ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση τα ΤΕΙ

Στοιχεία για τις δραματικές μειώσεις κονδυλίων που έχουν υποστεί τα Ιδρύματα, έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά σε συνάντηση που είχε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Τη δραματική κατάσταση στα ΤΕΙ, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές χρηματοδότησης, μετέφερε προς το ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βριζίδης, σε συνάντηση που είχε χτες στον Περισσό με αντιπροσωπεία της ΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Θυμίζουμε ότι οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν αποφασίσει ως μια συμβολική κίνηση αντίδρασης να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων για σήμερα και αύριο. Η αναστολή θα είναι πλήρης στα ιδρύματα Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, ενώ για τα υπόλοιπα ΤΕΙ θα αφορά διοικητικές υπηρεσίες κι όχι την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Λ. Βρυζίδης ενημέρωσε για τις μεγάλες μειώσεις στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Πειραιά για το 2012 σε σχέση με το 2009: Στη μισθοδοσία των εκτάκτων εκπαιδευτικών η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 60%, για λειτουργικές δαπάνες μειώθηκε κατά 44,3% και για τη σίτιση των σπουδαστών μειώθηκε κατά 27,3%. Είπε ότι υπάρχουν δυσαναλογίες στα ποσοστά των μειώσεων από ΤΕΙ σε ΤΕΙ και εκτίμησε ότι από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπήρξε μεροληπτική μεταχείριση στα ιδρύματα, ανάλογα με τη στάση που κράτησαν και τις διαθέσεις που έδειξαν απέναντι στο νόμο-πλαίσιο.

Πέρα από το ΤΕΙ Πειραιά, μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες έχουν υποστεί τα ΤΕΙ Καλαμάτας (-68,7%), Ηπείρου (-68,1%), Μεσολογγίου (-62%), Καβάλας (-61,1%), Χαλκίδας (-55,2%), Λαμίας (-50%) και Ιονίων Νήσων (-50%). Αλλά και στα υπόλοιπα ιδρύματα οι μειώσεις κυμαίνονται από 23% έως 50%.

Για τη μισθοδοσία των έκτακτων εκπαιδευτικών η μεγαλύτερη μείωση είναι αυτή στο ΤΕΙ Πειραιά, ενώ μεγάλες μειώσεις εμφανίζονται και στα ΤΕΙ Λαμίας (-52,9%), Κρήτης (-51,9%) και Δυτικής Μακεδονίας (-50,5%). Αυτά έχουν ως συνέπεια να μην μπορούν καλά καλά τα ιδρύματα να φτιάξουν πρόγραμμα μαθημάτων και εργαστηρίων και να διδάξουν όλους τους σπουδαστές, αφού ειδικά για τα εργαστήρια στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στους έκτακτους εκπαιδευτικούς.

Για τη σίτιση των σπουδαστών οι μειώσεις των προϋπολογισμών κυμαίνονται από 16,7% (ΤΕΙ Σερρών) έως και 50% (ΤΕΙ Ηπείρου). Εδώ οι συνέπειες είναι προφανείς: Λιγότεροι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε δωρεάν στα ιδρύματα σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται. Οι μειώσεις στα κονδύλια σίτισης πλήττουν περισσότερο τα επαρχιακά ιδρύματα που έχουν και περισσότερους σπουδαστές από άλλες πόλεις.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται το επιπλέον «κούρεμα» των καταθέσεων των ιδρυμάτων που μετατράπηκαν σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδας κι ένα μεγάλο μέρος τους εξανεμίστηκε με το PSI.

Αυξάνεται η απογοήτευση στους σπουδαστές

Στο πλαίσιο αυτό τα ιδρύματα έχουν κάνει τις προτάσεις τους για τον αριθμό των σπουδαστών που μπορούν να δεχτούν την επόμενη χρονιά, αλλά πάγια κυβερνητική τακτική είναι να δίνει πολύ περισσότερους εισακτέους (ειδικά στα ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων) από αυτούς που μπορούν να αντέξουν. Π.χ. το ΤΕΙ Πειραιά είχε ζητήσει πέρσι 650 σπουδαστές και του έδωσαν 1.200. Φέτος έχει ζητήσει 850.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά εντόπισε ότι έχει αυξηθεί η απογοήτευση των σπουδαστών για τις σπουδές τους, στοιχείο που προκύπτει από τα ποσοστά παρακολούθησης των σπουδαστών στα εργαστήρια όπου εγγράφονται (πέρσι το 28-30% των σπουδαστών κατά μέσο όρο διέκοπτε την παρακολούθηση, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 50%). Καθώς η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική, το στοιχείο αυτό μπορεί να είναι και προπομπός για μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης συνολικά των σπουδών.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Λ. Βριζίδης είπε ότι «η χρηματοδότηση που δίνεται σήμερα στο ΤΕΙ Πειραιά, αλλά και γενικότερα σε όλα τα ΤΕΙ είναι απαγορευτική για την ομαλή λειτουργία τους. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτή τη χρηματοδότηση». Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα «επεκτείνονται και στην εφαρμογή ενός ανεφάρμοστου νόμου που επιμένει η κυβέρνηση να τον φέρνει συνέχεια στο προσκήνιο», ενώ παράλληλα η κατάργηση τμημάτων στα ΤΕΙ γίνεται «χωρίς μελέτες, όπως ιδρύθηκαν χωρίς μελέτες».

Περισσότερα ψίχουλα στα ΑΕΙ μετά τη «νόμιμη» κλοπή

Θα δοθεί στα Ιδρύματα η χρηματοδότηση του 2012, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας

Μετά συνεχόμενες μειώσεις προϋπολογισμών και την, πρόσφατη, «νόμιμη» κλοπή των χρημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με το PSI, κι ενώ τα ιδρύματα δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αποδεσμεύσει τους προϋπολογισμούς για το οικονομικό έτος 2012, δηλαδή να τους αποδώσει την κρατική χρηματοδότηση και να τη διαχειριστούν οι υπάρχουσες διοικήσεις των ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκβίαζε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με τη χρηματοδότηση, απαιτώντας την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, ώστε να δοθούν κανονικά τα κονδύλια για το 2012. Στα πανεπιστήμια μέχρι τώρα είχαν δοθεί ελάχιστα χρήματα, απ' τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό «χάθηκε» μέσω της μετατροπής των χρημάτων σε ομόλογα δημοσίου και στη συνέχεια το «κούρεμα» τους με το PSI. Σύμφωνα με τα στοιχεία των προεδρείων της συνόδου πρυτάνεων και της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ, τα πανεπιστήμια, πριν το «κούρεμα», είχαν 120 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έγιναν 33 και τα ΤΕΙ διέθεταν 150 εκατ. ευρώ που έγιναν 50! Ακόμα όμως και η εκταμίευση της χρηματοδότησης του 2012 δε θα αντισταθμίσει το πρόβλημα, καθώς οι προϋπολογισμοί τους ήταν ήδη πολύ μειωμένοι.

Για το νόμο - πλαίσιο ο υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής (με πρυτάνεις και στελέχη του υπουργείου) που θα εξετάσει τις... «δυσλειτουργίες» του «με σκοπό τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή του». Η επιτροπή θα καταθέσει πόρισμα με προτάσεις (πάντα για την «καλύτερη εφαρμογή» του αντιδραστικού νόμου) μέχρι τις 15 Μάη.

Επίσης, ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, ανακοίνωσε πως οι μαθητές που είναι φέτος στην Α' Λυκείου θα δώσουν πανελλαδικές με το ισχύον σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επίσης, στο πρόγραμμα της Β' Λυκείου, για το επόμενο σχολικό έτος, εισάγονται ερευνητική εργασία και δυο μαθήματα επιλογής.

Πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει τα εξής:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Περιοδεία στη Μαγνησία. Στη 1 μ.μ. επίσκεψη στους εργαζόμενους της ΜΕΚ και ΒΕΚ στο χώρο του εργοστασίου. Στις 5 μ.μ. συνάντηση στο Ξενοδοχείο ΠΑΡΚ με τη Διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων της ΚΟΝΤΙ. Στις 6 μ.μ. συνέντευξη Τύπου. Στις 8 μ.μ. ομιλία σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 12.30 μ.μ., περιοδεία και ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Τη Δευτέρα 2/4

-- Συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στη 1 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

-- Συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ και με Εκπροσώπους των Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, στις 3 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

-- Ομιλία σε συγκέντρωση στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ηρώων, στις 7 μ.μ..

Την Τρίτη 3/4

-- Ομιλία σε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Αθήνας, στη 1 μ.μ. (αμφιθέατρο Πληροφορικής).

Την Τετάρτη 4/4

-- Ομιλία σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη, στις 7.30 μ.μ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παιδεία και ανάπτυξη που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες πάνε μαζί

Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της αμέσως μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΤΕΙ Πειραιά, δήλωσε:

«Οπως πάντα, στηρίζουμε όλες εκείνες τις κινητοποιήσεις που αφορούν τη φοβερή περικοπή δαπανών προς την Παιδεία, συν τη δυσμενή πολιτική στα θέματα περιεχομένου και πιο συγκεκριμένα, τις κινητοποιήσεις που γίνονται τώρα στα ΤΕΙ, ανάμεσά τους και στο ΤΕΙ Πειραιά που μας επισκέφτηκε αντιπροσωπεία, όπου πραγματικά είχε τη μεγαλύτερη μείωση στη μισθοδοσία και στις άλλες δαπάνες, στις λειτουργικές, στη σίτιση και που δείχνει ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει - όπως λένε - με τσεκούρι στην Παιδεία, με μείωση κυριολεκτικά της δυνατότητας των καθηγητών να διδάσκουν και των σπουδαστών να μπορούν να φοιτούν. Η ανάπτυξη αυτή που επαγγέλλονται δεν έχει καμιά σχέση με την υπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Παιδεία και ανάπτυξη που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες πάνε μαζί. Εγινε κούρεμα, λοιπόν, όχι μόνο στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα εργατικά δικαιώματα, αλλά γενναίο κούρεμα στην Παιδεία. Απαράδεκτο. Εμείς θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους αγώνες και θα διεκδικήσουμε ό,τι μπορεί να διεκδικηθεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ