ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Ενοχλεί το σφυροδρέπανο και το σήμα της ΕΣΣΔ

Χτεσινή απόφαση - παραπέρα βήμα στον αντικομμουνιστικό κατήφορο

Το έμβλημα της ΕΣΣΔ, του πρώτου εργατολαϊκού κράτους στον κόσμο, φοβίζει ακόμα τους αστούς
Το έμβλημα της ΕΣΣΔ, του πρώτου εργατολαϊκού κράτους στον κόσμο, φοβίζει ακόμα τους αστούς
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε χτες ότι το σφυροδρέπανο και το έμβλημα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως σήμα ρούχων στην ευρωπαϊκή αγορά διότι αντίκειται στη νομοθεσία ορισμένων χωρών μελών της ΕΕ, όπως της Ουγγαρίας. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην κλιμακούμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε εξέλιξη τόσο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες όσο και στην ΕΕ, με απαγορεύσεις σοσιαλιστικών συμβόλων, ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών, απαγόρευση Κομμουνιστικών Κομμάτων κ.ά. Εντάσσεται στο γενικευμένο αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της Ιστορίας, καθώς και στην προσπάθεια εξίσωσης του σοσιαλισμού με το φασισμό, ενώ αναδεικνύει και το φόβο που έχουν οι κυρίαρχες δυνάμεις για οτιδήποτε θυμίζει τη σοσιαλιστική περίοδο, ακόμα και αν αποτελεί σήμα σε κάποια ρούχα...

Το συγκεκριμένο γεγονός ήρθε στην επιφάνεια χτες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει προηγούμενη προσφυγή της «Couture Tech Ltd», μιας εταιρείας που σχετίζεται με τις διεθνείς δραστηριότητες Ρώσου σχεδιαστή ρούχων, η οποία είχε καταθέσει στο Γραφείο των κοινοτικών σημάτων της ΕΕ το 2006 αίτηση για καταχώρηση του εμβλήματος της ΕΣΣΔ στα ρούχα της. Το ευρωπαϊκό Γραφείο απέρριψε το αίτημα το 2008 με το αιτιολογικό ότι το σήμα του οποίου ζητήθηκε έγκριση «αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη», με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εξέδωσε χτες την παραπάνω απόφαση.

Το Δικαστήριο της ΕΕ επικαλείται τον ποινικό κώδικα της Λετονίας και κυρίως της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τον οποίο «όποιος διανέμει, χρησιμοποιεί και επιδεικνύει δημοσίως τον αγκυλωτό σταυρό, αναφορά στα αρχικά SS, σταυρό με βραχίονες απεικονίζοντες βέλη, σφυροδρέπανο, ερυθρό αστέρα με πέντε βραχίονες ή σύμβολα που απεικονίζουν τα παραπάνω διαπράττει έγκλημα το οποίο τιμωρείται με την επιβολή προστίμου».

Αυτά είναι τα «χρηστά ήθη», ενώ τα σύμβολα χαρακτηρίζονται «σύμβολα αυταρχισμού» στη γνωστή ανιστόρητη «λογική», της εξίσωσης του φασισμού (γέννημα θρέμμα και παράγωγο του καπιταλισμού) με το σοσιαλισμό που έδωσε ώθηση προς τα μπρος σε όλη την ανθρωπότητα. Αυτά είναι τα δήθεν ελεύθερα και δημοκρατικά όργανα της ΕΕ...

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Με μανδύα ΟΗΕ και ΝΑΤΟικές βόμβες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την πρώτη του συνάντηση με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ είχε, χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας για «νέο κεφάλαιο» στην ιστορία της Λιβύης. Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις μέχρις ότου τερματιστεί η απειλή Καντάφι για τους Λίβυους» και τάχθηκε υπέρ «της ταχύτερης διεξαγωγής εκλογών», αφήνοντας φυσικά ασχολίαστο το ότι το Συμβούλιο δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει πλήρως τη χώρα, ούτε να συμφωνήσει σε μια έστω μεταβατικού τύπου «κυβέρνηση».

Επειδή, όπως φαίνεται, οι, κατά τους ιμπεριαλιστές, «μαχητές της ελευθερίας» δεν δείχνουν για άλλη μια φορά καλές επιδόσεις, το έργο της «ανοικοδόμησης», δηλαδή πέραν της εξασφάλισης νέων επενδύσεων, της οικοδόμησης της οικονομίας της χώρας στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ανέλαβε ένας ειδικός. Ο Ιαν Μάρτιν, που θεωρείται ειδικός σε θέματα ανοικοδόμησης κρατών μετά από συρράξεις (!), και έχει υπηρετήσει με την ιδιότητά του αυτή σε αποστολές του ΟΗΕ στο Νεπάλ, στο Ανατολικό Τιμόρ και στην Αϊτή, διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της ανάλογης ομάδας που αναμένεται την επόμενη βδομάδα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Κατά τα άλλα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, οι «Φίλοι της Λιβύης», δηλαδή οι ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές εκείνες δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην επέμβαση κατά της χώρας, αλλά και εκείνες οι δυνάμεις που εκ των υστέρων έσπευσαν για να διασφαλίσουν ρόλο στη διανομή του πλούτου, αναμενόταν να συνεδριάσουν για να «θεσμοποιήσουν» την παρουσία τους και να «δουν τις επόμενες κινήσεις τους». Δεν ήταν σαφές αν στη σύνοδο αυτή θα συμμετείχε, τελικά, και η Αφρικανική Ενωση που αναγνώρισε το Μεταβατικό Συμβούλιο ως ηγεσία της Λιβύης, χθες, θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Μάχες και καταγγελίες

Παρά τις συνεχιζόμενες σκληρές μάχες, οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν καθόλου στις πόλεις Σύρτη και Μπάνι Ουαλίντ. Σύμφωνα με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών, κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στην Σάμπχα, στο νότο. Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι την περασμένη βδομάδα είδαν τον Καντάφι στην πόλη, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται, όπως ούτε η σύλληψη ενός στρατηγού του Καντάφι, την οποία ανακοίνωσαν οι αντικαθεστωτικοί στην ίδια περιοχή.

Ο συνταγματάρχης, πάντως, επανήλθε με νέο ηχητικό μήνυμα, στο οποίο προειδοποιεί ότι η δική του εξουσία «επειδή βασιζόταν στη λαϊκή θέληση δεν μπορεί να εξαλειφθεί εύκολα». Ο Καντάφι καλεί τους Λίβυους να μην πιστεύουν στην νέα ηγεσία προειδοποιώντας ότι «στηρίζεται στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και αυτοί δε θα κρατήσουν για πάντα».

  • «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Βολιβιανός ηγέτης την έγκριση του ΟΗΕ για επέμβαση στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας ότι εκφράζει την επιδίωξη συσσώρευσης κεφαλαίων και πλούτου σε λίγα χέρια. Στις δικές της καταγγελίες προχώρησε, χθες, και η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτηρίζοντας «άθλια» τη στάση της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες από τη Λιβύη, η οποία γίνεται ακόμη χειρότερη αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στην επέμβαση που έδιωξε όλους αυτούς τους ανθρώπους από τη βορειοαφρικανική χώρα.
ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
«Σύννεφα» στους πρώην «παραδείσους» της «ανάπτυξης»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Μείωση των εσόδων από τον τουριστικό τομέα, επιβράδυνση της ροής κεφαλαίων και της εισροής χρημάτων από τους μετανάστες, αλλά και αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η κοινωνική αναταραχή», προβλέπει το ΔΝΤ, στην ετήσια έκθεσή του για τις αραβικές χώρες, που βίωσαν τους τελευταίους μήνες λαϊκές διαμαρτυρίες και ανατροπές καθεστώτων (ανατροπές που έγιναν από δυνάμεις αστικές που πήραν τη θέση τους για να διαχειριστούν το καπιταλιστικό σύστήμα). Σύμφωνα με την έκθεση, λίγο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, αλλά για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο «οι προοπτικές, κατά το ΔΝΤ, είναι πολύ μέτριες, κυρίως για την Αίγυπτο, τη Συρία και την Τυνησία», για τις οποίες προβλέπει ανάπτυξη +1,5% για το 2011 και +2,5% το 2012 χάρη σε μια μικρή αύξηση των επενδύσεων.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Συρία, της οποίας το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους θα μειωθεί κατά -2% φέτος, ενώ το 2010 παρουσίαζε αύξηση +3,2%. Στην Αίγυπτο προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα πέσει στο -1,2% φέτος και θα φτάσει το 1,8% το 2012, ενώ πέρσι ήταν +5,1%. Για την Τυνησία, το ΔΝΤ κρίνει ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο +3,9% το 2012.

Βέβαια, στις αντίστοιχες προηγούμενες εκθέσεις του, το ΔΝΤ εξήρε την οικονομική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, των μισθών πείνας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων που ακολουθούσαν τα αυταρχικά καθεστώτα που ανατράπηκαν. Ας μην ξεχνά κανείς ότι η Τυνησία, υπό τον Μπεν Αλι, χαρακτηριζόταν ως «παράδειγμα προς μίμηση» για την οικονομική της ανάπτυξη, που βέβαια ήταν μόνο νούμερα για το κεφάλαιο, αλλά όχι για τους εργαζόμενους και οδήγησε σε απόγνωση την πλειοψηφία της νεολαίας, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις αυτοπυρπόλησης που ήταν η σπίθα του ξεσπάσματος της λαϊκής αγανάκτησης που βεβαίως χειραγωγήθηκε από την αστική τάξη, για να εξελιχθεί σε αλλαγή του προσωπικού του κεφαλαίου.

ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Για τρίτη μέρα, χτες, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στο κέντρο της υεμενίτικης πρωτεύουσας, οι οποίες φαίνεται, μάλιστα, ότι διευρύνθηκαν και μεταξύ της, πιστής στον επί δεκαετίες ισχυρό άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ρεπουμπλικανικής φρουράς και μονάδων που έχουν λιποτακτήσει υπό τον αντιστράτηγο Αλί Μόχσεν αλ Αχμαρ και έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση. Ενας πρώτος απολογισμός των χτεσινών συγκρούσεων αναφέρει 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών των τελευταίων 24ώρων σε περισσότερους από 66, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικευμένης ένοπλης σύρραξης.

Εκπρόσωπος των στρατευμάτων, που παραμένουν πιστά στον Σάλεχ, αρνήθηκε ότι επλήγησαν με αληθινά πυρά οι διαδηλωτές και επέρριψε την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Αργά το απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της, σφοδρά κλυδωνιζόμενης, υεμενίτικης ηγεσίας, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Στην Σάνα'α βρίσκονται και συζητούν με τον Χάντι ένα σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας από τον Σάλεχ σε μια προσωρινή ηγεσία, με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Εντούτοις, οι επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών παραμένουν μεγάλες, αφού αλλεπάλληλοι γύροι συνομιλιών κατέρρευσαν τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας της άρνησης του Σάλεχ, που βρίσκεται ακόμα στη Σ. Αραβία μετά τον τραυματισμό του τον Ιούνη, να εγκαταλείψει την εξουσία.

Παρέμβαση έκανε, χτες, και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, ζητώντας άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταβίβασης της εξουσίας. Εντούτοις, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπου επικράτησε εγρήγορση, στην Υεμένη, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν προβεί σε σειρά δηλώσεων αλλά σε καμία πράξη, ενώ οι συγκρούσεις σοβούν από το Φεβρουάριο και, εκτός από το θάνατο περισσοτέρων των 400 ανθρώπων, έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του λιμού, καθώς τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ήδη, υποφέρουν από πείνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ