Το σημείο του εργοστασίου όπου έχασε τη ζωή του ο εργάτης τον Ιούλη του 2009. Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως επιβεβαίωσε και το νέο δυστύχημα |
Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής, που βρέθηκε στον τόπο του «εργοδοτικού εγκλήματος», η παντελής έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας και η εξοντωτική εντατικοποίηση οδήγησαν στο θάνατο του εργάτη. Είναι ενδεικτικό, καταγγέλλουν συνδικαλιστές και συνάδελφοί του, πως ο 45χρονος πήγε να αλλάξει ένα σύρμα στη μηχανή, χωρίς αυτή να έχει σταματήσει να λειτουργεί! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πιαστεί στην πρέσα και να μπει ένα μεταλλικό εξάρτημα στο κεφάλι του. Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει, πως στη συγκεκριμένη μηχανή δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός και αντί για πέντε άτομα που χρειάζονται, τη λειτουργούσε μόνος του.
Αμέσως μετά το θάνατο του συναδέλφου τους, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου αρνήθηκαν να μπουν για δουλειά αφού, όπως έλεγαν, καθημερινά «παίζουν» τη ζωή τους. Επιτόπου έκαναν γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν να απεργήσουν σήμερα διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα υγείας και ασφάλειας.
Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδέσμου καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα υπογραμμίζοντας πως «παρά τις επισημάνσεις για έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην συγκεκριμένη εταιρεία, όπου εργάζονται 260 εργαζόμενοι Ελληνες και αλλοδαποί, οι συνθήκες ήταν και παραμένουν απαράδεκτες και επικίνδυνες, όταν αναγκάζονται να δουλεύουν μέσα στη βρωμιά, τη σκόνη, την έντονη δυσοσμία. Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί στη σωρεία εγκλημάτων της εργοδοσίας με σκοπό την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα».
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους - σύμφωνα με όσα «δυστυχήματα» βλέπουν το φως της δημοσιότητας - 8 εργάτες, σε όλη τη χώρα.
Ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εργαζομένους, Ελληνες και μετανάστες, να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια και απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθεί η εργοδοσία, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Μέχρι και καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων ή αλλαγή του ρόλου τους με ταυτόχρονη μετακίνηση του προσωπικού μεταξύ των νοσοκομείων για να καλυφθούν τα δραματικά κενά ζητά έκθεση της τρόικας με την οποία γίνεται συνόψιση του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και σκιαγραφείται το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταθεί η επίθεση στο δικαίωμα του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.
Η τρόικα, όπως αναφέρεται στην έκθεση Carone που είδε το φως της δημοσιότητας, δε φαίνεται ευχαριστημένη με τη συνδιοίκηση των νοσοκομείων, όπου οι διοικήσεις μειώθηκαν από 132 σε 80, γι' αυτό και ζητά αποτελεσματική συγχώνευση νοσοκομείων και προσαρμογή προβλέψεων είτε εντός των ίδιων των νοσοκομείων είτε εντός των περιφερειών. Αυτή η αναδιοργάνωση δομών και προσωπικού, κατά την τρόικα, πρέπει να γίνει σε μερικές περιπτώσεις όπου υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η ικανότητα δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης προτείνει την άμεση αξιολόγηση του παραγόμενου έργου αναδρομικά.
Οσον αφορά τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) υποστηρίζει ότι η συγχώνευση όλων των ταμείων Υγείας σε αυτόν θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους φόρους και στη διακύμανση των μισθών. Δηλαδή στην «επίτευξη οικονομιών κλίμακας», όπως ονομάζουν τις δραστικές περικοπές στην Υγεία. Μάλιστα για τις αμοιβές των γιατρών ζητά να γίνεται με βάση το έργο και όχι κατά πράξη ή με αντιμισθία.