ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
Το πρόβλημα και η λύση

Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι η ύπαρξη των καπιταλιστών. Γεγονός που οδηγεί και στο πολιτικό πρόβλημα: Μια σειρά κόμματα που ενώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παλεύουν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν την εξουσία των καπιταλιστών, εμφανίζονται παράλληλα ως «φίλοι του λαού». Εφτασε χτες ο Βενιζέλος να δηλώνει ότι τον άνθρωπο που ματώνει καθημερινά επειδή οι καπιταλιστές τον έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, αυτόν τον άνθρωπο δεν τον νοιάζει άλλο τίποτα παρά το αν τον πολιτικό βούρδουλα για να εφαρμοστεί η πολιτική του κεφαλαίου θα τον κρατάει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ.

Μια απάντηση είναι αυτό που κάνει η φοράδα στ' αλώνι.

Η πραγματική απάντηση είναι ο απεγκλωβισμός μεγάλων μαζών εργαζομένων, ευρύτερα ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, όχι μόνο αυτά που ανοιχτά διακηρύσσουν ότι χωρίς τους καπιταλιστές δεν υπάρχει μέλλον, αλλά κι εκείνα που σπεύδουν να συνεισφέρουν με προτάσεις διαχείρισης για το πώς θα γίνει ανθρώπινος ο καπιταλισμός. Κι αυτό δε φτάνει. Η κατάσταση της εργατικής τάξης έχει ξεπεράσει το «μη παρέκει». Γεγονός που καθιστά επιτακτικά αναγκαστική τη δική της πορεία σ' ένα δρόμο όπου ως τάξη αυτή καθαυτή θα διεκδικεί όλη την εξουσία για τον εαυτό της. Το δρόμο, δηλαδή, που με λεπτομέρειες πια έχει δείξει το ΚΚΕ.

***

Για ένα προς ένα τα ειδικά προβλήματα, αλλά και συνολικά, το ΚΚΕ έχει παρουσιάσει ήδη την πρότασή του. Μια πρόταση - κάλεσμα στο λαό να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την εξουσία για μια οικονομία που θα στηρίζεται στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου και δε θα περιέχει τους καπιταλιστές.

Η αστική προπαγάνδα γνωρίζει τις αναλυτικές προτάσεις του ΚΚΕ. Οπως γνωρίζει και τη βασική προϋπόθεση που αυτή η πρόταση περιέχει: Να φύγουν απ' τη μέση οι καπιταλιστές. Κι αυτή ακριβώς η προϋπόθεση είναι που κάνει την αστική τάξη να σκυλιάζει.

Την ώρα που λυτοί - δεμένοι έχουν πέσει στα γεμάτα για να πείσουν τον ένα εργάτη ότι ο εχθρός είναι ο διπλανός του, η πρόταση του ΚΚΕ για την απελευθέρωση των τεράστιων δυνατοτήτων της χώρας περπατά στις γειτονιές, βρίσκει την επιβεβαίωσή της στους χώρους δουλειάς, γίνεται ψυχή και κέντρο της προσοχής ενός λαϊκού κινήματος που με πυρήνα του το εργατικό έχει βάλει πλώρη για ρήξη και ανατροπή. Εδώ είμαστε...

***

Τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι υπαρκτά. Σε καμιά περίπτωση, όμως, η λύση τους δε βρίσκεται στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ο διαγκωνισμός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για το ποιος θα εμφανιστεί σαν ο καλύτερος στο κυνήγι των μεταναστών, μπορεί να εξασφαλίζει πρόσκαιρα κάποιες ψήφους, είναι όμως - πέρα από επικίνδυνος - κοντόφθαλμος. Οι μετρήσεις στη Γαλλία το βεβαιώνουν.

Ο ντόπιος εργάτης ψάχνει ήδη στις μισοχτισμένες οικοδομές της γειτονιάς του να βρει σε ποια θα χωθεί «παράνομα» αύριο που δε θα μπορεί ούτε νοίκι να πληρώσει. Κι εκεί συναντά τον αλλοδαπό που - κυνηγημένος απ' τη χώρα του - βρέθηκε εγκλωβισμένος εδώ, ψάχνοντας ακόμα τρόπο να φτάσει όπου ο ίδιος θεωρεί πως είναι ο παράδεισος. Και οι δυο μαζί θα μάθουν να επιβιώνουν, όπως έτσι ακριβώς μαθαίνουν δικοί μας μετανάστες που ζουν σε τρώγλες στη Γερμανία, στη Δανία, ακόμα και σ' αυτή τη Σουηδία.

Το γεγονός ότι χτες η αστική τάξη επιστράτευσε τη χυδαιότητα του Πρετεντέρη για να αντιμετωπίσει το ΚΚΕ, που καλεί Ελληνες και ξένους να παλέψουν μαζί για να αντιμετωπίσουν την αιτία του κακού, δηλώνει πως η αστική τάξη ξέρει από πού θα το βρει - το κακό που θα πάθει - την ώρα που στο σύνολό της η εργατική τάξη αποκτήσει συνείδηση της θέσης της κι αποφασίσει να τσακίσει όλους εκείνους που απ' τον πόνο και το αίμα εργατών κάθε εθνικότητας γεμίζουν το πουγκί τους (αναλυτικό σχόλιο στη σ. 32).


ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΚΑΛΠΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ: «Μπαίνουμε για τα καλά προς ακόμα μία προεκλογική περίοδο (...) το "Αυτοδύναμη Ελλάδα" είναι ένα πετυχημένο επικοινωνιακά σύνθημα: Αποκρύπτει τεχνηέντως τον πραγματικό στόχο του κόμματος που είναι η εξουσία, κάνοντάς τον την ίδια στιγμή να μοιάζει με έναν πανεθνικό, υπερκομματικό οργανισμό που δουλεύει σε βάθος χρόνου για το καλό της χώρας» (αναφορά στο ΠΑΣΟΚ /στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: «Ελληνική παραγωγή, οικονομία και εξαγωγές: "Ψωροκώσταινα"; Οχι ακριβώς (...) Η αύξηση της αξίας των εξαγωγών (37%) σε συνδυασμό με την υποχώρηση των εισαγωγών (-10%) είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 10,9 δισ. ευρώ (σε 20,8 δισ. το 2011 έναντι 31,7 δισ. το 2010) (...) Σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν τα καύσιμα (...) αλλά και τα βιομηχανικά προϊόντα που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία εξαγόμενων προϊόντων (46% του συνόλου των εξαγωγών) (...) προκύπτει (...) είσοδο 15 νέων προϊόντων, κυρίως από τους κλάδους των δομικών υλικών, των μηχανημάτων-συσκευών, λιπασμάτων, αλλά και των τροφίμων-ποτών (φράουλες, καπνιστά ψάρια, νερά). Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών εκπροσωπεί το 11,52% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Τη μερίδα του λέοντος αποσπούν τα προϊόντα πετρελαίου ξεπερνώντας το 28,7% της συνολικής αξίας των εξαγωγών (...) Οι επιδόσεις των προϊόντων αργιλίου ενίσχυσαν σημαντικά τον κλάδο των βιομηχανικών δομικών υλικών με ποσοστό συμμετοχής 11,94% (...) Σημαντική αύξηση εξαγωγών, αλλά και σταθεροποίηση του ποσοστού συμμετοχής τους στο σύνολο των εξαγωγών προκύπτει για τα προϊόντα του κλάδου των μηχανημάτων-εξοπλισμού με ποσοστό 4,52% του συνόλου» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΝΕ: «Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία των Γάλλων (το 8%) αναγορεύει την ασφάλεια και τη μετανάστευση ως τα κύρια προβλήματά του - έναντι 42% που ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στην αγοραστική δύναμη και 30% στην ανεργία, η οποία έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1999. Παράλληλα, οι οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του τρομοκράτη της Τουλούζης δεν θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε θα τους κάνει να αλλάξουν γνώμη - έναντι 17% που εκτιμά το αντίθετο» (από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκληρό μήνυμα για μισθούς - απολύσεις

Ο ΛΟΓΟΣ: Ομολογία - σοκ μισθοί Βουλγαρίας και Ρουμανίας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 11 αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μάχη στις τράπεζες για τα νέα κεφάλαια

ΤΑ ΝΕΑ: Πώς η ΔΕΗ «κλέβει» με το ρεύμα

ΕΘΝΟΣ: Απόδραση στο χωριό από 1,5 εκατ. νέους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Επιστροφή στα χωριά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπό δοκιμασία η παραμονή της Ελλάδας στη Σένγκεν

Η ΑΥΓΗ: Οι προτεραιότητες για τον νέο συνασπισμό εξουσίας

Η ΝΙΚΗ: «Κουρέψτε» το δάνειο, σώστε το σπίτι σας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ποιοι πήραν τα 60.000.000 ευρώ για τα Leopard

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο ειδικό δικαστήριο στέλνει ο Αλμούνια τον Γιωργάκη και τον Παπακωνσταντίνου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο εκβιασμός που κρύβει την αλήθεια

«Τα εκβιαστικά διλήμματα προς την κάλπη θα φουντώνουν (...) ότι "δεν υπάρχει άλλη διέξοδος" παρά οι "θυσίες" που πρέπει να υποστούν οι εργαζόμενοι (...) Ομως, η όποια διέξοδος έχει συγκεκριμένο ταξικό περιεχόμενο (...) Αυτά που λένε ότι εισάγουμε περισσότερα από ό,τι εξάγουμε είναι αποτέλεσμα του "μονοδρόμου" της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών (...) Στην Ελλάδα μπορούμε να παράγουμε τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προϊόντων που εισάγουμε. Μπορούμε (...) να εξάγουμε κιόλας.

Οι δυνατότητες

Η Ελλάδα έχει αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη της βιομηχανίας. Εχει βωξίτη που μπορεί να αναπτύξει τη βιομηχανία κάθε προϊόντος που έχει ως πρώτη ύλη το αλουμίνιο. Εχει νικέλιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανθεκτικών κραμάτων με χάλυβα. Εχει ψευδάργυρο, χρυσό. Εχει λευκόλιθο, μάρμαρο, που λόγω της ποιότητάς του κατέχει εξέχουσα θέση στη διεθνή αγορά. Εχει ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία που τώρα τη στραγγαλίζουν. Μέχρι βιομηχανία αμαξωμάτων είχε κάποτε η Ελλάδα, μέχρι κατασκευή πετρελαιοκινητήρων έκανε. Εχει λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει τεράστιο υδάτινο δυναμικό για την παραγωγή επίσης ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Βόρειο Αιγαίο, στη λεκάνη της Ρόδου, νότια της Κρήτης, στο Ιόνιο και τον Πατραϊκό κόλπο. Υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό και πηγές γεωθερμίας, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Εχει ήδη αναπτυγμένη βιομηχανία χάλυβα, σιδήρου, χαλκού, αμυντική βιομηχανία, βιομηχανία πλαστικών, παραγωγής τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών. Επίσης η μηχανοποίηση του κλάδου των κατασκευών μπορεί να καλύψει γενικά τις ανάγκες κατασκευής δημόσιων έργων - κατασκευών. Εχει επίσης δάση για ξυλεία και προϊόντα ξύλου.

Ο δρόμος του λαού

Τα λαϊκά στρώματα (...) πρέπει (...) να αποφασίσουν να συγκρουστούν με το κεφάλαιο, με τα παράσιτα που απομυζούν τον ιδρώτα τους. Να πάρουν στα δικά τους χέρια την οικονομία, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να σχεδιάσουν την οικονομία με βάση τις δικές τους προτεραιότητες και όχι των μονοπωλίων (...) Το ΚΚΕ δεν παραμυθιάζει το λαό ότι ο δρόμος αυτός είναι εύκολος. Απαιτεί θυσίες, συγκρούσεις. Ομως αυτές, σε αντίθεση με τις θυσίες που σήμερα υπόκειται για τα συμφέροντα και μόνο του κεφαλαίου ο λαός, ανοίγουν νέες δυνατότητες, ώστε ο πλούτος που παράγει, ο φυσικός πλούτος της χώρας να αξιοποιηθεί για τη λαϊκή ευημερία» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ