Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σύγκρουση για να υπάρξει λύση

Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν κυβερνήσει δεν θα προχωρήσει σε καμιά μονομερή ενέργεια απέναντι στην ΕΕ - άρα δεν θα καταγγείλει το μνημόνιο, αλλά θα το επαναδιαπραγματευθεί -, συνιστά κατάθεση διαπιστευτηρίων στη λυκοσυμμαχία, τη στρατηγική της οποίας υπηρετεί. Ο ίδιος άλλωστε έχει ομολογήσει ότι επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόβλημα και ότι προσδοκά μια συνολική αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ. Το βασικό συμπέρασμα από τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι παραπέμπει κυριολεκτικά στη «δευτέρα παρουσία» την όποια αλλαγή υπέρ του λαού, αφού λέει ότι θα διαπραγματευθεί με την ΕΕ για τα μνημόνια και τα μέτρα. Δηλαδή, θα διαπραγματευθεί με τον θύτη για να σώσει τάχα το θύμα.

Ακόμα, η παραπομπή του όποιου φιλολαϊκού μέτρου στην αλλαγή της ΕΕ, σημαίνει κυριολεκτικά «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», αφού τέτοια δεν πρόκειται να υπάρξει, είτε με σοσιαλδημοκρατική, είτε με φιλελεύθερη διαχείριση. Τι λέει επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό; «Κάτσε στη γωνία και περίμενε. Εγώ, η αριστερή κυβέρνηση, θα πάω στην Ευρώπη και θα διεκδικήσω για λογαριασμό σου λύση στα προβλήματά σου. Εσύ δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις, από το να έχεις υπομονή ότι οι θύτες των δικαιωμάτων σου θα αλαφρώσουν τα μέτρα και ότι, κάποια στιγμή, η ΕΕ θα αλλάξει και θα γίνει φιλολαϊκή». Ετσι θέλει να βάλει το κίνημα στον πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλωστε έχει για διακηρυγμένο στόχο την «κοινωνική ομαλότητα», άρα την ταξική συνεργασία.

Ταυτόχρονα, φορτώνει το λαό με αυταπάτες ότι ο πρωταίτιος για τα προβλήματά του βρίσκεται έξω από τα σύνορα. Γιατί όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις έφτιαξαν τα μνημόνια με την ΕΕ; Και γιατί συμφώνησαν με τη λυκοσυμμαχία όλα τα προηγούμενα μέτρα ενάντια σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακές σχέσεις, σε συνθήκες μάλιστα ανάπτυξης και όχι κρίσης στην ΕΕ; Η απάντηση είναι επειδή τα μέτρα είναι ίδια για τις χώρες με ή χωρίς μνημόνιο και υπηρετούν το κεφάλαιο στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωένωσης. Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια «δουλεύει» η ΕΕ. Αυτούς υπηρετούν οι στρατηγικές της, όπως η αντιλαϊκή στρατηγική «ΕΕ 2020», μέρος της οποίας είναι και τα μνημόνια. Από αυτή την ΕΕ των μονοπωλίων, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να περιμένει λύση στα προβλήματά του!

Ο λαός έχει τη δύναμη όχι μόνο να αποσπάσει κατακτήσεις που θα τον ανακουφίσουν από τα βάσανα της καθημερινής επιβίωσης, αλλά και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, αν οργανώσει και κατευθύνει τη συμμαχία και την πάλη του στον πραγματικό αντίπαλο: Τα μονοπώλια και τα κόμματά τους στην Ελλάδα. Το εθνικό πεδίο είναι το πρώτο και βασικό πεδίο πάλης για το κίνημα, που για να είναι νικηφόρο πρέπει να έχει στρατηγική σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την πολιτική τους, σε συντονισμό με το ταξικό κίνημα σε άλλες χώρες, που θα παλεύει για ρήξη και όχι για διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Στην ανάπτυξη και το δυνάμωμα ενός τέτοιου κινήματος δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, δείχνοντας ότι εκεί βρίσκεται η ελπίδα για το λαό. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατό θα είναι το κίνημα, τόσο θα μεγαλώνει η αποτελεσματικότητα και η προοπτική του.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ