ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Κάλεσμα για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των εξοντωτικών χαρατσιών απηύθυνε χτες το πρωί η Επιτροπή Αγώνα Μοσχάτου - Ταύρου, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης μπροστά από το υποκατάστημα της ΔΕΗ ΑΕ στην Καλλιθέα (Αραπάκη και Σκίππης).

Μπροστά την είσοδο του κτιρίου τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κρατούσαν πανό που έγραφε: «Δεν έχουμε, δεν θέλουμε. Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια που φορολογούν τη φτώχεια μας», μοίραζαν ανακοίνωση, με την οποία καλούσαν τα λαϊκά στρώματα να μην υποκύψουν στις απειλές της κυβέρνησης για άμεση πληρωμή των χαρατσιών, να μην επιτρέψουν να κόψουν το ρεύμα σε καμιά λαϊκή οικογένεια, σε κανένα βιοπαλαιστή και τόνιζαν: «Οταν το άδικο γίνεται νόμος από την κυβέρνηση, νόμιμο είναι αυτό που έχει ανάγκη ο εργαζόμενος λαός, αυτό που υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον. Η δύναμη της λαϊκής συμμαχίας, της οργάνωσης του αγώνα στους κλάδους, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις και στις γειτονιές μπορεί και πρέπει να ορθώσει εμπόδια για να τσακίσει όλους αυτούς που καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια. Μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης υπέρ του εργατικού λαϊκού κινήματος, ώστε να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις».

Στην πλειοψηφία των λαϊκών ανθρώπων που προσέρχονταν στη ΔΕΗ υπήρχε οργή και απόγνωση για τα πολλαπλά χαράτσια, την περικοπή των μισθών, την οικονομική ανέχεια. «Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δεν περισσεύουν πλέον λεφτά», «να τα πάρουν από αυτούς που τα έχουν πολλά και τα βγάζουν στις ξένες τράπεζες», έλεγαν στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και ζητούσαν να μάθουν πώς θα μπορέσουν οργανωμένα και συλλογικά να μην πληρώσουν το χαράτσι, μετά την παρότρυνση των τελευταίων για άρνηση πληρωμής των χαρατσιών.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Παράνομος ο νόμος που ληστεύει το λαό και νόμιμη η αντίσταση

Σε κοινό μέτωπο αγώνα και αλληλεγγύης με μια σειρά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αλλά και μαζικούς φορείς καλεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» τους ριζοσπάστες δικηγόρους, με αφορμή το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ και την απειλή διακοπής του ρεύματος.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» απευθύνει έκκληση και στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να στηρίξουν το λαό, σημειώνοντας πως η οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή ήταν αυτή που οδήγησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει, μέσω της ΔΕΗ, ότι θα αναστείλει για κάποιο διάστημα τη διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν το πλήρωσαν.

«Καλούμε τους δικηγορικούς συλλόγους - αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» - να στηρίξουν ανεπιφύλακτα το λαό που αντιστέκεται, να ενστερνιστούν το δίκιο και τη νομιμότητα του αγώνα του και όχι να εξαντλούν την «αγωνιστικότητά» τους σε δικαστικές προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα των χαρατσιών, δηλαδή στα ασφυκτικά όρια της αστικής νομιμότητας και δικαιοσύνης. Η κυβερνητική παρέμβαση για τη δήθεν αναρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας που απαγόρευσε προσωρινά τη διακοπή ρεύματος, λόγω λαθεμένου υπολογισμού του χαρατσιού, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αδίστακτη, θα παρέμβει ωμά και θα ασκήσει πίεση με κάθε τρόπο. Δείχνει τα όρια των νομικών αυταπατών. Πολύ περισσότερο, είναι απαράδεκτο να εμφανίζονται εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και να αποκηρύσσουν τη λαϊκή ανυπακοή στο νόμο, να φοβίζουν το λαό αντί να τον εμψυχώνουν».

Παράλληλα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή της τονίζει ότι ως νομικοί επιστήμονες θα βοηθήσουν τους αδύναμους και αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ σημειώνει: «Αρνούμαστε να πληρώσουμε το χαράτσι. Στεκόμαστε και ως δικηγόροι στο πλάι αυτών που αδυνατούν ή δεν δέχονται να το πληρώσουν, αυτών που δεν μπορούν ούτε το ρεύμα να πληρώσουν. Συμβάλλουμε για να γίνει ακόμη πιο καθαρό στη λαϊκή συνείδηση ότι παράνομος είναι ο νόμος που ληστεύει τα λαϊκά εισοδήματα και νόμιμη η αντίστασή μας».

ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προσωρινή διαταγή μη διακοπής ρεύματος σε 34 οικογένειες

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης εξέδωσε προσωρινή διαταγή, ώστε η ΔΕΗ να μη διακόψει το ρεύμα σε 34 άτομα, τα οποία αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, έως τις 16 Δεκεμβρίου οπότε θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομο το μέτρο. Το δικαστήριο αποφάσισε πως η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειας των συγκεκριμένων ατόμων, καθώς είναι είτε άνεργοι, είτε άποροι, είτε ανάπηροι.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, το Ειρηνοδικείο, απέρριψε το αίτημα της άνεργης εγκύου για έκδοση προσωρινής διαταγής προς τη ΔΕΗ, ώστε να μην της κόψει το ρεύμα, επειδή δεν κατέβαλε το ειδικό τέλος ακινήτων. Το δικαστήριο έκρινε πως είναι αναρμόδιο για τέτοια απόφαση και απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Συσκέψεις - συζητήσεις για τα χαράτσια

Σήμερα, Τρίτη 29 Νοέμβρη

  • Στο Γαλάτσι, το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών, η Επιτροπή Γαλατσίου της ΠΑΣΕΒΕ, η Επιτροπή Σωματείου συνταξιούχων οργανώνουν στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο στο Δημαρχείο συζήτηση για τη γενικευμένη άρνηση πληρωμών και την παρεμπόδιση της διακοπής ρεύματος στα σπίτια.

Σάββατο 3 Δεκέμβρη

  • Στον Αγ. Δημήτριο, σε λαϊκή συνέλευση για την οργανωμένη απάντηση της λαϊκής συμμαχίας στα αντιλαϊκά μέτρα, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο Στρογγυλού, καλούν το Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, η Επιτροπή Ανέργων Αγ. Δημητρίου, το Σωματείο Συνταξιούχων, η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Γυναικών της ΟΓΕ, η Ενωση ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου.
Κινητοποίηση στη Λάρισα

Αγωνιστική κινητοποίηση στη ΔΕΗ, ενάντια στα χαράτσια, οργανώνει σήμερα Tρίτη, στις 9 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα του Ν. Λάρισας.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης θα γίνει μαζική παράδοση των αποδείξεων που πληρώθηκαν σε τραπεζικά μηχανήματα για την εξόφληση του ποσού για το ρεύμα, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ, μαζί με τις δηλώσεις άρνησης πληρωμής του εξοντωτικού χαρατσιού.

Στο μεταξύ, κάλεσμα στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ «ΜΑΣΟΥΤΗ» στη Λάρισα, να αρνηθούν οργανωμένα να πληρώσουν τα εξοντωτικά χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση, απευθύνει η Σωματειακή Επιτροπή τους, στην επιχείρηση. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της «η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών είναι πράξη ουσιαστικής παρεμπόδισης της βάρβαρης και εξοντωτικής πολιτικής».

Η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «ΜΑΣΟΥΤΗΣ», ανακοινώνει, επίσης, ότι ως έκφραση αλληλεγγύης, συγκέντρωσε τρόφιμα για την άνεργη μητέρα τριών παιδιών, στο σπίτι της οποίας η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος και έκανε επανσύνδεση μετά από παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την απόλυση του συνδικαλιστή στον «ΑΒ Βασιλόπουλο»

«Η απόλυση του γενικού γραμματέα του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Χαλκίδας συναδέλφου Νίκου Τζελά από τις αποθήκες "ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ" στα Οινόφυτα έγινε επειδή είχε συνδικαλιστή δράση. Επειδή έκανε απεργία. Επειδή καλούσε και άλλους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο, να οργανωθούν. Αυτή η δράση ήταν αγκάθι στο μάτι της εταιρείας. Αποφάσισαν να τον απολύσουν για να μην εξαπλωθεί το "μικρόβιο" της οργάνωσης».

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών και υπογραμμίζει ότι η εργοδοσία είχε και έχει στόχο με την απόλυση του συνδικαλιστή «να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους ώστε να μη σηκώσουν κεφάλι, να μείνουν ανοργάνωτοι και να δεχτούν όλα τα επόμενα χτυπήματα που σχεδιάζει η πολυεθνική».

Σήμερα, σημειώνει η Γραμματεία, η εργοδοσία στα μεγάλα σούπερ - μάρκετ απαιτεί μειώσεις ωραρίου - μισθών, οι απολύσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και ταυτόχρονα στρώνεται το έδαφος για δουλειά ήλιο με ήλιο με άθλιους μισθούς. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, τονίζει η Γραμματεία, δρόμος προς τα πίσω για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει. «Σήμερα χρειάζεται να πάρουμε θέση οργανώνοντας την πάλη, τον αγώνα μας για να μην υπάρξουν άλλες απολύσεις, για την προστασία των ανέργων, για να αποκρούσουμε τα νέα αντεργατικά εγκλήματα, για δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα», καταλήγει μεταξύ άλλων.

Την αποδοκιμασία της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προς την κυβέρνηση, με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για την έκδοση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας της προσωρινής διαταγής για απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης ακινήτου.

Η ΕΔΕ αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις «πρέπει να αποκρουσθούν για το διπλό ατόπημα στο οποίο υποπίπτουν»: Πρώτον, στοχεύουν να επηρεάσουν την ανεξάρτητη δικαστική σκέψη. Δεύτερον, γιατί αμφισβητεί άμεσα τον ανεξάρτητο επιστημονικά ρόλο των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα οποία με τη δήλωση αυτή κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ότι είναι διαθέσιμα προς χειραγώγηση από οποιονδήποτε κρατικό παράγοντα, κλονίζοντας το ρόλο που επιθυμούν να έχουν στο χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ