ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ 2014-2020
Νέα δεινά για τη μικρομεσαία αγροτιά

Μειώνονται δραστικά οι πόροι για τη γεωργία και οι αγροτικές επιδοτήσεις

MotionTeam

Η νέα πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013 έρχεται να επιφέρει νέα δεινά στη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας. Η όλη φιλοσοφία της ΕΕ στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» είναι να εξυπηρετηθούν ακόμα καλύτερα τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος βέβαια των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.

Τα όσα προτείνονται οδηγούν με μεγαλύτερη ένταση τους φτωχομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και ταυτόχρονα ενισχύουν την πολιτική συγκέντρωσης της γης και των επιδοτήσεων στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Η υποκρισία και η κοροϊδία της υπόθεσης είναι ότι ενώ μειώνονται δραστικά οι επιδοτήσεις και οι κοινοτικοί πόροι για τη γεωργία, επιχειρείται προπαγανδιστικά να εμφανιστεί πως ωφελούνται οι μικροί παραγωγοί και χάνουν οι μεγάλοι παραγωγοί. Η πραγματικότητα όμως θα αποδειχτεί εντελώς διαφορετική μέσα στα επόμενα χρόνια. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, όλα δείχνουν ότι η αγροτιά θα πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση και το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών. Στη νέα πρόταση αναθεώρησης της ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020 οι πόροι για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ μειώνονται αισθητά, οι επιδοτήσεις αποδεσμεύονται ακόμα περισσότερο από την παραγωγή και περιφερειοποιούνται και εισάγεται η λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση», που επίσης ευνοεί τους μεγαλοαγρότες και την οδηγεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής.

Στην πρόταση της Κομισιόν για τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ προβλέπεται ότι οι πόροι για τη γεωργία σε επίπεδο ΕΕ μειώνονται για την περίοδο 2014-2020 στο 37,7% του κοινοτικού προϋπολογισμού, από το 41,7% που ήταν την περίοδο 2007-2013. Οσον αφορά στην Ελλάδα, το ποσό που προτείνεται να δοθεί για άμεσες ενισχύσεις είναι 2,1 δισ. ευρώ το 2014 και 2,015 δισ. ευρώ το 2019. Αν συγκρίνει κανείς ότι το 2013 είναι να δοθούν 2,217 δισ. ευρώ, τότε το ποσοστό μείωσης σε σύγκριση με το 2014 είναι 5,3% και σε σύγκριση με το 2019 είναι 9,1%. Ομως και αυτά τα μειωμένα ποσά που προβλέπονται στην αρχική πρόταση της αναθεώρησης της ΚΑΠ δεν είναι δεδομένα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναθεωρηθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ προς το χειρότερο λόγω των οικονομικών εξελίξεων και της δημοσιονομικής κατάστασης της ΕΕ. Δηλαδή, μπορεί να κοπούν κονδύλια από την ΚΑΠ για να δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να πληρώσει η αγροτιά ακόμα πιο ακριβά την καπιταλιστική κρίση και τους ολέθριους σχεδιασμούς της ΕΕ.

Χασούρα

Στην πράξη από το 2014 ανατρέπονται όσα γνώριζαν μέχρι τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας. Με βάση τα όσα προτείνονται, τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης που έχουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 και τα οποία προέκυψαν από τον υπολογισμό του μέσου όρου των επιδοτήσεων που έπαιρναν το διάστημα 2000-2002, δεν θα ισχύουν από το 2014. Καθιερώνεται, πλέον, το περιφερειακό μοντέλο, όπου όλα τα δικαιώματα θα είναι ίσης αξίας με βάση την επιλέξιμη γη ή τους βοσκότοπους της περιφέρειας. Η επιδότηση που θα δίνεται θα λέγεται πλέον «βασική ενίσχυση» και θα μπορεί από το 2014 να περιφερειοποιηθεί σε ποσοστό από 40% μέχρι 100%. Δηλαδή, το 2014 και μέχρι το 2018 θα μπορεί να δίνεται 40% ως περιφερειοποιημένη ενίσχυση και 60% ως ενίσχυση με βάση τα ιστορικά δικαιώματα του 2000-2002. Πάντως, μέχρι το 2019 θα πρέπει να έχει γίνει περιφερειοποίηση σε ποσοστό 100%. Κι όπως φαίνεται, η βασική ενίσχυση θα αποτελεί το 50% περίπου της επιδότησης όπως την ήξεραν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με βάση την ενιαία ενίσχυση. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα το μέσο δικαίωμα σε επίπεδο χώρας είναι περίπου 520 ευρώ το εκτάριο (10 στρέμματα) και από το 2014 θα γίνει 380 ευρώ το εκτάριο περίπου. Ποσό που στην πράξη θα προκύψει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα μικρότερο. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα κληθούν το Μάη του 2014 να δηλώσουν τι θα καλλιεργήσουν υπό το νέο καθεστώς, προκειμένου να λάβουν τα νέα δικαιώματα επιδότησης, αλλά μέχρι τότε μπορεί να έχουν προκύψει πολλά φασούλια... Οπως προτείνεται, θα ληφθεί υπόψη το τι καλλιεργούσε ο κάθε παραγωγός το 2008. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως φαίνεται, θα έχουν οι κτηνοτρόφοι, αφού υπάρχει διάσταση απόψεων με την ΕΕ όσον αφορά τον ορισμό των μονίμων βοσκοτόπων.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν επιβάλλει ένα νέο μέτρο, που είναι η λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση». Πρόκειται για ένα μέτρο που θα αποδειχτεί ότι είναι πέρα για πέρα αρνητικό για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και για την επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών. Το κονδύλι που προβλέπεται για να δοθεί η συγκεκριμένη επιδότηση θα απορροφά το 30% των χρημάτων που θα προορίζονται για τις άμεσες ενισχύσεις. Οι προϋποθέσεις καταβολής της «πράσινης ενίσχυσης» είναι να γίνεται υποχρεωτική αγρανάπαυση, αμειψισπορά, να αφήνεται ακαλλιέργητο περιθώριο κ.ά. Προτείνεται σχετικά η αγρανάπαυση να είναι 7%, ενώ ο κάθε αγρότης θα πρέπει να καλλιεργεί τουλάχιστον τρία είδη όπου η βασική καλλιέργεια δε θα πρέπει να ξεπερνάει το 70% των χωραφιών και η μικρότερη δε θα πρέπει να είναι λιγότερη από το 5%. Το μέτρο αυτό βασικά είναι υπέρ των μεγαλοαγροτών, οι οποίοι έχουν περιθώρια τέτοιας ευελιξίας. Για «κερασάκι» προτείνεται οι αγρότες που έχουν λιγότερα από 30 στρέμματα να μην υπόκεινται σ' αυτό το μέτρο. Ομως, τους αγρότες κάτω από 30 στρέμματα η ΕΕ τους έχει ξεγράψει και τους επιφυλάσσει μέλλον αφανισμού.

Εκτός των παραπάνω προτείνονται ακόμα προαιρετικές ενισχύσεις στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές σε ποσοστό επί του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων έως 5%, ενίσχυση για νέους αγρότες έως 2% και συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις έως 5%, το οποίο μπορεί να γίνει και μεγαλύτερο με την έγκριση της Κομισιόν. Οπως επίσης προτείνεται, δε θα δίνονται επιδοτήσεις κάτω από 400 ευρώ ή τέσσερα στρέμματα, ενώ οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν ενισχύσεις από 500 έως 1.000 ευρώ κατ' αποκοπή. Το τελευταίο δεν αποτελεί παροχή για τους μικρούς αγρότες. Γίνεται για γραφειοκρατικούς λόγους απλούστευσης διαδικασιών, μιας και οι πολύ μικροί αγρότες θεωρούνται στην πράξη ξεγραμμένοι.

Παράλληλα εισάγεται η έννοια του «ενεργού αγρότη», χωρίς να δίνεται ο ορισμός του, και αναφέρεται πως οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων οι εισπράξεις από τη γεωργική δραστηριότητα θα είναι πάνω από 5%. Εδώ εξαιρούνται οι αγροτοκτηνοτρόφοι που εισπράττουν επιδοτήσεις κάτω από 5.000 ευρώ. Αλλά και σ' αυτήν την περίπτωση οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι φανερό ότι θεωρούνται ξεγραμμένοι.

Η Κομισιόν στην πρότασή της για τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ επιχειρεί να εμφανίσει ότι κόβονται οι επιδοτήσεις από τους μεγαλοαγρότες, αφού προτείνει να μειωθούν οι ενισχύσεις: 20% για ποσά από 150.000 έως 200.000 ευρώ. 40% για ποσά από 200.000 έως 250.000 ευρώ. 70% για ποσά από 250.000 έως 300.000 ευρώ και 100% για ποσά άνω των 300.000 ευρώ. Ομως ακόμα κι αν γίνει πράξη αυτό, οι μεγαλοδικαιούχοι επιδοτήσεων μπορούν κάλλιστα να «σπάσουν» τα δικαιώματα που έχουν και να λαμβάνουν κανονικά τις ενισχύσεις τους.

Αγωνιστική δράση

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013, σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν ήδη σε βάρος της αγροτιάς και ολόκληρου του λαού, ανοίγουν νέο πεδίο αγωνιστικής δράσης. Η απάντηση μπρος σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα και του μετώπου πάλης μέσα από το συνεπές αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ. Να δημιουργηθούν παντού εστίες οργανωμένης αντίστασης και αντεπίθεσης μέσα από οποιαδήποτε μορφή που βοηθάει στην οργάνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και στην κατεύθυνση να πάρουν πιο μαζικά χαρακτηριστικά οι επερχόμενοι αγώνες και συλλαλητήρια. Και αυτό πάντα σε κοινή δράση και μέτωπο με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους και την ΠΑΣΕΒΕ, με τους σπουδαστές και το ΜΑΣ, με τις γυναίκες και την ΟΓΕ. Το μέτωπο αγώνα αποτελεί τη γραμμή άμυνας και επίθεσης για την απόκρουση των ακόμα χειρότερων μέτρων που έρχονται και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ μιας αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης. Σ' αυτήν τη γραμμή πάλης καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά η ΠΑΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσει τη δράση της. Μόνο η μαζική αντίσταση και ο κοινός αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ, για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ