ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σήμερα το συλλαλητήριο στην Καρδίτσα

Σήμερα, στις 11 το πρωί, πραγματοποιείται το συλλαλητήριο, που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με το σημερινό συλλαλητήριο ξεκινούν οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που θα επεκταθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας και θα κορυφωθούν με το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης στα τέλη του Γενάρη.

Στις 14 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, λόγω των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας και της τεράστιας αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

Με τους αγώνες τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διαμηνύουν στη συγκυβέρνηση της «μαύρης συμμαχίας» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και στην ΕΕ ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, με όλες τις δυνάμεις τους, για την ανατροπή της ΚΑΠ που τους οδηγεί σε ολοκληρωτική καταστροφή, ν' αντισταθούν, με νύχια και με δόντια, στη λαίλαπα των απανωτών χαρατσιών, όλων των αντιαγροτικών - αντιλαϊκών μέτρων, με την πάλη τους ν' ανοίξουν την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Οπως έχει επισημάνει η ΠΑΣΥ, «σε κάθε χωριό, στους κάμπους και στα βουνά, θα στήσουμε μετερίζι αγώνα, ταμπούρι αντίστασης. Σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα περάσουμε στην αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δεν «ρυθμίζουν» εξωδικαστικά τα δάνεια

Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν οι τραπεζίτες τις αιτήσεις για επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με υπερχρεωμένους οφειλέτες, η αποτυχία της οποίας θεωρείται από το νόμο περί ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία της προσφυγής στο Ειρηνοδικείο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, σύμφωνα με τα οποία εδώ και 14 μήνες που είναι σε ισχύ ο νόμος μόνο για μια από τις 2.194 αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έχουν προωθηθεί μέσω δικηγορικών συλλόγων και ενώσεων καταναλωτών, επετεύχθη ο συμβιβασμός. Μάλιστα, για την οικονομική αποζημίωση της δουλειάς των δικηγόρων και των ενώσεων καταναλωτών διατέθηκαν 100.000 ευρώ από τη συνολική δαπάνη του 1,5 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί γι' αυτό. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κάνει λόγο για «σχεδόν καθολικά αρνητική στάση» των τραπεζών απέναντι στην προοπτική του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους οφειλέτες. Εκτιμά ότι μ' αυτά τα δεδομένα οι προοπτικές επίτευξης τέτοιου συμβιβασμού στις υπόλοιπες 2.471 αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι μηδενικές. «Οι υψηλές προσδοκίες της πολιτείας από την εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κατά το μέρος που αφορά τα ποσοστά επίτευξης εξωδικαστικών συμβιβασμών, δεν έχουν επαληθευτεί καθόλου», διαπιστώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κρίνοντας ότι η σχετική διαδικασία είναι αρκετά δαπανηρή για το κράτος, πολύ περισσότερο στην παρούσα οικονομική συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αποδειχτεί «παντελώς αναποτελεσματική» για τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες. Για τους λόγους αυτούς, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή επισημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση για το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού «αποτελεί άσκοπη, καθόλου ανταποδοτική και άρα μη αναγκαία επένδυση» και προτείνει να αξιοποιηθεί το 1,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της δικηγορικής συμπαράστασης των οφειλετών κατά την «πιο χρήσιμη» διαδικασία της δικαστικής ρύθμισης των χρεών τους στα Ειρηνοδικεία.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Προορισμός «ευκαιρίας» η Ελλάδα

Τα «δίνει όλα» η κυβέρνηση στις μεγάλες επιχειρήσεις κρουαζιέρας, από ωράρια εργασίας και αργίες, έως τέλη και χρεώσεις. Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης περιέγραψε στο ακροατήριό του όλα όσα έχει κάνει για την κρουαζιέρα η προηγούμενη κυβέρνηση και όσα προτίθεται να κάνει η επόμενη, μην ξεχνώντας να τονίζει την ολοκληρωτική άρση του καμποτάζ, σύμφωνα και με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες - υποσχέσεις προς τους τουριστικούς και όχι μόνο, επιχειρηματίες. Οι τελευταίες «πινελιές» περιλαμβάνουν την άρση κάθε είδους συμβάσεων και χρεώσεων, που είχαν επιβληθεί στις εταιρείες κρουαζιέρας, υπέρ των δημόσιων Ταμείων. Συνολικά, τα νέα μέτρα θα διασφαλίζουν σημαντικά κέρδη και οφέλη για τους μεγάλους της κρουαζιέρας, με τη θυσία των Ελλήνων ναυτεργατών, αλλά και με σημαντικές εκπτώσεις από δημόσια έσοδα, ενώ αμφίβολα είναι τα κέρδη για τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις. Ο υφυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον αρμόδιο υπουργό της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ και στελέχη εταιρειών κρουαζιέρας.

Αποκαλυπτικός ήταν στην περιγραφή του, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, για τα μέτρα που δρομολογούνται: «Αφαίρεση των "περιορισμών καμποτάζ", νέα στρατηγική μάρκετινγκ προώθησης της "εμπειρίας του τουρίστα" που θα περιλαμβάνει ένα ειδικό τμήμα για την τουριστική κρουαζιέρα, ρυθμίσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων τις αργίες και πέραν του ωραρίου για τη διευκόλυνση των επιβατών κρουαζιέρας, ακόμα και για τα Χριστούγεννα και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, βελτίωση της διαδικασίας VISA, έκδοσης συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τα νέα Visa Center στην Τουρκία στην Αττάλεια και σύντομα στο Bodrum, δημιουργία διυπουργικής "Συμβουλευτικής Επιτροπής για κρουαζιέρα - τουρισμό", με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις εταιρείες κρουαζιέρας, μείωση των λιμενικών τελών στον Πειραιά, ρύθμιση του πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων και του πλαισίου που επιτρέπει τα δικαιώματα παραχώρησης για την κατασκευή και τη λειτουργία των τερματικών σταθμών κρουαζιέρας, εφαρμογή ενός "one stop shop" στον ΕΟΤ για να βοηθήσει και να διευκολύνει τα επενδυτικά σχέδια τουρισμού».

Τραπεζικά κέρδη

Διόγκωση σε ποσοστό 30% στα 608 εκατ. ευρώ (από 468 εκατ. πέρυσι) εμφανίζουν στο 9μηνο του 2011 τα κέρδη της «Τράπεζας Πειραιώς»

Στο οικονομικό αποτέλεσμα δεν έχουν καταγραφεί οι επιπτώσεις από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με την τράπεζα, η «μη εξειδίκευση των βασικών όρων» (επιτόκια, διάρκεια, εγγυήσεις κ.ά.) δημιουργεί «πολλές αβεβαιότητες» με αποτέλεσμα να «καθιστούν μη αξιόπιστη» κάθε απόπειρα υπολογισμού της χασούρας.

ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Πλειοδότησε η «Αστήρ Παλλάς»

Η εταιρεία «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ» πλειοδότησε στο διαγωνισμό της ΕΤΑ ΑΕ για την εκμετάλλευση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, όπως προέκυψε χτες, από την αποσφράγιση των προσφορών.

Η εταιρεία προσφέρει 43 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 40 χρόνια, πέρα από τον πληθωρισμό και άλλες προσαυξήσεις, αναμένοντας προφανώς πολύ περισσότερα κέρδη. Είναι ενδεικτικό, ότι στο μίσθωμα δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα τεχνικά έργα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η εταιρεία εκμετάλλευσης της μαρίνας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 7 εταιρείες και κοινοπραξίες.

ΦΛΩΡΙΝΑ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Μέτρα από τη ΔΕΗ για τα σωματίδια

Στη μείωση του φορτίου των λιγνιτικών Σταθμών Παραγωγής του Λεκανοπεδίου Φλώρινας - Πτολεμαΐδας - Κοζάνης και στον περιορισμό των δραστηριοτήτων των εργολάβων στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα προχωρήσει η ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης, τα μέτρα αποφασίστηκαν μετά την επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Δακή.

Είναι πάντως ενδεικτικό της νοοτροπίας της διοίκησης της ΔΕΗ, ότι για τη συγκέντρωση των σωματιδίων θεωρεί υπεύθυνους μια σειρά από παράγοντες που δεν έχουν σχέση με τη δική της δραστηριότητα. Μεταξύ αυτών, είναι η άπνοια και η συχνή εναλλαγή της κατεύθυνσης των όποιων ανέμων, με συνέπεια να διασκορπίζουν τα σωματίδια, αλλά να μη τα μεταφέρουν έξω από το λεκανοπέδιο. Οι θερμοκρασιακές αναστροφές που τα κρατούν σε πολύ χαμηλό ύψος. Η παρατεταμένη ανομβρία και η εποχική καύση καλαμιών από τις καλλιέργειες.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκδήλωση για την κρίση

Eκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό - επισιτισμό», διοργανώνουν οι Γραμματείες Τρικάλων της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7μ.μ., στην Ελάτη (καφενείο Ν. Ζαχαράκη). Θα μιλήσουν οι Γ. Αρμάγος, από την ΠΑΣΕΒΕ και Β. Δημουλάς από το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ