ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υποκρισία και εμπαιγμός για τους ανέργους

Αρνείται οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας και την ίδια στιγμή ζητά να επιδοτούνται οι επιχειρηματίες και να επεκταθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Από παλιότερη συγκέντρωση ανέργων της Ζώνης στον ΟΑΕΔ, με αίτημα την ουσιαστική προστασία τους με άμεσα μέτρα
Από παλιότερη συγκέντρωση ανέργων της Ζώνης στον ΟΑΕΔ, με αίτημα την ουσιαστική προστασία τους με άμεσα μέτρα
Καθαρά επικοινωνιακό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα είχε η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, ενώ στις δηλώσεις του περίσσεψαν η υποκρισία και ο εμπαιγμός των ανέργων. Στην πραγματικότητα, ο Α. Σαμαράς απέφυγε οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα στήριξης και προστασίας των ανέργων, επιδεικνύοντας στοχοπροσήλωση στην υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας και στηρίζοντας έμπρακτα την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό «αίτημα» που εξέφρασε, απευθυνόταν στον ΟΑΕΔ και ήταν μια πελώρια φούσκα: «Απαιτούμε από τον ΟΑΕΔ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μετρήσιμα αποτελέσματα και μηδενικές καθυστερήσεις» (!), είπε με στόμφο, προφανώς για να «αντισταθμίσει» το μέγεθος της κοροϊδίας προς εργαζόμενους και άνεργους και ταυτόχρονα να πλειοδοτήσει στην επιτάχυνση μέτρων και προγραμμάτων που δίνουν ακόμα φτηνότερους εργάτες στο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους «νέους άνεργους που πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα», αλλά και για τον «Ελληνα (!) άνεργο που πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σήμερα από αυτή την κρίση». Ωστόσο, δεν πρότεινε κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων, ακριβώς επειδή την ίδια στιγμή πλειοδοτεί υπέρ της επιδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών στο όνομα της «ανάπτυξης», της πλήρους απαλλαγής του κεφαλαίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων, της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων στο δημόσιο, της συγχώνευσης και κατάργησης των δημοσίων φορέων, της ιδιωτικοποίησης των πάντων, της δραστικής περικοπής των κοινωνικών δαπανών.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι την ίδια στιγμή τα στελέχη της ΝΔ πιέζουν για πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα, κάτω από το μανδύα του «άλλου μείγματος»: «Μείωση φόρων, ενίσχυση ρευστότητας και τραπεζικό σύστημα», είναι οι τρεις άξονες της πρότασης της ΝΔ για «επανεκκίνηση της οικονομίας», υπενθύμισε χθες ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, στόχος που όπως διευκρίνισε θα επιτευχθεί «μειώνοντας πραγματικά το δημόσιο», με νέες απολύσεις και περικοπές δαπανών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου επανέφερε την πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, χαιρετίζοντας την δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι «η κυβέρνηση το κουβεντιάζει», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Γ. Μιχελάκης, μιλώντας στον Realfm, ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά ότι «δεν είναι η δική μας έλλειψη συναίνεσης που εμποδίζει την κυβέρνηση». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας με την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο συναίνεσης, επικαλούμενος την υπερψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή.

Σκόπιμα «διφορούμενη» ήταν η θέση που πήρε για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης. Από τη μια ζήτησε να αποσυρθεί το μέτρο, ενώ ταυτόχρονα αποδοκίμασε τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του κλάδου, δηλώνοντας ότι «η εξαγγελία των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης ότι θα καταφύγουν στο κίνημα "δεν πληρώνω", μας βρίσκει αντίθετους».

Τι έλεγαν στη Βουλή;

Την 1/3/2011, συζητήθηκε στη Βουλή για πολλοστή φορά πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, που σε συνθήκες κρίσης και οξυμένου ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, πετιούνται βίαια εκτός παραγωγής και αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Για όλους αυτούς, το ΚΚΕ ζητούσε μεταξύ άλλων στην πρόταση νόμου επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% της οικείας συλλογικής σύμβασης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, το χρονικό διάστημα παραμονής στην ανεργία να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, οι άνεργοι και τα μέλη των οικογενειών τους να δικαιούνται δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 30% μείωση στα τιμολόγια ύδρευσης - ρεύματος - τηλεφώνου, αναστολή πλειστηριασμών και διακοπής του ρεύματος, επιδότηση ενοικίου και άλλα.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν με ενιαία επιχειρηματολογία την πρόταση του ΚΚΕ. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στη συζήτηση είναι αποκαλυπτικές: «Η πρόταση είναι μη ρεαλιστική και ανεφάρμοστη», είπε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, θριαμβολογώντας ότι «υπάρχει διεύρυνση της ημιαπασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας», καθώς και «μείωση των αποδοχών 4 με 5% γιατί εφαρμόζονται ατομικές συμβάσεις». «Η πρόταση ισοδυναμεί με κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων (...) Αγνοεί το συγκεκριμένο πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα που συνάδει με τις αρχές της ΕΕ», πρόσθεσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Α. Ρεντάρη.

Για «μαξιμαλιστικές προτάσεις που στερούνται οικονομικού ρεαλισμού» έκανε λόγο η εισηγήτρια της ΝΔ, Α. Τζουμάνη - Σπέντζα. Χαρακτήρισε την ουσιαστική προστασία των ανέργων «πλειοδοσία που προκαλεί εντυπώσεις» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, που θα διαμορφώνουν ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων». Ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Ηλ. Πολατίδης, φόρτωσε στους μετανάστες τα αίτια της ανεργίας και απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «αν υιοθετηθούν τα μέτρα αυτό θα σημάνει αύξηση του δανεισμού, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει».

Αυτά είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που με κάθε αφορμή χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους. Με την πολιτική τους υπηρετούν ένα σύστημα που καταστρέφει ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις, καταδικάζει τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια και εκτοξεύει την κερδοφορία των καπιταλιστών. Από την άλλη, για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας, ακολουθούν την ίδια στρατηγική που οδήγησε στην εκτίναξή της, την πριμοδότηση δηλαδή των επιχειρήσεων με χρήμα και φτηνότερους εργάτες. Ετσι καταδικάζουν και τα Ταμεία σε μαρασμό, αξιοποιώντας στη συνέχεια την κατάσταση που οι ίδιοι δημιουργούν για να επιτεθούν στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εργαζόμενοι και άνεργοι να τους πολεμήσουν, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας. Δεν ευθύνονται αυτοί για την ανεργία, που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Πάλη για την ανατροπή της αστικής εξουσίας, επειδή τα εργοστάσια μπορούν να δουλέψουν χωρίς καπιταλιστές, όχι όμως χωρίς εργάτες.


Π.

Ομιλίες στη Β. Εύβοια

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις των κομματικών οργανώσεων στη Βόρεια Εύβοια με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Συγκεκριμένα:

  • Την Κυριακή 4/9 στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Λίμνη.
  • Την Τρίτη 6/9 στις 7.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Μαντούδι.
Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκέντρωση στην Παραλία Λουτρών Αιδηψού με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Νάνος, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ εχθροί εργαζόμενων και ανέργων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά σχετικά με τους άνεργους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Αν ενδιαφερόταν η ηγεσία της ΝΔ για τη στήριξη των ανέργων, δεν θα καταψήφιζε μαζί με την κυβέρνηση και το κόμμα του Καρατζαφέρη τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας τους που πρότεινε το ΚΚΕ στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι πρέπει να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που κατάργησαν με την πολιτική τους τη σταθερή εργασία, αντικαθιστώντας την με μερική ελαστική, με τη λεγόμενη εφεδρεία, με μισθούς εξαθλίωσης και που, αντί για μέτρα για τους ανέργους, στηρίζουν τις επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ