ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΓΕΝΑΡΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Συναγερμός ενάντια στη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων

«Να τιμωρηθούν από τους εργαζόμενους και να πληρώσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Εξω η τρόικα από την Ελλάδα», σημειώνεται στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων

Σταθμός για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης ενάντια στην πολιτική που αμείωτα βουλιάζει τη λαϊκή οικογένεια στην εξαθλίωση αποτελεί η παναττική απεργία στις 17 Γενάρη, αλλά και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή των αγωνιστικών συσπειρώσεων και των υπόλοιπων τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων.

«Δεν αντέχουμε. Δεν μας αξίζει τέτοια ζωή... να πολλαπλασιαστούν οι Χαλυβουργίες σε όλη τη χώρα», τονίζει στο απεργιακό του κάλεσμα το ΠΑΜΕ. «Να τιμωρηθούν από τους εργαζόμενους και να πληρώσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Εξω η τρόικα από την Ελλάδα», σημειώνει, ξεκαθαρίζοντας πως είναι ανεπιθύμητο το προσωπικό των ΔΝΤ - ΕΚΤ - ΕΕ που φώναξαν στο πλευρό τους τα κόμματα της πλουτοκρατίας για να επιταχύνουν την κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια, στις 11 π.μ.

Η οργάνωση παρεμβάσεων για όσα γεννά η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης απασχόλησε την προχτεσινή συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό χτες μοιράστηκαν ανακοινώσεις στο Δήμο Αιγάλεω όπου 250 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες (φαινόμενο που τείνει να γίνει καθεστώς σε μια σειρά δήμους στην Αττική), ενώ ειδικά για το ζήτημα αυτό θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα. Ακόμα το Συνδικάτο προτάσσει το ζήτημα της διεκδίκησης μέτρων για την προστασία των ανέργων. Επίσης χτες το κλαδικό Συνδικάτο οργάνωσε μαζική σύσκεψη για την απεργία με εργαζόμενους στους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου, Ταύρου.

Την απόφαση για την παναττική απεργία έχουν πάρει τα ΕΚ Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου, Σαλαμίνας, Θριασίου και Μεγάρων. Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν: Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στα «NotosCom» στην Αθήνα. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ταυτόχρονα καλεί τις ενώσεις - μέλη της σε όλη τη χώρα να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Η Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Εμπορικού Ναυτικού. Το Σωματείο Εργαζομένων της COCA-COLA στην Αθήνα.

Συνεχίζεται η δράση για την επιτυχία των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Την αλληλεγγύη της στους εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στην Ελευσίνα εκφράζει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 17 Γενάρη.

Υπονομεύουν ανοιχτά

Στο μεταξύ κι ενώ οι ταξικές δυνάμεις ρίχνουν όλο το βάρος στην οργάνωση για την επιτυχία της απεργίας, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού περνούν ακόμη και σε ανοιχτή υπονόμευση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πλειοψηφίας του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου της FINTEXPORT (κλάδος κλωστοϋφαντουργίας), το οποίο αρνήθηκε ακόμη και να συζητήσει για την απεργία στις 17 Γενάρη με το πρόσχημα ότι δεν έχει ...ενημέρωση από τη ΓΣΕΕ! Την ώρα, δηλαδή, που η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής 4ήμερη εργασία και έχει αφήσει απλήρωτους επί 3 μήνες τους εργαζόμενους, η διοίκηση του σωματείου περιμένει έγκριση από τη ΓΣΕΕ για να κάνουν απεργία, την οποία άλλωστε έχουν αποφασίσει και το ΕΚΑ και όλα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής.

Στη μάχη και οι Λαϊκές Επιτροπές

Στη μάχη ρίχνονται και οι Λαϊκές Επιτροπές. Συγκεκριμένα η Λαϊκή Επιτροπή 3ου-4ου Διαμερίσματος σήμερα Παρασκευή προχωρά σε εξόρμηση στο κατάστημα της WIND στην Καβάλας (8 π.μ.) και στα «Καρφούρ» (στην Καβάλας και στην Λένορμαν, στις 7 μ.μ.). Τη Δευτέρα 16 Γενάρη, στον ΟΑΕΔ της Λιοσίων (ΟΑΕΔ) και στον Παυλίδη στην Πειραιώς (1.30 μ.μ.). Επιπλέον οι Ομάδες Γυναικών Κολωνού - Σεπολίων και Πετραλώνων θα παραβρεθούν σήμερα Παρασκευή στη 1.30 μ.μ. στο εργοστάσιο της 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων και να κουβεντιάσουν με τις εργάτριες του εργοστασίου και τις γυναίκες των εργαζομένων μπροστά στις εξελίξεις και την απεργία.

Στο μεταξύ, οι συσκέψεις συνεχίζονται. Σήμερα, Παρασκευή, 13/1, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής στις 5.30 μ.μ. στο ΕΚΑ (Μάρνη 48β και Γ' Σεπτεμβρίου) στο 2ο όροφο. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί σε σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος), όπου θα κοπεί και η πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Την Κυριακή, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής «Ο Προμηθέας» διοργανώνει γενική συνέλευση, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος).

48ωρη στη Σάμο

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου προκήρυξε 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Γενάρη για όλο το νομό (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι), εστιάζοντας και ενάντια στην απομόνωση και τον αποκλεισμό των νησιών. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούν τους ταξιδιώτες της γραμμής Πειραιάς - Σάμος (18/1) και το αντίστροφο (19/1) να μη βγάλει κανείς εισιτήριο. Την Τετάρτη 18/1, στο Βαθύ, διοργανώνεται συγκέντρωση στην Εφορία και στο ΙΚΑ (7 π.μ.). Στο Καρλόβασι στο ΙΚΑ (7 π.μ.) και συγκέντρωση στην πλατεία (10 π.μ.). Την Πέμπτη 19/1, στο λιμάνι Καρλοβάσου (8 π.μ.) και στις 10 π.μ., κεντρική συγκέντρωση στο λιμάνι Βαθιού.

Στη μάχη μαθητές και εκπαιδευτικοί

Το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας για συμμετοχή στην παναττική απεργιακή συγκέντρωση στις 17 Γενάρη με το ΠΑΜΕ, συζητούν οι μαθητές, αποφασίζοντας τη συμπόρευσή τους με τις ταξικές δυνάμεις. Οι μαθητές αποφασίζουν και οργανώνουν τη συμμετοχή τους με συνελεύσεις 15μελών αλλά και τάξεων και τμημάτων από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά. Μέχρι χτες, τη συμμετοχή τους είχαν αποφασίσει το 1ο και το 2ο Λύκειο Αθήνας, το 40ό Λύκειο Αθήνας, το 1ο ΕΠΑΛ Αθήνας καθώς και τάξεις ή τμήματα από το 5ο Λύκειο Πετρούπολης, το 4ο και 5ο Λύκειο Αιγάλεω, το 9ο Λύκειο Περιστερίου. Εξι τάξεις του ΕΠΑΛ της Νίκαιας έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία με το ΠΑΜΕ, και σήμερα προγραμματίζεται γενική συνέλευση του σχολείου.

«Η απεργία να αποτελέσει έμπρακτη απάντηση στη γενικευμένη επίθεση της εργοδοσίας σε κάθε τόπο δουλειάς και ταυτόχρονα εκδήλωση αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς και συνολικά στους εργαζόμενους που βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε πολυήμερες κινητοποιήσεις σε δεκάδες τόπους δουλειάς», καλεί η Γραμματεία του ΣΑΣΑ.

Πολλαπλασιάζονται οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι ΕΛΜΕ που παίρνουν απόφαση για απεργία στις 17 Γενάρη. Ετσι, σε όσους έχουν πάρει μέχρι στιγμής απόφαση, προστέθηκε η ΕΛΜΕ Α' Δυτικής Αττικής και οι εξής σύλλογοι πρωτοβάθμιας: «Δ. Γληνός», Αιγάλεω, «Αριστοτέλης», «Κ. Σωτηρίου», Αγίου Δημητρίου, Αμαρουσίου και Θριασίου.

Προετοιμασία για την κλιμάκωση

Η ανάγκη η προετοιμασία της παναττικής απεργίας να δώσει ώθηση στην αφύπνιση και οργάνωση ακόμα περισσότερων εργαζομένων, ώστε μαζί με το ΠΑΜΕ να οργανωθεί χωρίς αναμονή η κλιμάκωση, αναδείχθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Φάρμακο και τα Συναφή Επαγγέλματα (ΟΕΦΣΕΕ). Οπως τονίστηκε, χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα μετά τις 17/1. Απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία μέσα στο Γενάρη, με στόχο το ξεσηκωμό του λαού ενάντια στα νέα μέτρα, να μην υπάρξει κανένα νέο μέτρο, όχι στο «διάλογο» που οδηγεί στο νέο πετσόκομμα του λαϊκού εισοδήματος.

Οι απεργιακές προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλο, Επισιτισμός - Ξενοδοχεία, Εμπόριο, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Λογιστές, Καθαριστές-στριες, ΟΤΑ και Δημόσιος Τομέας, Μεταφορές, Τομέας Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικός, Τηλεπικοινωνίες, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, εργαζόμενοι Μεσογείων - Λαυρεωτικής και Κεντρικού Τομέα.
  • Πλατεία Βάθης: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Χαλυβουργών, Θριασίου, Μεγάρων.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Δυτικού και Βόρειου Τομέα.
  • Πλατεία Κοτζιά: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Συνταξιούχων, Νοτίου Τομέα, Πειραιά.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.
Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Λάρισα, Δευτέρα 16 Γενάρη, 6 μ.μ. κεντρική πλατεία

Στις 17 Γενάρη

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Κοζάνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Πτολεμαΐδα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Νάουσα, το ΕΚ καλεί στις 11 π.μ. έξω από τον ΟΑΕΔ και στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καρατάσου

Κατερίνη, 6 μ.μ., συντριβάνι (πλατάνι).

Κιλκίς, 6 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.

Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., Δημαρχείο.

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα 6.30 μ.μ. πλατεία Αγοράς

Λαμία 6.30 μ.μ. πλατεία Πάρκου

Λιβαδειά 6.30 μ.μ. πεζόδρομος της Μπουφίδου

Ηράκλειο: 7 μ.μ πλατεία Ελευθερίας

Χανιά: 7 μ.μ. Νέα Καταστήματα

Ρέθυμνο: 6.30 μ.μ. Δημαρχείο

Χίος, 6.30 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ