ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Εγκώμια για δήμιους

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα εγκωμιαστικά λόγια που ακούστηκαν στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ πρόβαλε με έμφαση στις δηλώσεις που έκανε αργότερα ο Ευ. Βενιζέλος. «Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια», δήλωσε περιχαρής, επειδή πρόκειται για εγκώμια των εταίρων της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Τα εγκώμια αυτά, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι, που τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές έλαβαν αποφασιστικά μέτρα σε εσωτερικό επίπεδο, τήρησαν τις δεσμεύσεις τους κι αυτό το χαιρετίζουμε!», τα απέσπασε η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στον ανελέητο σφαγιασμό του λαού και την ταχύτητα υλοποίησης των άγριων μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι υπουργοί Οικονομικών συνεχάρησαν την κυβέρνηση για τη νομοθέτηση των λεγόμενων «προαπαιτούμενων δράσεων» - 100 τον αριθμό σύμφωνα με τον υπουργό - που στην πραγματικότητα είναι 100 μαχαίρια που πετσοκόβουν άγρια τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού. Στις «προαπαιτούμενες δράσεις» είναι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το τσεκούρεμα του ήδη γλίσχρου επιδόματος ανεργίας στα 360 ευρώ το μήνα, οι άγριες κρατικές περικοπές σε δημόσιες υγειονομικές, φαρμακευτικές και κοινωνικές παροχές και άπειρα άλλα που περιλαμβάνονται στους εφαρμοστικούς νόμους και θα κάνουν πιο βασανιστικό το μαρτύριο του λαού. Δικαιολογημένα, λοιπόν, τα «καλά λόγια» που απέσπασε η κυβέρνηση από τους συμμάχους της. Το λαό όμως άλλα εύσημα πρέπει να τον καίνε, πώς δηλαδή με την πάλη του θα γκρεμίσει τη δικτατορία των μονοπωλίων και θα οικοδομήσει μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές ώστε να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.

Θέλουν «άλλο μείγμα»...

«Η μονόδρομη πολιτική της καθολικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων και της αύξησης της φορολόγησης πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί από δράσεις ενίσχυσης της δημόσιας και ιδιωτικής επένδυσης και της απασχόλησης». Αυτά γράφει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε σχετικό άρθρο του σε οικονομική ιστοσελίδα, σε μια προσπάθεια να «πείσει» για την ανάγκη «ανάπτυξης», αφού, όπως ισχυρίζεται, «η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το καινούριο χρέος και να διατηρήσει σε βιώσιμα επίπεδα το έλλειμμά της όταν μπει σε τροχιά ανάπτυξης».

Τα όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου δεν είναι κάτι άλλο απ' τη γνωστή θέση που κατά καιρούς έχουν προβάλει και μια σειρά από δήθεν «αντιμνημονιακές» δυνάμεις, ότι χρειάζεται «άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής», που θα δίνει έμφαση στην «ανάπτυξη». Εδώ, όμως, προκύπτουν - τουλάχιστον - δύο ερωτήματα. Πρώτον: Ολα αυτά τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν παρθεί δεν αφορούν ακριβώς την «ανάπτυξη»; Δηλαδή, κυβέρνηση, πλουτοκρατία και τρόικα, στο όνομα ακριβώς της «ανάπτυξης», δεν έχουν θυσιάσει τα δικαιώματα, τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων; Χρησιμοποιεί και αυτός την ίδια επιχειρηματολογία όσων ισχυρίζονται ότι τα μέτρα είναι «αναποτελεσματικά». Ομως τα μέτρα κάθε άλλο παρά αναποτελεσματικά είναι για το κεφάλαιο, το οποίο με αυτόν τον τρόπο αντισταθμίζει τα κέρδη που λόγω της κρίσης χάνει μέσα απ' τη μείωση των μισθών.

... υπέρ των μονοπωλίων

Το δεύτερο ερώτημα που μπαίνει είναι «ανάπτυξη» για ποιον; Ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων ή υπέρ του λαού; Διότι ένα «άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής», που όμως θα αφήνει αλώβητα τα μονοπώλια, θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις για το λαό, για τους εργαζόμενους, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Θα χτυπάει την τιμή της εργατικής δύναμης, ακριβώς γιατί το κεντρικό πρόβλημα της πλουτοκρατίας είναι ότι στην κρίση χάνει κέρδη. Αρα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν ούτε κι απ' αυτό.

Εκείνο που χρειάζεται δεν είναι ένα «άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής», αλλά μια Λαϊκή Οικονομία, με Λαϊκή Εξουσία, που θα στοχεύει ακριβώς στην καρδιά του προβλήματος, αφού με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής θα βάζει στο κέντρο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται κανένα «άλλο μείγμα». Χρειάζεται να παλέψουν για μια κοινωνία όπου θα κάνουν οι ίδιοι κουμάντο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στοχοποιούν λαούς και κινήματα

Ενας σύνθετος και πολυπλόκαμος μηχανισμός από στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς μηχανισμούς, ενδεδυμένοι και με το μανδύα των «μη κυβερνητικών οργανώσεων», διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έτοιμος να αναλάβει ρόλο σιδερένιας γροθιάς ενάντια στους λαούς και στα κινήματά τους. Το πλαίσιο δράσης αυτού του μηχανισμού καθορίζεται από τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟικού δόγματος περί «ασύμμετρων απειλών», όπως επικυρώθηκε στη σύνοδο της Λισαβόνας (Νοέμβρης 2010). Εκεί περιγράφονται συγκεκριμένες μη στρατιωτικές - μη πολεμικές «απειλές», που μπορούν να αξιοποιηθούν σαν πρόσχημα για επέμβαση στο εσωτερικό χωρών, όπως η «τρομοκρατία», η εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, ο κυβερνοπόλεμος, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή κλπ. Παρεμφερής με τα παραπάνω είναι και η «έξυπνη άμυνα», που θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Σικάγο.

Στα σχέδια αυτά ενσωματώνονται κλιμακωτά και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ενδεικτικές είναι οι ασκήσεις που κατά καιρούς διεξάγουν, μόνες τους ή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα. Οπως έγινε γνωστό, σχεδιάζεται για τον ερχόμενο Νοέμβρη η διεξαγωγή στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας άσκησης «Προχωρημένης εκπαίδευσης Αμυνας - Φρούρησης», με σενάριο «ατομικής τακτικής μάχης σε κλειστούς χώρους», δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές. Στις αρχές Φλεβάρη είχε αφιχθεί στον ίδιο χώρο μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, με μέλη των γνωστών «Seals», δύναμη η οποία αναλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, όπως αυτή της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Η δύναμη αυτή πήρε μέρος σε άσκηση συνεκπαίδευσης ελληνικών και αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στον κόλπο των Μεγάρων.

Παράλληλα, προετοιμάζεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 12-18 Μάρτη, σεμινάριο για εκπαίδευση ιδιωτών - παραστρατιωτικών σε «επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου». Οι δραστηριότητες αυτές συνδέονται με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» (NSCC). Το σχετικό νομοσχέδιο για την ελληνική συμμετοχή εγκρίθηκε τον Αύγουστο στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. σαν «Μνημόνιο κατανόησης» με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Πυρήνα και κορμό του NSCC, αποτελούν οι αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Με τη συγκρότηση του NSCC, επιχειρείται η καθιέρωση ενός ενιαίου επιχειρησιακού χώρου και αντίστοιχου επιχειρησιακού κέντρου στις Βρυξέλλες, υπό Αμερικανό διοικητή, το οποίο τίθεται υπεράνω των χωρών - μελών και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλαμβάνει αποστολές «ανορθόδοξου πολέμου» και εντός των χωρών - μελών, σε συνεργασία ακόμα και με τις αποκαλούμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Ολα αυτά, εν μέσω βαθιάς και συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, αντικειμενικά παραπέμπουν σε προετοιμασία των κατασταλτικών μηχανισμών για επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών, με στόχο τη θωράκιση του αστικού συστήματος, όταν κρίνεται ότι αυτό κινδυνεύει από τους λαούς και τα κινήματά τους. Αυτή είναι η δική τους πλευρά και στόχευση. Η άλλη πλευρά, αυτή του εργατικού λαϊκού κινήματος, έχει την πείρα και τη δύναμη να εμποδίσει και να ακυρώσει τα σχέδιά τους, παλεύοντας οργανωμένα σε κάθε χώρα για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ