλκά, πλωτούς γερανούς, έχει αναλάβει από το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO τα λιμενικά έργα για την κατασκευή της 3ης προβλήτας στο Ικόνιο και πολλά άλλα), ο οποίος όχι μόνο αρνείται να υπογράψει, αλλά από τις 30 του Απρίλη, με τον εκβιασμό της απόλυσης, ανάγκασε εργατοτεχνίτες να υπογράψουν για τη σύσταση Ενωσης Προσώπων, με βάση τους εκτρωματικούς νόμους 4042/2011 και 4046/2012 και να επιβάλει επιχειρησιακή σύμβαση που κατέβαζε τα μεροκάματα από τα περίπου 100 ευρώ μεικτά που προβλέπει η Τοπική Σύμβαση της Ζώνης στα 35 ευρώ μεικτά και μετατρέποντας το ωράριο εργασίας από 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, σε 8ωρο.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Σπανόπουλου κατατέθηκε λίγο πριν τη 1 χτες το μεσημέρι. Μέσα σε μισή ώρα, δηλαδή στη 1.30, το δικαστήριο είχε «στηθεί», χωρίς ο δικηγόρος υπεράσπισης να έχει προλάβει να δει έστω τις κατηγορίες και χτες το βράδυ εξέδωσε την απόφαση.

Με διαδικασίες που αποκαλύπτουν ότι η αστική δικαιοσύνη είναι ταξική υπέρ του κεφαλαίου και με μοναδικό μάρτυρα το γαμπρό του Σπανόπουλου (!), το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του εφοπλιστή και διέταξε την απαγόρευση της απεργίας!

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απεργία είναι παράνομη, όταν εργαζόμενος του ναυπηγείου που κατέθεσε ως μάρτυρας κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο αποσπάστηκε η υπογραφή εργαζομένων για τη σύσταση Ενωσης Προσώπων ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κλαδικά συνδικάτα. Το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία, παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου ήταν παρόντες στην αίθουσα και επιπλέον κατέθεσαν δήλωση με τις υπογραφές τους ότι «αποχωρούμε από την συσταθείσα Ενωση Προσώπων και ως εκ τούτου δεν αποτελούμε πλέον μέλη της. Αναγνωρίζουμε ως νόμιμο συνδικαλιστικό φορέα εκπροσώπησής μας το κλαδικό μας Συνδικάτο, του οποίου ποτέ δεν πάψαμε να είμαστε μέλη και στο οποίο απευθυνθήκαμε να διεκδικήσει την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ».

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, όπως διαμηνύθηκε χτες το βράδυ από τους εργαζόμενους, «η απεργία θα γίνει».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΟΥ ΚΟΥ»
Απαντούν αγωνιστικά στην ποινικοποίηση της πάλης τους

Εκδικάζεται σήμερα η νέα αγωγή που κατέθεσε η εργοδοσία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ., στα δικαστήρια, διοργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Με την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων και την απειλή χρηματικών προστίμων, η επιχείρηση παιδικών ειδών και παιχνιδιών «ΚΟΥ - ΚΟΥ» προσπαθεί να σταματήσει την πάλη των εργαζομένων, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να ανακληθεί η εκ περιτροπής εργασία. Χτες, η εργοδοσία κατέθεσε νέα αγωγή σε βάρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, με την οποία ζητά να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες που ήδη πραγματοποιήθηκαν (28/4, 4 και 5/5, 11 και 12/ 5) το προηγούμενο διάστημα και να μην πραγματοποιηθεί η νέα 48ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. Μάλιστα, ζητά από το δικαστήριο να της επιδικάσει και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης, με την απόφαση που θα εκδοθεί, δηλαδή ζητά 30.000 ευρώ για κάθε μέρα απεργίας που θα πραγματοποιηθεί με τα ίδια αιτήματα σε περίπτωση που κριθεί παράνομη από το δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, η εκδίκαση της οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί για τη Δευτέρα 14 Μάη και αναβλήθηκε για τις 28 Μάη. Χτες παραιτήθηκε από την πρώτη αγωγή και κατέθεσε νέα, με την οποία ουσιαστικά προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και το σωματείο τους με την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζει ότι δε θα φοβηθεί τις διώξεις των εργοδοτών, θα δώσει τον αγώνα και στα δικαστήρια και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9 το πρωί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσε η επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ