ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Προωθούν απαγόρευση διαδηλώσεων

Μεγαλύτερη καταστολή ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στοχοποιώντας ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, πατώντας σε προβοκάτσιες, στήνοντας άλλες, για να περάσουν τις πιο σκληρές αντεργατικές, φιλομονοπωλιακές πολιτικές

Μεγαλύτερη καταστολή στο κέντρο της Αθήνας (και όχι μόνο) προωθούν συγκυβέρνηση, δημοτική αρχή, μεγαλοεπιχειρηματίες, επιστημονικοί φορείς του αστικού κράτους, στοχοποιώντας ταυτόχρονα ΚΚΕ και ΠΑΜΕ, τους εργατικούς αγώνες. Πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι με την πολιτική τους (κρίση, σώρευση μεταναστών, εγκληματικότητα), αλλά και σε προβοκάτσιες μηχανισμών κράτους και παρακράτους που τους υπηρετεί, πασχίζουν να επιβάλουν στην εργατική τάξη «σιωπή νεκροταφείου» προκειμένου να περάσουν τις αγριότερες αντεργατικές, φιλομονοπωλιακές πολιτικές. Για αρχή, πατώντας και σε διατάγματα της χούντας, να καθαρίσουν την «βιτρίνα» της πρωτεύουσας από κάθε λαϊκό στοιχείο, περιορίζοντας έως και απαγορεύοντας κινητοποιήσεις, προκειμένου να παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είχαμε χθες μπαράζ συναντήσεων και εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα:

Το πρωί ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης συναντήθηκαν και συμφώνησαν «σειρά κοινών δράσεων» για την εφαρμογή αστυνομοκρατικών μέτρων, με πρόσχημα την εγκληματικότητα. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παραδώσει στους πολιτικούς αρχηγούς το «σχέδιο» επιτροπής νομομαθών που έστησε για διεξαγωγή κινητοποιήσεων με απαράδεκτους περιορισμούς όπως χρόνια τώρα ζητά το ΕΒΕΑ.

Το απόγευμα η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους δημοτική αρχή διοργάνωσε μαζί με καθηγητάδες ημερίδα με θέμα: «Εγκληματικότητα, αστυνόμευση και (αν)ασφάλεια στο εμπορικό κέντρο». Ο Γ. Καμίνης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για να ενισχυθεί το «αίσθημα ασφάλειας» απαιτούνται παρεμβάσεις π.χ. για «να κάνουμε ασφαλέστερο τον δημόσιο χώρο», «με σεβασμό στη νομιμότητα», «με εμμονή στην αμοιβαιότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

Στοχοποιούν το ΚΚΕ

Ιδια ώρα σε αντίστοιχη εκδήλωση των εμποροβιομηχάνων (ΕΒΕΑ) ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ. Μίχαλος επανέλαβε αξιώσεις τους διατυπωμένες από το 2006: «Πρώτον, η υποχρέωση κάθε φορέα που διοργανώνει διαδήλωση να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας. Δεύτερον, κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του, να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Τρίτον, όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μια λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο. Από την πρόταση αυτή εξαιρούνται βεβαίως οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, καθώς και οι πορείες της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου».

Με αντικομμουνιστική ρητορεία ο Γ. Παπαθανασίου, βουλευτής της ΝΔ, απολογήθηκε στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ είπε: «Επιτρέψαμε να κυριαρχήσουν στο δημόσιο διάλογο φωνές που έχουν πάρει προ πολλού διαζύγιο με την πραγματικότητα και την κοινή λογική. Επιτρέψαμε να κυριαρχήσει μια ρητορική, η οποία στο όνομα του λαού και των εργαζομένων, εκφράζει τις πιο ανεύθυνες, τις πιο οπισθοδρομικές και κοινωνικά επικίνδυνες θέσεις. Τι άλλο, πέρα από επικίνδυνη, είναι η λογική που ανέχεται τη βία και την καταπάτηση του νόμου, ως έκφραση διαμαρτυρίας;». Και επίσης: «Εχουμε δει βεβαίως πολλές φορές, μια χούφτα ανθρώπων να αποκλείουν καταστήματα, ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια. Αλλους να κλείνουν λιμάνια, αεροδρόμια και δρόμους, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε πολίτες και επισκέπτες. Προκαλώντας τεράστια ζημιά στην οικονομία και στον τουρισμό της χώρας». Φέρνοντας σαν παράδειγμα το Λονδίνο όπου οι διαδηλώσεις περιορίζονται στο Χάιντ Παρκ, συμφώνησε ανοικτά με τις προτάσεις του ΕΒΕΑ.

Η Κ. Μπατζελή, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, παρέπεμψε σε διάφορα αντιδραστικότατα ευρωπαϊκά ψηφίσματα και συμβάσεις που επιτρέπουν «περιορισμούς της ελευθερίας των συναθροίσεων για λόγους προάσπισης της τάξης ή πρόληψης της αταξίας». Εφερε σαν παράδειγμα την Ολλανδία όπου διαδηλώσεις γίνονται σε μια λωρίδα ή στο πεζοδρόμιο, και την Ρώμη όπου απαγορεύτηκαν διαδηλώσεις στο κέντρο. Ζήτησε «εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου» για τις συναθροίσεις, να υπάρξει «εξειδικευτικός νόμος».

Θύμισε ότι το αστικό Σύνταγμα «επιτρέπει την προληπτική απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων» και παραπέμποντας ακόμα και σε νόμους της Χούντας, εκτίμησε: «η δυνατότητα καθορισμού ορισμένων όρων διεξαγωγής μιας πορείας και όχι της πλήρους απαγόρευσης, είναι απολύτως σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο (άρθρο 6, παρ. 4 του ν.δ. 794/71) (...) Παρόμοια, μπορεί να εφαρμοστεί και το άρθρο 7, παράγραφος 2 του ν.δ. 794/71, όπου σε περίπτωση παραβίασης των όρων που περιέχει η αιτιολογημένη απόφαση, η οποία κοινοποιείται στο διοργανωτή της συνάθροισης τουλάχιστον 48 ώρες πριν από αυτήν, τότε η Αστυνομία οφείλει να ζητήσει από τους "διοργανωτές" της συνάθροισης να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της πορείας είτε να κηρύξουν τη λήξη της».

ΑντιΚΚΕ δυσωδία ανέδιδε και η ομιλία του Α. Ψυχάρη, διπλωματικού συμβούλου του προέδρου της ΝΔ και γόνου του προέδρου του ΔΟΛ, ισχυριζόμενος ότι «στην Ελλάδα η αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά, για να μην κατηγορηθεί για αυθαίρετη βία και για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένα κόμματα της Αριστεράς τα οποία βγάζουν το ψωμί τους από τις διαδηλώσεις». Και ότι «κόμματα και κοινωνία πρέπει να στηρίζουν την αστυνομία», «ακόμη κι όταν είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει βία»...

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Ζητά συνέχιση του αγώνα

Τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα των δικηγόρων ζητάει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων». Σε ανακοίνωσή της καλεί τους δικηγόρους να δώσουν αγωνιστικό περιεχόμενο στη διήμερη αποχή τους σήμερα και αύριο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στα πλαίσια αυτά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» θέτει αίτημα να θεωρούνται όλα τα βιβλιάρια Υγείας, ανεξάρτητα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ένας μεγάλος αριθμός δικηγόρων αδυνατεί να τις πληρώσει. Χαρακτηριστικά, στην Αθήνα το 1/3 των δικηγόρων δεν μπορεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι δικηγόροι της επαρχίας μετά την κατάρρευση του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας (ΤΑΔΥ) είναι ανασφάλιστοι εδώ και δύο χρόνια.

Οσον αφορά τα βιβλιάρια Υγείας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα στις 9 το πρωί στο Ταμείο Πρόνοιας, διεκδικώντας τη θεώρηση όλων των βιβλιαρίων Υγείας ανεξάρτητα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για ατομικές εισφορές, στα πλαίσια και της πανελλαδικής ημέρας δράσης που έχει κηρύξει η ΠΑΣΕΒΕ.

Παράλληλα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» απευθύνει έκκληση στους δικηγόρους να δώσουν δυναμικό «παρών» αύριο, στις 12.00 το μεσημέρι, στη συγκέντρωση και τον πανελλαδικό συμβολικό αποκλεισμό των Δικαστηρίων στην Ευελπίδων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ

Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα επανδρωθεί από τρεις ξένους ανώτερους εμπειρογνώμονες, στα πλαίσια της λεγόμενης τεχνικής υποστήριξης από την πλευρά των τροϊκανών. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή ευρεία σύσκεψη του επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης Χορστ Ράιχενμπαχ με εκπρόσωπους του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον Μ. Παπαϊωάννου.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δοθεί τεχνική βοήθεια με επιστημονική υποστήριξη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στην αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τρεις ξένους ανώτερους εμπειρογνώμοντες (senior experts). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το αίτημα για παροχή τεχνικής βοήθειας έχει προσδιοριστεί στην υπόδειξη τριών ξένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι δε θα αποτελούν μέλη της Επιτροπής αλλά θα είναι ανώτεροι εμπειρογνώμονες που θα επιβοηθούν τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή».

Παράλληλα, κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Χορστ Ράιχενμπαχ στο υπουργείο Δικαιοσύνης συζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας και δοκιμασμένων πρακτικών από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τεχνική βοήθεια εστιάζεται και στο θεσμό της διαμεσολάβησης, στον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, ενώ έχει ζητηθεί και η συνεισφορά των εταίρων στον Κώδικα Δικηγόρων, σχετικά με τα ισχύοντα στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ κατηγορουμένων και συνηγόρων, εξετάστηκαν χτες τελικά, στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», ο τότε αστυνομικός της «Αντιτρομοκρατικής» Α. Κανελλόπουλος, που πήρε μέρος στην έρευνα για την έκρηξη κοντά στο σπίτι του Γ. Βουλγαράκη, και ο αστυνομικός Γ. Ανανίας του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, που ερευνούσε το χώρο με τον εκπαιδευμένο σκύλο πριν βγει από το σπίτι του ο πρώην υπουργός. Από τη διαδικασία αναδείχτηκε ότι «δεν βρέθηκαν υπολείμματα ωρολογιακού μηχανισμού, βρέθηκε τηλεκατευθυνόμενος μηχανισμός». Ο αστυνομικός του Τμήματος Εξουδετέρωσης είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ότι «πριν φτάσω έγινε η έκρηξη, εγώ θα πέρναγα από κει και θα τον έβρισκα το μηχανισμό, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η έκρηξη έγινε για να μη βρω το μηχανισμό, δεν ήθελαν να με σκοτώσουν, αυτό βίωσα εγώ, πήγαινα πάνω στη βόμβα, μπορούσαν να το κάνουν». Οι κατηγορούμενοι Π. Ρούπα και ο Ν. Μαζιώτης επισήμαναν ότι «στο βούλευμα ο εισαγγελέας εσκεμμένα έχει μιλήσει για ωρολογιακό μηχανισμό, είναι ψέματα».

Κατέθεσε, επίσης, ο Γ. Μαυροειδάκος, εσωτερικός τότε φύλακας του χρηματιστηρίου, όταν έγινε η έκρηξη του σταθμευμένου - παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα 40 λεπτά πριν. Ο μάρτυρας είπε ότι «η Αστυνομία είχε πει να εκκενωθεί το κτίριο από υπαλλήλους. Με εντολή της Διοίκησης μείναμε μέσα, εγώ και δύο άλλοι συνάδερφοι και έβγαλα την καθαρίστρια που βρισκόταν στο κτίριο». Οταν ρωτήθηκε από δικαστήριο και συνηγόρους, γιατί υπήρξε τέτοια εντολή από τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου, αναφέρθηκε σε «κανόνες ασφαλείας του χρηματιστηρίου και στον κανονισμό που υπήρχε τότε, γιατί έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα». «Τώρα έχει αλλάξει ο κανονισμός», είπε ο μάρτυρας.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΙ, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν μετά την απολογία τους και οι 7 κατηγορούμενοι (5 γυναίκες υπάλληλοι και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών) που εμπλέκονται στην απάτη του ΙΚΑ Καλλιθέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ