Phasma |
Αυτή η εικόνα είναι συνηθισμένη στον Εβρο εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας |
Στις δυσκολίες διακρατικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, απέδωσε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών πολιτικών ο υφυπουργός Μεταφορών Ιωάννης Μαγκριώτης. Οπως είπε «το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων δεν αφορά μόνον την Ελλάδα», υποστήριξε ότι οι πηγές των ποταμών βρίσκονται στη Βουλγαρία, οπότε «αν δεν υπάρξει διαχείριση στις πηγές του, δεν θα υπάρξει ποτέ λύση»...
Το πρόβλημα των πλημμυρών στον Εβρο είναι βαθιά πολιτικό επισήμανε ανταπαντώντας η Σοφία Καλαντίδου, σημειώνοντας πως οι βασικές αιτίες είναι το ότι «έχουμε μείωση της αγροτικής παραγωγής, αποψίλωση δασικών εκτάσεων και μείωση των κονδυλίων για υποδομές», κάτι που ισχύει και για τις 3 εμπλεκόμενες χώρες. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «υπάρχει μια υπηρεσία για το πρόβλημα, που ποτέ δεν στελεχώθηκε. Υπάρχει στα χαρτιά», ενώ συνολικά είπε πως «την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικές που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».
Η βουλευτής παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας φορέας που θα προχωρά σε «άμεση καταγραφή των ζημιών και θα καταβάλλει πλήρη την αποζημίωση» και συνολικά ένας «δημόσιος φορέας για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού». Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για «σχεδιασμό και εκτέλεση αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων» αναρωτώμενη παράλληλα «γιατί δεν μπορεί πια να γίνει αυτή η διακρατική συμφωνία;» όταν έχουν υπογραφεί τόσες και τόσες συμφωνίες... Τέλος σημείωσε ότι αποδείχθηκε «για μια ακόμη φορά ανοχύρωτος ο Νομός Εβρου, ενώ δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα» τονίζοντας ότι οι κάτοικοι του Εβρου δεν μπορούν να εμπιστευτούν την κυβέρνηση γιατί θα ξαναπλημμυρίσουν.
Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην είσοδο του δημαρχείου, υλοποιώντας απόφαση του δημάρχου και μελών της παράταξής του να μην επιτραπεί η είσοδος δημοτών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μην υποχωρώντας, οι διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν μέσα και να εκφράσουν την αγωνιστική αντίθεση στην πολιτική βαριού χαρατσώματος του λαού της περιοχής.
Την απαγορευτική απόφαση του δημάρχου κατήγγειλαν οι Ν. Μπαντόγιας και Γ. Σακοράφας, σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή - όπως και γενικότερα η Τοπική Διοίκηση που βρίσκεται στα χέρια εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - συνδέεται και συνδυάζεται με τον αντιλαϊκό αυταρχισμό και την αστυνομική καταστολή.
Με τις πάνω από 3.600 υπογραφές που συγκέντρωσαν και με τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους, οι κάτοικοι του Δήμου Τυρνάβου απαιτούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πίσω την απόφασή του για την τιμολογιακή πολιτική και να υιοθετήσει την πρόταση της Επιτροπής Αγώνα για φθηνό νερό, (0,25 λεπτά για τα 100 κυβικά, 0,36 λεπτά από τα 101-200 κυβικά, 0,42 λεπτά για τα 201-300 κυβικά κ.ο.κ., χωρίς ειδικό τέλος 80%, χωρίς ΦΠΑ 23% επί του ειδικού τέλους, χωρίς ελάχιστη κατανάλωση), αφού ακόμη και η καινούρια πρόταση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου για την τιμολογιακή πολιτική του 2012, οδηγεί σε αυξήσεις της τάξης του 300% για καταναλώσεις μέχρι 70 κυβικά μέτρα το τρίμηνο, που είναι η ελάχιστη κατανάλωση για μια τετραμελή οικογένεια.
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το νόμο - πλαίσιο για τα απόβλητα, που αναβαθμίζει την καύση σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση στηρίζει τις μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιβολή της καύσης (σε συνδυασμό με τη μέθοδο της βιολογικής ξήρανσης) στο σχεδιασμό της Αττικής και όλων των άλλων περιφερειών της χώρας, σε όφελος ελάχιστων μονοπωλιακών ομίλων που την προωθούν και θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας, η οποία θα υποχρεωθεί να πληρώνει πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας.
Με άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου: Καθιερώνεται από το 2014 ειδικό τέλος (χαράτσι) ταφής για ορισμένες κατηγορίες αποβλήτων, όταν οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Θεσπίζεται η παρακράτηση των ποσών, που επιβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα στη χώρα μας για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατά τη διαδικασία κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ή στα οποία υπάρχουν ανενεργοί αλλά μη αποκαταστημένοι τέτοιοι χώροι! Θα πληρώνουν, δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τα πρόστιμα μέσω παρακράτησης πόρων των δήμων.
Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις υπ' αριθμό 4357 και 4358/2011 αποφάσεις του απέρριψε τις προσφυγές των Δήμων Γραμματικού και Κερατέας Λαυρεωτικής που αφορούν την κατασκευή ΧΥΤΑ στις θέσεις «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού και «Βραγόνι» Κερατέας, ανάβοντας, ουσιαστικά, το πράσινο φως για την ίδρυση των δύο χωματερών στην Αττική.