ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αρπάζει τις μισές συντάξεις των νοσηλευομένων

Κινητοποίηση χτες της ΣΕΑΑΝ και του Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Κινητοποίηση στη Διοίκηση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δυτικής Αττικής έκανε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής, απαιτώντας τη μη εφαρμογή του μέτρου των παρακρατήσεων των συντάξεων και επιστροφή όσων έγιναν στους νοσηλευόμενους. Να θυμίσουμε πως με κυβερνητική απόφαση παρακρατάται το 50% των συντάξεων των νοσηλευομένων σε ιδρύματα χρονίων παθήσεων, βαριά αναπήρων και ψυχικά πασχόντων.

Στο συγκεκριμένο ίδρυμα περιθάλπονται άνθρωποι ηλικιωμένοι, με άνοια, με βαριά νοητικά και κινητικά προβλήματα. Από αυτούς τους ανήμπορους ανθρώπους η Διοίκηση του ιδρύματος - ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης - προσπαθεί επίμονα να αρπάξει τη μισή από την πενιχρή τους σύνταξη, απειλώντας τους ακόμη και με εκδίωξη από το ίδρυμα. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των νοσηλευομένων, όσοι έχουν αρνηθεί να πληρώσουν και διαμαρτύρονται για τις υποβαθμισμένες συνθήκες περίθαλψής τους, η Διοίκηση τους απειλεί πως θα τους τα πάρει μέσω της εφορίας! Υπογραμμίζουν, παράλληλα, τη δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της υποστελέχωσης εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης σε Υγεία - Πρόνοια, με αντίκτυπο ακόμη και στις μερίδες του φαγητού.

Ολα τα παραπάνω κατήγγειλαν χτες οι αντιπρόσωποι του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Ο διοικητής, ωστόσο, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ιδρύματος επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από το γράμμα του νόμου και να σταθούν απέναντι στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να παρανομήσουν, παρά μόνο να μεταφέρουν τα αιτήματα στο υπουργείο Υγείας.

Αλλες πέντε γυναίκες θετικές στον ιό του AIDS

Ηδη 6.000 άντρες τηλεφώνησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να εξεταστούν. Φορείς του ιού 5 στους πρώτους 100

Ακόμη 5 εκδιδόμενες γυναίκες βρέθηκαν προχτές θετικές στον ιό HIV/AIDS μεταξύ 24 γυναικών που ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο συνολικός αριθμός των γυναικών που είναι φορείς του AIDS ανέρχεται στις 29, από τις οποίες οι 28 εκδίδονται στο δρόμο και η μια σε οίκο ανοχής. Μέχρι χτες - μετά τα νέα κρούσματα - είχαν τηλεφωνήσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να εξεταστούν 6.000 άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν πως ήρθαν σε επαφή μαζί τους χωρίς προφύλαξη, «ενώ ενημερωνόμαστε από τον ιδιωτικό τομέα, ότι δεκαπλασιάστηκαν οι εξετάσεις για το ΑΙDS στα ιδιωτικά εργαστήρια». Στις πρώτες 100 εξετάσεις, που έγιναν προχτές το βράδυ, 5 άνδρες έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως «το ECDC, το αντίστοιχο δηλαδή ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ, τέλος Μάη έρχεται στην Αθήνα για να κάνει αξιολόγηση κινδύνου. Το πρόβλημα ως γνωστόν έχει εμφανιστεί και στη Ρουμανία». Μπορεί χτες ο υπουργός Υγείας να συνεχάρη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν είπε όμως πως τον Απρίλη του 2010 εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Δράση για την Αθήνα» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου περιλαμβάνονταν πολλές προτάσεις, αστυνομικού κυρίως τύπου, που περιείχαν και τα «εκδιδόμενα πρόσωπα». Η γενική κατεύθυνση των προτάσεών τους λοιπόν ήταν και είναι: «Ανοίξτε περισσότερα πορνεία, αρκεί να είναι αδειοδοτημένα, να πληρώνουν φόρους και να εκδίδουν αποδείξεις». Στο ίδιο σχέδιο διαπιστωνόταν ότι η παρακολούθηση της υγείας των εκδιδομένων είναι πολύ συχνή (!) και ότι οι 15ήμερες ιατρικές εξετάσεις που γίνονται στις ιερόδουλες πρέπει να καταργηθούν με το αιτιολογικό ότι κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο (380.000 ευρώ για τα 2.000 άτομα με άδεια).

Κρύβονται πίσω από τη μετανάστευση

Σε μια απόπειρα να συνδέσει την έξαρση των κρουσμάτων του ιού HIV/AIDS με το ζήτημα της μετανάστευσης, ανακοίνωσε πως «στις 12 Ιούνη θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την παράνομη μετανάστευση και τις συνέπειες που προκαλεί στη δημόσια υγεία». Απέκρυψε, όμως, τις ευθύνες της κυβέρνησης για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών - που συνδέεται άμεσα με την εξάπλωση του ιού. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) μειώθηκε μέχρι και 50% η χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας προς τα ΚΠ για το 2011 και το 2012, την υποστελέχωση κ.ά., με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι αυξημένες και οξυμένες κοινωνικές ανάγκες.

Το ίδιο έκανε και όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης και για τη δραματική μείωση των παιδιών που εμβολιάζονται, σύμφωνα με τη Δημόσια Σχολή Υγείας, λόγω της ανεργίας και της ανέχειας των γονιών τους. Υποκριτικά εμφάνισε πως το υπουργείο Υγείας δίνει μάχη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ωστόσο ούτε αντίστοιχες υπηρεσίες υπάρχουν, ούτε δομές πρόληψης, ενώ και αυτή η υποτυπώδης Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διαλύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και παραδίδεται στους επιχειρηματίες. Ενώ παραδέχτηκε πως «η φυματίωση δεν είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από σεξουαλική πράξη, μεταδίδεται και από τον αέρα» και άρα είναι επικίνδυνο να μεταδοθεί, δεν απάντησε τίποτα για τους εμβολιασμούς των παιδιών. Αντίθετα, επιχείρησε να εμφανίσει τον κίνδυνο σαν θέμα που σχετίζεται αποκλειστικά με τη μετανάστευση: «Καθίσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άλλα κράτη - μέλη, για να τους πείσουμε, ότι η ΕΕ ως σύνολο πρέπει να λάβει μέρος σε αυτή τη δράση. Ποια είναι τα φαινόμενα, ποιες είναι οι ασθένειες οι οποίες είναι πολύ διαδεδομένες από την παράνομη μετανάστευση; Η φυματίωση είναι πρώτη».

ΑΣΟΕΕ
Αστυνομικοί και άτομα με πολιτικά κατά μεταναστών

Η φωτογραφία που δημοσιοποίησε το «enikos.gr»

ENIKOS.GR

Η φωτογραφία που δημοσιοποίησε το «enikos.gr»
Φωτογραφίες με άτομα που φορούν πολιτικά και τα οποία κρατούν μεταλλικές ράβδους και πετούν πέτρες μαζί με ένστολη αστυνομική δύναμη κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αναρτήθηκαν χτες στην ιστοσελίδα «enikos.gr».

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: χτες στις 12.30 και στις 2.30 το μεσημέρι έγιναν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και μετανάστες μικροπωλητές, όταν οι πρώτοι πήγαν στο χώρο στο πλαίσιο επιχείρησης - «σκούπα». Εκεί, οι μετανάστες αντέδρασαν και ξεκίνησε πετροπόλεμος. Οπως φαίνεται στις σχετικές φωτογραφίες (σ.σ. μία από αυτές δημοσιεύουμε σήμερα) ομάδα ατόμων με πολιτικά, οπλισμένη με μεταλλικά αντικείμενα (πτυσσόμενα κλομπ ή μεταλλικές ράβδους) πετούν πέτρες κατά των μεταναστών. Από την αστυνομική επιχείριση δεν γλύτωσε ούτε Ινδός επισκέπτης - καθηγητής που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο εδώ και δυο βδομάδες. Ο καθηγητής, παρά τις εξηγήσεις του, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα, όπου, μετά από παρέμβαση του γραμματέα του Οικονομικού Πανεπιστήμιου αφέθηκε ελεύθερος. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται φωτογραφίες που δείχνουν άτομα με πολιτικά, με ή χωρίς κουκούλες, είτε να βρίσκονται δίπλα σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων είτε να επιχειρούν μαζί με αστυνομικούς.

Η Αστυνομία σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει: «σχετικά με φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που εμφανίζουν άτομα με πολιτική περιβολή να πετούν αντικείμενα δίπλα σε ένστολες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. σήμερα το μεσημέρι πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοινώνεται ότι από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια διοικητικής εξέτασης».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενα ισχυρό εργατικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ναζιστικές απόψεις

Με αφορμή σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η ιδεολογία και συμπεριφορά της «Χρυσής Αυγής» υιοθέτησε, μετά από πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Αρκετοί σύμβουλοι καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι δεν είναι θέμα για το οποίο θα πρέπει να τοποθετηθεί το δημοτικό συμβούλιο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου ψηφίσματος και κατέθεσαν δικό τους κείμενο - τοποθέτηση, σημειώνοντας ότι «αργά και προεκλογικά θυμήθηκαν ορισμένοι το Ναζιστικό Τέρας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, που υπάρχει και δρα εδώ και χρόνια». Ξεκαθάρισαν ότι η «Χρυσή Αυγή» δεν αντιμετωπίζεται με γενικά αντιφασιστικά κηρύγματα, ούτε με την επίκληση της εθνικής ενότητας και της αντιφασιστικής συναίνεσης, στη βάση της υπεράσπισης του καπιταλιστικού συστήματος. «Μόνο ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα με ταξική κατεύθυνση αντιπαράθεσης με τα μονοπώλια, την πολιτική εξουσία τους και την Ευρωπαϊκή Ενωσή τους, μπορεί να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες ναζιστικές και φασιστικές απόψεις, να τις μετατρέψουν σε περιθωριακές και ακίνδυνες ομάδες», σημείωσαν.

Στο ψήφισμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, και υιοθετήθηκε από το σώμα, αναφέρεται: «Η Θεσσαλονίκη που έχει μαρτυρήσει με δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας, δεν επικροτεί και δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι στην ελληνική Βουλή θα εκπροσωπούνται απόψεις και θέσεις που έχουν σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία και με τις ναζιστικές πρακτικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ