ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Απόφαση κατά της Συρίας στον ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σύσταση διερευνητικής επιτροπής που θα μεταβεί στη Συρία και θα εξετάσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις δυνάμεις καταστολής της ηγεσίας Ασαντ, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Υιοθετώντας την πρόταση που κατατέθηκε από μοναρχίες του Κόλπου, αλλά τροποποιώντας σημαντικά το ύφος και τη γλώσσα προκειμένου να αμβλυνθούν οι πολύ σκληρές εκφράσεις και μειωθούν οι διαφωνίες, το Συμβούλιο καλεί, επίσης, τη συριακή ηγεσία να τερματίσει άμεσα «την αιματηρή καταστολή» και μιλά για «συστηματική και μεθοδική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 33 χώρες, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις αραβικές χώρες με δικαίωμα ψήφου: Ιορδανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σ. Αραβία. Δέκα απείχαν. Καταψήφισαν οι Ρωσία, Κούβα, Εκουαδόρ και Κίνα, της οποίας το υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του εκτενή δήλωση, όπου καταδικάζεται η άσκηση περαιτέρω πιέσεων στη συριακή ηγεσία να αποχωρήσει (αν και «θα πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις»), τονίζοντας ότι «η τύχη της Συρίας είναι θέμα μόνο του συριακού λαού». Η παρατήρηση αυτή έχει τη σημασία της, καθώς η Κίνα, επικαλούμενη ότι «δε θέλει ν' αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων κρατών», σπανίως διατυπώνει τέτοιου είδους επικρίσεις.

Ο Σύρος πρέσβης στο Συμβούλιο, Φαϊζάλ αλ Χάμουι, χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική», αλλά υποστήριξε ότι η επιτροπή του ΟΗΕ είναι «ευπρόσδεκτη στη Δαμασκό, όταν ολοκληρωθεί η ανάλογη έρευνα των συριακών αρχών». Την ικανοποίησή τους δεν έκρυβαν η Αμερικανίδα και ο Βρετανός αντιπρόσωπος, αξιοποιώντας τη στάση των Αράβων συμμάχων τους (προφανώς υπαγορευμένη κυρίως από τις ανάγκες της δικής τους επιβίωσης στην εξουσία), μιλούσαν για «απομόνωση του Ασαντ που πρέπει να φύγει».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύνεκρες επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Περισσότεροι από 100 νεκροί, φερόμενοι ως μαχητές της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, είναι το αποτέλεσμα της «νέας στρατηγικής στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, την περασμένη βδομάδα.

Η «νέα στρατηγική» τέθηκε σε εφαρμογή μετά την ενέδρα που έστησαν αντάρτες του Κουρδικού Αυτονομιστικού Κόμματος (ΡΚΚ) σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώνοντας 12 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας. Από την προηγούμενη Τετάρτη ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές, η εισβολή στο βόρειο Ιράκ και οι βομβαρδισμοί με στόχους τα «ασφαλή καταφύγια» και τις «βάσεις των ανταρτών», ενώ το τουρκικό πυροβολικό έπληξε 168 στόχους στην περιοχή πριν από την επιχείρηση από αέρος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί 90 με 100 αντάρτες και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 80. Εντούτοις ανακοίνωση του ΡΚΚ, σύμφωνα με το CNN Turk, αναφέρει ότι κατά τις επιχειρήσεις δεν έχουν σκοτωθεί αντάρτες, ενώ οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αντιδράσει στις καταγγελίες των κουρδικών αρχών του βόρειου Ιράκ που καταδικάζουν τις επιχειρήσεις, αφού τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών την Κυριακή σκοτώθηκαν όλα τα μέλη μιας επταμελούς οικογένειας.

Οι επιχειρήσεις συνιστούν πολεμική κλιμάκωση της σύγκρουσης της Τουρκίας με τους Κούρδους αντάρτες, καθώς οι μάχες είναι συνεχείς και εξελίσσονται στις πλέον πολύνεκρες και επικίνδυνες από το 1984.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,9 βαθμών σημειώθηκε την Τρίτη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη και στο Οχάιο. Λόγω της ασυνήθιστης για την περιοχή δόνησης εκκενώθηκε το κτίριο του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον και το Καπιτώλιο. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο Ινδός πρωθυπουργός Μάνμοχαν Σινγκ απηύθυνε χτες, για πρώτη φορά, έκκληση στον 74χρονο αρχηγό οργάνωσης κατά της διαφθοράς Ανα Χαζάρε, να αναστείλει την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 16 του μήνα με αντάλλαγμα να φέρει προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο ένα σκληρότερο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ινδία.

BIENNH.-- Οι ιρανικές αρχές έδειξαν στον αναπληρωτή ΓΓ της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χέρμαν Νακάερτς, που επισκέφτηκε την Τεχεράνη πριν λίγα 24ωρα, καινούρια πυρηνικά προγράμματα που διαθέτουν καθώς και υπερσύγχρονες μηχανές φυγοκέντρησης που μπορούν να παράξουν πυρηνικό καύσιμο και κεφαλές για όπλα.

ΡΩΜΗ.-- Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων στην Ιταλία κήρυξε χτες 24ωρη γενική απεργία για τις 6 Σεπτέμβρη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καταγγέλλει σε ετήσια έκθεσή της τις κατάφωρες παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων σε βάρος άνω των 650.000 φτωχών εργατών γης στα τσιφλίκια γαιοκτημόνων της Νότιας Αφρικής.

ΜΟΣΧΑ.- Εξι Ρώσοι φαντάροι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε χτες σε πεδίο δοκιμής όπλων στη νότια περιοχή Αστραχαν.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στην πρωτεύουσα της Υεμένης επιστρέφει, μετά από δύο μήνες νοσηλείας στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, ο πρωθυπουργός του καθεστώτος Σάλεχ, Αλί Μουχάμαντ Μουτζαουάρ. Διαβεβαιώνει ότι θα επιστρέψει, όμως έντονες είναι οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου ν' αποχωρήσει για να εξευρεθεί μια μέση λύση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ