ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΙΟΣ
Τέσσερις μήνες χωρίς ρεύμα άνεργος με 6 παιδιά!

Ανάγκη τώρα όσο ποτέ η οργάνωση του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων απέναντι στην αδίστακτη πολιτική

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Χίο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Χίο
Τέσσερις μήνες χωρίς ρεύμα έχουν αφήσει την οικογένεια άνεργου οικοδόμου στη Χίο με 6 παιδιά! Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος και θα έρθουν ακόμη χειρότερα, αν οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι νέοι δεν ξεσηκωθούν μαζικά και οργανωμένα.

Χθες, μαζικοί φορείς του νησιού προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, ύστερα από απόφασή τους για άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου, το ΠΑΜΕ, ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ, η Επιτροπή Αγώνα ΑμεΑ Χίου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, η Λαϊκή Επιτροπή Βαρβασίου - Ευρετής και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου.

Οι ταξικές δυνάμεις από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του άνεργου οικοδόμου και με τη χθεσινή τους κινητοποίηση στον διευθυντή της ΔΕΗ Γ. Καλαμάκη ξεκαθάρισαν πως δε θα ανεχτούν να μείνει κανένας εργαζόμενος, άνεργος, ΑμΕΑ να ζει χωρίς ρεύμα το 2011! «Ενας τοίχος προστασίας θα είναι μπροστά σε κάθε σπίτι να αποτρέψει όποιον τολμήσει να προβεί σε αυτήν την ενέργεια», σημείωσαν.

Ο διευθυντής της ΔΕΗ επί της ουσίας κάλεσε να πληρωθούν τα χαράτσια και μετά να αναζητηθεί το δίκιο των εργαζομένων μέσα από νομικές μεθόδους. Επί της ουσίας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης, αποδεικνύοντας πως μόνος δρόμος για τα λαϊκά στρώματα είναι ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, με ανυπακοή, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που βάζει πλώρη για τη δική τους εξουσίας.

Μετά την κινητοποίηση, οι φορείς πρότειναν να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, σύσκεψη των μαζικών φορέων.

ΒΟΛΟΣ
Κινητοποίηση συνδικάτων

Σήμερα Πέμπτη, στη 1 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, στο Βόλο, ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα.

Θα πάρουν μέρος το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», τα σωματεία εργαζομένων στα εργοστάσια COCA-COLA, ΚΟΝΤΙ, ΒΕ.ΜΕ.ΚΕΠ και το Σωματείο Καθαριστριών/Καθαριστών του νομού.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου σημειώνεται:

«Μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ έρχεται και το χαράτσι για τα ακίνητα. Και μας λένε ότι αν δεν το πληρώσουμε θα μας κόψουν το ρεύμα, θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις. Ακόμα ένας εκβιασμός.

Γι' αυτό και η απάντησ;h μας είναι πιο οργανωμένη και πιο μαζική. Σ' αυτούς που νομίζουν ότι είμαστε αδύναμοι, σ' αυτούς που δεν διστάζουν να εμπαίζουν όσους ζουν ήδη σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, σ' αυτούς που κλέβουν τον κόπο μας και τον ιδρώτα μας και σε όσους παίρνουν μέτρα για να συμβεί αυτό, απαντάμε με την οργανωμένη ανυπακοή και άρνηση πληρωμής των χαρατσιών μέσα από τα συνδικάτα μας.

Τονίζουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα σε καμία οικογένεια που δε θα πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ και γι' αυτό απαιτούμε από την διεύθυνση της ΔΕΗ να μην στείλει κανένα συνεργείο για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα, οργανώνουμε την πάλη μας για την ολοκληρωτική ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΟΣΜΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
Παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ευόσμου - Κορδελιού για την κατάργηση του χαρατσιού, συμπαράσταση στους εργαζόμενους και ένταξη των υπαλλήλων στις ομάδες περιφρούρησης της Λαϊκής Επιτροπής

Δυναμικές κινητοποιήσεις στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Θεσσαλονίκης και Ευόσμου - Κορδελιού πραγματοποίησαν χθες οι Λαϊκές Επιτροπές και άλλοι φορείς, ζητώντας από τους Δήμους να απαιτήσουν κατάργηση του μέτρου για το χαράτσι στα ακίνητα, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον εργαζόμενο λαό που αρνείται να πληρώσει τα φοροχαράτσια, επειδή δεν μπορεί και δε θέλει.

Κάλεσαν τους δημοτικούς συμβούλους να αποφασίσουν ότι οι δήμοι θα ενεργοποιήσουν και θα διαθέσουν τις υπηρεσίες του Δήμου (Ηλεκτρολογικό, Νομική Υπηρεσία, κ.ά.), προκειμένου να στηρίξουν όλους όσοι θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών με διακοπή ρεύματος, νομικές κυρώσεις κ.λπ. Ειδικότερα απαίτησαν οι ηλεκτρολογικές υπηρεσίες των δήμων να αναλάβουν να επανασυνδέουν το ρεύμα σε όσες εργατικές - λαϊκές οικογένειες η ΔΕΗ κόψει το ρεύμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου - Κορδελιού, κάτω από την πίεση των εκατοντάδων δημοτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση συσπειρωμένοι στη Λαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε ομόφωνα ότι απαιτεί την κατάργηση του μέτρου, συμπαρατάσσεται με τους δημότες στη συλλογική άρνηση πληρωμής του χαρατσιού και οι υπάλληλοι του δήμου θα ενταχθούν στις ομάδες περιφρούρησης της Λαϊκής Επιτροπής και θα επανασυνδέουν το ρεύμα.

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ευόσμου, το οποίο επίσης υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της Λαϊκής Επιτροπής.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Δήμο Θεσσαλονίκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο των Οικολόγων υιοθέτησαν και τελικά, ως πλειοψηφία, ενέκριναν το ψήφισμα του δημάρχου Γ. Μπουτάρη με το οποίο εκφράζεται γενικά η αντίθεση στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, στην οριζόντια εφαρμογή του μέτρου και στον τρόπο εφαρμογής του. Μάλιστα, ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν μπορεί ο δήμος να παροτρύνει τους πολίτες να μην πληρώσουν το τέλος, διότι δεν είναι δυνατό να υιοθετεί συμπεριφορές που εκφεύγουν της νομιμότητας.

Το αίτημα των Λαϊκών Επιτροπών, που μπήκε σε ψηφοφορία μέσω του ψηφίσματος που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», ψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κατήγγειλαν την πρακτική της διοίκησης και δήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Συμβολικό κόψιμο ρεύματος στο υπουργείο Υγείας

Στο συμβολικό κόψιμο του ρεύματος για μερικές ώρες στο υπουργείο Υγείας προχώρησε χτες το πρωί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει χαράτσι μέσω των λογαριασμών της επιχείρησης, την ίδια ώρα που το Δημόσιο οφείλει στη ΔΕΗ πάνω από 141 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υγείας χρωστά στη ΔΕΗ 3,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι οι κεντρικές υπηρεσίες δεν χρωστούν τίποτε και ότι θα διερευνήσει αν έχουν χρέη τα δημόσια νοσοκομεία προς τη ΔΕΗ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συμμετείχαν στη συμβολική κατάληψη με πλαίσιο: Να μην πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα κανένα απ' τα χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρεί η συγκυβέρνηση, όπως δήλωσε στον «Ρ» ο Ηλίας Μαστρολέων.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΣΕΠΟΛΙΑ - ΚΟΛΩΝΟ
Οργανώνουν δράση ενάντια στα χαράτσια

H ανάγκη κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος, συνταξιούχος να αρνηθεί αλλά και να παρεμποδίσει με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο σε κάθε γειτονιά ή χώρο δουλειάς την πληρωμή των χαρατσιών, τονίστηκε χτες στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς από το 3ο - 4ο Διαμέρισμα της Αθήνας. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν κάτοικοι από την περιοχή και μαζικοί φορείς, όπως η ομάδα Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού (μέλος ΟΓΕ), η Επιτροπή Ανέργων 3ου - 4ου Διαμερίσματος, εκπρόσωπος από το Σωματείο Συνταξιούχων Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Αθήνας και η Ενωση Γονέων 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας.

Στην ομιλία της η Ηλέκτρα Φραντζή, εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού, ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι αυτή τη «νομιμότητα, που θέλει τον εργαζόμενο σκλάβο, τον άνεργο χειρότερα από σκλάβο, το φοιτητή - μαθητή έρμαιο στους εργοδότες, όχι μόνο δεν τη δεχόμαστε αλλά θεωρούμε καθήκον μας να την ανατρέψουμε. Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώσει το χαράτσι, να μην φοβηθεί τις απειλές και τους εκβιασμούς».

Στη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκαν περιοδείες στις γειτονιές και ενημέρωση του κόσμου, συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης για να παρεμποδίσουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης, εξορμήσεις για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ (Αριστείδου 72) την Τρίτη 22 Νοέμβρη στις 10 το πρωί.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που για 17η μέρα δίνουν τη μάχη της απεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ