Οταν οι ΗΠΑ επενέβαιναν το 2001 στο Αφγανιστάν, με πρόσχημα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, το ζήτημα των ενεργειακών δρόμων ήταν φανερό, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν το μόνο που οδήγησε στη μακρόχρονη κατοχή αυτής της χώρας με τις εκτεταμένες αφιλόξενες εκτάσεις. Τα θύματα της επίθεσης, ο αφγανικός λαός, αλλά και οι θύτες φαντάροι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σκοτώνονταν επί μία δεκαετία και συνεχίζουν να πεθαίνουν και για έναν άλλο λόγο. Κάτω από τους έρημους λόφους του Αφγανιστάν κρύβεται ορυκτός πλούτος αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και μέρος αυτού του πλούτου είναι εκτεταμένα κοιτάσματα σπάνιων γαιών, μιας ομάδας χημικών στοιχείων με εφαρμογές στα περισσότερα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και σε βιομηχανικές διεργασίες για την παραγωγή άλλων προϊόντων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το κοίτασμα σπάνιων γαιών, στο ανενεργό ηφαίστειο της επαρχίας Χελμάντ, συγκρίνεται με το ανάλογο βασικό κοίτασμα της Κίνας, που αποτελεί σήμερα σχεδόν τον αποκλειστικό εξαγωγέα σπάνιων γαιών. Ενδείξεις για την ύπαρξη του κοιτάσματος αυτού είχαν εντοπιστεί από τη δεκαετία του 1980.
Γεωλόγοι ερευνούν ορεινή περιοχή στο νότιο Αφγανιστάν, υπό την προστασία Αμερικανών πεζοναυτών |
Τα μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών εντοπίστηκαν στο νότο, εκεί που οι Ταλιμπάν είναι πιο ισχυροί. Η ελπίδα ορισμένων κυβερνητικών κύκλων, αλλά και μερίδας του κεφαλαίου στις ΗΠΑ είναι ότι θα καταφέρουν να εξορύξουν τα κοιτάσματα αυτά δελεάζοντας τον πληθυσμό με οικονομική ανάπτυξη, ώστε να περιοριστεί η όποια λαϊκή υποστήριξη στους Ταλιμπάν, δημιούργημα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που τώρα έχουν στραφεί εναντίον τους. Επιπλέον, οι κύκλοι αυτοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους για κούρσεμα του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν, παρουσιάζοντας την οικονομική δραστηριότητα που θα φέρει η εξόρυξη ως αντίβαρο για την τεράστια εξάπλωση της καλλιέργειας οπίου, την οποία οι ίδιες οι κατοχικές δυνάμεις προωθούν, με αποτέλεσμα η παραγωγή οπίου να έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ όλων των εποχών.
Ερημοι λόφοι άχρηστης γης; Οπως αποδείχτηκε, αυτές οι περιοχές στο νότο του Αφγανιστάν μπορεί να περιέχουν ποσότητες σπάνιων γαιών ικανές να καλύψουν τις παγκόσμιες ανάγκες για χρόνια |
Επόμενος στόχος της αφγανικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι το μοίρασμα δικαιωμάτων εξόρυξης στο πλαίσιο διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί ως το τέλος του έτους, για τα 6 σημεία όπου υπάρχουν κοιτάσματα σιδήρου, γνωστά εδώ και δεκαετίες, αξίας 420 δισ. δολαρίων!
ΜΕΤΑΛΛΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΧΡΥΣΟΥ
Λευκόχρυσος: Καταλυτικοί μετατροπείς, χημική βιομηχανία.
Παλλάδιο: Καταλυτικοί μετατροπείς, πυκνωτές, ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα.
Ρόδιο: Καταλυτικοί μετατροπείς, χημική βιομηχανία.
Ρουθήνιο: Ηλεκτρονικές επαφές και ηλεκτρικές αντιστάσεις, υπερκράματα.
Ιρίδιο: Μπουζί, κράματα, χημική βιομηχανία.
Οσμιο: Ηλεκτρονικές επαφές, ηλεκτρονική μικροσκοπία, χειρουργικά εμφυτεύματα.
ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΓΑΙΩΝ
Σκάνδιο: Εξαρτήματα αεροναυτικής, κράματα αλουμινίου.
Υτριο: Λέιζερ, οθόνες τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, φίλτρα μικροκυμάτων.
Λανθάνιο: Διύλιση πετρελαίου, μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων, φακοί καμερών.
Δημήτριο: Καταλυτικοί μετατροπείς, διύλιση πετρελαίου, παραγωγή γυάλινων φακών.
Πρασεοδύμιο: Μηχανές αεροσκαφών, λάμπες τόξου.
Νεοδύμιο: Σκληροί δίσκοι υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα, ισχυροί μαγνήτες.
Προμήθειο: Φορητές συσκευές ακτίνων Χ, πυρηνικές μπαταρίες.
Σαμάριο: Ισχυροί μαγνήτες, βιομηχανία αιθανόλης, καθαριστικά PCB.
Ευρώπιο: Οθόνες τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, λέιζερ, οπτικά ηλεκτρονικά.
Γαδολίνιο: Θεραπείες για τον καρκίνο, τομογραφία MRI.
Τέρβιο: Ηλεκτρονικά εξαρτήματα, συστήματα ηχοβολισμού (σόναρ).
Δυσπρόσιο: Λέιζερ, ράβδοι ελέγχου πυρηνικών αντιδραστήρων, ισχυροί μαγνήτες.
Ολμιο: Ισχυροί μαγνήτες, λέιζερ.
Ερβιο: Οπτικές ίνες, ράβδοι ελέγχου πυρηνικών αντιδραστήρων.
Θούλιο: Συσκευές ακτίνων Χ, υπεραγωγοί.
Υτέρβιο: Φορητές συσκευές ακτίνων Χ, λέιζερ.
Λουτήτιο: Χημική βιομηχανία, λαμπτήρες LED.
ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ινδιο: Οθόνες υγρών κρυστάλλων, ημιαγωγοί, λεπτά φιλμ φωτοβολταϊκών.
Μαγγάνιο: Βιομηχανία σιδήρου, κράματα αλουμινίου.
Νιόβιο: Παραγωγή ατσαλιού, κράματα αεροδιαστημικής.
Οι ΗΠΑ, με βάση τα στοιχεία για τις εισαγωγές της περιόδου 2006-2009, εισάγουν το 94% του λευκόχρυσου, το 58% του παλλάδιου, το 100% των σπανίων γαιών, το 100% του ίνδιου, το 100% του μαγγάνιου και το 100% του νιόβιου, που χρησιμοποιούν στη βιομηχανία τους.