ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ - ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Χαράτσια στο λαό, διευκολύνσεις στο κεφάλαιο

Με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίζουν με την ψήφο τους το χαράτσωμα λαϊκών στρωμάτων και την υποβάθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας προς όφελος του κεφαλαίου, που περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση έργων και τα αυθαίρετα, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοθετήματος που ολοκληρώνεται την Τρίτη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο όγκος των αλλαγών που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, που δεν αλλάζουν βέβαια και την ουσία του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Για ένα νομοσχέδιο εισπρακτικό, με ξεκάθαρες επιπτώσεις στο περιβάλλον, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, μίλησε παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως είπε, το νομοθέτημα «δε λύνει ουσιαστικά προβλήματα, αντίθετα τα εντείνει. Πλήττει κύρια τη μικροϊδιοκτησία των λαϊκών εισοδημάτων και το περιβάλλον που ήδη βιώνουν άγρια την πολιτική σας. Επιβάλλετε εξωφρενικά, δυσβάσταχτα, άδικα, μεγάλα χαράτσια που με τον εκβιασμό της κατεδάφισης προσπαθείτε να υφαρπάξετε». Αναφερόμενη στις πολλές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «δεν αλλάζει η ουσία με τις απαράδεκτες προσθήκες και τον προκλητικό τρόπο στη διαδικασία. Αντίθετα ευνοείτε το τουριστικό κεφάλαιο και τις καταπατήσεις του», ενώ «μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το ύψος στο χαράτσωμα». «Υποβαθμίζετε - τόνισε - την όποια περιβαλλοντική προστασία υπήρχε για να διασφαλιστούν πιο γρήγορες διαδικασίες στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους να εκμεταλλευτούν και να κερδοφορήσουν από το φυσικό πλούτο της χώρας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προφανώς επειδή το νομοσχέδιο ικανοποιεί τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσαν να δώσουν τη συναίνεσή τους.

Καταλήγοντας η Δ. Μανωλάκου επισήμανε πως «καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο από ιδεολογική αντίθεση, αλλά και για τη ληστρική αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί. Για εμάς λύση, για να πάψει να είναι εμπόρευμα η γη, είναι η κοινωνικοποίησή της. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να υπάρχουν προγράμματα κρατικού φορέα κατασκευών για ασφαλή, φθηνή, λαϊκή κατοικία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου και η κατοικία δε θα είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό δικαίωμα. Αυτό απαιτεί άλλη εξουσία, πραγματικά του λαού, για να εφαρμόσει φιλολαϊκή οικονομία, που θα εξυπηρετεί την ευημερία του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Αυτή η μέρα θα έρθει ανεξάρτητα από τις συναινέσεις σας μέσα στη Βουλή». Το νομοσχέδιο καταψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημαντικότερη αλλαγή του νομοσχεδίου είναι ότι η «τακτοποίηση» θα ισχύσει για 30 χρόνια τόσο για τα εντός, όσο και εκτός σχεδίου αυθαίρετα που χτίστηκαν ως την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου (28/7/2011). Καθιερώνεται κοινωνικός συντελεστής έκπτωσης του προστίμου για τα ΑμΕΑ με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, αλλά και για την α' κατοικία, που αναιρείται όμως, υπό προϋποθέσεις, με άλλη διάταξη. Επίσης τα παράβολα αυξάνονται, καθώς πλέον θα κυμαίνονται από 500 έως 6.000 ευρώ. Τέλος, 15% των προστίμων θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην αντιλαϊκή ρότα υλοποίησης του «Καλλικράτη»

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως υλοποιείται στην Τοπική Διοίκηση κατ' εφαρμογή μία προς μία των διατάξεων του αντιδραστικού «Καλλικράτη», με τη σύμφωνη γνώμη συμβιβασμένων αιρετών στους δήμους, κατήγγειλε στο χτεσινό ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστος Τέγος.

Σε συζήτηση για την εκλογή των συλλογικών οργάνων της ΚΕΔΕ (θα αντικαταστήσει την ΚΕΔΚΕ) ο νυν πρόεδρος Ν. Κακλαμάνης έθεσε ζήτημα ότι το σχετικό ΠΔ (75/22.8.2011) της κυβέρνησης θέτει ασφυκτικές ημερομηνίες. Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ προσανατολίζεται να ζητήσει εκλογή εκπροσώπων των δήμων στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (αντικαθιστούν τις ΤΕΔΚ) ως τις 12/9, Γενική Συνέλευση των ΠΕΔ και εκλογή Διοικήσεών τους ως τις 23/9 και εκλογική Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 6/10. Ο Χρ. Τέγος καυτηρίασε ότι για πρώτη φορά έχουμε εκλογή των συλλογικών οργάνων των δήμων έναν ολόκληρο χρόνο μετά τις τοπικές εκλογές.

Εξετάζοντας παραπέρα το σχέδιο ΠΔ για «Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Στερέων Αποβλήτων σε ένα νέο, ενιαίο ανά Περιφέρεια Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» (ΦΟΣΔΑ) ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης αυτό που είπε ήταν να προσέχουν οι δήμαρχοι πώς θα εφαρμοστεί για να μη διαμαρτύρονται οι δημότες για τα υψηλά τέλη, ο δε προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του στις βασικές αρχές του ΠΔ και ότι δεν είναι κακό να μπουν στο πεδίο αυτό και οι ιδιώτες, χαρακτηριστικό της σύμπλευσής τους σε βασικά ζητήματα. Κόντρα στις λογικές των υπόλοιπων του ΔΣ (αλλά και του παρευρισκόμενου προέδρου της ΠΟΕ - ΟΤΑ), που λίγο - πολύ συμφωνούσαν στην ουσία του ΠΔ, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι ερχόμενες οι νέες ρυθμίσεις ως εφαρμογή πρόβλεψης του «Καλλικράτη» τάχα για οργανωτικό «εξορθολογισμό» των ΦΟΣΔΑ και περιορισμό του κατακερματισμού τους, έχουν καθαρά φιλομονοπωλιακή, αντιλαϊκή κατεύθυνση, αποσκοπούν στη συγκέντρωση σε πολύ μεγαλύτερα κομμάτια (σε επίπεδο Περιφέρειας) της χρυσοφόρας για το κεφάλαιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Αναλύοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», ο Χρ. Τέγος κατήγγειλε την προσπάθεια κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης για αναδιανομή της ανεργίας και εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού μέσα από προγράμματα διανομής 5μηνων συμβάσεων με 25 ευρώ μεροκάματο. Κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ότι η μόνη παρατήρηση που κάνει επ' αυτών είναι ότι τις λίστες των ανέργων θα τις κάνουν ΜΚΟ με αποκλειόμενος τις δημοτικές επιχειρήσεις. Οπως υπογράμμισε ο Χρ. Τέγος, ζητούμενο για την κυβέρνηση μέσα από τις επιχειρήσεις «κοινωνικής οικονομίας» δεν είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Ποτέ δε δόθηκαν ούτε θα δοθούν από τις αστικές κυβερνήσεις χρήματα για ουσιαστική προστασία και ανακούφιση των ανέργων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Ανασυγκρότηση των ΟΤΑ όπως τους θέλει το κεφάλαιο

Την εσωτερική ανασυγκρότηση των ΟΤΑ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν, με τη νέα «Καλλικράτεια» δομή τους, στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση. Χτες ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης ανακοίνωσε το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Καλλικράτης"», ύψους 152 εκατ. ευρώ και διάρκειας μέχρι το 2014 με το οποίο επιχειρείται η «βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ», ο ψηφιακός τους εκσυγχρονισμός και η ψηφιακή μεταξύ τους διασύνδεση και, τέλος η «ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού».

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό που ακριβώς στοχεύει αυτό το πρόγραμμα αρκεί να υπενθυμίσουμε πως όταν προωθούνταν η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η κυβέρνηση διακήρυττε δια στόματος του τότε υπουργού Γ. Ραγκούση πως ο Καλλικράτης «είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και ένα από τα θεμέλια της νέας αξιοπιστίας που οικοδομεί καθημερινά η Κυβέρνηση».

Οπως είπε χτες ο Χ. Καστανίδης, «η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να παίξουν το ρόλο του καταλύτη στη διοργάνωση παραγωγικών σχεδίων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της τοπικής και περιφερειακής μικροκλίμακας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ανεργίας σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα διαχειριστεί το πρόγραμμα απασχόλησης με αυτεπιστασία. Το πρόγραμμα αυτό που στην πραγματικότητα είναι μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας, θα δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους - που θα επιλέγονται από τις περιφερειακές λίστες του ΟΑΕΔ, με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ - να κάνουν 135 μεροκάματα το χρόνο, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η συνολική ρύθμιση του θέματος θα έρθει μέσα από το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο νόμο «Καλλικράτη»" και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβρη.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΘΗΣΕΙΟΥ
Οχι στα παρκόμετρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχθές βράδυ κάτοικοι του Θησείου, κόντρα στην απόφαση της δημοτικής αρχής του δημάρχου Αθήνας Γ. Καμίνη να επιβάλει χαράτσι στους κατόχους ΙΧ και μοτοσικλετών με τη μέθοδο των παρκομέτρων στην περιοχή. Την απόφαση της δημοτικής αρχής στήριξε με την ψήφο της και η παράταξη Ν. Κακλαμάνη (ΝΔ /ΛΑ.Ο.Σ.).

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Στέλιος Λάμπρου δημοτικός σύμβουλος και η Ηλέκτρα Σκουρτοπούλου διαμερισματική σύμβουλος στην 3η Δημοτική Κοινότητα, εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Στ. Λάμπρου κατήγγειλε τις παρατάξεις των ΠΑΣΟΚ /ΝΔ, που σε περίοδο κατά την οποία η λαϊκή οικογένεια υποφέρει από την επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά της, επιβάλλουν νέα χαράτσια παραχωρώντας μάλιστα σε ιδιωτική εταιρεία τη δημόσια γη, το δρόμο (ιδιώτης έστησε τα παρκόμετρα και παίρνει ποσοστό από τα τέλη που καλούνται να καταβάλλουν όσοι σταθμεύουν).

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Θησείου, όπου οι κάτοικοι έριξαν συμβολικά ταμπέλες ελεγχόμενες στάθμευσης. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις ειδοποιημένες από τη δημοτική αρχή. Μάλιστα, έκαναν τέσσερις προσαγωγές κατοίκων στο ΑΤ Πετραλώνων. Τελικά, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Θορυβημένη από τη λαϊκή αντίδραση, η δημοτική αρχή έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση όπου μιλά για «εκτεταμένες καταστροφές σε πινακίδες ελεγχόμενης στάθμευσης (...) από ομάδα κατοίκων». Ο Δήμος Αθηναίων κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων στο Α.Τ. Πετραλώνων.

Τρεις δασικές πυρκαγιές ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ σε Φωκίδα, Σέρρες και Κοζάνη. Ειδικότερα, η πρώτη ξέσπασε λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα, στην περιοχή Δεσφίνα. Αμέσως μετά, ξέσπασε η δεύτερη πυρκαγιά, στο Αχλαδοχώρι Σερρών και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και δύο αεροσκάφη. Τέλος, λίγο πριν τις 7 φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους σε δασική περιοχή στον Τετράλοφο Κοζάνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ