Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2011 - αριθ. φύλλου: 11071

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Αντίσταση στο σάπιο πολιτισμό του κεφαλαίου

Κάλεσμα προς το λαϊκό κίνημα και τους καλλιτέχνες «να δώσουν συγκροτημένα και οργανωμένα τη μάχη για έναν άλλο πολιτισμό, που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας» απευθύνει το ΚΚΕ.

Το κάλεσμα αυτό ήταν και το συμπέρασμα, ουσιαστικά, της εκδήλωσης με θέμα τις εξελίξεις στον πολιτισμό και τις επιπτώσεις τους στην κατάσταση της εργατικής τάξης και των καλλιτεχνών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η εργατική τάξη, η νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα - τονίστηκε- «δεν βιώνουν μόνο τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος (...) αλλά αποξενώνονται ακόμη περισσότερο από την τέχνη (...) την ίδια ώρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη, για να αντιληφθούν, με τον αναντικατάστατο τρόπο που η τέχνη μπορεί να το κάνει, την αντικειμενική πραγματικότητα, να εμψυχωθούν και να μπουν στη μάχη για να διεκδικήσουν όχι μόνο αυτό που δημιουργούν και το λυμαίνονται οι εκμεταλλευτές τους, αλλά και τη δική τους εξουσία».

Στη φωτογραφία η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Καματερού Αττικής - «Εκτός Σχεδίου», στο έργο του Ντάριο-Φο «Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω».


ΣΕΛ.  4   -   5


Αγωνιστική στάση ζωής και στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού

Ενδιαφέρουσα συζήτηση αναπτύχθηκε, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Παιδαγωγικό Ποίημα» από την Κυριακή Καμαρινού, στο 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».


ΣΕΛ.  16
ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Ανεργία, ανασφάλεια, προβλήματα επιβίωσης

ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Υπερ-ουρανοξύστες

Η κατασκευή ουρανοξυστών πολύ μεγάλου ύψους, πέρα από δείγμα του υψηλού επιπέδου κοινωνικοποίησης της παραγωγής, που απαιτεί η κατασκευή τους, είναι και δείγμα των αντιφάσεων που γεννά η κυριαρχία των μονοπωλίων στον ιμπεριαλισμό.


ΣΕΛ.  9
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Η διάλυση μιας σπουδαίας ορχήστρας

ΣΕΛ.  6
Κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο - επιχείρηση

ΣΕΛ.  7

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ