ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στα πρόθυρα κατάρρευσης!
  • Οι ευθύνες ανήκουν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και στη διοίκηση της Ενωσης που στηρίζει αυτή την πολιτική και, αδιαφορώντας για τους μικρομεσαίους αγρότες, κάνει «μπίζνες» με τα περιουσιακά στοιχεία της Οργάνωσης
  • ΠΑΣΥ: Χρειάζεται μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και κατάρρευσης βρίσκεται η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς, καθώς τα χρέη της ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ και συνεχώς αυξάνονται. Η διοίκηση της Ενωσης, η οποία έχει εγκαταλείψει κάθε δραστηριότητα για την προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών που πλήττεται βάναυσα από τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα λίγων μεγαλοαγροτών, ψάχνει, απεγνωσμένα, «μέσο σωτηρίας» και «ατραπό διαφυγής», συνεχίζοντας, ταυτόχρονα, τις «μπίζνες» με τα περιουσιακά στοιχεία της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Οι διοικούντες την Ενωση προωθούν, τώρα, την ενοικίαση σε ιδιώτες της γαλακτοβιομηχανίας «Τέμπη» και του εργοστασίου επεξεργασίας ελιάς, με προοπτική το ξεπούλημά τους, ενώ νοίκιασαν και τα εκκοκκιστήρια βάμβακος σε εμπόρους.

Η ίδια παράταξη - και σχεδόν οι ίδιοι άνθρωποι - παλιότερα, ξεπούλησε οικόπεδο 6.500 τ.μ., δίπλα στην Ενωση για να κάνει εμπορικό κέντρο (Gaea- lifestylecenter), με αποτέλεσμα να στοιχίσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ και να «μπαίνει» μέσα περίπου 2 εκατ. ευρώ το χρόνο εκτινάσσοντας το χρέος της ΕΑΣ και παρέδωσε, «αντί πινακίου φακής», σε ιδιώτη τη γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος».

Ακόμα, με ευθύνη των διοικούντων, είναι απλήρωτοι οι παραγωγοί που παρέδωσαν σιτηρά και ελιές στην Ενωση, δεν έχουν πάρει την επιστροφή του ΦΠΑ εκατοντάδες αγρότες και παραμένουν απλήρωτοι, για τρεισήμισι μήνες, οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα η διοίκηση δεν αισθάνθηκε την ανάγκη ούτε καν να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση και ενημέρωση των αντιπροσώπων της ΕΑΣ Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς.

Πρόκειται για μια διοίκηση (πρόσκειται πολιτικά στη ΝΔ), που είναι προϊόν του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου για τις συνεταιριστικές εκλογές (ενιαίο ψηφοδέλτιο) και της ουσιαστικής διάλυσης των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, η οποία έχει μετατρέψει την Ενωση σε κομματικό παραμάγαζο και σε αρένα για προσωπικές προβολές και καριέρες. Και, τώρα, μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας - κατάρρευσης και της ενδεχόμενης απόδοσης ευθυνών, μέλη της εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες και αφήνουν υπόνοιες ακόμη και για οικονομικές ατασθαλίες στις διάφορες δοσοληψίες τους.

ΠΑΣΥ: «Η ευθύνη έχει όνομα»

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ενωση «είναι συνέπεια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Και συνεχίζει: «Η ευθύνη έχει όνομα: Είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που απαξίωσαν και διέλυσαν το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας.

Χρησιμοποιούσαν τις Ενώσεις, με ευθύνη των διοικήσεων τους, ώστε "να χρυσώνουν το χάπι" της αντιαγροτικής πολιτικής τους και να καθυποτάσσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών.

Διέλυσαν οργανισμούς που στήριζαν το εισόδημα του μικρομεσαίου αγρότη, βοηθώντας έτσι τους διάφορους μεσάζοντες και μεγαλέμπορους να κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων, αφού αγοράζουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές και τα πωλούν πανάκριβα στην αγορά.

Ευθύνες έχουν οι διοικήσεις των Ενώσεων, όπως της ΕΑΣ Λάρισας, που χρόνια τώρα, αντί να αποκαλύψουν αυτές τις πολιτικές και πού οδηγούν, έβαζαν "πλάτη" για να περνάνε, με το μικρότερο δυνατό κόστος, η ΚΑΠ και οι άλλες αντιαγροτικές αποφάσεις, πρωτοστατώντας σε "σικέ αγώνες" και σε ανοιχτή υπονόμευση του αγροτικού κινήματος».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Με τον νέο νόμο, που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες, αλλάζει πλήρως ο χαρακτήρας των συνεταιρισμών, καθώς προωθούνται οι συνεταιρικές Αγροτικές Συμπράξεις, ανώνυμες εταιρείες με μετόχους επιχειρηματίες, εμπόρους, μεγαλοαγρότες, που θα έχουν και τον κύριο λόγο πετώντας έξω τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ηδη, φαίνεται καθαρά τι θα ακολουθήσει με το παράδειγμα της ΕΑΣ Λάρισας, όπως αναδείχνονται και οι τεράστιες ευθύνες της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων για αυτή την εξέλιξη.

Ολα αυτά τα χρόνια που οι ΕΑΣ μετατρέπονταν, εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και σύμφωνα με το νόμο 2810/2000, σε καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις και ανώνυμες εταιρείες, τα στελέχη της ΝΔ που διοικούν την ΕΑΣ πανηγύριζαν, γιατί, όπως έλεγαν, μπροστά τους ξανοίγονταν "πεδίο δράσης λαμπρόν", ώστε η ΕΑΣ Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς να καταστεί μεγάλη οικονομική δύναμη. Αντί να ξεσηκώσουν τους αγρότες, πρωτοστάτησαν στην πλήρη προσαρμογή της ΕΑΣ σ' αυτές τις πολιτικές και σ' αυτόν τον αντισυνεταιριστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Αλλος δρόμος ανάπτυξης

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, τονίζει: «Είναι φανερό πως για να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αλλαγής αυτής της κατάστασης πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα σε βάρος των συνεταιριστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ των δυνάμεων της ΠΑΣΥ. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το δυνάμωμα και η μαζικοποίηση των αγροτικών συλλόγων, των αγωνιστικών Ομοσπονδιών και της ΠΑΣΥ, η κοινή δράση και συμπόρευση με το εργατικό κίνημα καθώς και με τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων και τη νεολαία.

Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Υπάρχει φιλολαϊκή λύση. Ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την ΕΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Μπορεί στη χώρα μας να υπάρξει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να διασφαλίσουν σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα, παράγοντας φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας».

ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Προετοιμάζουν το έδαφος για το ξεπούλημα

O ΟΛΗΓ αξιώνει να βάλει στο χέρι τη χερσαία ζώνη του λιμανιού

Να διαμορφώσει συνθήκες ξεπουλήματος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ενός ζωτικού και στρατηγικής σημασίας χώρου για τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, επιδιώκει ο ΟΛΗΓ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε η διεκδίκηση ολόκληρης ή τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού από τον ΟΛΗΓ, που λειτουργεί ήδη με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και βγάζει τεράστια κέρδη (για το 2010 παρουσίασε κέρδη 1.500.000 ευρώ με αποθεματικό 11.000.000 ευρώ). Ζητά για εκμετάλλευση όλα τα παράλια του διευρυμένου πια δήμου Ηγουμενίτσας. Τα Σύβοτα, την Πέρδικα, την Πλαταριά, περιοχές με αναπτυσσόμενη τουριστική δραστηριότητα που θέλει να αξιοποιήσει με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Στα πλαίσια αυτά άλλωστε επιδίωξε παλαιότερα να προχωρήσει στη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο λιμάνι, να επιβάλει εισιτήριο για πάρκινγκ. Προσπάθειες που τελικά αποτράπηκαν κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις. Το ζήτημα αυτό της αγωνιστικής επαγρύπνησης, της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στα σχέδια εκμετάλλευσης λιμανιού και χερσαίας ζώνης παραμένει. Η πρόσφατη αρνητική τοποθέτηση των δημοτικών παρατάξεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις βλέψεις του ΟΛΗΓ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει εφησυχασμό και επανάπαυση. Οι φωνές διαμαρτυρίας τους είναι τουλάχιστον όψιμες και υποκριτικές, αφού από το 2001 συμμετέχουν στη διοίκηση του ΟΛΗΓ, πρόσφατα η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε αρχικά υπέρ της δημιουργίας μαρίνας στην Πλαταριά, στήριζαν και στηρίζουν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής ανάπτυξης με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

ΕΦΕΤ
Στους 5.045 οι έλεγχοι εξαμήνου

Σε ποσοστό 15,1% επί του συνόλου των ελέγχων που διενεργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2011 από τον ΕΦΕΤ ανέρχονται οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων. Οπως ανακοινώθηκε χτες, μέσα στο διάστημα αυτό κατασχέθηκαν 37 τόνοι και δεσμεύτηκαν 51 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων, ενώ παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 454 επιχειρήσεις. Συνολικά, διενεργήθηκαν 5.045 έλεγχοι στη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 761 παραβάσεις και έγινε διαχείριση 701 καταγγελιών. Ως προς το είδος της παράβασης, αυτές αφορούσαν κατά 53% μη τήρηση κανόνων υγιεινής, «διάφορα άλλα» 28%, διάθεση μη ασφαλών τροφίμων 9%, ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση των τροφίμων 6% και 4% των παραβάσεων αφορούσε ελλιπή ή μη εφαρμογή των λεγόμενων συστημάτων αυτοελέγχου (HACCP).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ