Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου γιορτάζει σήμερα στην Πολωνία τη «Μέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων»
Από τη μαζική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τον Ιούνη του 2009, ενάντια στον αντικομμουνιστικό οχετό της ΕΕ |
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η πολωνική Προεδρία της ΕΕ διοργανώνει σήμερα στη Βαρσοβία την πρώτη συνδιάσκεψη για τον «εορτασμό» της 23ης Αυγούστου, την οποία ξεδιάντροπα και προκλητικά η Ευρωένωση έχει ορίσει ως «Ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό. Η καθιέρωση της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε το 2009, με αφορμή τα 70 χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου Ρίμπερντροπ - Μολότοφ, το περιεχόμενο του οποίου διαστρεβλώνει η ΕΕ, για να ξαναγράψει την Ιστορία σε βάρος των λαών.
Η αντίδραση του ΚΚΕ στη νέα φάση κλιμάκωσης του αντικομμουνισμού στην ΕΕ, ήταν άμεση. Το καλοκαίρι του 2009, οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα διοργάνωσαν μεγάλες εκδηλώσεις καταδίκης της αντικομμουνιστικής επιχείρησης της ΕΕ και της καθιέρωσης της 23ης Αυγούστου ως μέρας εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό. Κορύφωση των εκδηλώσεων αυτών αποτέλεσε η συγκέντρωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η συνδιάσκεψη στην πολωνική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Βαρσοβίας». Βάσει των προηγούμενων αντίστοιχων ντοκουμέντων, η διακήρυξη αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στο τσουβάλιασμα του σοσιαλισμού με το φασισμό - ναζισμό, για τη δηλητηρίαση των λαϊκών συνειδήσεων, προκειμένου να αποστραφούν από την οργανωμένη πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.
Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της συνδιάσκεψης φέρεται να έχει λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας, μαζί με το «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» της χώρας. Οπως αναφέρεται στη σχετική αναγγελία στην ιστοσελίδα της ΕΕ, «στη συνάντηση θα παραβρεθούν οι υπουργοί Δικαιοσύνης των ευρωπαϊκών κρατών και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών ινστιτούτων που ασχολούνται με θέματα ολοκληρωτισμού». Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Ελληνας πρέσβης στην Πολωνία.
Στη συνδιάσκεψη θα μιλήσει η Κοινοτική επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Βιβάν Ρέντινγκ, και θα παραβρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ. Είναι, δηλαδή, προφανές, ότι η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία βρίσκεται με τον πλέον επίσημο τρόπο πίσω από το ξετύλιγμα της αντικομμουνιστικής υστερίας.
Από την καθιέρωση της «Μέρας μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων» έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση - συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 9-10 Ιούνη του 2011, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Οπως κατήγγειλε τότε σε δήλωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «η ΕΕ με πρακτικό τρόπο δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις αντίστοιχες πολιτικές συνθήκες, για να εξαπολυθούν από τις αστικές κυβερνήσεις απαγορεύσεις, διώξεις και κατασταλτικά μέτρα ενάντια στην κομμουνιστική ιδεολογία, τα Μαρξιστικά - Λενινιστικά Κομμουνιστικά Κόμματα που διατηρούν τον επαναστατικό χαρακτήρα τους, όπως συμβαίνει σε μια σειρά κράτη-μέλη της ΕΕ σήμερα, μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη οξύτητα και ένταση. Αυτές είναι οι αξίες της ΕΕ και της αστικής δημοκρατίας - δικτατορίας των μονοπωλίων».
Στο ίδιο κλίμα κινείται και η έκθεση της Επιτροπής για τη «Μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη» - COM (2010) 783 - βάσει της οποίας, η Κομισιόν καταστρώνει ένα συγκροτημένο σχέδιο αντικομμουνιστικής επίθεσης, ανταποκρινόμενη σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, της 16ης Ιουνίου 2009, και αναγορεύει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία και «αξία» της ΕΕ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτή την απειλή θέσπισης ευρωενωσιακής ποινικής νομοθεσίας με την οποία θα διώκεται, ανοιχτά πλέον, η κομμουνιστική ιδεολογία και θα αποτελεί έγκλημα η υπεράσπιση του σοσιαλισμού. Την Εκθεση κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Εξίσου προκλητικό για τους λαούς ήταν και το αντικομμουνιστικό παραλήρημα που εκτυλίχθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές του περασμένου Ιούνη, με αφορμή την «επέτειο» των υποτιθέμενων «εκτοπίσεων πολιτών των Βαλτικών χωρών» από τη Σοβιετική εξουσία το 1941, με τη διαστροφή της Ιστορίας και την εξύμνηση των φασιστών και των συνεργατών των ναζί στις χώρες της Βαλτικής. Αντίστοιχη περίπτωση διαστροφής της Ιστορίας, είναι και η μετατροπή της 9ης Μάη, από μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε χυδαίο πανηγύρι για τον εορτασμό της ως «μέρα της ΕΕ», μέρας γιορτής των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό συνδέει ο κυπριακός Τύπος τις εργασίες εξόρυξης που ξεκινάνε άμεσα
Μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί και η σύγκρουση συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με αιχμή τις επικείμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, για την επιβεβαίωση και την εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενδεχόμενα και πετρελαίου. Οι έντονες αντιδράσεις και απειλές της Τουρκίας να μην προχωρήσουν οι έρευνες, προκάλεσαν τις προηγούμενες μέρες την παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, μέσω της εταιρείας Noble Energy, που θα κάνει τις γεωτρήσεις στο κυπριακό «οικόπεδο 12».
Θέση υπέρ των κυπριακών συμφερόντων πήρε χτες η Ρωσία, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου συνδέουν πλέον άμεσα τις γεωτρήσεις με το Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των γεωτρήσεων, που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Οκτώβρη, θα απαιτηθούν 90-120 μέρες για την εξόρυξη. Οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις για την πρώτη εξόρυξη θα κατασκευαστούν σε υφιστάμενα λιμάνια στην Κύπρο - πιθανότατα στη Λεμεσό - ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και μια βάση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Χάιφα του Ισραήλ.
Στην ανακοίνωσή του, η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση, το ρώσικο ΥΠΕΞ αναγνωρίζει ότι οι δραστηριότητες της Κύπρου προς εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πηγών πλούτου εντός της AOZ ανταποκρίνονται στο διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Καλεί, μάλιστα, όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να τηρούν αυστηρά τους όρους του εφαρμοζόμενου σε αυτό το ζήτημα διεθνούς εγγράφου, καθώς και να αποφεύγουν την εξάρτηση των αντιθέσεων στο πεδίο του Δικαίου της Θάλασσας, με την πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στην περιοχή».
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, δημοσιεύει εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται, κατόπιν οδηγιών της Αγκυρας, η τουρκοκυπριακή πλευρά «να δημιουργήσει σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις», καθώς «αφήνει να αιωρείται τελεσιγραφικά το δίλημμα "είτε λύση είτε γεώτρηση"». Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ίσως να επιφέρει την κατάρρευση της διαδικασίας, η οποία τότε θα βρίσκεται και στα τελικά της στάδια, αφού βάσει του πλάνου που συμφωνήθηκε στις 21 Οκτώβρη, θα γίνει η τελευταία διμερής συνάντηση και θα ακολουθήσει πριν από τις 30 Οκτωβρίου η τέταρτη τριμερής στη Νέα Υόρκη.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι «το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να εισηγηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία να καθυστερήσει την έναρξη γεώτρησης, είναι πολύ πιθανό», σύμφωνα με την «Καθημερινή». Οι συνομιλίες αναμένεται να ξαναρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη, αλλά θα διακοπούν ξανά για μια βδομάδα, λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 13 Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη.
Η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην παραλία του Καράβου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.