ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Νέα μείωση 5,3% το 2011

Κατά 25% μειώθηκαν οι απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία, τη δεκαετία 2000 - 2010

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση είχε το αγροτικό εισόδημα μέσα στο 2011 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε το 2011 κατά 5,3%, ενώ το 2010 η μείωση ήταν 4,3%. Η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τώρα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου όλο και συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από το 2000 έως το 2011 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε αθροιστικά κατά 26,5%, ενώ στη δεκαετία 2000 - 2010 οι απασχολούμενοι στη γεωργία μειώθηκαν κατά 25%. Η κατάσταση, όμως, είναι πολύ χειρότερη, γιατί, στην πραγματικότητα, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το μέγεθος του ξεκληρίσματος των φτωχών και μικρών αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερα από τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα.

Γίνεται φανερό πως οι αντιαγροτικές επιταγές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ έχουν ως αποτέλεσμα εδώ και χρόνια τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, τη μείωση της απασχόλησης στη γεωργία και τη διόγκωση του διατροφικού προβλήματος, ενώ από την άλλη όλο και αυξάνονται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων. Το κακό είναι ότι οι ρυθμοί φτώχειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών θα επιταχυνθούν, εξαιτίας της συνέχισης εφαρμογής του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της νέας ΚΑΠ. Η ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της γεωργίας επιδιώκει να κυριαρχήσουν αποκλειστικά οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως γίνεται και στους άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ, της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ή όποιας άλλης τέτοιας κυβέρνησης προκύψει. Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, και θα ληφθούν στη συνέχεια, οδηγούν την αγροτιά σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και απόγνωση, ενώ, από την άλλη, θα επιταχύνουν το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, προς όφελος πάντα της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Η προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών από τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, καθώς και της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ, για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη ενάντια στα μονοπώλια, που συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικροπαραγωγών αγροτών. Ετσι θα εξασφαλίζεται καλό εισόδημα για τους αγρότες - παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται συστράτευση με την ΠΑΣΥ και μέτωπο αγώνα με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αγοράζει» ντομάτες με 49 λεπτά το κιλό!

Θρασύτατη πρόκληση από τους κυβερνώντες, που ανακάλυψαν πτώση των τιμών στην αγορά

Την ώρα που οι ντομάτες στην αγορά πωλούνται από 1,30 μέχρι και 2,30 ευρώ το κιλό, η κυβέρνηση μιλάει για φτηνό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με προτεινόμενη τιμή ντομάτας τα 49 λεπτά...

Motion Team

Την ώρα που οι ντομάτες στην αγορά πωλούνται από 1,30 μέχρι και 2,30 ευρώ το κιλό, η κυβέρνηση μιλάει για φτηνό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με προτεινόμενη τιμή ντομάτας τα 49 λεπτά...
Μαύρα Χριστούγεννα επιφυλάσσει στη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, κλιμακώνοντας τη βάρβαρη αντιλαϊκή της επίθεση. Με κουτσουρεμένους μισθούς και συντάξεις, με το «δώρο» να έχει ήδη καταργηθεί για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, άνεργοι ή απλήρωτοι για μήνες, χιλιάδες οικογενειάρχες έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Για «γιορτές» με ό,τι αυτό θα έπρεπε να σημαίνει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ούτε λόγος. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. συντηρούν, στην πεπατημένη των τελευταίων χρόνων, την πρόκληση και τη χυδαιότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Απευθυνόμενη στα χιλιάδες νοικοκυριά των μισθοσυντήρητων, τα εισοδήματα των οποίων μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί πάνω από 30%, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επιχείρησε χυδαία και παραπλανητικά να «στρώσει» και φέτος το τραπέζι για μια εξαμελή οικογένεια με τιμές και προϊόντα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κυβερνητικής προπαγάνδας, προκειμένου να της βγει - «τρεις το λάδι τρεις το ξίδι...»- ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει φέτος... «τουλάχιστον κατά 3,1% λιγότερο από πέρσι»!!

Για να της «βγουν» τα μαθηματικά που χρειαζόταν, περιέλαβε, εκτός από συγκεκριμένες ποσότητες και είδη, τιμές που δε συναντάει κανείς σχεδόν πουθενά στην αγορά! Για παράδειγμα, τα «λαγωνικά» του υπουργείου «βρήκαν» τη γαλοπούλα στα 6,45 ευρώ το κιλό, όταν χτες στη Βαρβάκειο, τη φθηνότερη αγορά της Αθήνας, πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 7 μέχρι και 8 ευρώ το κιλό, το αρνί στα 6 ευρώ (σ' αυτήν την τιμή συναντά κανείς «θηρία», ενώ τα αρνάκια ξεκινούν από 8 ευρώ το κιλό), ενώ η ντομάτα στη λίστα του υπουργείου (και, όπως φαίνεται, μόνο σ' αυτήν) πωλείται στα ...49 λεπτά το κιλό!!! Τόσο άθλιοι είναι οι άνθρωποι. Μιλάνε για ντομάτες με 49 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που ακόμα και το παρατηρητήριο τιμών, το δικό τους παρατηρητήριο τιμών χτες έδινε για την ντομάτα τιμές από 1,30 μέχρι και 2,30 ευρώ το κιλό.

Είναι ολοφάνερο ότι η ουσία δε βρίσκεται στο εάν πράγματι μπορεί κανείς να «πετύχει» να βάλει στο καλάθι των ειδών διατροφής τα ίδια είδη πληρώνοντάς τα λιγότερο από πέρσι κατά 3,1%, αλλά στο γεγονός ότι, ακόμα κι έτσι, με τις απώλειες που έχουν δεχτεί τα λαϊκά εισοδήματα κάτι τέτοιο είναι σταγόνα στον ωκεανό.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε9
Παρατείνεται ως τις 31 Γενάρη

Παρατείνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ως τις 31 Γενάρη 2012 η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011.

Επίσης, παρατείνεται ως τις 15 Φλεβάρη 2012, η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.

ΤΡΙΜΗΝΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Στο 4,68% το επιτόκιο

Με υψηλό επιτόκιο 4,68% το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε 1,3 δισ. ευρώ, στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοέμβρη, είχε δανειστεί και πάλι το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,63%.

Το ύψος των προσφορών, από την πλευρά των συμμετεχουσών ελληνικών και ξένων τραπεζών, ανήλθε στα 2,91 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στα 98,830 υπό το άρτιο.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητάει ρύθμιση για τα επαγγελματικά ενοίκια

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δίνεται το δικαίωμα στο μισθωτή βιοτέχνη, επαγγελματία ή έμπορο με την κατάθεση αγωγής για μείωση του μισθώματος να καταβάλλει μειωμένο ενοίκιο τουλάχιστον κατά 40% εφόσον δεν είναι κάτω από το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας. Η πλειονότητα των ιδιοκτητών, τονίζει το ΒΕΑ, αρνείται να ανταποκριθεί στα αιτήματα των επιχειρήσεων για μείωση των ενοικίων με αποτέλεσμα το 50% από αυτές να οδηγείται σε κλείσιμο, καθώς το ενοίκιο αποτελεί σημαντική επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας. Με δεδομένο ότι η εκδίκαση σχετικών αγωγών διαρκεί 1 - 1,5 χρόνο ζητάει να θεσμοθετηθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση. Στην περίπτωση, δε, που το αρμόδιο δικαστήριο τελεσιδικήσει υπέρ του εκμισθωτή, το ΒΕΑ προτείνει τότε να καταβάλλεται αναδρομικά η διαφορά του ενοικίου.

ΚΡΗΤΗ ΧΑΝΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας από κτηνοτρόφους

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αγροτική Τράπεζα Χανίων πραγματοποίησε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν έχει καταβληθεί ακόμα η εξισωτική αποζημίωση του 2011 στους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα πολλοί να αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και ζωοτροφές - καθώς οι έμποροι δεν δίνουν πλέον επί πιστώσει - με συνέπεια να κινδυνεύουν με αφανισμό τα ζώα τους.

Ο κτηνοτροφικός σύλλογος απαίτησε με αίτημα στην Αγροτική Τράπεζα να χορηγήσει στα μέλη του εγγυητική επιστολή - με εγγύηση την εξισωτική αποζημίωση του 2011 - για την αγορά ζωοτροφών, γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας του ότι οι έμποροι δε δίνουν με πίστωση τροφές, τα ζώα στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και να κινδυνεύει χαθεί το ζωικό κεφάλαιο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ