ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο όνομα του χρέους

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης πουλάει το παραμύθι της «βιωσιμότητας του χρέους», αποκρύπτοντας ότι η όποια ελάφρυνση του χρέους και αν επιτευχθεί θα ωφελήσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλήρη υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου

Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι τον σφάζουν για το καλό του, ο λαός έχει το δικό του δρόμο. Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία, να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης
Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι τον σφάζουν για το καλό του, ο λαός έχει το δικό του δρόμο. Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία, να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης
Το παραμύθι «της βιωσιμότητας του χρέους» προβάλει με ένταση η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης την Πέμπτη, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα πως αυτό τάχα θα σημάνει «ελάφρυνση των βαρών για το λαό», ενώ στην πραγματικότητα θα σημάνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Η κυβέρνηση σκόπιμα αποσιωπά ότι η όποια «ελάφρυνση του χρέους» και αν επιτευχθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης αυτή θα ωφελήσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλήρη υλοποίηση των βάρβαρων και αντιδραστικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου, που αποσκοπούν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

«Τώρα είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος για την Ελλάδα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», χαρακτηρίζοντας πολύ θετική εξέλιξη το ότι «είναι η πρώτη φορά που στην Ευρώπη αναγνωρίζεται και τίθεται στο τραπέζι η μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους για τον Ελληνα πολίτη». Στο όνομα της καλύτερης διαχείρισης του χρέους, ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε ουσιαστικά την επιλεκτική χρεοκοπία, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι η μορφή αυτή ελεγχόμενης χρεοκοπίας δε θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Δεν έκρυψε όμως ότι το «αντάλλαγμα» για την ελάφρυνση του χρέους είναι οι θυσίες δίχως τέλος του λαού. «Εμείς καταβάλαμε ως χώρα μια προσπάθεια άνευ προηγουμένου, πετύχαμε πρωτοφανή αποτελέσματα, λάβαμε τις όποιες αναγκαίες αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης να λάβει τις δικές της αποφάσεις... Είναι η ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο ίδιος ανέδειξε την «ασφάλεια των επενδυτών» ως υπέρτατο στόχο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. «Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά, όμως τα θεμέλια για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα έχουν μπει και έτσι θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε, παραθέτοντας μια σειρά μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση «αίροντας προβλήματα στην επιχειρηματικότητα».

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργεί την εικόνα ότι τάχα η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται σκληρά» με τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών «για να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα και να προασπίσει την ελληνική οικογένεια και την ελληνική οικονομία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, την ίδια στιγμή φροντίζει να μη δημιουργεί υψηλές προσδοκίες. «Εάν δε δοθεί μια πλήρης λύση την Πέμπτη, θα πρέπει να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της λύσης που πρέπει να δοθεί», δήλωσε με νόημα (στο Vima fm) ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης.

Η απαρέγκλιτη υλοποίηση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου αποτελεί στην πραγματικότητα τη βάση της «εθνικής συστράτευσης» που ζήτησε η κυβέρνηση με δήλωση του εκπροσώπου της μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Χ. Κλίντον. «Η συγκρότηση και η έκφραση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου στο εξωτερικό είναι αναγκαία προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό για τη χώρα αποτέλεσμα» τόνισε ο Η. Μόσιαλος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αξίωση για εθνική συστράτευση στο εξωτερικό μέτωπο στο όνομα ότι «είμαστε σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους». Αποσιωπά όμως ότι η κυβέρνηση το μόνο πόλεμο που διεξάγει είναι ο πόλεμος κατά του λαού, έχοντας ως συμμάχους την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), τους θεσμικούς εκφραστές των «κερδοσκόπων», δηλαδή του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Στη κυριακάτικη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών κατηγορώντας μάλιστα όσους μιλούν για εκλογές ότι «λειτουργούν ανεύθυνα και θέλουν να σύρουν τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει και πάλι το καθήκον της», αν η ΝΔ δεν ανταποκριθεί και δεν ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει στο κυβερνών κόμμα η δήλωση (στο «Mega») του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, ότι «κατά βάση το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση υπήρξε δημαγωγικό. Είπε ότι υπάρχουν λεφτά, ενώ δεν υπήρχαν... Εκανε άλλα, ηρνείτο κάθε συζήτηση για διαρθρωτική αλλαγή. Ηταν ένα κόμμα κατά βάση του "όχι". Ειδικά από μια φάση και μετά, συμφωνώ... Την κακή νοοτροπία τη δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80». Η τοποθέτηση πάντως αυτή του υπουργού δεν είναι «αιρετική» αφού κινείται στο γενικότερο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής, ενώ αποτυπώνει και τη διαμάχη που υποβόσκει μεταξύ των ηγετικών στελεχών για την «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή σύμπλευση πίσω από τις «κορόνες»

Στο πλευρό της κυβέρνησης στη «μάχη» για να διασφαλιστούν καλύτεροι όροι χρηματοδότησης του εγχώριου χρηματοοικονομικού συστήματος και των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκεται σταθερά η ηγεσία της ΝΔ, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, μέσω της υλοποίησης των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου.

Οι διαφωνίες της με την «επιλεκτική χρεοκοπία» και τη «συμμετοχή των ιδιωτών» στο νέο δανεισμό είναι υποκριτικές και παραπλανητικές, αφού την ίδια στιγμή επιδιώκει τους ίδιους στόχους με την κυβέρνηση, που διασφαλίζουν ότι τα βάρη της κρίσης θα τα πληρώσει ο λαός, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η διαπάλη μεταξύ διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών κρατών για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη χτεσινή συνάντηση, διάρκειας 45 λεπτών, με την Χ. Κλίντον, ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε τη διαφωνία του στη συμμετοχή των ιδιωτών στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει πως η διαφωνία του με την κυβέρνηση έγκειται στους τρόπους αντιμετώπισης, όχι στους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Επεξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των τραπεζών, των θεσμικών επενδυτών κλπ, στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «αυτό οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία», γεγονός που, όπως είπε, μπορεί να δημιουργήσει «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολεύεται πια να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τα κρατικά ελληνικά ομόλογα». Επιπλέον εκτιμά ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι πιθανόν να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις «στην πραγματική οικονομία» στη χώρα, ενώ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να εκφράσει την αγωνία και την ανησυχία τμημάτων του κεφαλαίου για το ενδεχόμενο η ελεγχόμενη χρεοκοπία να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη, επιδιώκοντας να διασφαλιστούν έγκαιρα οι όροι για την αποτροπή μιας τέτοιας ανεπιθύμητης εξέλιξης. Από τη σκοπιά αυτή συμφώνησε ότι «η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι απαραίτητη και τη θέλουμε», αλλά θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τους χειρισμούς της κυβέρνησης συμπλήρωσε «όχι όμως με τρόπους που θα προκαλέσουν έλλειψη ρευστότητας και μεγαλύτερη ύφεση μέσα στην Ελλάδα». Η θέση της ηγεσίας της ΝΔ είναι πως η ενίσχυση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιτευχθεί με την επαναφορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και μακροχρόνια με την έκδοση του ευρωομόλογου, αποσιωπώντας βέβαια ότι αυτό σημάνει κλιμάκωση του πολέμου κατά του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, επικαλούμενος ταυτόχρονα και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζ. Κλοντ Τρισέ, ότι η λύση πρέπει να δοθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης «και όχι από την ανάμειξη των ιδιωτών».

Η απάντηση από την κυβέρνηση ήρθε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου που επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές δυσκολίες» στην κυβέρνηση ενόψει της συνόδου κορυφής, χρεώνοντάς του «μια στείρα και παλαιοκομματικά δημαγωγική στάση», που αφενός δε βοηθάει τη χώρα, αφετέρου θα αφήσει πίσω από τις εξελίξεις όποιον την επιλέγει. Παρ' όλα αυτά επανέλαβε την έκκλησή του προς τον Αντ. Σαμαρά «να βοηθήσει την εθνική προσπάθεια ερχόμενος να διαπραγματευθούμε από κοινού με τους εταίρους και πιστωτές μας και με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, στο όνομα των Ελλήνων πολιτών και προς όφελος της χώρας».

ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
Κορυφώνονται τα παζάρια στην Ευρωζώνη

Οι αντιθέσεις και τα παζάρια ανάμεσα στα ευρωπαϊκά μονοπώλια κορυφώνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Τα παιχνίδια στις χρηματαγορές με τη δυνατότητα δανεισμού των χωρών και τα σενάρια σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας και τη διευθέτησή του δίνουν και παίρνουν, προσπαθώντας από τη μια να καθησυχάσουν για τα χειρότερα και από την άλλη να διατηρήσουν την κινδυνολογία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων για λογαριασμό των μονοπωλίων της δικής τους χώρας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ παίρνει αποστάσεις από προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως και να την αποκλείει κατηγορηματικά. «Δεν εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δείχνει ωστόσο ότι η χώρα έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με το χρέος. «Προσπαθούμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι το οποίο είναι πολύ σκληρότερο», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Διαμήνυσε πάντως ότι η έκτακτη σύνοδος της Πέμπτης θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. «Θα μεταβώ μόνον αν υπάρχει αποτέλεσμα», είπε η κ. Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση, διαμόρφωσε το πρόγραμμά της, έτσι ώστε την Πέμπτη να έχει στη διάθεσή της χρόνο.

Η Γαλλία ελπίζει ότι το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, που βρίσκεται υπό συζήτηση, θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές. «Ελπίζουμε ότι ένα σχέδιο θα υιοθετηθεί και, από αυτήν την άποψη, οι δηλώσεις της (καγκελαρίου της Γερμανίας) Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την Πέμπτη... κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τις συνόδους ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας και Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Ρώμη, στο τέλος της βδομάδας.

«Οι συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, συνέχισαν να διερευνούν με τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα πολλές δυνατότητες που αφορούν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του IIF.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz (Αλιάντς), που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.

Επίσης, τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί «κούρεμα» κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν τάσσεται κατά της καθιέρωσης ευρωομολόγων απορρίπτοντας και την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ που είναι και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ απορρίπτει και τη λύση της αναδιάρθρωσης, με διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

Προς συμβιβαστική λύση στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει την αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικανούς όσον αφορά την έγκριση της αύξησης του ύψους του χρέους των ΗΠΑ (14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) εκ μέρους του Κογκρέσου που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να δανείζονται.

Η «αδιάλλακτη» στάση είναι ο αντιπερισπασμός για τη συναινετική πολιτική που εφαρμόζει με τους Ρεπουμπλικάνους που έχει τσακίσει λαϊκά δικαιώματα, και δείχνει να έχει μειώσει σημαντικά τη δημοφιλία του μπροστά στις εκλογές το 2012. Πάντως, μεταξύ Απρίλη και Ιούνη, ο Ομπάμα έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό ρεκόρ των 86 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Προφανώς όχι από «απλούς Αμερικανούς» καθώς δεν περισσεύει ούτε ένα σεντ.

Πάντως, χτες άρχισε νέος γύρος επαφών και συνομιλιών με εναλλακτικό σχέδιο που πρότεινε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, με το οποίο θα επιτραπεί η αύξηση του ύψους του χρέους - ως ένα βαθμό δίχως την παράλληλη θέσπιση των περικοπών και μόνο με τη δέσμευση για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» σε βάθος δεκαετίας. Είναι το σχέδιο όπου θα επιδιωχθεί συναίνεση καθώς η 2 Αυγούστου, προβάλλεται ως η ημερομηνία μετά από την οποία απειλείται «στάση πληρωμών και χρεοκοπία».

ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ - ΔΗΜΑΡ
Η ευρωλαγνεία δεν κρύβεται

Για «παιχνίδια συμβιβασμού» των δήθεν «νάνων της Ευρώπης» έκανε λόγο ο ΛΑ.Ο.Σ., σχολιάζοντας την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, επιμένοντας ότι έχει ήδη υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ΕΕ και των Οίκων Αξιολόγησης να υπάρξει «πιστωτικό επεισόδιο» ώστε το κεφάλαιο να μη χάσει όσα επένδυσε στα CDS. Τέλος, ζήτησε απ' την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να μην εφαρμόζει απέναντι στη Γερμανία «πολιτική Τσάμπερλεϊν» και να διδαχθεί «από το παρελθόν»...

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του επιμένει στην «ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος», που κατά την άποψή του υποδεικνύει και ευρωπαϊκής διάστασης λύση. Κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα, ο ΣΥΝ ζητά να απορριφθεί η «πρωτοκαθεδρία των αγορών και των τραπεζών» και καλλιεργεί αυταπάτες περί λύσεων που περνάνε μέσα «από την απεμπλοκή από το μνημόνιο, την ανατροπή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των αντιλαϊκών μέτρων, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και δημόσιες επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη».

Στην πεπατημένη των αυταπατών που αποπροσανατολίζουν το λαό κινείται και η ΔΗΜΑΡ που χρεώνει ευθύνες στην «ευρωπαϊκή δεξιά» και στην υποτιθέμενη «πολιτική ανεπάρκεια των ηγετών της ΕΕ», συσκοτίζοντας ότι ενιαία είναι η αντιλαϊκή ευρωενωσιακή στρατηγική και έτσι προωθείται από τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, όποιας απόχρωσης. Παρά ταύτα ο Φ. Κουβέλης βλέπει «απουσία σχεδίου και στρατηγικής». Η ΔΗΜΑΡ καλεί την ηγεσία της ΕΕ να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για το εγχείρημα της «ενωμένης Ευρώπης». Ισχυρίζεται ότι «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και για αυτό απαιτούνται πολιτικές λύσεις πανευρωπαϊκού χαρακτήρα». Και αξιώνει «περισσότερη Ευρώπη (...) και όχι επιστροφή στις εθνικές περιχαρακώσεις» και «αποφάσεις που θα υπηρετούν την πολιτική ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχεδιασμένη εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων

Σε σχόλιο που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, τονίζεται:

«Η ΕΕ δεν έχει, ούτε γίνεται να αποκτήσει σχέδιο σωτηρίας του λαού. Το μόνο σχέδιο που έχει είναι αυτό της εξόντωσης των λαϊκών δικαιωμάτων. Η όποια συμφωνία τους για τη διαχείριση της κρίσης θα αποδειχθεί πρόσκαιρη. Ο λαός δεν επιτρέπεται να έχει πια αυταπάτες. Μπορεί να εμποδίσει, μπορεί να σωθεί από τη μόνιμη πτώχευση που τον οδηγούν μόνο με την οργανωμένη πάλη για λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους».

Σε άλλο σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στην οικονομία και τη Σύνοδο Κορυφής τονίζει:

«Σε όποια λύση και αν καταλήξουν η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας θα την πληρώσει ο λαός με συνεχείς εκβιασμούς και βάρβαρα μέτρα. Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα καταργήσει το χρέος, γιατί ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε».

ΚΚΕ
Ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σχόλιο για τη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά με την Χ. Κλίντον

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τη συνάντηση Α. Σαμαρά - Χ. Κλίντον: «Με την πολιτική που εξέφρασε η Χ. Κλίντον η ΝΔ είναι σύμφωνη στη βασική κατεύθυνση, ας το κρύβει. Η διαφωνία της με την επιλεκτική χρεοκοπία δε λέει τίποτα, από τη στιγμή που συμφωνεί με τους κυβερνητικούς στόχους. Γι' αυτό, ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη και στους δύο, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για αποδέσμευση της χώρας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ