ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή
  • Σταματούν την αγωγή τους, σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών
  • Ερχονται δραματικές περικοπές με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πληρώσουν πια ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή τους, ενώ προαλείφεται σφαγείο συνολικά στις δαπάνες Υγείας με την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε λίγες βδομάδες, από την αρχή του 2012.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας που έγινε το περασμένο Σάββατο με θέμα: «ΕΟΠΥΥ: Παρόν και μέλλον για τον ασφαλισμένο και το Λειτουργό Υγείας». Παρεμβαίνοντας στην ημερίδα ο διευθυντής της Τοπικής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ στον Υμηττό, Γιάννης Χρονόπουλος, κατήγγειλε ότι οι ασθενείς που παρακολουθούνται στη μονάδα «κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους που φτάνει μέχρι και 25%».

Ο Γ. Χρονόπουλος εξήγησε στον «Ρ»: «Παρατήρησα ότι κάποιοι ασθενείς που έρχονταν κάθε μήνα για να πάρουν τα φάρμακά τους, π.χ., για τη χοληστερίνη, έκαναν έναν και δύο μήνες να ξανάρθουν. Κι όταν τους ρώτησα γιατί δεν ήρθατε και σταματήσατε την αγωγή σας μου απάντησαν: "Γιατρέ, δεν έχω λεφτά να πληρώσω ούτε τη συμμετοχή". Και αυτές οι περιπτώσεις μέρα με τη μέρα αυξάνονται δραματικά». Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες φαρμακοποιών απ' τις λαϊκές συνοικίες, πληθαίνουν τα ονόματα στα «τεφτέρια με τα βερεσέδια». «Ερχονται άρρωστοι και μου λένε: "Δόσμου τα φάρμακα και τη συμμετοχή θα την πληρώσω τον άλλο μήνα"», είπε φαρμακοποιός στον «Ρ».

Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής έρχεται να προστεθεί στα χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων. Δηλαδή, πάνω από 300 κατηγορίες - που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 1.000 συσκευασίες - παρότι γράφονται απ' τους γιατρούς δεν καλύπτονται απ' τα Ταμεία και πληρώνονται εξολοκλήρου απ' τους ασθενείς. Με αυτά τα άγρια χαράτσια και την αδυναμία των ασφαλισμένων να πληρώσουν τη συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή η διοίκηση του ΙΚΑ κομπορρημονεί πως μείωσε κατά 28% τη φαρμακευτική δαπάνη την περίοδο του Αυγούστου 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009!

Στο σφαγείο οι δαπάνες

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα είναι ελλειμματική με δραματικές επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με στοιχεία του «Ρ», ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 θα διαμορφωθεί σε 6,565 δισ. ευρώ, έναντι 8,9 δισ. ευρώ το 2010. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το έλλειμμα που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που σε συνδυασμό με το «κούρεμα» των ομολόγων των Ταμείων δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα περιοριστεί σε ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, με αποτέλεσμα ο άρρωστος να αναγκαστεί να πληρώσει απ' την τσέπη του ή να μην μπορεί να απολαμβάνει καθόλου υπηρεσίες Υγείας.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Θα κρατείται τουλάχιστον το 40% των συντάξεων των νοσηλευομένων!

Αδίστακτη η πολιτική εμπορευματοποίησης της Πρόνοιας, δίνει το δικαίωμα να παρακρατούν μέχρι και το 80% των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία για τη νοσηλεία τους!
Αδίστακτη η πολιτική εμπορευματοποίησης της Πρόνοιας, δίνει το δικαίωμα να παρακρατούν μέχρι και το 80% των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία για τη νοσηλεία τους!
Τουλάχιστον το 40% των ήδη πενιχρών συντάξεών τους θα παρακρατείται από αυτό το μήνα από τους τροφίμους του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα ως αντίτιμο για την περίθαλψή τους. Πρόκειται για άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, με συντάξεις κυριολεκτικά πείνας - της τάξεως των 300-400 ευρώ - που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ούτε μπορούν να δεχτούν φροντίδα στο σπίτι. Ακόμα και από αυτή την τόσο ευάλωτη κοινωνική ομάδα το κράτος λεηλατεί κυριολεκτικά το πενιχρό εισόδημά τους προκειμένου να τους προσφέρεται η στοιχειώδης φροντίδα.

Αυτό προβλεπόταν σε απόφαση του υπουργείου Υγείας που βγήκε στη δημοσιότητα στα τέλη του Ιούλη και δινόταν αντίστοιχη εντολή προς τις Υγειονομικές Υπηρεσίες (ΥΠΕ). Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε με πρόσχημα «την ανάγκη κάλυψης λειτουργικών και λοιπών αναγκών, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και την αποτελεσματική λειτουργία των δημοσίων φορέων, Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης σε άτομα που χρήζουν ειδικής και συνεχούς μέριμνας (χρονίως πάσχοντα) κλπ.».

Η κλιμακωτή παρακράτηση των συντάξεων έχει ως εξής: Για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ ποσοστό 40%. Από 360,01-500 ευρώ ποσοστό 50%. Από 500,01-1.000 ευρώ ποσοστό 60%. Από 1.000,01-1.500 ευρώ ποσοστό 70%. Από 1.500,01 ευρώ και άνω ποσοστό 80%!

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων

Οι παρεμβάσεις των Ν. Παπακωνσταντίνου και Θ. Πιτσώλη στην ημερίδα του ΙΣΑ

Την περαιτέρω διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας σε βάρος των μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών υπογράμμισαν στις παρεμβάσεις τους στην ημερίδα του ΙΣΑ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου και ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» Θοδωρής Πιτσώλης.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο ετήσιος κύκλος των εργασιών της υγειονομικής αγοράς είναι 25 δισ. ευρώ. Το κύριο ελάττωμα, όπως σημειώνουν, είναι η διασπορά των κερδών και του τζίρου. Ετσι τα 420 διαγνωστικά κέντρα πρέπει να γίνουν 100. Απ' τις 128 ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια πρέπει να μείνουν 50. Τα 132 δημόσια νοσοκομεία και οι υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ συγχωνεύονται. Επιχειρείται η δημιουργία δικτύων για την υπαγωγή των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Τα μέτρα αυτά είναι υποχρεωμένοι να τα πάρουν και να τα εφαρμόσουν. Αν δεν φτωχύνει ο λαός, αν δεν προσκυνήσουν οι εργάτες, αν δεν συμμορφωθούν οι υγειονομικοί και γιατροί, τότε θα φτωχύνουν, θα καταστραφούν οι μεγιστάνες του κεφαλαίου, μεγαλομέτοχοι των ανωνύμων εταιρειών».

«Η σημερινή κατάσταση επιβάλλει όχι συζητήσεις για την επίλυση τεχνοκρατικών ζητημάτων του ΕΟΠΥΥ, αλλά το τι σύστημα Υγείας και Ασφάλισης θέλουμε», υπογράμμισε ο Θ. Πιτσώλης, αναφέροντας τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ: Θα μειωθούν δραματικά οι δαπάνες του κράτους για περίθαλψη για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Θα επιδεινωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους, καθώς θα διαμορφωθεί ένα ελάχιστο πακέτο παροχών με ταυτόχρονη επιβάρυνση του ασθενούς. Θα γίνουν εξευτελεστικές συμβάσεις με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. «Κυρίαρχο για μας, τόνισε ο Θ. Πιτσώλης, είναι η διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και την ανάπτυξη πλήρως ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα είναι στενά συνδεμένο με το δευτεροβάθμιο επίπεδο Υγείας».

Κινδυνεύουν 1 εκατομμύριο χρόνιοι πάσχοντες αν κοπεί το ρεύμα

Πάνω από 1 εκατ. ανθρώπων, που είναι χρονίως πάσχοντες, κινδυνεύουν με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής των λογαριασμών.

Την παραπάνω προειδοποίηση έκανε χτες με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) υπογραμμίζοντας: «Ενημερώνουμε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπων χρονίως πάσχοντες χρησιμοποιούν φάρμακα και άλλες θεραπευτικές αγωγές (π.χ. οξυγόνο) που η διακοπή του ηλεκτρισμού στην οικία τους θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Τα συνήθη φάρμακα που χρειάζονται ψύξη για τη διατήρησή τους είναι αντιβιοτικά, σιρόπια, καθαρτικά, εμβόλια, οροί, ερυθροποιητίνες, αντικαρκινικά, ινσουλίνες κλπ. Επίσης, χρόνιοι αναπνευστικοί ασθενείς χρησιμοποιούν συσκευές οξυγόνου και εισπνεόμενα φάρμακα, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικά στρώματα (για αποφυγή κατακλίσεων) και μηχανήματα κατ' οίκον κινησιοθεραπείας, που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια».

Ο ΙΣΑ αφού καταγγέλλει την απόφαση για τη διαδικασία εφαρμογής του χαρατσιού μέσω του τιμολογίου της ΔΕΗ καταλήγει: «Από τα ανωτέρω κατανοεί κανείς τις δραματικές διαστάσεις που θα έχει η διακοπή ρεύματος στην υγεία των ασθενών αυτών».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας διοργανώνουν σήμερα στις 10 π.μ. η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας και η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού. Αίτημά τους κανένας άνεργος να μην πληρώνει εισιτήριο, εξετάσεις και νοσήλια. Τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 9 π.μ. θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ (Σαλαμίνος) ενάντια στα χαράτσια.

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ σήμερα στη 1 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους ενάντια στο «Νέο Κανονισμό Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ)» που θεσπίζει η κυβέρνηση και αποτελεί το βασικό εργαλείο για μαζικές περικοπές αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων των ΑμΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ