ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΕΡΜΗΣ»
Δημόσια και Δωρεάν Ειδική Αγωγή για όσους το χρειάζονται

«Κάτω τα χέρια από την ειδική αγωγή, την πρόνοια, την υγεία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», έγραφε το πανό του συλλόγου εργαζομένων στο κέντρο «Ερμής» στη χθεσινή τους κινητοποίηση
«Κάτω τα χέρια από την ειδική αγωγή, την πρόνοια, την υγεία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», έγραφε το πανό του συλλόγου εργαζομένων στο κέντρο «Ερμής» στη χθεσινή τους κινητοποίηση
«Είμαστε 7 μήνες απλήρωτοι. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε το δάνειο. Να μείνουμε χωρίς ρεύμα, γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε λογαριασμούς και χαράτσια. "Να βρείτε χορηγούς για να πληρωθείτε" ήταν η απάντηση της Διοίκησης και όταν αρνηθήκαμε επικαλέστηκε "τα καημένα τα παιδιά"...» (Καλλιόπη Τσολακίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΕΡΜΗΣ»).

«Πάντα πληρώναμε τροφεία στον "ΕΡΜΗ". Τώρα μας ζητούν να προπληρώνουμε και να δίνουμε έξτρα δωρεές. Πού θα τα βρούμε; Κλείνοντας οι δομές, τα παιδιά μένουν κλεισμένα στο σπίτι. Είναι σαν να τα φυλακίζουμε. Το παιδί μου εδώ ήταν σε ένα τμήμα που φτιάχνει κεριά και ήταν όλο χαρά. Τώρα είναι θλιμμένο μπροστά στην τηλεόραση. Η πορεία του πηγαίνει προς τα πίσω» (Λοΐζος Χριστοφόρους, γονιός).

Οι εγκληματικές συνέπειες στη ζωή χιλιάδων παιδιών με ειδικές ανάγκες, η αβάσταχτη καθημερινότητα όπως διαμορφώνεται για τις οικογένειές τους και εκατοντάδες εργαζόμενους στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής (ΚΕΑ) από την έλλειψη ενός υψηλών προδιαγραφών, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής, αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΚΕΑ «ΕΡΜΗΣ». Εργαζόμενοι, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων προχώρησαν χτες στο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Ο «ΕΡΜΗΣ» παρέχει εκπαίδευση και αποκατάσταση σε παιδιά με νοητική στέρηση από 4 ετών και πάνω αλλά και σε ενήλικες.

Από τις 25 Οκτώβρη, οι 17 από τους 32 εργαζόμενους έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και την ίδια στιγμή απειλούνται με εργασιακή εφεδρεία. Σήμερα, η Διοίκηση τους απειλεί με απόλυση για τον αγώνα τους, ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι εξετάζεται ακόμα και η κάλυψη των κενών από εργαζόμενους με μπλοκάκι, εθελοντές, ακόμη και τους ίδιους τους γονείς! «Οι αποφάσεις παίρνονται στα ΔΣ των Κέντρων χωρίς να ξέρουμε τι και πώς. Οι εργαζόμενοι δε συμμετέχουν στα ΔΣ παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να συμμετέχουμε και να έχουμε δικαίωμα ψήφου. Αυτό δεν έγινε ποτέ αποδεκτό», λέει η Κ. Τσολακίδου. «Αν δεν υπάρξει πάγια τακτική χρηματοδότηση και κυρίως αν δεν ενταχθούν οι φορείς στο δημόσιο, δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν και σταδιακά θα κλείσουν, χιλιάδες παιδιά και εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο». «Κηρύξαμε 4ωρη στάση εργασίας, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων», λέει η Βέρα Καμπά, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή.

Μέσα σ' ένα χρόνο, πολλά παιδιά έφυγαν από τον «ΕΡΜΗ», μην μπορώντας οι γονείς τους να πληρώσουν τα τροφεία, τα οποία κινούνται ανάλογα με τις υπηρεσίες (μετακίνηση με σχολικό, υπηρεσία συνοδείας, λογοθεραπεία κ.ά.). Πολλοί γονείς τηλεφωνούν για πληροφορίες και όταν μαθαίνουν ότι πρέπει να πληρώσουν δεν πηγαίνουν καν. «Τώρα τελευταία η Διοίκηση πιέζει τους γονείς να δώσουν χρήματα με τη μορφή δανείου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εγγυητική επιστολή για να πάρει ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν είναι η λύση», καταγγέλλει η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΡΜΗΣ».

Ενίσχυση του κλαδικού σωματείου

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κατακερματισμός των Κέντρων Ειδικής Αγωγής στέλνει στο σύγχρονο Καιάδα 15.000 ΑμΕΑ που φοιτούν σε αυτά και τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, παράγεται πελατεία για τα ανάλογα ιδιωτικά κέντρα.

«Το ζήτημα για μας δεν είναι να διατηρήσει ο κάθε εργοδότης το δικό του μαγαζάκι, αλλά να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της Ειδικής Αγωγής. Να αναλάβει, επιτέλους, το κράτος τις ευθύνες του, να δημιουργήσει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές όπου δεν υπάρχουν, να διατηρήσει τις υπάρχουσες, αλλάζοντας το θεσμικό τους πλαίσιο. Δομές για όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», τόνισε η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της ΣΕΜΙΣΕΑ.

«Εχουμε πάρει απόφαση να σταθούμε δίπλα στη ΣΕΑΑΝ, στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων ΑμΕΑ, κυρίως γιατί εδώ και χρόνια έχουν εντοπίσει τα προβλήματα και παλεύουν για αυτά. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε το κλαδικό μας σωματείο (ΣΕΜΙΣΕΑ), γιατί όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο», υπογράμμισε η Κ. Τσολακίδου.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τους λείπει και το ψωμί

«(...) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από επικοινωνία που είχαμε με την Διευθύντρια (...) υπάρχουν οκτώ παιδιά του σχολείου των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με συνέπεια τον υποσιτισμό των παιδιών. Σας παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί βοήθεια του δήμου μας για τους μικρούς μαθητές που την έχουν ανάγκη».

Το αίτημα έφτασε με σήμανση «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ» στο Δημοτικό Βρεφοκομείο του Δήμου Αθήνας από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και αφορά πεινασμένα παιδιά σε δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων. Αλλο ένα σχολείο, άλλη μια περιοχή που απευθύνεται στο Βρεφοκομείο λόγω της υποδομής που έχει (εξειδικευμένο προσωπικό, μαγειρεία, διανομή) να του στείλει μερίδες φαγητό για να ταΐσει πεινασμένους μαθητές του. Ηδη το ίδρυμα έχει δεχτεί ανάλογα αιτήματα και στέλνει φαγητό σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σε Ανω και Κάτω Πατήσια, Γκράβα, Κολωνό, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Βοτανικό, Λόφο Στρέφη και Θησείο, δείγμα κι αυτό ότι η πείνα που θερίζει τις λαϊκές οικογένειες απλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της πόλης.

Ταυτόχρονα αυξάνονται τα αιτήματα ενίσχυσης και από οργανώσεις που ασχολούνται με την παροχή βοήθειας προς παιδάκια σε ανάγκη. Μετά το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας στον Κολωνό (καλύπτει ανάγκες παιδιών που κατοικούν σε Μεταξουργείο, Κολωνό, Βοτανικό) το οποίο ζήτησε επιπλέον δέκα μερίδες φαγητού από όσες έστελνε από πρωτύτερα εκεί το Βρεφοκομείο, και η «Κιβωτός του κόσμου» έστειλε αίτημα για «είκοσι τεμάχια ψωμί ακόμα μαζί με τις άλλες ποσότητες που παραμένουν ως έχουν», αποτυπώνοντας «μία επιπρόσθετη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στο συσσίτιό μας».

«Ο ΒΥΡΩΝ»
Τελευταία μέρα αρχαιρεσιών την Κυριακή

Την Κυριακή, 18 Δεκέμβρη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ, είναι η τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων». Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στα γραφεία του Συλλόγου (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48Β). Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης να το στηρίξουν μαζικά και στην κάλπη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πρωτοβουλίες αγώνα και αλληλεγγύης

Κινητοποίηση το Σάββατο σε Βύρωνα, Καισαριανή και Παγκράτι

Σε κοινές πρωτοβουλίες ανάδειξης και διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα των σχολείων και της λαϊκής οικογένειας προχωρούν μία σειρά φορείς που αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη». Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιήσουν πικετοφορίες, ξεκινώντας ταυτόχρονα στις 10 π.μ. από το παλιό τέρμα στην Καισαριανή, από την κεντρική αγορά στο Βύρωνα και από την πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι και θα καταλήξουν στην πλατεία Συντριβανίου. Την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., προγραμματίζουν να επισκεφτούν τους απεργούς χαλυβουργούς και να τους δώσουν χρήματα, τρόφιμα, ρούχα, αλλά και ζωγραφιές από τα παιδιά, με θέμα: «Μια ζωγραφιά για τη χαλυβουργία».

Στην κινητοποίηση καλούν οι: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καισαριανής, 2ου Διαμερίσματος, Δήμου Βύρωνα, Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Καισαριανής και Βύρωνα, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, Σωματεία Συνταξιούχων Βύρωνα, Καισαριανής, Σύλλογοι Δημοκρατικών Γυναικών Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (μέλη της ΟΓΕ).

Ολοι μαζί απαιτούν: Να μην πληρώσει ούτε ευρώ η λαϊκή οικογένεια για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης - παύση πληρωμών από τις σχολικές επιτροπές για τις πρώην ΔΕΚΟ. Τώρα όλα τα βιβλία σε όλα τα σχολεία. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καμιά απόλυση - καμιά εφεδρεία. Κανένα σχολείο και καμιά οικογένεια να μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση. Κανένα παιδί υποσιτισμένο. Κανένα παιδί χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση όλων των τροφείων των παιδικών σταθμών. Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά ταμεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ