ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
Αντεπίθεση για μόρφωση, δουλειά

Ανοδος στα ΤΕΙ και σε πολλούς άλλους συλλόγους των ψήφων της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Στις κάλπες προσήλθαν χτες οι φοιτητές και σπουδαστές για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων τους. Στις φετινές φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές ήταν χιλιάδες οι νέοι που επέλεξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, και με αυτόν τον τρόπο επέλεξαν να ενισχύσουν τους αγώνες της επόμενης μέρας, για κάθε πλευρά της ζωής τους, «απάντησαν» σε κάθε βάρβαρο μέτρο που τσακίζει τη ζωή τους έξω και μέσα στις σχολές.

Η συμμετοχή στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές ήταν εμφανώς μειωμένη σε σχέση με τις περσινές. Η Πανσπουδαστική ΚΣ σημειώνει διακριτή άνοδο στα ΤΕΙ, στοιχείο που έχει σημασία, γιατί τα ΤΕΙ συγκεντρώνουν μεγαλύτερο όγκο νέων από εργατικές λαϊκές οικογένειες. Παράλληλα, άνοδο σημειώνει (σε σχέση με τα περσινά αποτελέσματα) σε πολλούς συλλόγους της χώρας, ενώ σε δεκάδες συλλόγους κατακτά την πρώτη ή τη δεύτερη θέση.

Οι χτεσινές εκλογές των φοιτητών και των σπουδαστών έγιναν, ενώ υπάρχουν οι νέες βουλευτικές εκλογές και μετά από την «πασαρέλα» των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για συγκρότηση «οικουμενικής» και κάθε είδους κυβέρνησης. Με κεντρικό σύνθημα «Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα. Οργάνωση - Αντεπίθεση για μόρφωση, δουλειά» χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές φάνηκε ότι ξεπέρασαν τις εύκολες «λύσεις», τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα ρουσφέτια, τα παλιά και νέα διλήμματα. Χιλιάδες νέοι είπαν «όχι» στην προσπάθεια περιθωριοποίησης των δυνάμεων του ΚΚΕ που επιδιώχθηκε και στις σχολές, με τα «αριστερά» σενάρια που σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες για μια «καλύτερη» διαχείριση του συστήματος.

Η λύση για το λαό δε θα δοθεί από τα πάνω, αλλά με την οργάνωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που στήριξαν την Πανσπουδαστική ΚΣ ήταν αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα συσπειρώθηκαν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αγωνίστηκαν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ήταν ακόμα και τη μέρα των εκλογών στις σχολές με κουτιά ενίσχυσης στον αγώνα των χαλυβουργών. Πάλεψαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εξαθλίωσε και εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα, έβαλαν εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο, στις περικοπές στο δικαίωμα στη σίτιση και στέγαση. Με μεγαλύτερη δύναμη θα προχωρήσουν σε οργάνωση και ένταση της πάλης ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Θα σταθούν, πιο δυνατά, απέναντι στις προσπάθειες διάλυσης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, επιδιώκοντας την οργάνωσή του για μια αγωνιστική ανασυγκρότηση. Τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ «κατέβηκαν» σε 202 απ' τους 206 συλλόγους στα πανεπιστήμια και σε 70 από τους 75 συλλόγους στα ΤΕΙ.


*Στους πίνακες, η σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2011 γίνεται στους ίδιους ακριβώς συλλόγους, από τα αποτελέσματα που είχαν συγκεντρωθεί χτες βράδυ, μέχρι την ώρα έκδοσης της εφημερίδας. Επομένως, το ύψος των ποσοστών των παρατάξεων θα είναι διαφορετικό στα τελικά αποτελέσματα που αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα το βράδυ, ωστόσο φαίνεται η τάση αύξησης ή μείωσης όλων των δυνάμεων σε σχέση με πέρσι.



ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Παλεύουμε για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του κινήματος

Δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για τις φετινές φοιτητικές εκλογές

Χτες βράδυ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, δήλωσε για τις φετινές φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές:

«Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Σε κάθε σχολή και τμήμα, στους δεκάδες συλλόγους που τα ποσοστά της Πανσπουδαστικής ΚΣ αυξάνονται, με ιδιαίτερη αύξηση στα ΤΕΙ, αλλά κι εκεί που μένουν σταθερά ή και έχουν μικρή πτώση, παραμένει η ανάγκη οι φοιτητικές - σπουδαστικές συνελεύσεις και οι επιτροπές αγώνα, σε κάθε έτος, τμήμα και σχολή να γίνουν οι πυρήνες της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων. Η συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν σ' αυτήν την κατεύθυνση. Εκεί συναντηθήκαμε με τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συμμετείχαν μαζί μας στα ψηφοδέλτια, σ' αυτό καλούμε και τους χιλιάδες που τα στήριξαν με την ψήφο τους. Είναι η κρίσιμη μάζα που μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.

Η αποχή από την οργάνωση και τη συμμετοχή στους αγώνες του μεγαλύτερου τμήματος των φοιτητών και σπουδαστών αντανακλάται και στο αποτέλεσμα. Ενισχύεται στο έδαφος του εγκλωβισμού στον "ευρωμονόδρομο", στην απογοήτευση και στην αδιέξοδη αναζήτηση ατομικών και εύκολων λύσεων.

Οι φοιτητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο όπου παλιά και νέα διλήμματα με νέα μορφή, γίνονται εργαλεία εγκλωβισμού και των φοιτητών και φοιτητριών.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές των εργατικών λαϊκών οικογενειών, στις κρίσιμες μάχες του επόμενου διαστήματος, να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους. Με την οργάνωση, την αφοβία και γυρνώντας την πλάτη στις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές παγίδες. Καμία αλλαγή από τα πάνω, καμία κεντροαριστερή - "αριστερή" διαχείριση της μιζέριας δε θα φέρει λύση στα προβλήματα των οικογενειών τους και τα δικά τους.

Προχωράμε κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και των αυταπατών. Με ισχυρό ΚΚΕ, ο λαός και τα παιδιά του μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων προς όφελος των δικών τους αναγκών και ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. Η ελπίδα για το μέλλον των νέων ανθρώπων βρίσκεται σε αυτό το δρόμο».


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΛΑΜΙΑ
Ενιαίο ψηφοδέλτιο κατ' εφαρμογή του νόμου-πλαισίου...

Υπέρμαχοι του νόμου-πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση εμφανίστηκαν στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και επιδίωξαν να γίνουν παράλληλες εκλογές για εκπροσώπους στη διοίκηση, με ενιαίο ψηφοδέλτιο!

Δυο «ανεξάρτητες» παρατάξεις (η μια με περσινούς υποψηφίους των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και η άλλη με υποψηφίους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ομάδες), με πρωταγωνιστικό ρόλο του προϊσταμένου του τμήματος, πήγαν να εφαρμόσουν το νόμο-πλαίσιο. Οι «ανεξάρτητοι ΔΑΠιτοΠΑΣΠίτες» κάλεσαν τους φοιτητές σε μια δεύτερη παράλληλη ψηφοφορία: Ηθελαν οι φοιτητές να ψηφίσουν δύο φορές στην ίδια κάλπη, ρίχνοντας δύο φακέλους διαφορετικού χρώματος, ο ένας για το ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου και ο άλλος για την εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου! «Εμφάνισαν» ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, με μια λίστα ονομάτων με τους υποψήφιους όλων των παρατάξεων και τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου της Πανσπουδαστικής ΚΣ!

Η «απόφαση» αυτή ήταν αυθαίρετη, δεν είχε ούτε «τυπική» έγκριση ΔΣ ή Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών. Η «ανεξάρτητη» παράταξη με άτομα που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ομάδες δεν πήραν ξεκάθαρη θέση και στη συνέχεια συμμετείχαν στην ψηφοφορία παρωδία. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ κατήγγειλαν το γεγονός αμέσως και «μπλόκαραν» αυτή την απαράδεκτη διαδικασία, απαιτώντας οι εκλογές να γίνουν κανονικά, όπως σε όλους τους Συλλόγους. Το μεσημέρι αποχώρησαν και απέσυραν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ