ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κοινό μέτωπο γονιών - εργαζομένων με στυλοβάτη το Συνδικάτο

Την ανάγκη ενός κοινού μετώπου γονιών και εργαζομένων με στυλοβάτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής που θα προτάξει το θέμα των παιδικών σταθμών, όχι μόνο από την πλευρά λειτουργίας και χρηματοδότησής τους, αλλά και του περιεχομένου της διαπαιδαγώγησης, γιατί ο χαρακτήρας της ανάπτυξης των παιδιών είναι κοινωνικός. Αυτό αναδείχτηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την περασμένη βδομάδα.

«Δεν πρέπει ο παιδικός σταθμός ν' αφεθεί να μετατραπεί σε ελλιπές και πολλές φορές επικίνδυνο παιδοφυλακτήριο στο όνομα της κρίσης», επισήμανε πρώτη, η συνδικαλίστρια Ηλέκτρα Πατσουράκη. Αναφέρθηκε στις εργαζόμενες που δουλεύουν σε ακατάλληλες συνθήκες με μεγάλο αριθμό παιδιών και σε συνδυασμό με τις αυξημένες ώρες εργασίας (βάσει του νέου ΠΔ), εξουθενώνονται και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Επιπρόσθετα, όπως είπε, το κλείσιμο μιας σειράς ειδικών σχολείων που φυτοζωούσαν, στέλνει και αυτά τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς όταν δεν υπάρχει ούτε υποδομή ούτε προσωπικό. Ολα αυτά έχουν αντίκτυπο στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών, βρεφών και νηπίων. Στην ουσία, χτυπιέται - τόνισε - ο παιδαγωγικός και κοινωνικός ρόλος των παιδικών σταθμών και καταστρατηγείται το πλαίσιο του κανονισμού λειτουργίας.

Η ομιλήτρια ανέφερε στοιχεία έρευνας του Πανελλήνιου Συνδέσμου βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με τα οποία το 68% από αυτούς λειτουργεί με ελλείψεις παιδαγωγικού προσωπικού και βοηθητικού, το 84% με υπεράριθμα τμήματα, το 26% στεγάζονται σε πολυκατοικίες, το 32% σε τάξεις χωρίς παράθυρα, το 92% δεν έχει αυλή και το 67% δε διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πετρούπολης Θωμάς Κοτσαμπάς, επισημαίνοντας ότι το πέρασμα των παιδικών σταθμών στους Δήμους είχε ως αποτέλεσμα την εμπορευματοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της προσχολικής ηλικίας, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανάγκη κοινωνικοποίησης του παιδιού. Επίσης, επιβλήθηκαν δίδακτρα - τροφεία ανάλογα με τις διαθέσεις κάθε δημάρχου για να καλυφθούν οικονομικές διαφορές από μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, αλλά πολλές φορές και να δημιουργηθούν κέρδη. Καλλιεργήθηκε επιπρόσθετα η αντίληψη για πληρωμή και ανταποδοτικότητα κάθε υπηρεσίας προς τον εργαζόμενο. Τέλος, όπως είπε, ανέτρεψε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, καταργώντας κατακτήσεις προηγούμενων χρόνων εφαρμόζοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στη θετική εμπειρία του Συλλόγου Γονέων παιδικών σταθμών στο Χαϊδάρι, αναφέρθηκε η Αγγελική Γκούσκου. Οπως είπε, οι αγώνες του τελευταίου χρόνου μας όπλισαν με θετική εμπειρία αλλά και ατσάλωσαν έναν κόσμο, μπροστά στους αγώνες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα. Η ομιλήτρια επισήμανε ότι η αφορμή για τον οξυμένο αγώνα δόθηκε με την απαράδεκτη και άδικη αύξηση των τροφείων στα μέσα της περσινής χρονιάς. «Ο Σύλλογος άμεσα κάλεσε τον κόσμο σε απειθαρχία και ανυπακοή για να μην πληρώσουν οι γονείς τις αυξήσεις. Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε η πορεία των αγωνιστικών πρωτοβουλιών και για 10 μήνες η διοίκηση του Δήμου δεν μπόρεσε να υλοποιήσει την απόφαση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν πλήρωνε τις αυξήσεις. Και συνέχισε σημειώνοντας ότι η διοίκηση επιστράτευσε κάθε μέσο για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των γονέων. «Κάλεσε σε ατομικά ραντεβού τους γονείς και με τη μέθοδο του καρότου και μαστίγιου, εκβιάζοντας και χαϊδεύοντας τους γονείς θέλησε να περάσει την απόφαση. Δεν τα κατάφεραν. Μέσα από μια πορεία αγωνιστικών δράσεων και με την ανυποχώρητη στάση των γονέων τρόμαξαν. Ακόμα και τώρα που μείναμε 17 γονείς μας εκβιάζουν να πληρώσουμε τις αυξήσεις. Δεν υποχωρούν και δεν παίρνουν τα παιδιά μας στους σταθμούς, γιατί φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν το μήνυμα ότι νομιμοποιούν τη στάση απειθαρχίας και ανυπακοής».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πάνω από 1.600 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών

Πάνω από 1.600 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, παιδικοί σταθμοί που αν και άνοιξαν δεν παρέχουν στα παιδιά τροφή και πάει λέγοντας, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που βιώνουν αυτή την περίοδο οι εργατικές λαϊκές οικογένειες της πειραιώτικης περιφέρειας. Στοιχεία που αναδεικνύουν ανάγλυφα ότι εντείνεται συνεχώς η πρωτοφανής σε αγριότητα αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, στην οποία συμμετέχουν και οι δημοτικές αρχές της περιοχής του Πειραιά (εκλεγμένες με τα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, συνολικά των κομμάτων του ευρωμονόδρομου).

Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, από τις 833 αιτήσεις που κατατέθηκαν, πήραν 508 παιδιά αφήνοντας έξω τα 325. Για την ακρίβεια, στην περιοχή του Κερατσινίου για τους 7 παιδικούς σταθμούς και 2 βρεφικούς κατατέθηκαν 522 αιτήσεις, πήραν 285 παιδιά και άφησαν εκτός 237. Για τους 5 παιδικούς σταθμούς κατατέθηκαν 311 αιτήσεις, πήραν 223 παιδιά και άφησαν έξω 88. Και όχι μόνο αυτό. Οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν, όμως δεν παρέχουν στα παιδιά τροφή!

Στο Δήμο Κορυδαλλού για τους 7 παιδικούς σταθμούς κατατέθηκαν 813 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 508 και έμειναν έξω 305 παιδιά.

Στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη η κατάσταση έχει ως εξής: Στη Νίκαια από τους 11 παιδικούς σταθμούς που υπήρχαν απέμειναν φέτος 9, αφού οι δύο έκλεισαν. Εγιναν 811 αιτήσεις, πήραν 546 παιδιά, αφήνοντας έξω 265. Οσον αφορά το Ρέντη το μόνο στοιχείο που δόθηκε από το δήμο είναι ότι για τους 4 παιδικούς σταθμούς (όλοι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης) πήραν 145 παιδιά.

Στο Δήμο Περάματος (η δημοτική αρχή εκλέχθηκε με το ανεπίσημο ψηφοδέλτιο της ΝΔ) συμβαίνει το εξής εξωφρενικό: Η αρμόδια Επιτροπή που εγκρίνει τις αιτήσεις μέχρι και πριν λίγες μέρες δεν είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα σχετικά με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν και πόσες από αυτές εγκρίθηκαν. Υπάρχουν καταγγελίες γονιών ότι η επιτροπή λειτουργεί ως ρουσφετολογικός μηχανισμός! Ετσι αυτήν τη στιγμή στους 7 παιδικούς σταθμούς βρίσκονται συνολικά 65 παιδιά μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ.

Στο Δήμο του Πειραιά άνοιξαν και οι 22 παιδικοί σταθμοί και από τις 1.100 αιτήσεις που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν οι 934, αφήνοντας εκτός 166 παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνεργοι γονείς δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση εγγραφής για τα παιδιά τους ώστε να μπορέσουν να ψάξουν για μεροκάματο.

Ελλείψεις και σε προσωπικό

Τη θλιβερή αυτή εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και οι απολύσεις αυτού του λιγοστού προσωπικού που υπήρχε, αφού λήγουν οι συμβάσεις του. Χαρακτηριστικά στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας λείπουν συνολικά 33 εργαζόμενοι (στον αριθμό αυτό δε συμπεριλαμβάνονται δύο παιδικοί σταθμοί), ενώ ως τις 31 του Οκτώβρη θα έχουν λήξει οι συμβάσεις 16 ακόμη εργαζομένων!

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής του Πειραιά ήταν και το επίκεντρο της συζήτησης της σύσκεψης που είχε γίνει στις 14 του Σεπτέμβρη στην αίθουσα της Επιτροπής Ειρήνης Κορυδαλλού την οποία είχαν διοργανώσει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η ΟΓΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά.

Στη σύσκεψη άνοιξαν τη συζήτηση η Αριστέα Δρίβα και ο Τάκης Κατσαρελάς και οι δύο μέλη του Συνδικάτου των ΟΤΑ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη γονείς και εργαζόμενοι του χώρου σε συμπόρευση με τα ταξικά συνδικάτα, τους αιρετούς, σε κάθε δήμο να δημιουργήσουν κυψέλες αγώνα αντίστασης, με προοπτική την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα, διεκδικώντας: Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός στους δήμους, να ιδρυθούν άμεσα νέοι για να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά που καταθέτουν αιτήσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι εργαζόμενοι να απασχολούνται με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να μη γίνει καμία απόλυση. Κατάργηση των τροφείων, σύγχρονες ασφαλείς υποδομές και εγκαταστάσεις κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ