ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνεχίζεται η ένταση στους μεθοριακούς σταθμούς

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι θύμιζαν χτες οι κινήσεις στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και Σέρβων της περιοχής.

Οι πρώτοι έκλειναν αργά το βράδυ της Πέμπτης εναλλακτική οδική αρτηρία που είχαν ανοίξει νωρίτερα Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου πάνω από την επίμαχη μεθοριακή διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, όπου λειτουργεί πλέον τελωνειακός σταθμός με Κοσσοβάρους Αλβανούς και αστυνομικούς της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο προτεκτοράτο (EULEX)...

Οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου από την πλευρά τους προχώρησαν στη διάνοιξη νέας διόδου πολύ κοντά στην παλιά, ώστε τα οχήματα από την κατεύθυνση της Ράσκας της Σερβίας προς το Κοσσυφοπέδιο και αντίστροφα να κινούνται ανενόχλητα.

Ολα αυτά ενώ εκατοντάδες άλλοι Σέρβοι εξακολουθούν να περνούν, εδώ και βδομάδες, τις νύχτες σε οδοφράγματα που έχουν στήσει σε όλο το βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου απαντώντας έτσι στην άφιξη Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών στις διοικητικές διαβάσεις, Γιάρινιε και Μπρίνιακ.

Ο υπουργός Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Μπαϊράμ Ρετζέπι δε σταματά τις προσπάθειες για πλήρη διάλυση των σερβικών οδοφραγμάτων προσπαθώντας να εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη των αστυνομικών της EULEX και των στρατιωτών της KFOR. Πάντως, ο Γάλλος πρέσβης στην Πρίστινα Ζαν Φρανσουά Φίτου δήλωσε χτες ότι δε γνωρίζει εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την απόσυρση των οδοφραγμάτων. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Eulex Νίκολας Χότον δήλωσε στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου ότι θα ήταν καλύτερο να απομακρύνουν τα οδοφράγματα εκείνοι που τα έστησαν.

ΣΥΡΙΑ
Νέες σκληρές κυρώσεις από την ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 27 χώρες - μέλη της ΕΕ, οι οποίες αναμένονταν να επικυρωθούν και ν' ανακοινωθούν σήμερα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι νέες κυρώσεις προβλέπουν απαγόρευση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα προκειμένου να ενισχυθεί η απαγόρευση εισαγωγών συριακού αργού πετρελαίου, που είχε επιβληθεί στις αρχές Σεπτέμβρη, αλλά και απαγόρευση χορήγησης χαρτονομισμάτων και κερμάτων στην Κεντρική Τράπεζα Συρίας. Η εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Αστον φέρεται να δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις έχουν ως στόχο «να ασκηθεί περισσότερη πίεση στο καθεστώς Ασαντ προκειμένου να τερματιστεί η καταστολή».

Εντός Συρίας, οι συριακές αρχές ανέβασαν σε πέντε, χτες, τον αριθμό των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα από επιθέσεις «ενόπλων συμμοριών». Την ίδια ώρα, οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις έδιναν την πληροφορία περί εντοπισμού μιας 18χρονης, που κρατούνταν από τον Ιούλιο λόγω της εμπλοκής του αδελφού της στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, νεκρής και ακρωτηριασμένης σε νεκροτομείο της Χομς. Η πληροφορία, φυσικά, δεν μπορεί να διασταυρωθεί. Οπως ούτε οι πληροφορίες για πέντε νεκρούς, χτες, σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα με τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις, τέτοιες πληροφορίες είναι μέρος του επικοινωνιακού πολέμου και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κλίματος ώστε να ανοίξει η προοπτική μιας ανοιχτής επέμβασης.

ΥΕΜΕΝΗ
Αιφνίδια επιστροφή Σάλεχ οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Σανάα
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Σανάα
ΣΑΝΑ'Α.--

Επέστρεψε αιφνιδιαστικά, χτες τα ξημερώματα, στην υεμενίτικη πρωτεύουσα ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, μετά από τρεις μήνες νοσηλείας στη Σ. Αραβία λόγω τραυματισμού του σε επίθεση κατά του προεδρικού τεμένους τον Ιούνιο. Η επιστροφή Σάλεχ «ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά» που ήδη καίει, τα τελευταία 24ωρα, καθώς γενικεύονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών τμημάτων (και μερίδων της αστικής τάξης) και ο λαός σπρώχνεται ολοένα και πιο κοντά στον εμφύλιο.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε στη Σάνα'α με ιδιωτικό αεροσκάφος ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης, ο Σάλεχ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ζήτησε να υπάρξει «άμεση κατάπαυση πυρός, καθώς μόνο με διάλογο μπορεί να επιτευχθεί λύση». «Συνταγή περαιτέρω κλιμάκωσης» χαρακτήριζαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης την επιστροφή του Σάλεχ, εκτιμώντας ότι η αγκίστρωσή του από την εξουσία είναι αυτή που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την υπάρχουσα κατάσταση.

Στο ζήτημα παρενέβησαν χτες, και οι ΗΠΑ, καλώντας τον Σάλεχ (καλό μέχρι πρότινος σύμμαχό τους) να εγκαταλείψει την εξουσία και να δρομολογήσει άμεσα προεδρικές εκλογές. Την ίδια ώρα, εξαιρετικά τεταμένο ήταν το κλίμα στην πρωτεύουσα όπου οι υποστηρικτές του Σάλεχ και της αντιπολίτευσης βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής και τηρούσαν στάση αναμονής.

Τα πνεύματα ήταν, ήδη, έκρυθμα πριν από την επιστροφή του Σάλεχ καθώς από την προηγούμενη μέρα τη μορφή κανονικών μαχών είχαν λάβει σταδιακά οι αρχικές αψιμαχίες ανάμεσα σε στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και εκείνους που έχουν ακολουθήσει τον στρατηγό Αλί Μόχσεν αλ Αχμαρ. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, μέσα στη Σάνα'α βρίσκονται ανεπτυγμένοι και στα δύο «στρατόπεδα» περισσότεροι από 20.000 καλά εκπαιδευμένοι άνδρες.

Σφοδρή ήταν και η ανταλλαγή πυρών, σε διάφορα σημεία, ανάμεσα σε ενόπλους της φυλής του Σάντικ αλ Αχμαρ, που επίσης έχει συνταχθεί με την αντιπολίτευση, και της φυλής του Σαγκίρ μπιν Αζίζ, που παραμένει πιστός στον, επί δεκαετίες, ισχυρό άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TΡΙΠΟΛΗ.-- Τον εντοπισμό και την ασφαλή φύλαξη συμπυκνωμένου ουρανίου μέσα σε βαρέλια σε στρατιωτική εγκατάσταση της λιβυκής πόλης Σάμπχα, που από την Πέμπτη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μεταβατικού Συμβουλίου, επιβεβαίωσε, χθες, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Οπως ανακοίνωσε πρόκειται για δηλωμένο στη ΔΕΑΕ υλικό από το προηγούμενο λιβυκό καθεστώς, στο οποίο θα γίνει επιθεώρηση αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, διαβεβαιώνοντας ότι στην παρούσα φάση φυλάσσεται επαρκώς και δεν αποτελεί κίνδυνο. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Σύρτη, που παραμένει υπό κλοιό καθώς αναμένεται νέος γύρος σκληρών μαχών από σήμερα. Τέλος, η γαλλική «Total» ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αρχίσει και πάλι τις δραστηριότητές της στη Λιβύη, αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Με δακρυγόνα αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν ομάδες διαδηλωτών που προσπάθησαν, χθες, να προσεγγίσουν την κεντρική πλατεία Μαργαριταριού στο Μπαχρέιν διαμαρτυρόμενοι για τις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα για την πλήρωση 18 από τις 40 έδρες που παραμένουν κενές μετά την παραίτηση των βουλευτών των σιιτικών παρατάξεων στις ταραχές του Φεβρουαρίου. Οι σιιτικές παρατάξεις μποϋκοτάρουν τις εκλογές μιλώντας για «στημένη παράσταση». Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πώληση οπλισμού αξίας 53 εκατομμυρίων δολαρίων στο εμιράτο παρά τη σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων που προηγήθηκαν για τις οποίες, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπως Συρία ή Λιβύη, δεν εκφράστηκε ουδεμία «ανησυχία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΖΑΜΠΙΑ
Νέος Πρόεδρος ο Μάικλ Σάτα

ΛΟΥΖΑΚΑ.--

Ο 74χρονος Μάικλ Σάτα, πριν δεκαετίες σφουγγάριζε τα πατώματα στις αποβάθρες του λονδρέζικου μετρό στη Βικτώρια. Χτες εξελέγη πανηγυρικά (με 43%) πρόεδρος της νοτιοαφρικανικής Ζάμπιας έπειτα από 20ετείς προσπάθειες και τέσσερις φορές υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, σπάζοντας το μονοπώλιο του «Κινήματος Πολυκομματικής Δημοκρατίας» του ως πρότινος Προέδρου Ρουπία Μπάντα.

Υποστηρικτές και πολέμιοι τον αποκαλούν «Βασιλιά Κόμπρα» εξαιτίας της φαρμακερής γλώσσας που βγάζει συχνά κατά των αντιπάλων του και δη κατά των Κινέζων επενδυτών που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων σε βάρος κυρίως των ντόπιων εργαζομένων... Ωστόσο, τώρα, ο Μάικλ Σάτα και το κόμμα του («Πατριωτικό Μέτωπο») θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη πως εννοούν όσα έλεγαν προεκλογικά επί χρόνια για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε μία χώρα από τις πρώτες παγκοσμίως στις εξαγωγές χαλκού αλλά με το 60% του λαού βυθισμένο στη φτώχεια και την ανέχεια...

Σήμερα, ελάχιστοι θεωρούν πως ο νέος πρόεδρος θα διακινδυνεύσει τη διατάραξη των σχέσεων με την Κίνα. Τα τελευταία 10 με 15 χρόνια, η Κίνα έχει κάνει στη Ζάμπια σημαντικές επενδύσεις στα ορυχεία χαλκού, κοβάλτιου και άνθρακα και σε ενεργειακούς σταθμούς. Κινέζοι επιχειρηματίες διοικούν μεγάλα αγροκτήματα και τράπεζες, έχουν υπό την ιδιοκτησία τους εστιατόρια, καταστήματα, κλινικές όπου εφαρμόζουν τη σινική παραδοσιακή ιατρική. Πάντως, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε τυπικά. «Ως φίλη χώρα, η Κίνα σέβεται τις επιλογές του λαού της Ζάμπια και θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του για να προωθήσει τη φιλία και να διευρύνει μία αμοιβαίως επωφελής συνεργασία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ