ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Βροντερό «όχι» σε χαράτσια και λιτότητα

Από τη διαδήλωση στο Δουβλίνο
Από τη διαδήλωση στο Δουβλίνο
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Χιλιάδες πλημμύρισαν το Σάββατο, το κέντρο του Δουβλίνου, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε ανήμερα της λήξης της προθεσμίας καταβολής του χαρατσιού, του έκτακτου φόρου ακίνητης περιουσίας, 100 ευρώ, που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού του Φίνε Γκέιλ και του Εργατικού Κόμματος.

Εκτακτο χαράτσι προς το παρόν... καθώς σχεδιάζεται από την κυβέρνηση η συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος όσον αφορά την ακίνητη περιουσία καθώς και η επιβολή πρόσθετου τέλους ύδρευσης μέχρι το 2014. Μέτρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήδη θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κατά τουλάχιστον 600 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Στην Ιρλανδία από το 2007 με την έναρξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, τα πακέτα λιτότητας και περικοπών διαδέχονται το ένα το άλλο και δε σταματούν, παρά τη δήθεν «επιτυχία» της εκπλήρωσης των «σαρωτικών μέτρων» που προβλέπονται στο πακέτο διάσωσης με τη συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ. Εξάλλου, το χαράτσι και τα υπόλοιπα μέτρα έκτακτης και πρόσθετης φορολόγησης συνιστούν μέρος των πακέτων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2012, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει ήδη αυξήσει το ύψος του «πακέτου» λιτότητας από 3,6 σε 3,8 δισ. ευρώ.

Και η συνέχεια για μέτρα έπεται γιατί αυτό ακριβώς επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προκειμένου να μειώσει τη χασούρα λόγω κρίσης, ρίχνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Πάντως οι εργαζόμενοι οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Χιλιάδες πήραν μέρος στο συλλαλητήριο ενάντια στο χαράτσι, έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Δουβλίνου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ετήσια Σύνοδος του κόμματος του πρωθυπουργού Φίνε Γκέιλ ενώ σχεδόν πάνω από το μισό των 1,6 εκατομμυριών νοικοκυριών, παρά την εντατική εκστρατεία «τρομοκρατίας» και «εκβιασμών» αρνήθηκε να πληρώσει. Επισήμως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «ότι μόλις, σχεδόν το 50%» κατέβαλε το χαράτσι. Και το κίνημα άρνησης πληρωμών διευρύνεται και αφορά πια και το δημοψήφισμα της 31ης Μάη για το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο», δηλαδή τη λιτότητα διαρκείας. Σε αυτό τον αγώνα το ΚΚ Ιρλανδίας και Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις στο δημόσιο τομέα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο απεργιακός αγώνας έφερε αποτέλεσμα, όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους στη Γερμανία, που σχεδόν ένα μήνα κλιμακωτά απεργούσαν, διεκδικώντας την υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων. Ενας απεργιακός αγώνας που οργανώθηκε μεν από το συνδικάτο Ver.di και τη συμβιβασμένη ηγεσία του, έγινε όμως κάτω από το βάρος της πίεσης των εργαζομένων, που απαιτούσαν ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές τους μετά από μία δεκαετία λιτότητας, στασιμότητας, ακόμη και μείωσης των αποδοχών τους, απώλειας θέσεων εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα έχει μειωθεί πάνω από 40% την τελευταία 20ετία - από 5,7 εκατομμύρια σε 3,1 εκατομμύρια - ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των μερικά απασχολούμενων αυξήθηκε περισσότερο από ένα εκατομμύριο.

Οι συνομιλίες μεταξύ του συνδικάτου Ver.di και του γερμανικού κράτους κατέληξαν τελικά σε συμφωνία που προβλέπει αύξηση 6,3% στις αποδοχές τους για μια περίοδο 24 μηνών. Το συνδικάτο, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία, εκπροσωπώντας δύο εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, διεκδικούσε αύξηση 6,5% καθώς οι εργαζόμενοι είχαν απορρίψει κατηγορηματικά την κυβερνητική πρόταση για αύξηση 3,3% καταβληθείσα μάλιστα σε δύο δόσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια και του συνδικάτου Ver.di θα λειτουργήσει ως «πρότυπο» για τους περίπου εννέα εκατομμύρια Γερμανούς εργαζόμενους για τους οποίους λήγουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί από τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, καθώς οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν μακρά ιστορία στην ταξική συνεργασία και το ξεπούλημα αγώνων.

ΜΑΛΙ
Συγκρούσεις στο βορρά και απειλές

Η Δυτικοαφρικανική Κοινότητα έθεσε σε επιφυλακή 2.000 στρατιώτες για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση

MΠΑΜΑΚΟ.--

Η σημαία του «Εθνικού Κινήματος Απελευθέρωσης Αζαουάντ»(NMLA) της νομαδικής φυλής των Τουαρέγκ κυματίζει από την Κυριακή στη βόρεια μαλινέζικη αρχαία πόλη Τιμπουκτού, αφού προηγουμένως ένοπλοι κατέλαβαν όλο το βορρά (και τις στρατηγικές πόλεις Κιντάλ και Γκάο, κατά μήκος του ποταμού Νίγηρα). Εκπρόσωπός τους αρνήθηκε πως σχεδιάζουν να προελάσουν μέχρι την πρωτεύουσα Μπαμάκο, υποστηρίζοντας πως κύριο μέλημά τους είναι να εδραιώσουν την εξουσία τους στο βορρά, την ανεξαρτησία του οποίου διεκδικούν σαν «Αζαουάντ» (πατρογονική γη των Τουαρέγκ).

Το ίδιο 24ωρο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ που βρέθηκε στη Σενεγάλη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου και συμμετείχε ως παρατηρητής στη διάσκεψη αξιωματούχων της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS), χαρακτήρισε την κατάσταση «ραγδαία επιδεινούμενη», αλλά απέκλεισε (προς το παρόν τουλάχιστον....) την πραγματοποίηση στρατιωτικής γαλλικής επέμβασης στο Μάλι. Οχι, όμως, και οι αξιωματούχοι της ECOWAS που έθεσαν σε επιφυλακή περίπου 2.000 στρατιώτες «για παν ενδεχόμενο». Παράλληλα, ο προεδρεύων του οργανισμού (πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού) Αλασάν Ουαταρά πρότεινε την άμεση επιβολή «καθολικών κυρώσεων» διπλωματικών, οικονομικών, πιστωτικών και άλλων σε βάρος της χούντας του Μαλινέζου λοχαγού Αμάντου Σονόγκα.

Ο Σονόγκα, πάντως, την Κυριακή, υπό το βάρος διεθνών πιέσεων συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ (στις οποίες είχε στρατιωτική - μεταξύ άλλων... - εκπαίδευση), ανακοίνωσε «αποκατάσταση» του συντάγματος του 1992 και υποσχέθηκε μεταβατική πολιτική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή εκλογών, δίχως βεβαίως να τις προσδιορίσει χρονικά...

Στους κόλπους των Τουαρέγκ φημολογείται πως βρίσκονται πολλοί μισθοφόροι που βρέθηκαν στο πλευρό του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφ, ενώ κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται να συνεργάζονται με ισλαμιστές οργανώσεων - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ» (ΑQIM) όπως το «Κίνημα για την Ενότητα του Τζιχάντ» και οι «Υπερασπιστές της Πίστης».

ΡΩΣΙΑ
Νέο αεροπορικό δυστύχημα

ΜΟΣΧΑ.--

Συνετρίβη χτες νωρίς το πρωί στη Σιβηρία το δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος μικρών αποστάσεων «ATR-72» λίγο μετά την απογείωσή του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και να τραυματιστούν 12, οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Το αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας «UΤair» απογειώθηκε από το Τιουμέν με προορισμό το Σουργκούτ, δύο πόλεις της δυτικής Σιβηρίας και σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την απογείωση ο πιλότος επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση, αλλά στη συνέχεια το αεροπλάνο συνετρίβη και πήρε φωτιά.

Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πιθανολογείται πως υπήρξε τεχνικό πρόβλημα με το αεροσκάφος ή ανθρώπινο λάθος.

Σημειώνεται πως τέτοιου είδους αεροσκάφη κατασκευάζονται στην Ιταλία και τη Γαλλία από τον όμιλο «ATR». Υπενθυμίζεται πως πολλές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες έχουν δημιουργηθεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους με σκοπό το υπερκέρδος και με αποτέλεσμα τα συχνά δυστυχήματα και τους εκατοντάδες νεκρούς. Μόνο το 2011 σημειώθηκαν τουλάχιστον 15 αεροπορικά δυστυχήματα στη Ρωσία με 120 νεκρούς.

ΒΕΛΓΙΟ
Αντι-ΝΑΤΟική κινητοποίηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μαζική κινητοποίηση έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πραγματοποίησαν εκατοντάδες διαδηλωτές την Κυριακή με συνθήματα κατά της Συμμαχίας όπως «Οχι άλλο ΝΑΤΟ», «Θέλουμε ειρήνη τώρα» για να διαμαρτυρηθούν κατά της επέμβασης στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, και υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού.

Οι διαδηλωτές που ήρθαν από διάφορες χώρες (Βρετανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία), στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στην έδρα του ΝΑΤΟ, ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που, αφού τους κυνήγησαν, προχώρησαν στη σύλληψη 483 ατόμων, που έγινε γνωστό ότι σταδιακά αφέθηκαν ελεύθεροι. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τη βελγική οργάνωση «Δράση για την Ειρήνη», ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ – ΚΙΝΑ
Πιο κοντά

Μια ακόμη χώρα της Κεντρικής Ασίας από προχτές συνδέθηκε οικονομικά πιο σφιχτά με την Κίνα. Συγκεκριμένα από την 1η Απρίλη το Ουζμπεκιστάν κατατάσσεται στις χώρες που εφοδιάζουν με φυσικό αέριο την Κίνα, μέσω του αγωγού «Κεντρική Ασία - Κίνα», που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα μόνον το Τουρκμενιστάν. Σήμερα το Ουζμπεκιστάν εξορύσσει 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο, εκ των οποίων εξάγει στη Ρωσία, στην Κιργισία και στο Τατζικιστάν τα 10 δισ. , ενώ τα διαπιστωμένα κοιτάσματά του υπολογίζονται στα 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πρόσφατα σε άρθρο του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν, σημείωνε πως παρά το γεγονός της στρατηγικής σημασίας που έχει η προσέγγιση της χώρας του με την Κίνα, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στις σχέσεις τους, όπως είναι η «ασυμφωνία» συμφερόντων σε τρίτες χώρες. Το παράδειγμα του Ουζμπεκιστάν, αλλά και συνολικότερα της Κεντρικής Ασίας, όπου αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός για το ποια μονοπώλια θα κατορθώσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, αλλά και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς του, χαρακτηρίζει και τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις στην περιοχή.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ