ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2012
Σελ. /32
Στο δρόμο μας εμείς

Για να εκβιάσουν σε υποταγή μιλάνε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας σα να μην έχει ήδη συμβεί για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Μια βόλτα στις γειτονιές δείχνει πως παραμιλά ο κόσμος.

Επειδή γνωρίζουν τι συμβαίνει στα εργατόσπιτα, όταν μιλάνε για χρεοκοπία, συμπληρώνουν πως όσα ζούμε δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα έρχονται. Εννοούν πως υπάρχει και πιο κάτω από τον πάτο του βαρελιού.

***

Ούτε καν φαντασία δεν διαθέτουν. Γράφουν και ξαναγράφουν χιλιάδες λέξεις για να επαναλάβουν το ίδιο τροπάρι: Φταίει που «όλοι μαζί τα φάγατε». Για να αξιώσουν ως λύση: «Τα κεφάλια μέσα», για να αναλάβουν οι καπιταλιστές τη σωτηρία μας υπό τη σημαία της «εθνικής ενότητας».

Το παραμύθι κορυφώθηκε ενόψει της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου η κυβέρνηση πήγε για να διαπραγματευτεί το πώς θα μοιραστούν τα κέρδη από τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων.

Μια πρώτη απάντηση στο «όλοι μαζί τα φάγατε» (που απευθύνεται στους εργάτες) είναι να τους δείξεις τα κουφάρια των εργοστασίων στις περίφημες ΒΙΠΕ που οι ίδιοι οι καπιταλιστές δημιούργησαν, αφού πρώτα ξεκοκάλισαν πέντε έξι αναπτυξιακά προγράμματα, δηλαδή κρατικό χρήμα που είναι μέρος της κλεμμένης υπεραξίας από τη δουλειά του εργάτη. Και να συμπληρώσεις πως μόνο άφρονες θα έβαζαν ξανά το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Το πρόβλημα, όμως, με την αστική προπαγάνδα θα παραμένει όσο οι αστοί διαθέτουν υπεροπλία ως προς τα μέσα πολλαπλασιασμού αυτής της προπαγάνδας. Και από αυτήν την άποψη η αποφασιστική ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», όλων των μέσων που διαθέτει το εργατικό κίνημα, είναι κρίσιμη αυτή την περίοδο ώστε να ενισχύεται και προπαγανδιστικά ο δρόμος που έχει χαράξει το εργατικό κίνημα, ο δρόμος στον οποίο πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, ο δρόμος στον οποίο καλεί το ΚΚΕ: Ρήξη και ανατροπή, ενάντια στους καπιταλιστές, την ιδιοκτησία τους στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την εξουσία τους.

***

Ο δρόμος για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών, παράλληλα με την εντεινόμενη πάλη της εργατικής τάξης μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλειάς, περνά μέσα και από την καθημερινή απάντηση - αποδόμηση μίας προς μία των σοφιστειών που χρησιμοποιεί η αστική προπαγάνδα.

Παράδειγμα: Να 'ναι καθαρό πως όταν μιλάνε για καταναλωτισμό, αναφέρονται στο δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, κι όταν μιλάνε για προνόμια αναφέρονται στο ίδιο το μεροκάματο. Οταν καταγγέλλουν τα προνόμια των εργατών ως αιτία των εισαγωγών, κρύβουν την παραγωγική έρημο που επέβαλε η πολιτική υπέρ των μονοπωλίων και του καταμερισμού εργασίας που έχουν κάνει μεταξύ τους τα μονοπώλια. Οταν δείχνουν το κρατικό χρέος ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης, κρύβουν ότι το κρατικό χρέος είναι όλο δικό τους. Είναι οι επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί, οι φοροαπαλλαγές των μονοπωλίων κλπ. Οταν λένε ότι το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε αντιστρέφουν την πραγματικότητα που βιώνει ο άνθρωπος καθημερινά: Τα δεκάδες χαράτσια, το πετσόκομμα των μισθών, την έκρηξη της ανεργίας, την εξαφάνιση της Πρόνοιας, τα βιβλία που δεν πήγαν ακόμα στα σχολεία. Τα συσσίτια...

***

Γιατί επιμένουν στη σοφιστεία περί κατανάλωσης; Γιατί αυτό που φέρνουν είναι ακόμα χειρότερο.

Για να το επιβάλουν έχουν ανάγκη τους αδίστακτους. Η Μπακογιάννη πασχίζει καιρό τώρα να πλασαριστεί σαν νέο αίμα στην πολιτική εκπροσώπηση του «επιχειρείν». Σωστά μιλάει για ανατροπή. Τις εργατικές κατακτήσεις θέλει να ανατρέψει. Μαζί της συμπορεύονται μια σειρά νεόκοπα σχήματα με τίτλους όπως «δημιουργία ξανά» και άλλα ηχηρά, που δεν κρύβουν όμως ποιον θεωρούν βασικό αντίπαλο: Το εργατικό κίνημα και την πολιτική εκπροσώπηση των εργατών, το ΚΚΕ.

Δεν έχουν πρόβλημα με τα «παλιά κόμματα». Απλά γνωρίζουν πως είναι χωρίς γυρισμό η λαϊκή κατακραυγή εναντίον του συνόλου του αστικού πολιτικού κόσμου.

Με το ΚΚΕ έχουν πρόβλημα. Εχουν πρόβλημα με την απήχηση που έχει η πολιτική του πρόταση σε ευρύτερες λαϊκές μάζες. Το ομολόγησε αρκετές φορές μέχρι τώρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Το παπαγαλίζει η Μπακογιάννη αντιστρέφοντας την πραγματικότητα.

Αυτό που θέλουν να σβήσουν είναι ό,τι θα 'πρεπε να 'ναι αυτονόητο στη συνείδηση κάθε εργάτη: Οτι για να βελτιώσει τη ζωή του, πρέπει να αντιπαρατεθεί με το αφεντικό του. Θέλουν τους ανθρώπους της δουλειάς να διαδηλώνουν για το δίκιο του Μάνεση ή του Κουρή...

Ο αστικός κόσμος δεν είναι μόνος του. Εχουν ήδη δηλώσει με πράξεις τη συμπαράταξή τους οι δυνάμεις του συμβιβασμού μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ μιλάει για πάγωμα μισθών, κάνει ό,τι περνά απ το χέρι της για να εμποδίσει την απεργιακή κινητοποίηση των εργατών στην οποία καλούν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Η λύση είναι η μόνη που διαθέτει η εργατική τάξη: Να εντείνει την πάλη της έτσι που να χάσουν οι καπιταλιστές. Να αγνοήσει όλο το κλάμα περί «πατρίδας». Να δει στην πράξη ότι μπορεί χωρίς τους καπιταλιστές. Σ' αυτό επιμένει το ΚΚΕ. Σ' αυτό συγκλίνουν μια μετά την άλλη οι εργατικές κινητοποιήσεις.

Στη συγκέντρωση δυνάμεων που επιχειρεί η αστική τάξη, απαντάμε με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στο ΚΚΕ, με μεγαλύτερη συγκέντρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων για να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές, η εξουσία τους, η ιδιοκτησία τους στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ: «Επιχειρώντας κανείς να προσεγγίσει τα αίτια της ελληνικής υποχώρησης δεν μπορεί να μη σταθεί και να μην αξιολογήσει το επικρατήσαν τις προηγούμενες δεκαετίες πνεύμα λαϊκισμού (...) Βοήθησε στην επικράτησή του ο καλπάζων καταναλωτισμός (...) Διέβρωσε τους πάντες ο καταναλωτισμός, συνδέθηκε με τους μηχανισμούς του κράτους, ενίσχυσε τις συντεχνίες, νομιμοποίησε τα προνόμια και έδωσε σ' αυτά μορφή λαϊ­κών κατακτήσεων και αδιαπραγμάτευτων δικαιωμάτων. Σταδιακά αυτή η ώσμωση λαϊκισμού, καταναλωτισμού και διάχυσης των πάσης φύσεως προνομίων οδήγησε στην έκρηξη των εισαγωγών, στην υποχώρηση της εθνικής παραγωγής, στην υπερχρέωση (...) Κάπως έτσι το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε (...) Είναι ο διαβρωτικός λαϊ­κισμός αυτός που έκανε τη ζημιά» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την δυνατότητά της να ανατρέψει τον κακό της εαυτό. Γι' αυτό και η Δημοκρατική Συμμαχία διακήρυξε εξαρχής ότι είναι δύναμη ανατροπής (...) Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν (...) Το ΚΚΕ κινείται στα όρια του νόμου και - με το ΠΑΜΕ ως προμετωπίδα - προσπαθεί, με την παρακώλυση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, να προσθέσει νέες στρατιές ανέργων στις ήδη υπάρχουσες (...) Η ώρα της μάχης είναι τώρα (...) Το μεταρρυθμιστικό μέτωπο πρέπει να δημιουργηθεί τώρα » (η Ντ. Μπακογιάννη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»: «Σ' αυτή την κατάσταση βρίσκεται σήμερα η χώρα. Στο όνομα της σωτηρίας, τη φορτώνουν όλο και περισσότερο με βάρη. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο να βουλιάξει ή να εξεγερθεί (...) Το ζητούμενο είναι πώς θα απαντηθεί ο εκβιασμός (...) Δύο μόνο μεθόδους μπορώ να φανταστώ. Πρώτον με εθνική ενότητα (...) δεύτερον με διεθνή εξόρμηση (...) και τότε ας πάρουν άλλοι την ευθύνη της ρήξης» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ - ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ στη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αίμα και δάκρυα

ΝΕΑ: Nein! Nein! Nein

ΕΘΝΟΣ: Οι μισθοί στα χέρια του Παπαδήμου

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το τελευταίο μακελειό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αμφίρροπη «μάχη» για δάνειο και PSI

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Συμπληγάδες του κ. Παπαδήμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εντολή για βέτο στις απαιτήσεις της Τρόικας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αναγκαστική συμφωνία

REAL NEWS: «Είναι δύσκολο να μείνετε στο ευρώ»

ΑΥΓΗ: Οχι στο όνομά μας

ΠΑΡΟΝ: Απειλεί με παραίτηση

ΒΗΜΑ: Αντάρτικο βουλευτών, στον αέρα κόμματα και διάσωση

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γερμανική αποικία

ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαγραφή χρεών από πιστωτικές κάρτες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η γραμμή της υποταγής

«Οι εργαζόμενοι πρέπει με βάση την πείρα που έχουν συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις, να βγάλουν συμπεράσματα από τη γραμμή διαπραγμάτευσης για το πόσο και τι θα χάσει η εργατική τάξη, από το δίλημμα "ή δεχόμαστε συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων ή χάνουμε τα πάντα". Οι δραματικές συνέπειες αυτής της γραμμής δε συνδέονται μόνο με τις μειώσεις αποδοχών, την απορύθμιση ωραρίων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις μειώσεις συντάξεων κλπ., αλλά με τη συνολική άμβλυνση της γραμμής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την αδρανοποίηση σημαντικών μερίδων των εργαζομένων εξαιτίας του εγκλωβισμού τους στη λογική της συνευθύνης για την κρίση, της διάσωσης της κερδοφορίας των μονοπωλίων για το καλό όλων.

Οι κήρυκες του συμβιβασμού

Στο όνομα της αποτροπής των απολύσεων, του λουκέτου μιας επιχείρησης, της μείωσης των κερδών της, της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων έχουν θυσιαστεί τα πάντα σα μια πράξη αναγκαίου κακού. Σε χιλιάδες επιχειρήσεις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ συνεπικουρούμενες πολλές φορές και από την "Αυτόνομη Παρέμβαση" πρωτοστάτησαν στην αποδοχή της κατακρεούργησης των δικαιωμάτων για το "καλό" της επιχείρησης. Τελικά, το "καλό της επιχείρησης" μεταφράζεται σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και το κυριότερο όλων μοιρολατρία, ηττοπάθεια και συμβιβασμό. Στην Ιταλία, στη Γαλλία και σε άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες εκατομμύρια εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς, τις συντάξεις κ.ά. να κατακρημνίζονται και δεν "άνοιξε μύτη", αντίθετα ενισχύθηκαν οι τάσεις πολιτικής αντιδραστικοποίησης του λαού και απομαζικοποίησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Λύση στη γραμμή της ρήξης

Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να απαγκιστρωθούν από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, όχι μόνο στενά συνδικαλιστικά, αλλά και από τον πολιτικό τους προσανατολισμό. Είναι ώρα να σημάνει συναγερμός στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές και λαϊκές γειτονιές για να παρεμποδιστεί το παραπέρα τσάκισμα των εισοδημάτων μας, της ζωής μας γενικότερα, στη βάση των όρων διαμόρφωσης μιας ισχυρής εργατικής λαϊκής συμμαχίας με εμπνευστή και καθοδηγητή το ΚΚΕ, που θα δρομολογεί τη συγκέντρωση δυνάμεων για ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια, για λαϊκή εξουσία και οικονομία»

(από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ