ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ενας στους τρεις παίρνει 290 ευρώ το μήνα!

Παρέμβαση έξω από τον Οίκο Ναύτη και σύσκεψη οργάνωσαν χτες η Επιτροπή Ανέργων και τα ναυτεργατικά σωματεία

Σε σύσκεψη συζήτησαν την οργάνωση της πάλης τους
Σε σύσκεψη συζήτησαν την οργάνωση της πάλης τους
Φασολάδα, κρεμμύδι, ελιές και ψωμί. Αυτά ήταν ό,τι περιείχε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που «έστρωσαν» χτες το μεσημέρι οι άνεργοι ναυτεργάτες έξω από τον Οίκο Ναύτη. Ηταν μία συμβολική κίνηση, για να καταγγείλουν το επίδομα ανεργίας της ντροπής ύψους... 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους! Επιπρόσθετα ότι ακόμα και αυτό το ποσό που αντιστοιχεί σε ένα πιάτο φασολάδα, είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις που τίθενται, ώστε το παίρνουν ελάχιστοι από τους ανέργους. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Από τους 3.387 ανέργους που γράφτηκαν στις λίστες του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας το Νοέμβρη (τα στοιχεία του Δεκέμβρη δεν έχουν εκδοθεί) μόλις οι 631, ποσοστό 18,63%, πήραν το επίδομα! Και το κακό δεν σταματάει εδώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπαλλήλων του ΓΕΝΕ το ένα τρίτο των ανέργων ναυτεργατών δεν καταγράφεται στις λίστες του ΓΕΝΕ. Που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων ναυτεργατών είναι τριπλάσιος!

Τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τον Οίκο Ναύτη διοργάνωσαν η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και οι ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ.

«Μας έχουν αντικαταστήσει από ανασφάλιστους...»

Γιορτινό τραπέζι έστησαν οι ναυτεργάτες
Γιορτινό τραπέζι έστησαν οι ναυτεργάτες
Στη διάρκεια του «γεύματος», όλη η πλατεία Τερψιθέας είχε κατακλυστεί από ανέργους ναυτεργάτες. Ανθρωποι έτοιμοι να στύψουν την πέτρα για τα κέρδη των εφοπλιστών καταδικάζονται στον εφιάλτη της ανεργίας. «Εχω τρία παιδιά και οι προϋποθέσεις δεν φτάνουν για να πάρω ακόμα και αυτές τις ψωροδεκάρες του επιδόματος», είπε ένας ναύκληρος 17 μήνες άνεργος και συνέχισε: «Τρώμε από τα έτοιμα και δανεικά. Αλλά δεν το βάζω κάτω. Ξέρω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα μας». «Ντρέπομαι να βάλω το κλειδί στην πόρτα για να μπω στο σπίτι», πήρε το λόγο ένας μηχανοδηγός άνεργος εδώ και 2,5 χρόνια. «Με ζει η γυναίκα μου που είναι δημόσιος υπάλληλος. Κάθε μέρα είμαι με το φυλλάδιο στην τσέπη στην Ακτή Μιαούλη για να βρω δουλειά. Η ειδικότητα έχει τελειώσει. Μας έχουν αντικαταστήσει από χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους αλλοδαπούς».

Πριν οι άνεργοι «στρώσουν» το τραπέζι τους, έγινε μαζική σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, τόσο από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου και τον α' γραμματέα της Ενωσης Θ. Ευαγγελάκη, όσο και από τον πρόεδρο της Ενωσης Μαγείρων Γ. Αντωνόπουλο και τον Γιάννη Τσιουδάκη από την Επιτροπή Ανέργων, έγινε ξεκάθαρο ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και σε περιόδους κρίσης παίρνει άγριες διαστάσεις, φουντώνει. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιμπόγλου, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η συγκυβέρνηση, με το οποίο καταργεί πλήρως το καμποτάζ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στην ακτοπλοΐα, εκτινάσσοντας παραπέρα την ανεργία και απορρυθμίζοντας το ακτοπλοϊκό δίκτυο, ενώ, εντάσσοντας το ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από την κοινωνικοασφαλιστική προστασία των ναυτεργατών. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για μια φιλολαϊκή πολιτική.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιταχύνεται η πλήρης παράδοσή του στις πολυεθνικές

Με τάχιστους ρυθμούς συνεχίζει και η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, μέσω παραχωρήσεων τμημάτων του σε επιχειρηματικούς ομίλους, κάτι που έγινε ξεκάθαρο χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ ΑΕ, Γ. Ανωμερίτη. «Ο,τι είναι καινούργιο μπορεί να παραχωρείται» ήταν η σαφέστατη δήλωση του Γ. Ανωμερίτη ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα του 2011 που κατέγραψε ο τομέας της κρουαζιέρας, αλλά και το πώς προχωράει συνολικά το «αναπτυξιακό σχέδιο» του ΟΛΠ.

Ενα αναπτυξιακό σχέδιο του οποίου γνώμονας είναι «έργα» για την ανάπτυξη, δηλαδή την ενίσχυση και τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, ύψους 1 δισ. ευρώ, μετατρέποντας ταυτόχρονα το λιμάνι σε γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει το μονοπώλιο της COSCO στο οποίο παραδόθηκε ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στην προβλήτα ΙΙ, και έχει επεκταθεί στην Ακτή Ξαβέρη όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια των οποίων τα πληρώματα είναι χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι ναυτεργάτες.

Ο Γ. Ανωμερίτης παρουσίασε στοιχεία που καταγράφουν αύξηση κατά 13,73% των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και κατά 34,89% των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά. Ομως δεν κατάφερε να πει πώς εξηγείται ότι ενώ υπάρχει αυτή η αύξηση, τα μαγαζιά γύρω από το λιμάνι, αλλά και σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, ούτε αν αυτή η αύξηση και τα έσοδα που παρουσιάζει ο ΟΛΠ έχουν προσφέρει έστω και ένα όφελος στο λαό του Πειραιά, ή μία θέση εργασίας σταθερή και μόνιμη, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Επίσης δεν ανέφερε ποιο θα είναι το όφελος για τους εργαζόμενους από τα «έργα» που αφορούν επεκτάσεις προβλητών, μετατροπή του εκθεσιακού κέντρου του ΟΛΠ («παγόδα») σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, το οποίο θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, από τα «έργα» για τη λεγόμενη Πολιτιστική Ακτή, που εντάσσεται στο «αναπτυξιακό σχέδιο του ΟΛΠ» όπου αφανίζεται κάθε παραγωγική δραστηριότητα του ΟΛΠ, ενώ ακόμα και οι πέτρινες δεξαμενές, «εργαλείο» για τη δραστηριότητα της ναυπηγοεπισκευής, μετατρέπονται σε μουσιακούς χώρους.

Οσον αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ ρωτήθηκε να πει συγκεκριμένα αν θα διατηρηθεί, εκσυγχρονιστεί και χωροθετηθεί, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι, ή θα συρρικνωθεί, η απάντηση ήταν... ότι «είμαστε σε καλό δρόμο»!


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για τους ανέργους στην Εταιρεία Υδρευσης

Να πάρει αποφάσεις για την ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων ζητά με έγγραφό της προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στο έγγραφο επισημαίνεται: «Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με το παρόν έγγραφο, ζητά από το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, σε μια περίοδο που η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραστικά, τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα η ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας να γίνεται πολύ δύσκολη, να αποφασίσει τα εξής:

α. Να μην προχωρά σε διακοπή του νερού σε κανέναν άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο, που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.

β. Να μειώσει το τιμολόγιο κατά 30% για τους ανέργους, τους περιστασιακά και μερικώς απασχολούμενους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

γ. Να καταργήσει το τέλος επανασύνδεσης των 10 ευρώ για τους καταναλωτές που τους έγινε διακοπή στο νερό.

δ. Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ που επιβλήθηκε από την ΔΕΥΑΛ σε κάθε σπίτι στις παλιές Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης για την αποχέτευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ