Ακόμη μία απόδειξη ότι η πολιτιστική κληρονομιά των ευρωπαϊκών λαών αντιμετωπίζεται από την ΕΕ με αγοραία κριτήρια και εκλαμβάνεται σαν ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου αποτελεί η προκήρυξη θέσης... «project manager» (σ.σ. υπεύθυνος έργου) για τις «πολιτιστικές διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ουσία των «πολιτιστικών διαδρομών», έτσι όπως τις προωθεί η ΕΕ εδώ και χρόνια μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αντανακλά, αφ' ενός, τη δημιουργία υποδομών για την ενίσχυση του «πολιτιστικού τουρισμού» - δηλαδή του κεφαλαίου στον τουρισμό - και, αφετέρου, την «υλοποίηση» του αντιδραστικού ιδεολογήματος της ΕΕ περί «κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας», μέσω της χρήσης των μνημείων κάθε χώρας ή συνόλου χωρών με αντιεπιστημονικό και ανιστόρητο τρόπο. Τρόπος που, ενίοτε, «καθρεφτίζει» και τα γενικότερα σχέδια και τους ανταγωνισμούς του ιμπεριαλισμού στις διαφορές που «τρέχουν» αυτά τα προγράμματα (π.χ. η ΕΕ «στήνει» ανάλογα προγράμματα εδώ και χρόνια σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο).
Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για το «Κοινό Πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Πολιτιστικές Διαδρομές» που «τρέχει» από αυτό το μήνα μέχρι και το Μάρτιο του 2013, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών στο Λουξεμβούργο (όπου και η έδρα της «Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης»).
Πίσω από τους παραπάνω «βαρύγδουπους» τίτλους κρύβονται γνωστοί σκοποί όπως: «Ενίσχυση της περαιτέρω ανάπτυξης των Πολιτιστικών Διαδρομών σε θέματα δικτύωσης, διακυβέρνησης, δυναμικής και δράσης στο χώρο του τουρισμού», «ενίσχυση της εμπορικής ταυτότητας των Πολιτιστικών Διαδρομών» και η «αξιοποίηση κοινών και έγκυρων στρατηγικών και εργαλείων του μάρκετινγκ»...
Οι δε μηνιαίες αποδοχές του «μάνατζερ» θα ανέρχονται στα 3.000 ευρώ...
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα («Ρ» 26/8/2011, σελ. 23) η Γενική Διεύθυνση Επιχείρισης και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκήρυξε διαγωνισμό με θέμα «Διακρατικά προγράμματα συνεργασίας στις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές» με ανάλογους στόχους: «διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού τουριστικού "προϊόντος" κεφαλαιοποιώντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά» και «ενοποίηση του κλάδου του πολιτιστικού τουρισμού». Η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό τουρισμό, με επίσης όχι ευκαταφρόνητη χρηματοδότηση από την ΕΕ: 125.000 ευρώ ανά έργο...
Το Emergency Entrance είναι ένα διεθνές πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, του Θεάτρου Γκαριμπάλντι της Ιταλίας, του Εθνικού Θεάτρου του Ισραήλ Habima, του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, του Ουγγρικού Θεάτρου της Κλουζ - Ρουμανία και του Schauspielhaus Graz της Αυστρίας.
Το Εθνικό Θέατρο και η «Αόρατη Ολγα», το θέατρο Garibaldi του Παλέρμο με το «Who's afraid of the Maid servants» και το ουγγρικό Θέατρο της Κλουζ με το «Brand Stroker» συναντιούνται στην Κλουζ από τις 10 έως τις 19 του Σεπτέμβρη για μια κοινή αναζήτηση στο θέμα τους. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Γενάρη στο Γκρατς της Αυστρίας με την πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ για τις παραστάσεις αυτές.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης. Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Μάριος Στρόφαλης. Φωτισμοί - Φωτογραφίες: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Μετάφραση στα αγγλικά: Βασιλική Μήσιου. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής.
Ο Θάνος Βόβολης, σκηνογράφος-ενδυματολόγος με ειδικότητα το σχεδιασμό και κατασκευή προσωπείων, έχει εργαστεί με πάνω από εβδομήντα θεατρικές παραστάσεις σε χώρες όπως η Σουηδία, Ελλάδα, Ισπανία και Ισλανδία. Εκθέσεις με θεατρικά του προσωπεία έχουν γίνει σε Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Αθήνα, Δελφούς, Λονδίνο, Βερολίνο, Μαδρίτη, Μέριδα, Σεβίλλη. Η πανεπιστημιακή του έρευνα είναι πάνω στο τραγικό προσωπείο και την ακουστική λειτουργία του και στη Μάσκα στο ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα.
Στην έκθεση θα εκτεθούν προσωπεία από παραστάσεις αρχαίου δράματος και έργων σύγχρονου δραματολογίου. Προσωπεία τα οποία στο πλαίσιο των παραστάσεων, σε θέατρα της Σουηδίας, Ισλανδίας και Ελλάδας (π.χ από τα Εθνικά Θέατρα της Ισλανδίας και της Ελλάδας) λειτούργησαν ως όργανα της μεταμόρφωσης του ηθοποιού και δημιουργίας της «χορικότητας», εμβλήματα της θεατρικότητας, κομβικά σημεία ανάμεσα στην Ταυτότητα και την Ετερότητα.
Το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Δεν είμαι εγώ...» παρουσιάζει η Ομάδα Θεάτρου Δήμου Αγίας Παρασκευής, σήμερα, στις 8.30 μ.μ. στο Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης» που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Η παράσταση θα επαναληφθεί αύριο, την ίδια ώρα, στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ρέντη.
Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Γιάννη Δεγαΐτη, σκηνικά - κοστούμια Αρη Γεωργακόπουλου. Παίζουν: Σοφία Χατζή, Μίνα Πολιτοπούλου, Ευαγγελία Καραγεώργη, Κώστας Πούλης, Σοφία Μάρω Μελισσάρη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Παπασχοινόπουλος κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.
«Και το δικό μου τέλος ας συνοδεύει Μουσική....», τιτλοφορείται η παράσταση που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από 6 έως 8 Σεπτέμβρη (9 μ.μ.), στο Βασιλικό Θέατρο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Ενα θέαμα σε σκηνοθεσία της Τζένης Αρσένη, που αναδεικνύει κοινές αισθητικές αναφορές Ελλήνων και Αράβων με επίκεντρο το θρήνο. Παίζουν: Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Θανάσης Δισλής, Παύλος Ελευθεριάδης, Ελένη Θυμιοπούλου, Κώστας Ιτσιος, Αγγελος Καρανικόλας, Νίκος Κολοβός, Αννέτα Κορτσαρίδου, Γιώργος Μπαγιώκης, Ντίνα Νικολαΐδου, Χρήστος Νταρακτσής, Λίλιαν Παλάντζα, Δημήτρης Παπιόπουλος, Σάκης Πετκίδης, Δέσποινα Σαρόγλου, Μιχάλης Σιώνας, Στέλλα Σμουλιώτη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Μαριάννα Τάντου, Στέργιος Τζαφέρης. Παίζουν μουσική επί σκηνής: Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι), Γιάννης Κατσούλης (ούτι), Νίκος Μαγνήσαλης (κρουστά). Είσοδος ελεύθερη.