ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο ασφυκτικό αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο

Eurokinissi

Ακόμη πιο ασφυκτική και προσαρμοσμένη στην αγορά γίνεται η παραμονή των μεταναστών εργαζομένων στη χώρα μας. Το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο εξειδικεύει την πολιτική της ΕΕ για τους μετανάστες, εντείνει το φακέλωμα των μεταναστών - ακόμα και μικρών παιδιών - ενώ παράλληλα θέτει τους ίδιους τους εργοδότες «φύλακες» των αλλοδαπών εργαζομένων τους!

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας» που κατατέθηκε χτες:

-- Καθιερώνονται οι άδειες διαμονής ενιαίου τύπου για τους μετανάστες, οι οποίες θα εμπεριέχουν τα βιομετρικά δεδομένα του μετανάστη, μια έγχρωμη ψηφιακή φωτογραφία και δακτυλικά αποτυπώματα των δύο δεικτών. Μάλιστα αναφέρεται ότι «η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι υποχρεωτική από την ηλικία των έξι (6) ετών»!

-- Ορίζονται οι προϋποθέσεις για την απασχόληση εποχιακά εργαζόμενων μεταναστών και αλλοδαπών αλιεργατών. Οι μετανάστες εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα παραμονής για έξι μήνες, όσο θα διαρκεί και η σύμβασή τους με τον εργοδότη. Οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώνουν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν, πόσους εργαζόμενους θα απασχολήσουν, σε τι είδους εργασία, τη διάρκεια της σύμβασης και το ύψος της αμοιβής του μετανάστη. Στους εποχιακά εργαζόμενους μετανάστες δεν θα επιτρέπεται να χορηγηθεί άδεια διαμονής. Αν ο μετανάστης με την ολοκλήρωση της περιόδου απασχόλησης δεν φύγει από τη χώρα, θα του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα για πέντε χρόνια.

Πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Φάρσαλα και Γιάννενα

Eurokinissi

Σε συνηθισμένο φαινόμενο τείνουν να εξελιχθούν οι πυρκαγιές στην περιοχή Βολίμες Ζακύνθου. Χτες, εκδηλώθηκε η 7η πυρκαγιά του τρέχοντος καλοκαιριού, η οποία ύστερα από λίγη ώρα τέθηκε υπό έλεγχο από τους 11 πυροσβέστες με τα πέντε οχήματα και το ένα ελικόπτερο που έκανε ρίψεις νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής προσπαθούν να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για τις πυρκαγιές.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Ασπρόγια, στα Φάρσαλα. Στο σημείο έσπευσαν 25 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα, αλλά και δύο αεροσκάφη. Τέλος, μετά από περίπου 24 ώρες, οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν το μέτωπο που κατάκαιγε το όρος «Μιτσικέλι» στα Γιάννενα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο, αφού όμως είχε κάψει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και αφού είχε φτάσει στην περιοχή Ζαγόρι.

Τελευταίο «αντίο» στον Αντώνη Αντύπα

Το τελευταίο «αντίο» στον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, λοχαγό του ΕΛΑΣ στη μάχη της Ηλεκτρικής, Αντώνη Αντύπα, είπαν χτες σύντροφοί του, συγγενείς και παλιοί συναγωνιστές του στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στα Ταμπούρια.

Ο σύντροφος Αντώνης Αντύπας πέρα από τη δράση του και τους αγώνες που έδωσε για μια πατρίδα ελεύθερη στα τέσσερα χρόνια που ήταν δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Κερατσινίου, κατάφερε να φέρει τους μαθητές των σχολείων της πόλης σε επαφή με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Παράλληλα, πάλεψε για να διδάσκεται η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου.

«Ο σύντροφός μας Αντώνης Αντύπας, τόνισε στον επικήδειο, η Ελένη Παπαδοπούλου από την Κομματική Οργάνωση Αμφιάλης, ήταν από τους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που αψήφησαν το θάνατο για να διώξουν τον ξένο κατακτητή. Για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη», επισημαίνοντας πως έγραψε Ιστορία δράσης και αγώνα από τη μάχη της Ηλεκτρικής μέχρι τα τελευταία χρόνια.

«Κέρδισες την αγάπη και την εκτίμηση όλου του προοδευτικού κινήματος με το ήθος σου, την αφοσίωσή σου στην υπεράσπιση των φτωχών και των αδικημένων», ανέφερε από την πλευρά του ο Στέλιος Διαβολάκης από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου και πρόσθεσε: «Από τα παιδικά σου χρόνια έζησες τη φτώχεια της εργατιάς. Ποτέ δε συμβιβάστηκες, δεν κάμφθηκες αλλά έδωσες τη μάχη ως το τέλος και όταν η χώρα βρέθηκε κάτω από το ζυγό της γερμανικής κατοχής, τάχθηκες στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση».

Στην κηδεία, παραβρέθηκε η Βέρα Νικαλαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ και την Αχτιδική Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών.

Προκαταρκτική εξέταση για την PROTON BANK

Στον εισαγγελέα Ι. Δραγάτση ανατέθηκε η διερεύνηση των δραστηριοτήτων της PROTON BANK, μετά από την ολοκλήρωση του πορίσματος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά σε ύποπτες διαδρομές ποσού 51 εκατ. ευρώ από την τράπεζα προς εταιρείες, κάποιες από τις οποίες ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος είναι και μεγαλομέτοχος της τράπεζας. Ο εισαγγελικός λειτουργός θα ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας σε βάρος της τράπεζας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με αφορμή κάποια δάνεια που φέρεται να δόθηκαν από την τράπεζα σε εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.


Θάνατος αγωνιστή

ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
φωτο

«Εφυγε» ξαφνικά ο σύντροφός μας ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ.

Ο σύντροφος ΝΙΚΟΣ γεννήθηκε το 1948 στην Ελάτεια Λοκρίδας και ήταν παντρεμένος με την Αθανασία και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελένη και τον Βαγγέλη. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Ολα τα μέλη της ήταν οπαδοί και μέλη του Κόμματος.

Στο ΚΚΕ εντάχθηκε το 1980 στην ΚΟΒ ΕΛΤΑ Αθήνας, όπου διετέλεσε μέλος του Αχτιδικού Γραφείου και συμμετείχε στο ΔΣ του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας και της Ομοσπονδίας των ΕΛΤΑ. Το 2005 γύρισε στην Ελάτεια και εντάχθηκε στην τοπική Οργάνωση. Εκλέχθηκε γραμματέας της ΚΟΒ Ελάτειας, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Λοκρίδας και μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας. Εκλέχθηκε στις τελευταίες τοπικές εκλογές δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Τρίτη 2 Αυγούστου, στην Ελάτεια Φθιώτιδας.

Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ένας 23χρονος αστυνομικός, αφού είχε δημιουργήσει σελίδα σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης με εμβλήματα της ΕΛ.ΑΣ. Η σελίδα είχε τίτλο «Ομάδα Δέλτα - Ελληνική Αστυνομία» και από αυτή σχολίαζε μαζί με άλλα μέλη διάφορες κοινωνικές ομάδες με υβριστικές αναρτήσεις. Δεν έλειπαν, επίσης, φωτογραφίες από αγριότητες αστυνομικών κατά διαδηλωτών, αλλά και σχόλια που παρακινούσαν σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Παράλληλα, έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ η συγκεκριμένη σελίδα έχει «σβηστεί».

Πορεία «αγανακτισμένων»

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες περίπου 500 άτομα, που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα του Σαββάτου και για την κατάσχεση των σκηνών από την πλατεία Συντάγματος. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Σύνταγμα, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου και φώναξαν συνθήματα κατά του δημάρχου και ολοκλήρωσαν την πορεία επιστρέφοντας στην αφετηρία.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο δικαίωμα της διαδήλωσης «και στο "δικαίωμα" της κατασκήνωσης σε δημόσιους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της λειτουργίας της πόλης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες για τη βάναυση συμπεριφορά των ανδρών των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Σαββάτου, αλλά και των ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας που συμμετείχαν σε αυτή. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν 12 άτομα και συνελήφθησαν οκτώ.

Νεκρός μετανάστης στον Αγ. Παντελεήμονα

Σε ακάλυπτο νεόδμητης πολυκατοικίας στην οδό Αγαθουπόλεως 33 στον Αγ. Παντελεήμονα εντοπίστηκε στις 12.20 χτες το μεσημέρι το πτώμα ενός άνδρα πακιστανικής καταγωγής. Οπως έγινε γνωστό, το θύμα είχε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι σε όλο του το σώμα, ενώ δίπλα του βρέθηκε και το φονικό όπλο. Οι αστυνομικοί εξετάζουν την υπόθεση, ερευνώντας πρώτα τα άτομα με τα οποία είχε επαφές.

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε χτες στη διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά το έργο της διαμόρφωσης - ανάπλασης του παραλιακού χώρου στο πρώην κέντρο «Φαντασία», συνολικής έκτασης 17 στρεμμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ