ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009
Πόρισμα προσαρμοσμένο στη δικομματική κοκορομαχία

Πλήρης επιβεβαίωση των όσων έλεγε το ΚΚΕ, ανακοινώνοντας την απόφασή του να μη συμμετάσχει στην Επιτροπή

Σε πλήρη επιβεβαίωση της απόφασης του ΚΚΕ να μην πάρει μέρος στις εργασίες της οδηγεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009. Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με μια προσχηματική απόφαση, και αφού πρώτα επιδόθηκαν σε κοκορομαχίες με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. για τη σύσταση ή όχι της Επιτροπής, επιχειρούν τώρα να συγκαλύψουν και να συσκοτίσουν την ουσία του προβλήματος, υπηρετώντας συνολικά την τακτική του αποπροσανατολισμού του λαού από τα αστικά επιτελεία, ενόψει εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην ανακοίνωση για μη συμμετοχή της στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, τόνιζε: «Η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα και το χρέος εξαρχής έχει ως αποστολή να συσκοτίσει τις πολιτικές ευθύνες, να συγκαλύψει και όχι να αποκαλύψει το πραγματικό πρόβλημα και να καλλιεργήσει κλίμα αποπροσανατολισμού του λαού. Αλλωστε τη δημιουργική στατιστική και λογιστική την εφάρμοσαν κατ' επανάληψη και την εφαρμόζουν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ίδια η ΕΕ για να διευκολύνουν διαχειριστικές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και την προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ διαφωνούν για το χρόνο συγκρότησης της Εξεταστικής (το ΠΑΣΟΚ ζητούσε από την παρούσα Βουλή, η ΝΔ από την επόμενη) από κοινού συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, που δεν είναι κρίση χρέους όπως έγκαιρα αποκάλυψε το ΚΚΕ στο λαό, αλλά κρίση καπιταλιστική. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί με άλλα αστικά κόμματα αντιστρέφουν την πραγματικότητα για να εμφανίσουν την κρίση ως κρίση χρέους για να συγκαλύψουν τον πραγματικό ένοχο, την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου».

Για την υπόθεση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αποδίδει «σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον πρώην υπουργό Οικονομικών της ΝΔ Γ. Παπαθανασίου, ενώ «βγάζει λάδι» τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν μετά τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Γ. Παπαθανασίου έχει πολιτικές ευθύνες «επειδή γνώριζε ήδη από τις αρχές του 2009 τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης και δεν προέβη στη λήψη από την αρχή του έτους διαρθρωτικών μέτρων». Επίσης, γιατί «αποσιώπησε την πραγματική εικόνα προβαίνοντας στην πρόβλεψη για έλλειμμα 6%» και για το ότι «επί των ημερών του η Στατιστική Υπηρεσία δεν λειτουργούσε ως ανεξάρτητη αρχή».

Ολα τα παραπάνω, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχαν «ως στόχο κυρίως την παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών προεκλογικά». Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009, αναφέρεται ότι «δεν διαπιστώθηκε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, δεν διαπιστώθηκαν σφάλματα ή ανακρίβειες στην εφαρμογή της προβλεπόμενης μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του ελλείμματος, δεν διαπιστώθηκαν ανακρίβειες κατά την ένταξη 17 φορέων του ευρύτερου τομέα στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ούτε στον υπολογισμό των χρεών των νοσοκομείων και των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων».

Επιπρόσθετα, το πόρισμα σημειώνει ότι «δεν διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στο έργο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολη η ιμπεριαλιστική ατζέντα στο τραπέζι

Συναντήσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τους ανταγωνισμούς στην Ανατ. Μεσόγειο να οξύνονται

Εφ' όλης της ύλης συζητήσεις θα έχει κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον, το διάστημα 2-4 Απρίλη 2012, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από επίσημη πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, Λίον Πανέτα. Είναι φανερό ότι ο χρόνος της επίσκεψης κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, καθώς συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο και τις εξελίξεις που εντείνονται γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις σε Συρία και Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δυο ομόλογοι την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως και ιδιαίτερα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Επίσης, ο Ελληνας υπουργός, θα έχει σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις με το Ισραήλ, το ζήτημα του Ιράν και τον «αντίκτυπο πιθανών κυρώσεων στην προμήθεια πετρελαίου από τη χώρα μας», την ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει το Μάη στο Σικάγο, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της «έξυπνης άμυνας» (smart defence). Συναφές με τη σύνοδο, είναι και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του αιτήματος που έχουν καταθέσει τα Σκόπια να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία, πριν την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Οσον αφορά στα εξοπλιστικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συζητηθεί το θέμα της ενεργοποίησης των «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» από προηγούμενα προγράμματα. Στην ατζέντα υπάρχει και το θέμα της προμήθειας 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης τύπου «Abrams» τα οποία αποσύρει ο αμερικανικός στρατός από τα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, με την κυβέρνηση να υποβιβάζει το θέμα στο «το ποιος θα αναλάβει το κόστος μεταφοράς τους στη χώρα μας», καθώς γίνεται «προσπάθεια για την εξεύρεση εφοπλιστών που θα επωμισθούν το κόστος μεταφοράς».

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Η εξαθλίωση του λαού προϋπόθεση για «σταθερή ΕΕ»

Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο

Τη «σταθερότητα της Ευρωζώνης» των μονοπωλίων και των πολιτικών εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων έθεσε σαν παράγοντα για την «ευημερία των πολιτών» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, και τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.

«Η σταθερότητα της Ευρωζώνης έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ευημερία των πολιτών μας, για την πρόοδο και την ανάπτυξη, για την ανάσχεση της ύφεσης, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, η οποία απειλεί το σύνολο της Ευρωζώνης, θα έλεγα το σύνολο της διεθνούς οικονομίας». Η δήλωση αυτή του Ε. Βενιζέλου αποδεικνύει τη στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ να εντείνει από την επομένη των εκλογών τη βάρβαρη πολιτική προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου και τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια και αναφερόμενος στο κυπριακό πρόγραμμα ερευνών «για την ανεύρεση υδρογονανθράκων», υποστήριξε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική περίπτωση» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα προχωρήσει στο θέμα αυτό με βάση το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο».

Την ίδια ώρα που ισραηλινά, αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια βρίσκονται σε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για να «ριχτούν» στον ενεργειακό πλούτο της χώρας, δήλωσε ότι «η οριοθέτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και όλων των θαλασσίων ζωνών, είναι πράξη σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο».

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι η χώρα είναι χωμένη για τα καλά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, με το μανδύα της σταθερότητας, είπε: «Οταν μιλάμε για ευρύτερη περιοχή, ευρισκόμενοι στην Κύπρο, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όχι μόνο τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά φυσικά και την Ανατολική Μεσόγειο που είναι η κοινή μας περιοχή, η γειτονία μας με τη διεθνή έννοια του όρου».

Παρουσιάσεις του Δοκιμίου Ιστορίας
  • Απ' τις ΚΟ ΜΜΕ, σήμερα Σάββατο, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Την παρουσίαση θα κάνει ο Κ. Σκολαρίκος, συνεργάτης του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Απ' την Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη, αύριο Κυριακή 1/4, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Νίκαιας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ν. Μπελογιάννη και την παρουσίαση θα κάνει ο Ν. Παπαγεωργάκης, μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Απ' την ΚΟ Μεσολογγίου, την Τετάρτη 4/4, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.
  • Απ' την Αχτιδική Επιτροπή Κατασκευών, την Πέμπτη 5/4, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων. Την παρουσίαση θα κάνει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Δάφνης διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα, Σάββατο 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου (Αγ. Δημητρίου 186) με θέμα: «60 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ - Συνέπειες». Θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 3 Απρίλη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Νέας Κίου, με ομιλητές τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, και τον Γιώργο Λαμπράκη, γιο του Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 100 χρόνων από τη γέννησή του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ