ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2011 - Κυριακή 1 Γενάρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Τελευταίες παραστάσεις

«Ο συγγραφέας»
«Ο συγγραφέας»
Αύριο θα δοθεί η τελευταία παράσταση του έργου «Ο συγγραφέας» του Τιμ Κράουτς, στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Το έργο μιλά για τη βία, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και την ευθύνη του ηδονοβλεψία της βίας. Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Παντελής Δεντάκης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Σαπουντζής. Παραστάσεις Σάββατο 9 μ.μ., Κυριακή 7.30 μ.μ.

Ολοκληρώνει στις 8 Ιανουαρίου τον κύκλο των παραστάσεών του στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» και το έργο του Μάρτιν Μακ Ντόνα «The Pillowman», που παίζεται σε καινούρια μετάφραση του Δημήτρη Κιούση και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Σκηνικά - Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Μουσική: Νίκος Μαρδάκης. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Θανάσης Δόβρης, Σεραφείμ Ράδης, Μιχάλης Φωτόπουλος.

Επίσης στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» το έργο «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ θα παίζεται μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Η παράσταση θα παιχτεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, από 18/1/2012 μέχρι 5/2/2012. Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Ομηρος Πουλάκης. Ενα ζευγάρι ζει προστατευμένο στο σπίτι του. Ομως, ο έξω κόσμος εισβάλλει μια μέρα βίαια στη ζωή τους, όταν εμφανίζεται ο αδελφός της γυναίκας, βουτηγμένος στα αίματα. Ενα κοινωνικό - ψυχολογικό θρίλερ της σύγχρονης βίαιης και ρατσιστικής κοινωνίας.

Μουσικές του κόσμου

Τραγούδια και μουσικές του κόσμου, με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, στο HALF NOTE JAZZ CLUB (Tριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213310) από 4 μέχρι 8 Ιανουαρίου. Ηδη, η δουλειά τους πάνω σε διεθνικές μουσικές φόρμες ξεχωρίζει και τους δίνει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα. Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella, όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Συνεργάζονται με τον περκασιονίστα Simone Mongelli, έναν ταλαντούχο Ιταλό μουσικό που ζει στην Ελλάδα και ερευνά των κόσμο των παραδοσιακών κρουστών...

«Γάμος» στη Λάρισα

Στο «Θέατρο του Μύλου» στη Λάρισα, το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο της Βάσας Σολωμού - Ξανθάκη «Ο Γάμος» σε θεατρική διασκευή Κώστα Τσιάνου. «Ο Γάμος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το «Θεσσαλικό Θέατρο», το 1994, με την Αννα Βαγενά στον κεντρικό ρόλο γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα αλλά και τις βαλκανικές χώρες. Ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία το 2000 στο ΚΘΒΕ με σκηνοθέτη πάντα τον Κώστα Τσιάνο που διαφοροποίησε κάποια μέρη και στην παράσταση εκείνη. Το «Θεσσαλικό Θέατρο» θεωρεί χρέος του μετά από 17 χρόνια να παρουσιάσει ξανά το «Γάμο» ώστε να δοθεί η ευκαιρία να τον δουν οι νεότεροι θεατές, αλλά και πολλοί που έχουν δηλώσει την επιθυμία να ξαναδούν το σπουδαίο έργο.

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ιωάννας Παπαντωνίου. Την κεντρική ηρωίδα αυτή τη φορά ερμηνεύουν η Ελένη Ουζουνίδου και σε νεαρή ηλικία η Γεωργία Γεωργόνη. Παίζουν επίσης: Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Πόπη Πελτεκοπούλου, Μαίρη Σαουσοπούλου κ.ά.

«Ολα τα χρώματα»...

Ο Νίκος Ζουρνής παρουσιάζει τα τραγούδια της νέας δισκογραφικής δουλειάς του με τίτλο «Ολα τα χρώματα του μπλε», στη μουσική σκηνή «Πυρήνας» (Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11, τηλ. 210.7237.150) στις 3 Ιανουαρίου. Ο δίσκος κυκλοφορεί αυτές τις μέρες και περιέχει στίχους του Μάνου Ελευθερίου, του Διονύση Καψάλη και του Θοδωρή Γκόνη. Επίσης, θα ακουστούν τραγούδια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού με τίτλο «Χιλιόμετρα» που προκάλεσε αίσθηση. Ο δίσκος «Χιλιόμετρα» κυκλοφόρησε το 2009 και περιείχε στίχους του Μιχάλη Γκανά όπως επίσης και ένα μελοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Εκτός από τον ίδιο τον τραγουδοποιό ερμήνευαν τραγούδια ο Μανώλης Λιδάκης, ο Απόστολος Ρίζος και η Μαρία Λούκα.

Επί σκηνής, μαζί με το Νίκο Ζουρνή, η Αυγερινή Γάτση και η Λαμπρινή Καρακώστα, που εμπλουτίζουν το μουσικό πρόγραμμα με ανατολίτικες και δυτικές μελωδίες. Συμπράττουν οι μουσικοί: Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα, λαούτο, μπουζούκι), ο Επίκουρος Τριανταφυλλίδης (βιολί) και ο Γιάννης Βουτσινάς (κοντραμπάσο). Ωρα έναρξης: 22:30

Ιψεν... επί δύο

Το «Διάχρονο» της Μαίρης Βιδάλη, στα πλαίσια της Σπουδής 2 Ιψεν, κάνει πρεμιέρα με την «Κυρά της θάλασσας» στις 6 Ιανουαρίου υπό την αιγίδα της νορβηγικής πρεσβείας. Η επίσημη πρώτη θα δοθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. Το κείμενο είναι κλασικό δείγμα συμβολικού ρεαλισμού. Η Ελίντα Βάγκελ (1888) καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον «έρωτα από τη θάλασσα» και στην «ευθύνη που δημιουργεί η γήινη καθημερινότητα». Οι αιώνες περνούν, αλλά οι θάλασσες και οι επιλογές καιροφυλακτούν μέσα στις ψυχές όλων μας. Εσείς ποιον δρόμο θα διαλέγατε;

Παρουσιάζεται σε μετάφραση της Εύας Γεωργουσοπούλου, διδασκαλία Γιώργου Βούρου - Μαίρης Βιδάλη, σκηνικά - κοστούμια Χάρη Σεπεντζή, μουσική Τατιάνας Μανωλίδου και φωτισμούς Γιώργου Δανεσή. Βοηθός σκηνοθέτης ο Γιάννης Τραμπίδης. Με τους Μαίρη Βιδάλη, Βύρωνα Κολάση, Γιάννη Τραμπίδη, Τάκη Λιατζιβίρη, Μαρία Μαλλούχου, Χρήστο Μαραθιά, Ελένη Γιαλαμά. Ξένος ο Παύλος Ευαγγελόπουλος. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 6:30μμ.

Στον ίδιο χώρο, συνεχίζονται, Δευτέρα και Τρίτη στις 9μμ οι «Βρικόλακες» σε διδασκαλία Τάσου Λέρτα και την Νίτα Παγώνη στο ρόλο της κας Αλβινγκ.

Και οι δύο παραστάσεις, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, έχουν μειωμένη είσοδο 7 ευρώ για θεατές άνω των 65, ανέργους, φοιτητές και μαθητές, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή για τα αντίστοιχα έργα.

Η «Lulu» επιστρέφει

Μετά τις παραστάσεις με το Α' Σχεδίασμα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, η Lulu εξελίσσεται και επιστρέφει στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, τηλ. 6945956983) με το Β' Σχεδίασμα (4-19/1). Η παράσταση είναι αποτέλεσμα ερευνητικής εργασίας της Χρύσας Καψούλη πάνω στην ιστορία της Lulu του Frank Wedekind και του Alban Berg. Σκηνογραφική εγκατάσταση - Κοστούμια: Αλεξάνδρα Νεοφύτου. Μουσική επιμέλεια: Ιωάννα Ισμυρίδου, Σπύρος Τζέκος. Lulu 1: Εύα Γαλογαύρου, Χριστίνα Ασημακοπούλου. Lulu 2: Ελενα Κανίδου. Lulu 3: Μαρία Φρουδαράκη. Lulu 4/ Κόμισσα Geschwitz: Μαρία Ριζιώτη. Alwa 1/Zωγράφος: Αλμπέρτο Ερσπάμερ. Alwa 2/Μαρκήσιος: Γιάννης Τσαπαρέγκας (Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 21.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ