ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Το κοινό ψήφισμα δεκάδων φορέων ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου «Κώδικας Ναρκωτικών» ζητούν δεκάδες μαζικοί και επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και προγραμματίζουν κινητοποίηση στο Αγαλμα Βενιζέλου, τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Προχτές, δόθηκε στη δημοσιότητα το ψήφισμα των φορέων και επιστημόνων που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης - εκδήλωσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ.

Οι φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα είναι: Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Οικογένειας και Φίλων Θεραπευτικού Προγράμματος ΙΘΑΚΗ - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Ομάδα Εθελοντών Γονέων ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» ΨΝΘ, Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Τμήματος Εξαρτημένων Ατόμων ΨΝΘ «ΔΕΛΦΟΙ», Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΘΕΑ, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» ΨΝΘ, Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, Σύνδεσμος Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή Ν. Θεσ/κης, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών ΙΕΚ, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης - μέλη της ΟΓΕ, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων.

Στο ψήφισμά τους σημειώνουν:

«Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τις όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την ποινική αντιμετώπιση των εξαρτημένων, επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη χρήση ναρκωτικών, με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου με τίτλο "ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ".

Με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Αποποινικοποιείται η χρήση, κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση
  • Εμπορευματοποιούνται η πρόληψη, η θεραπεία των εξαρτήσεων, η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων
  • Ενισχύεται η συντήρηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης με την προώθηση της χορήγησης υποκατάστατων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και από τις φυλακές.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής. Με τη δρομολογούμενη αποποινικοποίηση επιχειρεί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης να "ναρκώσει", να χειραγωγήσει τη διογκούμενη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, διευκολύνοντας την πρόσβαση του πληθυσμού σε ναρκωτικές ουσίες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το σχέδιο αυτό νόμου κατοχυρώνει την "ελευθερία στη χρήση, το δικαίωμα, όπως χαρακτηριστικά λέει, στην αυτοπροσβολή"! Τη στιγμή που προσβάλλονται με τον πιο βίαιο τρόπο τα δικαιώματα όλων μας στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό συνιστά πρόκληση η κυβέρνηση να ανακαλύπτει "το δικαίωμά μας στη χρήση", το "δικαίωμά μας" δηλαδή σε μία ανελεύθερη επιλογή.

Προειδοποιούμε ότι η αποποινικοποίηση, σε μία χώρα όπου η χρήση είναι απονομιμοποιημένη στη συνείδηση του λαού, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των ποσοστών χρήσης, στην αύξηση των ποσοστών της τοξικοεξάρτησης. Αλλωστε, ακόμη και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι όπου η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη, τα ποσοστά χρήσης είναι 5πλάσια από την Ελλάδα (Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Σλοβενία). Αντίθετα, όπου υπάρχει δυσκολία (Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία) τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Οι φορείς που συνυπογράφουμε το ψήφισμα αυτό συμφωνούμε ότι οι εξαρτημένοι δεν έχουν ανάγκη από φυλακές ή φυλακίσεις. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι από θεραπεία και θεραπευτικά προγράμματα.

Το δικαίωμά τους όμως αυτό στην επιλογή της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης, οι κυβερνητικές πολιτικές τους το στερούν με κάθε δυνατό τρόπο, υποχρηματοδοτώντας τα στεγνά προγράμματα, ιδιωτικοποιώντας την απεξάρτηση, ναρκοθετώντας την επανένταξη, προωθώντας τη διά βίου συντήρηση της εξάρτησης μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Λέμε όχι στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα».

Πολύτιμη γνωριμία με τον κομματικό - επαναστατικό Τύπο

Ιστορικός περίπατος, από τις Οργανώσεις Πειραιά και Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ, την Κυριακή

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 12 Φλεβάρη για μαθητές των νότιων συνοικιών και του Πειραιά, με πρωτοβουλία των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο των ιστορικών περιπάτων που έχει ξεκινήσει η ΚΝΕ, θα επισκεφτούν την περιοχή της Καλλιθέας για μία γνωριμία με τον κομματικό επαναστατικό Τύπο.

Πρώτος σταθμός της περιήγησης θα είναι ο χώρος όπου έχει τοποθετηθεί η τιμητική πλακέτα για τον Νίκο Βαβούδη, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι όπου ανακαλύφθηκε από την Ασφάλεια ο ασύρματος του ΚΚΕ και αυτοπυροβολήθηκε το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, ένα βράδυ του Νοέμβρη του 1951.

Ο περίπατος θα συνεχιστεί με επίσκεψη στο παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής. Θα μιλήσουν για την πολύχρονη, ηρωική και όμορφη ιστορία του κομματικού - επαναστατικού Τύπου. Τη διαδρομή του σε δύσκολα χρόνια στα οποία οι κομμουνιστές δεν παραιτήθηκαν από την ανάγκη - καθήκον της έκδοσης και της μαζικής κυκλοφορίας επαναστατικού εντύπου, που θα διαφωτίζει και θα καθοδηγεί τις εργαζόμενες μάζες, ακόμα και δεσμώτες ή εξόριστοι ή με το όπλο στο χέρι. Θα συζητήσουν για τα διδάγματα και την αξία του κομματικού Τύπου σήμερα.

Για εμβάθυνση στο θέμα του ιστορικού περιπάτου, η ΚΝΕ προτείνει ως βιβλιογραφία την έκδοση του «Οδηγητή» και της «Σύγχρονης Εποχής»: «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος».

Πληροφορίες στις τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ και στο τηλ 210.9578.779.

Μέθοδοι χειραγώγησης της κοινωνίας

Στην παρούσα κοινωνική και οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση της χώρας επέλεξε να προωθήσει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νέο «Κώδικα Ναρκωτικών».

Οι μέχρι σήμερα τοποθετήσεις κομμάτων, φορέων, πολιτικών προσώπων ή συνδικαλιστικών οργανώσεων αφορούν τα θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά αυτού.

Επιβάλλεται, όμως, ως αναγκαία η ανάδειξη μίας ακόμη σειράς στοιχείων τα οποία συνδέονται με το φαινόμενο των εξαρτήσεων και τις κοινωνικές του προεκτάσεις.

Κατ' αρχήν ο όρος «ναρκωτικά» θεωρείται πλέον καταχρηστικός και αδόκιμος, εφόσον ελάχιστες από τις ουσίες που εντάσσονται σε αυτόν το γενικό ορισμό προκαλούν συμπτώματα στα οποία αυτός παραπέμπει και μάλιστα όχι σε όλους τους χρήστες τους. Αντίθετα ο όρος εξαρτήσεις αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα του φαινομένου, παραπέμποντας σε όλες τις πιθανές τους διαστάσεις.

Ακόμη οι θεσμικοί κανόνες οργάνωσης της κοινωνίας μας, για να είναι αποτελεσματικοί, πρέπει να θεμελιώνονται στην κοινωνική διάσταση του θέματος το οποίο διαχειρίζονται, στη δυνατότητα και στο βαθμό αποδοχής τους από τον κοινωνικό ιστό και στις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες ή επιστημονικές εξελίξεις.

Ποιες διεργασίες όμως επιτελούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο των εξαρτήσεων, αλλά και στον κοινωνικό ιστό της χώρας;

Μια σειρά νόμων, υπουργικών αποφάσεων ή επιστημονικών τοποθετήσεων αναγάγουν την εξάρτηση σε βιολογική ασθένεια και μάλιστα την ονοματίζουν σαν «Χρόνια Υποτροπιάζουσα Εγκεφαλική Νόσο». Προωθούν τη μαζική αύξηση της χορήγησης υποκατάστατων προβάλλοντάς την ως «θεραπεία». Επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση της πρωτογενούς πρόληψης, της «θεραπείας», της κοινωνικής ενσωμάτωσης των εξαρτημένων. Αποφεύγουν τη ρητή προβολή του ιδιαίτερου ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Προχωρούν στην αποποινικοποίηση της χρήσης και στην ελεύθερη δημόσια τέλεσή της από εξαρτημένα άτομα.

Το σύνολο αυτών των επιλογών οδηγούν μοιραία και αυτονόητα στην απενοχοποίηση της χρήσης. Και αν η νομιμοποίηση ή η αποποινικοποίηση της χρήσης αποτελούν νομικές πράξεις, η απενοχοποίησή της ως άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό αξιακό σύστημα το υπονομεύει.

Και όλα αυτά σε συνθήκες βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπου νέοι άνθρωποι χωρίς όνειρα, στόχους και ιδανικά, άνεργοι και με «εκπαίδευση», που απέχει πολύ από τη «μόρφωση», καταλήγουν ευάλωτα θύματα υιοθέτησης διάφορων «φυγών».

Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι όλες αυτές οι επιλογές δε συνιστούν μεθόδους χειραγώγησης της κοινωνίας και ειδικότερα του νεανικότερου, αγωνιστικότερου και ελπιδοφόρου κομματιού της;


Του
Παναγιώτη ΓΕΩΡΓΑΚΑ*
*Ο Π. Γεωργάκας είναι ψυχίατρος, διευθυντής του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» ΨΝΘ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών

Βιβλία θα έχουμε του χρόνου;

Η χτεσινή εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας είχε θέμα το το ασφαλές διαδίκτυο, αλλά οι μαθητές που συμμετείχαν το «άλλαξαν», κάνοντας έντονες ερωτήσεις προς την υπουργό για το θέμα των βιβλίων, της ασιτίας στα σχολεία κ.ά. «Χάλασαν» τη φιέστα του υπουργείο Παιδείας και ρώτησαν αν θα έχουν βιβλία του χρόνου και αν θα γίνουν συσσίτια στα σχολεία. Η υπουργός, αφού τους έκανε ...συστάσεις για το πώς πρέπει να γίνεται ο διάλογος, ενώ επανέλαβε τις διάφορες δικαιολογίες για την καθυστέρηση των βιβλίων φέτος, εξέφρασε τη λύπη της... Για την ασιτία υποστήριξε πως δε γίνεται να δοθούν γεύματα σε όλα τα σχολεία, ενώ πρόσθεσε πως θα υπάρχουν παρεμβάσεις, όπου υπάρχει πρόβλημα. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο «παραδέχτηκε» πρόσφατα το πρόβλημα (παλιότερα μίλαγε για λαϊκισμό σε σχέση με το θέμα) και ανακοίνωσε πρόγραμμα με γεύματα σε 18 σχολεία της Αττικής.

Εκδήλωση στη Χαλκίδα

Η Κομματική Οργάνωση Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά - Οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ