ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορολογικό στο πνεύμα του «μεσοπρόθεσμου»

Εξαιρούν από τον αυξημένο ΦΠΑ τους μεγαλοξενοδόχους! Επανέρχονται τα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» και ...μαθηματικοί αλγόριθμοι για καλύτερο ξεζούμισμα σε αυτοαπασχολούμενους και μικρομάγαζα

«Τίποτε δεν αναστέλλεται, τίποτε δεν ανακόπτεται». Με τη φράση αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών στέλνει το μήνυμα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού Μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου, σε μέρες, μάλιστα, που οι νεότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το 2011, κάνουν λόγο ακόμα και για πτώση του ΑΕΠ σε ποσοστά πάνω από το 5%. Εκείνο που προέχει για τους κυβερνώντες, είναι να κλιμακώσουν με νέα μέτρα απέναντι στο λαό, προκειμένου να πιάσουν τις νόρμες της βαρβαρότητας που συναποφάσισαν με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς και τις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Στην αντίπερα όχθη τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, με τον Ε. Βενιζέλο να ανακοινώνει χτες μια ακόμη καραμπινάτη και προκλητική διευκόλυνση, αυτή τη φορά για τους μεγαλοξενοδόχους, για αυτούς που παραλαμβάνουν από τους tour opereators την πελατεία με τα «βραχιολάκια», για να τους πουλήσουν σε πακέτο (all inclusive) τις κάθε είδους παρεχόμενες «υπηρεσίες» τους, από τη διατροφή μέχρι και οτιδήποτε άλλο! Η συγκεκριμένη κατηγορία τρωκτικών, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό παράγοντα, εξαιρείται από την αύξηση του ΦΠΑ (23% από 13%) που από την 1η Σεπτέμβρη θα ισχύσει στον κλάδο της εστίασης, νερά, αναψυκτικά κ.ά., σε αντίθεση δηλαδή με τους αυτοαπασχολούμενους και τα μικρομάγαζα, σε αντίθεση με όσους καταφέρνουν ακόμα να κάνουν μία έξοδο αναψυχής.

H διευκόλυνση προς το ξενοδοχειακό κεφάλαιο έχει να κάνει με τα μέτρα του λεγόμενου «αναπτυξιακού προσανατολισμού», που θα ανακοινώσουν από το βήμα της ΔΕΘ. Με το άλλο χέρι, παρά τις προσχηματικές δήθεν «διαψεύσεις», ετοιμάζουν και τα νέα μέτρα στο πλαίσιο του λεγόμενου «εθνικού φορολογικού συστήματος», ανάμεσα σε αυτά τα νέας κοπής «αντικειμενικά κριτήρια» απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, αυξήσεις φόρων πάνω στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, κάθε είδους χαράτσια στη μικρή ακίνητη περιουσία.

Τα νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια, για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τον υπουργό και με μαθηματικούς «αλγόριθμους», περιουσικά στοιχεία κ.ά. Πρόκειται, δηλαδή, για αναβαθμισμένες συνταγές φορολεηλασίας, για μέτρα που έρχονται να αναπληρώσουν τις νέες τρανταχτές ελαφρύνσεις που ετοιμάζουν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο ...διάλογος

Η συζήτηση σε επίπεδο κοινωνικού διαλόγου με τις δυνάμεις και τις ηγεσίες φορέων του κοινωνικού εταιρισμού (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΣΕΕ κ.ά.) είχε συνέχεια χτες ενόψει των εκδηλώσεων στη ΔΕΘ, με τον υπουργό να δηλώνει ότι στο τραπέζι μπαίνουν το ασφαλιστικό σύστημα και οι εισφορές, οι μεταχρονολογημένες επιταγές, οι «μηχανισμοί είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ», ληξιπρόθεσμα χρέη κ.ά.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει το πεδίο με διαρροές για αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ, όταν και στο βαθμό που αποδώσουν τα ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης της πολιτικής τους με κούφια λόγια, φούμαρα για τάχα αλλαγές στους συντελεστές ΦΠA σε καταστήματα που κυριαρχεί η πώληση έναντι της εστίασης. Πρόκειται δηλαδή για πολιτική που στριμώχνει τα λαϊκά στρώματα από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων, στην καλύτερη περίπτωση από την αναπλήρωση ενός αντιλαϊκού μέτρου από άλλο με τουλάχιστον «ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Κατά τον υπουργό, που τόσο καιρό μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι το κύριο ζήτημα είναι το έλλειμμα και τα χρέη, κεντρικό πρόβλημα είναι η «ύφεση», εννοώντας την καπιταλιστική κρίση. Σε αυτά τα πλαίσια αναφέρθηκε σε νεότερες εκτιμήσεις για τη φετινή πτώση του ΑΕΠ, την οποία αν και πριν λίγες βδομάδες την εκτιμούσαν σε ποσοστά γύρω στο -3,5%, την υπολογίζουν πλέον στο -5,3%.

Ο Ευ. Βενιζέλος, τέλος, υποστήριξε ότι θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγές, στους ποσοτικούς στόχους (5 δισ. ευρώ για φέτος) το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με «κατά προτίμηση επιλογές που δεν επηρεάζονται από τις χρηματιστηριακές αξίες» και με τρόπους «ενσωμάτωσης των μελλοντικών αξιών», ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις περί αποτυχίας της κυβέρνησης σε΄όλους τους στόχους που είχε θέσει, αναφέρθηκε στην επιλογή του να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών που δεν ήθελε, «έχοντας κατά πάσα πιθανότητα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική προοπτική».

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Στόχος η φορολογική ασυλία

Φορολογική ασυλία για τη στήριξη του κεφαλαίου και την ενίσχυση της κερδοφορίας του και γενική εξόντωση των μικρών ΕΒΕ αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι στο πλαίσιο του «διαλόγου» για το φορολογικό νομοσχέδιο. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ψευδεπίγραφες διακηρύξεις της κυβέρνησης το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) κάνει λόγο για «πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος» και θέσπιση ενός «απλού, σταθερού, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού, αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων».

Ολα αυτά, σύμφωνα με το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο συνίστανται μεταξύ άλλων σε μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 15% ενιαίο για διανεμόμενα και μη κέρδη, μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογικής επιβάρυνσης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, μείωση του υψηλού φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 18% και του χαμηλού από 13% σε 8% και κατάργηση του μειωμένου 6,5% που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και αυτό όπως ο καθένας καταλαβαίνει για να στηριχτούν οι πωλήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που πουλάει το κεφάλαιο.

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο βάζει ωμά ως θεμέλιο λίθο τον αφανισμό των μικρών ΕΒΕ. Οπως χωρίς περιστροφές αναφέρεται στις αξιώσεις του ΕΒΕΑ για το θέμα αυτό, για την «πάταξη της φοροδιαφυγής» η μία από τις κατευθύνσεις στις οποίες «πρέπει συστηματικά να στραφούν οι προσπάθειες» είναι «η επιτάχυνση της παραγωγικής μας αναδιάρθρωσης με την ενθάρρυνση της δημιουργίας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που πιο εύκολα ελέγχονται φορολογικά και πιο δύσκολα φοροδιαφεύγουν και τον περιορισμό των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων όπου οι ελεγκτικές παρεμβάσεις των φορολογικών οργάνων είναι τις περισσότερες φορές προβληματικές»!

Στη λογική του παζαριού με την κυβέρνηση για τον τρόπο που έτσι κι αλλιώς εξοντώνονται φορολογικά οι μικρέμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι κινείται ως συνεπής «εταίρος» στην απάτη του «διαλόγου» η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), την ώρα που οι έμποροι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αξεπέραστα προβλήματα επιβίωσης που δημιουργεί και οξύνει η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, που χιλιάδες απ' αυτούς δε βγάζουν καν το μεροκάματο. «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε εδώ και τώρα όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο υπουργός Οικονομίας για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 20% και 10% αντίστοιχα ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά...» δήλωνε απροκάλυπτα χτες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης. Με την ίδια λογική, στη διάρκεια της συνάντησή της με τον Ευ. Βενιζέλο κατέθεσε «τρία σενάρια μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης εμπορικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας», όπως η ίδια τα επιγράφει. Με τη λογική «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι...» η ΕΣΕΕ κάνει τρία σενάρια με βάση τα οποία μια ΟΕ με κέρδη 100.000 ευρώ και τρεις μισθωτούς και μια ΑΕ με κέρδη 100.000 ευρώ θα μπορούσε να φορολογηθεί με μικρότερο συντελεστή υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τους εργαζόμενους που έχει και θα προσλάβει ακόμη έναν.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με το δικό της υπόμνημα ζητάει μεταξύ άλλων μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων υπό προϋποθέσεις, μείωση συντελεστών ΦΠΑ, περιορισμό του ορίου μεταχρονολόγησης των επιταγών σε βάθος τετραετίας, συμψηφισμό ΦΠΑ, οφειλών προς ΔΟΥ με επιστροφές κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πλουτοκρατία να πληρώσει την κρίση και το χρέος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με εκπροσώπους φορέων για το φορολογικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να παγιδευτούν διαλέγοντας με ποιους φόρους θα τους σφίγγουν τη θηλιά προκειμένου να διευρυνθούν οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως επιθυμούν κυβέρνηση, ΝΔ, τρόικα. Μια πρέπει να είναι η λαϊκή απάντηση: Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που ευθύνεται για τη δημιουργία τους με την υψηλή κερδοφορία και τα συσσωρευμένα κέρδη της».

Αλχημείες

Την ώρα που η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί πλατιά στρώματα του λαού στην εξαθλίωση και εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με το οριστικό λουκέτο, την ίδια στιγμή επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει από την πραγματικότητα.

Χτες ανακοίνωσαν ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι επιχειρήσεις που άνοιξαν, ήταν περισσότερες από εκείνες που έκλεισαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης, στο διάστημα Γενάρη - Ιούνη, στα μητρώα των επιμελητηρίων όλης της χώρας εγγράφηκαν 28.603 επιχειρήσεις, ενώ διαγράφηκαν μόνο 25.391. Εβαλαν, λοιπόν, κάτω τα κομπιουτεράκια τους και διαπίστωσαν ότι οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν κατά 3.212 περισσότερες από όσες έκλεισαν.

Η κυβερνητική αλχημεία βρίσκεται στο γεγονός ότι - για ευνόητους λόγους που εξυπηρετούν την προπαγάνδα της - αποσιωπά το γεγονός πως ενώ η εγγραφή στα κατά τόπους επιμελητήρια είναι υποχρεωτική προκειμένου να πάρει άδεια λειτουργίας μια επιχείρηση, η διαγραφή της από τους καταλόγους είναι προαιρετική όταν διακόπτει τη λειτουργία της. Επομένως, ο αριθμός των επιχειρήσεων που εμφανίζονται να έχουν κλείσει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αδιάψευστος μάρτυρας, άλλωστε, η εικόνα που αντικρίζει κανείς περνώντας από παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, με τα κλειστά μαγαζιά το ένα δίπλα στο άλλο να μαρτυρούν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που γονατίζει τους αυτοαπασχολούμενους και στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία, μόνο και μόνο επειδή κυβέρνηση και τρόικα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, που είναι αποτέλεσμα φιλομονοπωλιακής πολιτικής, με νέα μέτρα ακόμα πιο φιλομονοπωλιακού και αντιλαϊκού χαρακτήρα.


Μ.Ζ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ