Νέα κινητοποίηση σήμερα στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά και την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας
Την περασμένη Κυριακή το Διοικητικό Συμβούλιο του εργοστασιακού σωματείου αποφάσισε ομόφωνα σειρά δράσεων και συγκεκριμένα:
Οι απεργοί χαλυβουργοί συνεχίζουν να παίρνουν αστείρευτο κουράγιο από την αλληλεγγύη που δεν έχει σταματήσει στιγμή να εκφράζεται από εργαζόμενους, σωματεία, φορείς, απλούς ανθρώπους του λαού, από κάθε μεριά της χώρας αλλά και του κόσμου. Σ' αυτό το πλαίσιο αυξάνουν καθημερινά και τα μηνύματα αλληλεγγύης που φτάνουν από άλλες χώρες, όπως αυτό που ήρθε από το Συνδικάτο εργατών στον ηλεκτρισμό από το Μεξικό.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ημέρα, καθώς στη πύλη της Χαλυβουργίας και παρά το τσουχτερό κρύο βρέθηκαν το πρωί μαθητές από όλη την Αττική. Θεώρησαν υποχρέωση - όπως έλεγαν στους χαλυβουργούς - την χτεσινή ημέρα αργίας για τα σχολεία να την αξιοποιήσουν για να βρεθούν στο πλευρό αυτών που αποτελούν ταξικούς δασκάλους που τους διδάσκουν με το αγωνιστικό τους παράδειγμα.
Ετσι από το πρωί πέρασαν από τη πύλη της Χαλυβουργίας μαθητές από: Μουσικό Λύκειο Πειραιά, 1ο και 3ο Γυμνάσιο Περάματος, 1ο ΓΕΛ Ρέντη, 4ο Λύκειο Κορυδαλλού, 2ο ΓΕΛ Πειραιά, Συντονιστικό Σχολείων Πειραιά, 1ο ΓΕΛ Ανω Λιοσίων, 4ο Γυμνάσιο Ανω Λιοσίων, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 1ο ΕΠΑΛ Νίκαιας, 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου κ.ά. Στην πύλη της Χαλυβουργίας βρέθηκαν και πολλοί μαθητές μέλη ΟΒ της ΚΝΕ από περιοχές του κέντρου της Αθήνας.
Εκδήλωση αλληλεγγύης οργάνωσαν στη Λευκωσία η ΠΕΟ και τουρκοκυπριακά συνδικάτα
Στην εκδήλωση που έγινε στη Λευκωσία (φωτ.) κυκλοφόρησαν και κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης των απεργών χαλυβουργών. Στο βήμα ο ΓΓ της ΠΕΟ Π. Κυρίτσης |
Την ταξική αλληλεγγύη των Κυπρίων εργατών στους Ελληνες χαλυβουργούς εξέφρασε στην ομιλία του ο γγ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν «αγώνα τιμής και αξιοπρέπειας, ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, ενάντια στην αυθαιρεσία των μαζικών απολύσεων, ενάντια στην επιβολή εξευτελιστικών όρων εργασίας, ενάντια στην προσπάθεια αχρήστευσης της Συλλογικής Σύμβασης».
Αναφερόμενος στην καπιταλιστική κρίση ο Π. Κυρίτσης τόνισε ότι «το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του έχουν κορυφώσει την επίθεσή τους ενάντια στο εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».
Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία «με την στήριξη των ταξικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του ΠΑΜΕ έχουν επιλέξει το δρόμο της αξιοπρέπειας, το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης» με τον αγώνα τους να «έχει γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης και να αναδεικνύει ξανά τη μεγάλη αξία της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους».
«Ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με ταξικά μας αδέλφια που αντιστέκονται εναντία στην ανελέητη επίθεση της εργοδοσίας» σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της DEV - IS, Μεχμέτ Σέις, προσθέτοντας ότι «τα αδέλφια μας, οι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργία στην Ελλάδα άναψαν τη φλόγα του αγώνα. Κι εμείς πρέπει να ενισχύσουμε μαζί τους τη διεθνή μας ενότητα, τον αγώνα και την αλληλεγγύη». Κλείνοντας ο Μ. Σέις τόνισε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά καθώς και ο αγώνας, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των Χαλυβουργών «είναι αγώνας όλων των εργαζομένων».
Στην εκδήλωση συμμετείχε και χαιρέτισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο.
Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε το κλαδικό συνδικάτο μετά το «ατύχημα» που έγινε την Παρασκευή
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία της εταιρείας «ΝΙΚΑΣ» προχώρησε χτες το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας στο χώρο της παραγωγής, μετά το τελευταίο σοβαρό εργατικό «ατύχημα», που έγινε την Παρασκευή, με συνέπεια τον ακρωτηριασμό ενός εργαζόμενου. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, και προκειμένου να βγει γρήγορα η δουλειά, προχώρησε στον καθαρισμό μηχανήματος μέσα στο χώρο παραγωγής και ενώ το μηχάνημα βρισκόταν σε λειτουργία. Συνέπεια αυτού ήταν η μηχανή να του «φάει» ολόκληρο το χέρι, αφήνοντάς τον ανάπηρο.
Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουν την τιμωρία της εργοδοσίας». Και τονίζει: «Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η βελτίωση της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σημαίνει βελτίωση των συνθηκών, μέτρα προστασίας, εκμηδένιση του επαγγελματικού κινδύνου, περιορισμό ατυχημάτων κι επαγγελματικών ασθενειών, βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό σκοντάφτει στην παντελή έλλειψη των σχετικών πολιτικών μέτρων από τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και τους εργοδότες απέναντι στους εργαζόμενους - όχι βέβαια ακούσια, αλλά έχει να κάνει με μια λογική που θέλει τον εργαζόμενο αναλώσιμο εξάρτημα στην παραγωγική διαδικασία, βάζει σε αντιπαράθεση τη ζωή του εργάτη με το οικονομικό κόστος των μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας».
Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας. Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αύριο Τετάρτη 1η του μήνα, με παύση εργασιών στη 1 το μεσημέρι και συγκέντρωση μία ώρα μετά στις δεξαμενές Βασιλειάδη στο λιμάνι της Δραπετσώνας, κλιμακώνουν τον αγώνα τους, για να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους και τις Συλλογικές Συμβάσεις τους από την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και εργολάβοι σε κοινό μπλοκ με τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Οι απαιτήσεις των εργοδοτών στη Ζώνη είναι προπομπός για όσα περιμένουν όλους τους εργάτες αν δεν ξεσηκωθούν τώρα. Στόχος της επίθεσης είναι να επιβάλουν στους εργάτες ατομικές συμβάσεις εργασίας με μεροκάματα πείνας, βγάζοντας από τη «μέση» ακόμα και ό,τι αφορά μέτρα προστασίας για να γυρίζουν στα σπίτια τους σώοι και αρτιμελείς.