ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απαίτησαν το μόχθο που τους λήστεψαν

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε χτες ενάντια στη ληστεία των αποθεματικών από το «κούρεμα» των ομολόγων

Στιγμιότυπα από την παρέμβαση έξω από την ΤτΕ
Στιγμιότυπα από την παρέμβαση έξω από την ΤτΕ
Δυναμική συγκέντρωση στην Τράπεζα της Ελλάδας ενάντια στην καταλήστευση των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, φορέων κοινωνικής πολιτικής, μέσω του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων που διέθεταν, διοργάνωσε χτες το πρωί το ΠΑΜΕ. Εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, συνταξιούχοι και φοιτητές του ΜΑΣ, απαίτησαν την κάλυψη όλων των απωλειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, καμιά περικοπή σε μισθούς, συντάξεις και παροχές, ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις συντάξεις.

Εργαζόμενοι, με το σύνθημα «Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές» έδειξαν τους ενόχους του μεγάλου εγκλήματος που έγινε σε βάρος του λαϊκού μόχθου. Δίπλα τους, οι φοιτητές του ΜΑΣ, διεκδίκησαν την επιστροφή των χρημάτων στα πανεπιστήμια, τα οποία οδηγούνται σε οριακό σημείο και μαζί με τους εργάτες έκαναν καθαρό ότι νέοι και μεγαλύτεροι «δεν ζουν με 400 ευρώ»!

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστών και συνταξιουχικών οργανώσεων, είχε συνάντηση με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Παπαδάκη στον οποίο έθεσε το ζήτημα. Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους σημειώνοντας:

Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι


«Η αντιπροσωπεία μας έβαλε το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων μας, το ζήτημα της επιστροφής των αποταμιεύσεων του λαού και των εργαζομένων, του μόχθου του, για να πάρει συντάξεις, για να έχει σχολειά, για να έχει φάρμακα, για να έχει νοσοκομεία, για να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να ζήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια που μας την στερούν.

Ο υποδιοικητής είπε ότι η ΤτΕ δεν είναι υπεύθυνη αλλά με εντολή της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε το "κούρεμα." Εμείς λέμε και η κυβέρνηση, και η ΤτΕ, και η ΕΕ, και η τρόικα, και το κεφάλαιο είναι στην ίδια γραμμή και φέρνουν την ίδια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση και δεν ξεχωρίζει κανενός η ευθύνη».

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουμπούρης δίνοντας το περιεχόμενο του αγώνα που, όπως είπε, θα συνεχιστεί με όλες τις μορφές υπογράμμισε: «Ο αγώνας συνεχίζεται και θα δυναμώσει. Οχι μόνο να επιστραφούν τα κλεμμένα, τα χρήματα που μας ανήκουν και είναι δικά μας, που τα λήστεψαν, τα πήραν με το ζόρι, αλλά και για να κατακτήσει ο εργαζόμενος, ο λαός, εκείνο που πραγματικά του ανήκει: Ο πλούτος που παράγεται με τις δικές του πλάτες, με τη δική του δουλειά, με το δικό του μυαλό, με το δικό του μόχθο, να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες, τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας»,


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στις συμβάσεις που τσακίζουν τους μισθούς

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις», πραγματοποιήθηκε χτες η τρίωρη στάση εργασίας (6 π.μ. - 9 π.μ.) που προκήρυξε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων σε χώρους εργασίας (ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ, ΡΟΗΣ, ΛΥΧΝΙΑ) όπου η εργοδοσία υπέγραψε επιχειρησιακές συμβάσεις - έχοντας στήσει και αξιοποιήσει γι' αυτό το λόγο Ενώσεις Προσώπων - με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και το 30%. Με αυτόν τον τρόπο οι λιθογράφοι έδωσαν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία του κλάδου, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι τέτοιες μειώσεις δεν πρόκειται να περάσουν.

Οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν τις μειώσεις των μισθών, να οργανώσουν την αντίστασή τους και να καταργήσουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις που κατακρεουργούν τα δικαιώματα τα δικά τους, αλλά και ανοίγουν το δρόμο για την ολοκληρωτική επίθεση της εργοδοσίας στον κλάδο. Από τα χαράματα, βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων και συζήτησαν μαζί με τους εργαζόμενους, για να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, διότι σε κάθε βήμα οπισθοχώρησης η εργοδοσία θα εντείνει την επιθετικότητά της. Εξήγησαν στους εργαζόμενους ότι η μείωση μισθών δε θα σώσει τη δουλειά τους κι ότι μόνο ο αγώνας για σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά φάνηκε πως η εργοδοσία δε θέλει εργαζόμενους, αλλά σκλάβους στην υπηρεσία της. Στη ΛΥΧΝΙΑ, η εργοδοσία άλλαξε το ωράριο εργασίας και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά στις 5 π.μ. Και σα να μην έφτανε αυτό, κλείδωσε και τις πόρτες για να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επαφή με το Σωματείο. Με ανακοίνωσή του το Σωματείο τονίζει ότι «και με αυτή την αντεργατική ενέργεια αποκαλύπτεται πλήρως το αντεργατικό και αποκρουστικό πρόσωπο της εργοδοσίας».

Με Ενωση Προσώπων και στη «Μάιτεξ»

Στην επιχείρηση «Μάιτεξ» στην Ξάνθη (ιματισμός) η εργοδοσία προχώρησε στη σύσταση Ενωσης Προσώπων με την οποία υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση που καταργεί την κλαδική ΣΣΕ. Ετσι, οι 80 περίπου εργαζόμενοι σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη (η έδρα της εταιρείας) θα αμείβονται με μισθούς 586 ευρώ μεικτά.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να ακυρώσουν στην πράξη το τσάκισμα των μισθών τους. «Οποιο βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας κάνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να σηκωθούμε. Σε καλούμε τώρα, με κάθε τρόπο, συλλογικά να αγωνιστείς για την ανατροπή της νέας σύμβασης. Ελα σε επαφή με το ΠΑΜΕ να οργανώσουμε την αντίσταση στη νέα μείωση των μεροκάματων, για την καταβολή των δεδουλευμένων», σημειώνει η Γραμματεία.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΦΩΚΑΣ»: Σε στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, προχωρούν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΦΩΚΑΣ, με απόφαση των κλαδικών τους συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη ενάντια στη μείωση μισθών μέσω των ατομικών συμβάσεων που επιχειρεί να επιβάλλει η εργοδοσία και στην εκ περιτροπής απασχόληση.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του ομίλου ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗ στην Αθήνα («Ιμπέριαλ» - «Κινγκ Τζορτζ»), στο «Royal Olympic», στο «Πεντελικό» και στο εστιατόριο «Αίγλη», με απόφαση του κλαδικού συνδικάτου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους πολλών μηνών.

«PHONE MARKETING»: Με απεργία συνεχίζουν και σήμερα τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Phone Marketing» (τηλεφωνικό κέντρο) στη Νέα Ιωνία ενάντια στην εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ