Το πράγμα βέβαια δεν είναι αστείο. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τη στρατηγική διαχείρισης εξαπατά τους εργαζόμενους όταν τους προβάλλει λύσεις συνύπαρξης καπιταλιστών - λαού, όπου και οι καπιταλιστές θα έχουν κέρδη και ο λαός θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του. Και επειδή σκληρό πυρήνα του κεφαλαίου αποτελούν οι εφοπλιστές, αλλά και για να «πουλήσει» αριστερό προφίλ στο λαό καταφεύγει σε κάτι τέτοιες φαιδρότητες. Προφανώς η κυβέρνηση, κάθε αστική κυβέρνηση, ξέρει καλύτερα απ' τους οπορτουνιστές πού υπάρχει πλούτος αμύθητος. Αλλά δεν είναι ο ρόλος της να τον παίρνει απ' αυτούς που τον έχουν για να τον δίνει στο λαό. Ακριβώς το αντίθετο, φροντίζει με την πολιτική της ο πλούτος που παράγει ο λαός να μεγαλώνει, ολοένα και λιγότερα ψίχουλα να μένουν στα χέρια του και όλο τον υπόλοιπο να τον βάζει στο χέρι η πλουτοκρατία. Τα καράβια όπως και κάθε τι άλλο σε αυτόν τον τόπο μπορούν και πρέπει να γίνουν ιδιοκτησία του λαού. Να κινούνται για τις δικές του ανάγκες. Ολα τ' άλλα του οπορτουνισμού είναι για φτηνές εντυπώσεις.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Λ. Παπαδήμος θεωρεί το «μισθολογικό κόστος», ως ανασχετικό παράγοντα, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και ως εκ τούτου προτρέπει τους «κοινωνικούς εταίρους» να συμφωνήσουν και να αποδεχτούν από κοινού τη μείωση των μισθών.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Λ. Παπαδήμος προειδοποιεί ότι αν οι «κοινωνικοί εταίροι», δε συμφωνήσουν - στη μείωση των μισθών - τότε θα επιληφθεί ο ίδιος του θέματος και, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα εισηγηθεί την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική...
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ενεργεί με κριτήριο τα στενά, ταξικά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας, η οποία, παραλλάσσοντας και αλλοιώνοντας τις έννοιες των λέξεων, εμφανίζει το ταξικό ως εθνικό, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου ως ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την επιδίωξη αύξησης των κερδών της, ως εθνική ανάγκη. Τον παραμορφωμένο αυτό κόσμο εννοιών και συμφερόντων, εκφράζει με ταξική συνέπεια ο εργατοφάγος Λ. Παπαδήμος. Ο οποίος πρέπει να θυμίσουμε διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και είχε μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως υποδιοικητής της. Είναι, επομένως, εκπρόσωπος του κεφαλαίου, για τα δικά του συμφέροντα πασχίζει, ανάλογη πολιτική προωθεί. Οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της τάξης τους, έχουν βαθιά γνώση ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός, θα ζουν μια ζωή γεμάτη στερήσεις. Και ο Λ. Παπαδήμος αυτό κάνει...
Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία αποτελεί, διαχρονικά, το «βαρύ πυροβολικό» των εκμεταλλευτριών τάξεων στην ιδεολογική καταστολή των μαζών, ώστε αυτές να αποδεχθούν ως κάτι το «μοιραίο» την εκμετάλλευσή τους. Το ρόλο αυτό επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας καρδινάλιος Αντζελο Μπανιάσκο, ο οποίος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου δήλωσε... ότι «όποιος φοροδιαφεύγει, διαπράττει αμαρτία»!
Ετσι, και ενώ η καπιταλιστική κρίση βρίσκεται σε έξαρση, είναι πολύ πιθανό να συμπληρωθούν τα «επτά θανάσιμα αμαρτήματα» που «ταξινόμησε» η καθολική Εκκλησία με ένα όγδοο: Αυτό της «φοροδιαφυγής»!
Αλλά, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο καρδινάλιος θεωρεί «αμαρτωλό» μόνο το λαό και όχι το κεφάλαιο, έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Μόντι, λέγοντας ότι «είναι μια κυβερνητική ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από καλή θέληση και επιχειρεί να ξεμπλέξει ένα κουβάρι που είναι εξαιρετικά μπερδεμένο»...
Να είστε σίγουροι, πάντως, πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αποκλείεται να το ονομάσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από «επιτυχία».
Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν σκέφτονται να διοργανώσουν και παρέλαση στα πρότυπα της αρχαίας Ρώμης, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας να τριγυρίζουν στην Αθήνα δαφνοστεφανωμένοι.
Κι όλα αυτά γιατί; Για να έχει, λένε, ο προϋπολογισμός λιγότερους τόκους να αποπληρώσει, άρα περισσότερα χρήματα για ανάπτυξη και οι τράπεζες μεγαλύτερη ρευστότητα για την «πραγματική οικονομία» (μετά την ανακεφαλαιοποίηση, που εμείς, φυσικά, θα πληρώσουμε).
Τι εννοούνε, όμως, με αυτό; Απλούστατο: Τα χρήματα του προϋπολογισμού «για την ανάπτυξη» να πάνε στους κατασκευαστές για δρόμους, στους εφοπλιστές για δρομολόγια πλοίων και στους βιομήχανους για επιδοτήσεις παντός είδους.
Οσο για τη ρευστότητα των τραπεζών, θα έχει ακριβώς τους ίδιους αποδέκτες, πλην, όμως, τη ροή χρημάτων θα την αποκαλούμε «δάνεια».
Αρα, λοιπόν, έχουν πολλούς λόγους να αγχώνονται για την επιτυχία του PSI όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Εμείς μάλλον δεν έχουμε κανέναν, μια και σε κάθε περίπτωση ...πληρώνουμε την νύφη.
Φυσικά, είναι και η περίφημη ...«αποφυγή της χρεοκοπίας» που «θα μας γυρίσει δεκαετίες πίσω» και θα μας επιφέρει τόσα κακά.
Αυτό, αν υποθέσουμε, όμως, ότι ο εργαζόμενος των 500 ή 700 ευρώ και ο συνταξιούχος των 480 ευρώ, μαζί με τον άνεργο, βαδίζουν στους δρόμους του μέλλοντος και της ευημερίας.
Τους βεβαιώνουμε ότι δεν αισθάνονται καθόλου έτσι και δεν τους λέει απολύτως τίποτε το ότι η φτώχεια τους μετριέται σε ένα «σκληρό νόμισμα» που αποτελεί «παγκόσμιο αποθεματικό».