ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Κοροϊδία και πρόκληση οι κορόνες για «εθνική αξιοπρέπεια»

Στο πλαίσιο των μνημονίων και της «οικονομικής διακυβέρνησης», ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. έχουν ήδη συμφωνήσει για αυξημένη παρέμβαση της ΕΕ στα δημοσιονομικά της Ελλάδας

Πραγματικός πατριωτισμός είναι η πάλη για να μην πτωχεύσει ο λαός. Τα αστικά κόμματα πασχίζουν να σώσουν την πλουτοκρατία, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετούν με ενιαία στρατηγική
Πραγματικός πατριωτισμός είναι η πάλη για να μην πτωχεύσει ο λαός. Τα αστικά κόμματα πασχίζουν να σώσουν την πλουτοκρατία, τα συμφέροντα της οποίας υπηρετούν με ενιαία στρατηγική
Με ψευτοπατριωτικές κορόνες, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν το λαό από την ταξική πολιτική που συνυπηρετούν με την τρόικα, η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της αναλώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, προσπαθώντας να στρέψουν τα φώτα από τα βάρβαρα μέτρα που συνεπάγονται οι συμφωνίες και τα μνημόνια για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη από τους «Financial Times» ότι στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Παρασκευής, η Γερμανία διένειμε «κείμενο εργασίας», με το οποίο θέτει σαν προϋπόθεση για την έγκριση του επόμενου δανείου να συμπεριληφθεί ειδική πρόβλεψη στη νέα δανειακή σύμβαση που θα επιτρέπει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να διορίζει ειδικό επίτροπο για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, με αρμοδιότητα να ασκεί ακόμα και βέτο, «σε αποφάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η τρόικα».

Ζητείται, επίσης, ο βασικός στόχος του προϋπολογισμού να είναι «κατ' απόλυτη προτεραιότητα» η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ώστε «τα κρατικά έσοδα να χρησιμοποιούνται πρώτα και πάνω απ' όλα για την εξυπηρέτηση του χρέους και μόνον όσα απομένουν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρωτογενείς δαπάνες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται. Οι δυο παραπάνω ρυθμίσεις, σύμφωνα με το κείμενο εργασίας, θα πρέπει να ενσωματωθούν στο ελληνικό εθνικό δίκαιο, «κατά προτίμηση μέσω συνταγματικής αναθεώρησης».

Ούτε κουβέντα για την «οικονομική διακυβέρνηση»

Στο πλαίσιο της «οικονομικής διακυβέρνησης», η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της έχουν ήδη εγκρίνει το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, το οποίο προβλέπει αυξημένες αρμοδιότητες των οργάνων της ΕΕ στον έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών - μελών και ποινές για συμμόρφωση, σε περίπτωση παρεκκλίσεων. Από αυτή τη σκοπιά, ο κουρνιαχτός που προσπάθησαν να σηκώσουν, με μεγαλοστομίες περί προάσπισης δήθεν της «εθνικής αξιοπρέπειας», είναι για λαϊκή κατανάλωση και στόχο έχουν να συγκαλύψουν την απόλυτη συμφωνία με την τρόικα στα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζουν για το λαό.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η δήλωση με την οποία απάντησε στο δημοσίευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Παρουσιάζοντας την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναντιστοιχία δήθεν με τους δανειστές της, είπε την Κυριακή ότι «όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας, αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα». Ο ίδιος επικαλέστηκε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτώβρη για να πει ότι ο μηχανισμός που προτείνει το «κείμενο εργασίας» δεν προβλέπεται στα συμφωνηθέντα και πως η κυβέρνηση θα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα δάνεια.

«Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, ενώ σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Γ. Παπανδρέου διέγνωσε στις προτάσεις για επίτροπο την προσπάθεια για «υπονόμευση της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη». «Η ιδέα αποστολής επιτρόπου στην Ελλάδα είναι κατοχή» και «οι Ελληνες δεν θα δεχθούν δεύτερη κατοχή» σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ., κοροϊδεύοντας κατάμουτρα το λαό.

«Αλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση μείωσης της εθνικής κυριαρχίας» βλέπει στη γερμανική πρόταση η Ρ. Δούρου, υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική του ΣΥΝ, σιγοντάροντας τον αποπροσανατολισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση. Για «ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης», από τους οποίους «επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία» έκανε λόγο ο Φ. Κουβέλης, ανησυχώντας για τυχόν σχέδια «εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή».

Κοροϊδεύουν και εκβιάζουν το λαό

Οπως φάνηκε από την πρώτη ώρα, κυβέρνηση και τρόικα αξιοποιούν τη διαρροή του εγγράφου για να εντείνουν τις πιέσεις στο λαό να αποδεχτεί τα βάρβαρα μέτρα του επόμενου μνημονίου. Σ' αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του την πρόταση για διορισμό επιτρόπου, εκτός αν «η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τις οποίες έχουμε από κοινού συμφωνήσει, δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».

Ο ίδιος, μιλώντας χτες στην εφημερίδα «Bild», επανέρχεται και δηλώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της (...) αν οι Ελληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αλλη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η πρόταση είναι «ένα από τα σχέδια που συζητούνται αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες» και έχουν ως στόχο την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι στα πλαίσια της οικονομικής διακυβέρνησης, η παρουσία της στην Ελλάδα ούτως ή άλλων θα αυξηθεί, φανερώνοντας τον υποκριτικό χαρακτήρα της φασαρίας που σήκωσαν τα ντόπια κόμματα της πλουτοκρατίας. Μιλώντας στο ΑΠΕ, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε το Σάββατο ότι «το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης», αλλά «στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας, θα εγκαθιδρύσει επιτόπια ελεγκτική οντότητα», την οποία μάλιστα «δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω».

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη η λεγόμενη «Ομάδα Δράσης», το έργο της οποίας «περιλαμβάνει καθήκοντα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό».

«Εργαλείο» η εποπτεία

«Εργαλείο» για την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που τσακίζουν μόνιμα τα εργασιακά δικαιώματα και εξαθλιώνουν το λαό, για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, θεωρεί η κυβέρνηση της Γερμανίας την πρόταση για διορισμό επιτρόπου για τον προϋπολογισμό στην Ελλάδα. Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει», δήλωσε η Α. Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο μήκος, ο Β. Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα ίσως χρειαστεί «υποστηρικτικά μέτρα». Σε συνέντευξη στο διαδικτυακό τόπο «Wall Street Journal Deutschland», είπε ότι «η συμπαράσταση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εφαρμογή των μέτρων» και ότι «χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει νόημα στη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας».

Νωρίτερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκ. Σράιτερ επιβεβαίωσε ότι η πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική εποπτεία δεν είναι παρά μια «γενική σκέψη» που βρίσκεται ακόμη «υπό διαμόρφωση». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε χτες απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση, προσθέτοντας όμως ότι «αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Γερμανίας του ΚΚΕ για να εκφραστεί η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους απεργούς χαλυβουργούς στην Ελλάδα, όπου θα μιλήσουν στελέχη του κόμματος και θα προβληθεί βίντεο από τους αγώνες τους και του ταξικού εργατικού κινήματος:

  • Η ΚΟΒ Βερολίνου στις 2 Φλεβάρη, 6 μ.μ., στην Κόπενστρασε 62.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 4 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ. στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας με ομιλητή τον Πέτρο Μεντή, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • H KOB Φρανκφούρτης στις 5 Φλεβάρη και ώρα 4 μ.μ. στο Haus Gallus με ομιλητή στέλεχος του ΚΚΕ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προαποφασισμένο έγκλημα με ή χωρίς επίτροπο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τα περί διορισμού επιτρόπου και τις θέσεις των κομμάτων της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Αν ο επίτροπος γίνει αναγκαίος για την πλουτοκρατία, θα τον δεχτούν. Ομως, με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και γενικά την πλουτοκρατία. Ο λαός θα γίνει κυρίαρχος μόνο αν πάρει στα χέρια του τις μεγάλες επιχειρήσεις και αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ με τη δική του εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ