ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
Μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Κατακερματισμός και αβεβαιότητα - Public Issue: Πτώση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έως και εννέα κόμματα στη Βουλή, 9 στους 10 δεν βλέπουν αυτοδυναμία» («Καθημερινή») - «Σκηνικό ακυβερνησίας - Μετεκλογικό χάος δείχνει δημοσκόπηση για την "Η"» («Ημερησία»). Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι τα αστικά ΜΜΕ θα κλιμακώσουν την επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων, επισείοντας την «απειλή» της ακυβερνησίας, του μετεκλογικού χάους και της πολιτικής αστάθειας. Θέλουν να «μαντρώσουν», όσο μπορούν, το λαό στους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ώστε να καταφέρουν τουλάχιστον να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές. Ωστόσο, περίπτωση ακυβερνησίας δεν υπάρχει, γιατί υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι συνεταίροι από τα κόμματα παραφυάδες τους που, αφήνοντας να πέσουν οι αντιμνημονιακές μάσκες, θα στέρξουν να στηρίξουν μια συμμαχική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, ακριβώς γιατί ιδεολογικοπολιτικά υπερασπίζονται το μονόδρομο της ΕΕ, άρα ανήκουν στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή πλειοψηφία». Η επίτευξη μιας τέτοιας πλειοψηφίας είναι στην πραγματικότητα η ανομολόγητη επιδίωξη της πλουτοκρατίας σε αυτές τις εκλογές, ακριβώς για να συνεχιστεί η άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Το συμφέρον του λαού όμως υπαγορεύει την επομένη των εκλογών να υπάρχει αντίπαλο δέος, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, που θα οργανώσει πιο αποτελεσματικά την πάλη για να αποκρούσει τα νέα μέτρα που έρχονται, έχοντας σταθερά το βλέμμα στην ανατροπή της εξουσίας της πλουτοκρατίας. Μοναδική εγγύηση γι' αυτό είναι η μαζική υπερψήφιση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει φιλολαϊκή λύση εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Οι μεταγραφές

Καμία έκπληξη δεν προκαλούν πλέον οι «μεταγραφές» βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και τούμπαλιν και γενικότερα από το ένα αστικό κόμμα στο άλλο, που ανακοινώνονται παραμονές εκλογών προς άγραν εντυπώσεων και ψήφων. Το μόνο που καταδεικνύουν είναι ότι τα αστικά κόμματα μεταξύ τους λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και πως δεν υπάρχει κανένας πολιτικός, ηθικός ή άλλος φραγμός που να εμποδίζει το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας να διαλέγει κόμμα, ανάλογα με τις προσωπικές επιδιώξεις ή τα επιμέρους οικονομικά συμφέροντα που εκφράζει. Η «κινητικότητα» αυτή ενισχύθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. συγκρότησαν την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου υπό τον Λ. Παπαδήμα, γεγονός που έριξε πλήρως τις μάσκες και κονιορτοποίησε τις ψεύτικες «διαχωριστικές γραμμές», που όρθωναν σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις για να παγιδεύουν τα λαϊκά στρώματα. Το πολιτικό προσωπικό «απελευθερώθηκε», με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σκηνές απείρου κάλλους: Βουλευτές που διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, επειδή καταψήφισαν το «δεύτερο» μνημόνιο, να επιστρέφουν πίσω και ούτε γάτα ούτε ζημιά, βουλευτές από το ΛΑ.Ο.Σ. να προσχωρούν στη ΝΔ, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσχωρούν στη ΝΔ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ κ.ο.κ. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέα κόμματα, που όμως ιδεολογικοπολιτικά δεν έφυγαν ούτε χιλιοστό από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με εξόφθαλμο στόχο να παίξουν ρόλο αναχώματος στη λαϊκή δυσαρέσκεια. Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο αναδιάταξης και διάσωσης του αστικού πολιτικού συστήματος ώστε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, δηλαδή την υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας. Ομως τα άθλια παιχνίδια εξουσίας που παίζουν στις πλάτες του τα αστικά κόμματα είναι ένας ακόμα λόγος για το λαό να τους γυρίσει αποφασιστικά την πλάτη και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στο δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.

Φιλολαϊκή διέξοδος με πανίσχυρο ΚΚΕ

Τα μέτρα του Ιούνη ύψους 11,5 δισ. ευρώ «είναι αποκλειστικά και μόνο από περικοπές δαπανών», δήλωσε (στο «Κυριακάτικο Βήμα») ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, αποφεύγοντας όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ασφαλώς και γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός, όπως και οι ηγεσίες των κομμάτων της μαύρης συγκυβέρνησης, ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα - αναφέρονται εξάλλου στις τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν - αλλά φυσικά δεν μπορούν να τα ανακοινώσουν πριν από τις εκλογές, παρόλο που την ίδια στιγμή ομνύουν ότι μιλάνε «τη γλώσσα της αλήθειας». Ομως από μόνη της η παραπάνω φράση του υπουργού, ότι τα 11,5 δισ. θα αφορούν αποκλειστικά περικοπές δαπανών, σημαίνει απλά ότι δε θα μείνει τίποτα όρθιο από συντάξεις και κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα, από νοσοκομεία, σχολεία, γενικότερα από δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι δεκάδες χιλιάδες μόνο μέσα στο 2012. Ομως τα μέτρα του Ιούνη δεν αφορούν μόνο τις περικοπές δαπανών, όπως επιχειρούν να παραπλανήσουν το λαό, αλλά και τη δραστική μείωση όλων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε πρώτη φάση στα επίπεδα του νέου κατώτατου μισθού, στα 500-400 ευρώ, με προοπτική την εξομοίωσή τους με τους μισθούς των γειτονικών χωρών για χάρη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Ολα τα κυβερνητικά στελέχη αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας μια τέτοια προοπτική - «δεν θα γίνουμε Βουλγαρία» ορκιζόταν στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Κ. Σκανδαλίδης - αλλά «φτύνουν» κατάμουτρα το λαό γιατί η δέσμευση αυτή αναφέρεται ρητά στο μνημόνιο, ακριβώς γιατί αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της. Η μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης των κομμάτων της πλουτοκρατίας και η ταυτόχρονη θεαματική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λύση υπάρχει

Σε λιγότερο από ένα μήνα, οι κάλπες ανοίγουν και πρέπει να «υποδεχτούν» την απόφαση του λαού να επιχειρήσει ένα άλμα προς τα μπρος, «φυγής» απ' την αφόρητη πραγματικότητα προς τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο. Η μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ μπορεί να σηματοδοτήσει το καινούργιο, είναι προϋπόθεση για να συναντηθεί το δίκιο του λαού και η αγανάκτησή του με την αισιοδοξία και τη μαχητικότητα, την ανάδειξη της λαϊκής πρωτοβουλίας.

Η επόμενη μέρα των εκλογών μπορεί να είναι μια καλύτερη μέρα αν την ώρα της κάλπης οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες, κάνουν τη σωστή επιλογή. Την επιλογή που στις 7 του Μάη θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη και τη δυναμική της λαϊκής συμμαχίας, της μόνης ικανής να καταφέρει να αποκρούσει τα νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται, ακόμα χειρότερα από αυτά που γνώρισε ο λαός με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ως ένα σημείο και ΛΑ.Ο.Σ. Επιλογή υπερψήφισης του ΚΚΕ. Του Κόμματος που έχει λύση για το λαό, έχει πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας. Και έχει αποδείξει ότι ξέρει να μάχεται, ξέρει να αγωνίζεται, ξέρει να εμπνέει αισιοδοξία και δύναμη στο λαό, ξέρει να παλεύει σε όλες τις συνθήκες, ανηφόρες, κατηφόρες, στις στροφές, μένει σταθερό στο πλευρό του λαού.

Δεν μπορούν να πουν το ίδιο οι άλλες δυνάμεις. Κανένα «βόλι», κανενός ανθρώπου του μόχθου, δεν πρέπει να «σκοντάψει» στις παραπλανητικές και ψευδεπίγραφες προτάσεις των λεγόμενων «αντιμνημονιακών». Οι ελπίδες που θα «κατατεθούν» σ' αυτές γρήγορα θα εξανεμιστούν, δίνοντας τη θέση τους στην απογοήτευση που είναι εχθρός των αγώνων και της αποτελεσματικότητάς τους. Καμία απ' αυτές δεν ομολογεί στο λαό ότι η κρίση στην ΕΕ θα βαθύνει. Πιο βαθιά η κρίση, μεγαλύτερη ακόμα η επίθεση στους λαούς και τα δικαιώματά τους. Επιτακτικά αναγκαία η επιλογή της χειραφέτησής τους από τους μονοδρόμους της ΕΕ, από τους μονοδρόμους της ανάπτυξης με μπροστάρηδες τους ιδιοκτήτες του κεφαλαίου, τα μονοπώλια σε βάρος του λαού. Τους μονοδρόμους που εν χορώ όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις καλούν το λαό να βαδίσει, γνωρίζοντας ότι είναι πορεία προς τον γκρεμό για τα συμφέροντά του, την ίδια την ύπαρξή του.

Στις μέρες που απομένουν ως την κάλπη τα μέλη, οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα βρεθούν όπως πάντα, με μεγαλύτερη επιμονή, μέσα στο λαό, συζητώντας μαζί του, θέτοντας στην κρίση του την εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση, υπέρ του λαού, του ΚΚΕ. Θα απλώσουμε το χέρι σε κάθε άνθρωπο του μόχθου, να βαδίσουμε μαζί κόντρα σε εκβιασμούς, κινδυνολογία, κίβδηλα διλήμματα, παραπλανητικές προτάσεις και αυταπάτες. Να κάνουμε μαζί το άλμα προς τα εμπρός. Μπορούμε να τρομοκρατήσουμε όσους τρομοκρατούν γιατί θέλουν το λαό ηττημένο. Μπορούμε να απομονώσουμε όσους τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» μέχρι να βάλουν στο χέρι τη λαϊκή ψήφο. Λύση υπάρχει και είναι στο χέρι του λαού να γίνει πραγματικότητα. Με ισχυρό ΚΚΕ και συμπόρευση μαζί του στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ